ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αλλεπάλληλες επιθέσεις από άκρη σε άκρη

Κατοχικοί στρατιώτες στο Τικρίτ έξω από το νοσοκομείο, όπου μεταφέρουν τραυματίες από τις δυνάμεις τους

Associated Press

Κατοχικοί στρατιώτες στο Τικρίτ έξω από το νοσοκομείο, όπου μεταφέρουν τραυματίες από τις δυνάμεις τους
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΠΑΛΑΝΤ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κατακόρυφη είναι, πλέον, η κλιμάκωση της βίας στο κατεχόμενο Ιράκ, όπου οι επιθέσεις λαμβάνουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας με δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και τις κατοχικές δυνάμεις να μοιάζουν μάλλον αμήχανες και ανίκανες να ελέγξουν το χάος που διαμορφώνεται, αρκούμενες, απλώς, σε ανακοινώσεις καθημερινής αύξησης των απωλειών τους. Ο Τζορτζ Μπους επανέλαβε ότι οι «αμερικανικές δυνάμεις θα μείνουν στο Ιράκ», αλλά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αγνόησαν την προσωπική έκκληση του Κόλιν Πάουελ και απομακρύνουν μεγάλο μέρος του προσωπικού τους. Η κατοχική διοίκηση επιμένει ότι την κύρια ευθύνη της κλιμάκωσης φέρουν «ξένοι μαχητές που έχουν διεισδύσει στη χώρα».

«Δε θα υποκύψουμε στο κλίμα φόβου», διαβεβαίωνε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το μπαράζ επιθέσεων, που συγκλονίζει, τις τελευταίες ημέρες, το Ιράκ, με επίκεντρο την ιρακινή πρωτεύουσα. Ο Μπους επανέλαβε τους ισχυρισμούς των επιτελών του, αλλά και του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβονται «ξένοι μαχητές» και κατέληξε ότι «όλοι αυτοί οι εγκληματίες φοβούνται την ελευθερία που βλέπουν να ανατέλλει στο Ιράκ». Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να κάνει ειδική μνεία στο Ιράν και στη Συρία, καλώντας τις δύο χώρες «να ελέγχουν αυστηρά τα σύνορά τους».

Ανάλογες εκτιμήσεις για την ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών διατύπωσε και ο Βρετανός ειδικός απεσταλμένος στο Ιράκ, Τζέρεμι Γκρίνστοουκ, υπογραμμίζοντας ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Οι περισσότεροι θιασώτες αυτής της εκδοχής επικαλούνται ως αποδεικτικό στοιχείο και τη σύλληψη ενός επίδοξου καμικάζι ϋεμενικής υπηκοότητας, τη Δευτέρα. Για ακόμη «δυσκολότερη κατάσταση» έκανε λόγο και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, ο οποίος υποστήριξε ότι «τους επόμενους μήνες θα υπάρξει κλιμάκωση της βίας». Παρόμοιες «προβλέψεις» φιλοξενεί και ο αραβικός Τύπος, ο οποίος επιρρίπτει την ευθύνη στις κατοχικές δυνάμεις και τονίζει ότι μοναδική λύση είναι «όσο το δυνατόν ταχύτερη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς».

Το κτίριο του Ερυθρού σταυρού μετά από την επίθεση

Associated Press

Το κτίριο του Ερυθρού σταυρού μετά από την επίθεση
Οι διαβεβαιώσεις Μπους, αλλά και η προσωπική δημόσια έκκληση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ προς τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και κυρίως προς το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό να μην αποχωρήσουν από την κατεχόμενη χώρα, «γιατί τότε οι τρομοκράτες θα έχουν πετύχει το στόχο τους», δε φαίνονται, πάντως, να πιάνουν τόπο. Αργά, χτες, από τη Γενεύη, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι αποσύρει όλους τους ξένους υπαλλήλους του και θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες με τους Ιρακινούς εργαζομένους του και χωρίς επιπλέον στρατιωτική προστασία, όπως πρότειναν οι κατοχικές δυνάμεις. Σε ανάλογες ανακοινώσεις προχώρησαν αρκετές άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», με εξαίρεση τη γαλλική «Solidarites», η οποία έχει αναλάβει την επιδιόρθωση μεγάλου μέρους του δικτύου ύδρευσης.

Κλιμάκωση των επιθέσεων

Προς το παρόν οι κατοχικές δυνάμεις μοιάζουν μάλλον μουδιασμένες από τα αλλεπάλληλα πλήγματα. Μετά από τη σειρά των αιματηρότατων βομβιστικών επιθέσεων της Δευτέρας, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, των οποίων ο απολογισμός έχει φθάσει τους 40 νεκρούς και τους 220 τραυματίες, η Βαγδάτη συνεχίζει να συγκλονίζεται από άκρη σε άκρη. Αργά το βράδυ της Τρίτης, 2 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 1 τραυματίστηκε από έκρηξη, ενώ άλλος ένας είχε σκοτωθεί νωρίτερα και άλλοι 6 είχαν τραυματιστεί από επίθεση με βομβίδες. Επίσης, αργά το απόγευμα της Τρίτης, δολοφονήθηκε από αγνώστους ο Φαρίς αλ Ασαμ, αντιδήμαρχος της ιρακινής πρωτεύουσας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ρουκέτες εκτοξεύτηκαν κατά του προαυλίου του πανεπιστημίου και κατά της αυλής του ξενοδοχείου «Βαβέλ», οι οποίες δεν εξερράγησαν.

Χθες, 2 ακόμη Αμερικανοί σκοτώθηκαν και 1 τραυματίστηκε όταν το τεθωρακισμένο «Αμπραμς», στο οποίο επέβαιναν, χτύπησε σε εκρηκτικό μηχανισμό και καταστράφηκε ολοσχερώς στο Μπάλαντ. Τρεις Αμερικανοί τραυματίστηκαν στο χωριό Χάμπχαμπ, δυτικά της Μπαακούμπα όταν χτύπησαν σε νάρκη, ενώ άγνωστες παραμένουν οι απώλειες από επίθεση ενόπλων σε περίπολο στη Χαλίντιγια. Τα ξημερώματα, στην περιοχή Σουγαϊράχ, στο νοτιοανατολικό Ιράκ, σημειώθηκε και η πρώτη επίθεση κατά Ουκρανών στρατιωτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 7. Ρουκέτες «Κατιούσα» έπληξαν αμερικανικά φυλάκια, χωρίς θύματα, στο Κιρκούκ, ενώ επίθεση εξαπολύθηκε εναντίον αστυνομικού τμήματος στη Μοσούλη, όπου σκοτώθηκαν 2 άμαχοι Ιρακινοί.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών, επιθέσεις σημειώθηκαν στη Φαλούτζα και στη Βασόρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, συνολικά, 1 Αμερικανός στρατιώτης, 1 Βρετανός, 4 Ιρακινοί πολίτες και να τραυματιστούν άλλοι 8 Ιρακινοί. Συνολικά, μετά το επίσημο τέλος των εχθροπραξιών έχουν, πλέον, χάσει τη ζωή τους 117 Αμερικανοί στρατιώτες, περισσότεροι από όσους σκοτώθηκαν στις μάχες.

Συγκλονιστικά στοιχεία

Χθες, δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Σχέδιο για Εναλλακτική Αμυνα», όπου υποστηρίζεται ότι κατά τις μάχες μόνο ανάμεσα στις 19-30 Απρίλη έχασαν τη ζωή τους 13.000 Ιρακινοί, εκ των οποίων οι 4.300 είναι πολίτες. Η οργάνωση συνέλεξε τα στοιχεία της από ιρακινά νοσοκομεία, τον αμερικανικό στρατό και από ανταποκριτές και τονίζει ότι αποδεικνύεται με τον αιματηρότερο τρόπο ότι «δεν υπάρχουν έξυπνα όπλα».

ΡΩΣΙΑ
Σώοι οι περισσότεροι ανθρακωρύχοι

Από την ώρα της διάσωσης

Associated Press

Από την ώρα της διάσωσης
ΜΟΣΧΑ.- Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν ζωντανούς μετά από έξι μέρες τους 11 από τους 13 Ρώσους ανθρακωρύχους, που παρέμεναν εγκλωβισμένοι από την περασμένη Πέμπτη σε πλημμυρισμένη στοά ορυχείου στο Νοβοσαχτίνσκ, στη νότια Ρωσία.

Τα συνεργεία εντόπισαν τους ανθρακωρύχους σε στοά, στην οποία κατέφυγαν όταν πλημμύρισε η στοά τους από τα νερά υπόγειας λίμνης, την περασμένη Πέμπτη. Οι διασώστες κατόρθωσαν να σκάψουν σήραγγα μήκους 57 μέτρων από ένα γειτονικό ορυχείο για να φθάσουν στους 13 ανθρακωρύχους, καθοδηγούμενοι από μήνυμα που είχαν χαράξει οι ανθρακωρύχοι στους τοίχους της στοάς. Τα συνεργεία διάσωσης είχαν βαφτίσει, μάλιστα, τη σήραγγα «τούνελ της ελπίδας». Από τους 13 ανθρακωρύχους, ένας βρέθηκε νεκρός, ενώ άλλος ένας εξακολουθεί να αγνοείται.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, άλλοι πέντε ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν σε έκρηξη στο ανθρακωρυχείο Τσεντραλνάγια, στην πόλη Παρτιζάνσκ, στη Σιβηρία. Κατά τη στιγμή της έκρηξης στο ορυχείο, εργάζονταν στις υπόγειες στοές του ορυχείου 71 ανθρακωρύχοι. Οι ρωσικές αρχές εκτιμούν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή μεθανίου σε βάθος 750 μέτρων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στην ιμπεριαλιστική κατοχή στο Ιράκ

Χιλιάδες Τούρκοι συμμετείχαν στη μαχητική διαδήλωση στην Αγκυρα την Κυριακή, 26η Οκτωβρίου 2003, εναντίον της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ και της ενδεχόμενης τουρκικής συμμετοχής σε αυτήν

Turkiye Komunist Partisi

Χιλιάδες Τούρκοι συμμετείχαν στη μαχητική διαδήλωση στην Αγκυρα την Κυριακή, 26η Οκτωβρίου 2003, εναντίον της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ και της ενδεχόμενης τουρκικής συμμετοχής σε αυτήν
Μαχητική διαδήλωση οργανώθηκε την Κυριακή 26 του Οκτώβρη στην Αγκυρα ενάντια στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ιράκ, και ενάντια στα σχέδια αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα. Τη διαδήλωση οργάνωσαν το ΚΚ Τουρκίας και οι «επιτροπές κατά της κατοχής», μια μορφή συσπείρωσης που προωθεί το ΚΚΤ σε τόπους δουλιάς, πανεπιστήμια και γειτονιές.

Στην πόλη από μέρες αναρτημένες αφίσες και πανό, με σήμα κατατεθέν τον «Οντούρ» -τη γελοιογραφική φυσιογνωμία που χρησιμοποιεί από τις εκλογές το ΚΚΤ- καλούσαν σε συμμετοχή στη συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα «μην πυροβολείτε τον αδελφό Ιρακινό λαό». Από τα φορτηγάκια τύπου βαν που ντυμένα με τις αφίσες και τα χρώματα του ΚΚΤ ακούγονται συνθήματα και καλέσματα συμμετοχής, ανάμεικτα με γνώριμα τραγούδια όπως το «Αριστερό Μαρς», το «Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος», «είμαστε δυο-είμαστε τρεις».. στα τούρκικα!

Χιλιάδες διαδηλωτές, στη μεγάλη τους πλειονότητα νέοι, από την περιοχή της Αγκυρας και την Κωνσταντινούπολη συγκεντρώνονται από νωρίς μπροστά στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΤ στην Αγκυρα. Οι αστυνομικές αρχές κάπως αιφνιδιάζονται από την εικόνα. Το αποτέλεσμα είναι ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται πορεία που διασχίζει την κεντρική αγορά της Αγκυρας. Με συνθήματα όπως «Οχι στη λεηλασία και την καταστροφή, ο σοσιαλισμός η λύση», «ιμπεριαλιστές δολοφόνοι -ΑΡΚ συνεργάτες», «οι κατακτητές πάντα ηττώνται», «επιτροπές αγώνα ενάντια στην κατοχή» οι διαδηλωτές προχωράν από την οδό Mithat Pasa προς το Πάρκο Abdi Ipekηi όπου θα γίνει η συγκέντρωση. Εδώ το μπλοκ των εργατών της υποδηματοποιίας -«δε θα φορέσουν από μας μπότες οι κατακτητές» λέει το πανό τους-, εκεί οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία της Αγκυρας, πιο πίσω οι φοιτητές, πλάι τους οι επιτροπές γονιών στρατευμένων, πιο δίπλα ένα πανό στην «απαγορευμένη γλώσσα» -στα κουρδικά- με το ίδιο μήνυμα «στο όνομα της αδελφοσύνης των λαών όχι στην κατοχή».

Τη συγκέντρωση ανοίγει ο γνωστός ηθοποιός Οχράν Αϊντίν, κάτω από τα άγρυπνα μάτια και πάνοπλα χέρια των αστυνομικών. Τόσο που είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποιοι από όσους παίρνουν σημειώσεις είναι δημοσιογράφοι και ποιοι της ασφάλειας. Ποιήματα του Χικμέτ, λαϊκά και επαναστατικά τραγούδια εναλλάσσονται με τους ομιλητές που ένας μετά τον άλλο καταγγέλλουν την ιμπεριαλιστική κατοχή του Ιράκ και τα σχέδια αποστολής τουρκικών στρατευμάτων, υπογραμμίζουν τις πατριωτικές παραδόσεις των λαών της Τουρκίας σε αντιδιαστολή με την υποτακτική στους ιμπεριαλιστές στάση της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με τους άλλους λαούς που απειλούνται «ο λαός της Κούβας δεν είναι μόνος» τονίζουν.

Μηνύματα από την ΠΟΔΝ, το Κόμμα Εργατών Βελγίου, το ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό), το ΑΚΕΛ, το Πορτογαλικό ΚΚ και το ΚΚ της Πολωνίας γίνονται δεκτά με χειροκροτήματα, ενώ ιδιαίτερα θερμή υποδοχή με χειροκροτήματα και συνθήματα έχει ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του ΚΚΕ, που ήταν και ο μόνος ξένος καλεσμένος στη συγκέντρωση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι χαιρετισμοί περιορίζονται μόνο στην ανάγνωση της τούρκικης μετάφρασής τους διότι το κράτος απαγορεύει τη χρήση κάθε άλλης γλώσσας πλην της τουρκικής στις δημόσιες εκδηλώσεις για λόγους διατήρησης της «κρατικής συνοχής».

Ανάμεσα στους ομιλητές, ο πρόεδρος του ΚΚΤ, Αϊντερίν Γκιουλέν και ο ΓΓ του ΚΚΤ, Κεμάλ Οκουγιάν, εκπρόσωποι των «επιτροπών κατά της κατοχής» από εργατικούς χώρους, από τις γυναίκες, τους διανοούμενους, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία ενός πρώην συνταγματάρχη του Στρατού και βέβαια ο χαιρετισμός της Μπερβάν, ενός 12χρόνου κοριτσιού. Το κάλεσμα κοινό: Για να αρθεί η σκιά που έχουν απλώσει οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή, για να ζήσουν ευτυχισμένα οι λαοί. Το ραντεβού ανανεώνεται για τους νέους αγώνες και ιδιαίτερα για τις εκδηλώσεις ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Μάη στην Κωνσταντινούπολη.


Νίκος ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Ακέφαλοι» οι Συντηρητικοί

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ουσιαστικά η κυβέρνηση της Βρετανίας βρίσκεται στο «εδώλιο» του κατηγορουμένου εδώ και μήνες εξαιτίας του πολέμου κατά του Ιράκ και ειδικότερα, για τη χάλκευση των στοιχείων του «φακέλου του Ιράκ» που νομιμοποίησε τη «στάση» της κυβέρνησης. Κρίση υφέρπουσα ναι... αλλά ουχί μεγάλη. Αντιθέτως, η κρίση μαστίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Τόρις, σχετικά με την ηγεσία του...

Ο Ιαν Ντάνκαν Σμιθ έχασε τελικά τη μάχη για την παραμονή του στην ηγεσία των Βρετανών Συντηρητικών, αφού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, 90 βουλευτές ψήφισαν κατά της παραμονής του ενώ 75 υπέρ. Ετσι, το κόμμα θα αναζητήσει νέο αρχηγό, ικανότερο να αντιμετωπίσει τον Τόνι Μπλερ στις επόμενες εκλογές. Βδομάδες ίσως διαρκέσει η διαδικασία για την αντικατάστασή του, με πιθανότερους διαδόχους του Σμιθ, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Μάικλ Χάουαρντ, τον πρώην υπουργό Οικονομικών και υπέρμαχο του ευρώ Κένεθ Κλαρκ και τον «εκσυγχρονιστή» Μάικλ Πορτίλο. Ο Ντάνκαν Σμιθ αφού έχασε την ψηφοφορία, θα παραιτηθεί και δε θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει υποψηφιότητα εκ νέου για την ηγεσία του κόμματος.

Οσο για το ιστορικό της κρίσιμης μάχης... Ο Σμιθ αντιμετώπισε πρόταση δυσπιστίας. Σύμφωνα με τον κομματικό κανονισμό χρειάζονται 25 Συντηρητικοί βουλευτές επί συνόλου 165, για να υπάρξει πρόταση δυσπιστίας - τον κατηγορούν για αδυναμία ανάδειξης του κόμματος - και να ακολουθήσει ψηφοφορία. Τελικά, ο «μαγικός» αριθμός συγκεντρώθηκε και η ψηφοφορία διεξήχθη χτες το απόγευμα με τα γνωστά πια αποτελέσματα.

Οι δημοσκοπήσεις στη Βρετανία δείχνουν ότι αν και υπάρχει δυσφορία προς την κυβέρνηση Μπλερ, εντούτοις το Συντηρητικό Κόμμα δεν έχει καταφέρει να την καρπωθεί. Οι Τόρις, που αυτοχαρακτηρίζονται ως «το φυσιολογικό κυβερνητικό κόμμα» στη Βρετανία, με ηγέτες όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Χάρολντ Μακ Μίλαν και η Μάργκαρετ Θάτσερ, έχουν ήδη χάσει με σαρωτικό τρόπο δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις από τους Εργατικούς και οδεύουν προς μία τρίτη ήττα το 2005.

Το τρίτο κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Τσαρλς Κένεντι, δεν αποκλείεται μάλιστα να διαδεχτούν τους Τόρις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Επίσκεψη Κινέζου αξιωματούχου με στόχο την αναθέρμανση συνομιλιών

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Τριήμερη επίσκεψη άρχισε από χτες στη ΛΔ Κορέας ο Γου Μπανγκούο, πρόεδρος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της ΛΔ Κίνας, συνοδεία διπλωματικών, στρατιωτικών αξιωματούχων και συμβούλων για οικονομικά ζητήματα.

Βασικός στόχος της επίσκεψης του υψηλόβαθμου Κινέζου αξιωματούχου θεωρείται η αναθέρμανση των προσπαθειών για συνέχιση των διπλωματικών συνομιλιών του Πεκίνου, με επίκεντρο το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, ΛΔ Κορέας, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γ. Μπανγκούο δεν αποκλείεται η σύναψη διμερών συμφωνιών οικονομικού περιεχομένου.

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις της κινεζικής τηλεόρασης, λίγο μετά την άφιξή του ο Μπανγκούο εξέφρασε την ελπίδα πως η επίσκεψή του θα συμβάλει στη «διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο και ευρύτερα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ