ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καμία εξίσωση των κολεγίων με τα πανεπιστήμια

Εξόρμηση μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, χτες, στο κέντρο της πόλης

Εξόρμηση ενημέρωσης της νεολαίας και του λαού της Θεσσαλονίκης για την αντιεκπαιδευτική εξίσωση των ΚΕΣ και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποίησε η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΘ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, χτες στη συμβολή του πεζόδρομου της Αριστοτέλους και της οδού Τσιμισκή.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μοίρασαν ανακοίνωση που καλούσε το λαό και τη νεολαία να διεκδικήσουν άμεσα:Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας που υποκαθιστά την επαγγελματική εκπαίδευση, με φτηνές μορφές κατάρτισης, όπως τα ιδιωτικά κολέγια, τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, τα ΙΕΚ, και την ίδρυση δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών για όσες ειδικότητες δεν απαιτούν ανώτατη εκπαίδευση, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους μετά την ολοκλήρωση της δωδεκάχρονης εκπαίδευσης, επαγγελματικών σχολών που θα παρέχουν ουσιαστική ειδίκευση και πλήρη επάρκεια για την άσκηση του επαγγέλματος.

Την κατάργηση του νόμου και τη μη εφαρμογή - απειθαρχία στην οδηγία 36/05 που οδηγεί σε αναγνώριση και ισοτιμία των ψευτο-κολεγίων με πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Την αναδιαμόρφωση μιας πραγματικά Ενιαίας, αποκλειστικά Δημόσιας και Δωρεάν, Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου επιστημονική ειδίκευση και οι τίτλοι της θα αποτελούν τη μοναδική προϋπόθεση για εργασία στο αντικείμενο σπουδών.

Κάλεσαν φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές των λαϊκών οικογενειών να βγάλουν τα συμπεράσματα και να απορρίψουν την πολιτική της ΕΕ και των δικομματικών εταίρων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που με τη σκόπιμη απουσία δημόσιας και δωρεάν επαγγελματικής εκπαίδευσης γιγάντωσαν το χώρο των ΚΕΣ, έβαλαν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους στις αποφάσεις της ΕΕ για την αναγνώρισή τους. Τούς κάλεσαν, επίσης, να καταδικάσουν και την υποκρισία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που μέσα στη χώρα παριστάνει τον πρωτομάχο της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, ενώ στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Κομισιόν, πρωτοστάτησε σε πρωτοβουλίες για την αναγνώριση των ΚΕΣ και την εφαρμογή των οδηγιών.

ΠΟΣΔΕΠ
Αρνείται την αγωνιστική αντιπαράθεση

Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ απέρριψε την πρόταση της ΔΗΠΑΚ για 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο. Η ΔΗΠΑΚ καλεί τα ΔΣ των συλλόγων ΔΕΠ να πάρουν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Την ώρα που οι αρνητικές εξελίξεις στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι ραγδαίες, η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ επιλέγει τη ...χρήση των ένδικων μέσων και την ενημέρωση, απορρίπτοντας την αγωνιστική πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ). Στην προχτεσινή συνεδρίαση της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ η ΔΗΠΑΚ, απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης που συνεχίστηκε και εντάθηκε μέσα στο καλοκαίρι, πρότεινε προκήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης και συλλαλητηρίου στα τέλη Σεπτέμβρη.

Υπενθυμίζουμε ότι τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση προωθεί την αναγνώριση των κολεγίων, την αποδιάρθρωση των ερευνητικών κέντρων στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης, το νόμο για την επιτάχυνση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τα επιχειρησιακά προγράμματα που εξωθούν στην επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ.

Η ΔΗΠΑΚ στην πρότασή της για απεργιακή κινητοποίηση και συλλαλητήριο έθεσε συγκεκριμένα αιτήματα αιχμής, όπως η άρνηση εφαρμογής της οδηγίας 36/05 για τα ΚΕΣ, η κατάργηση του νόμου για τα ΚΕΣ, η δημιουργία «μεταλυκειακών» επαγγελματικών σχολών, δημόσιων και δωρεάν - για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν μόρφωση πανεπιστημιακού επιπέδου - με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Παράλληλα, στο ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων έθεσε και οικονομικά και επαγγελματικά θέματα, όπως κάλυψη των μισθολογικών απωλειών της τελευταίας 10ετίας, ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό, νέο ακαδημαϊκό μισθολόγιο για τα μέλη ΔΕΠ, επιτάχυνση των διορισμών νέων μελών ΔΕΠ.

Οι σύλλογοι να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις

Παρ' όλα αυτά, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ, «η πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ (ΚΙΠΑΝ, ΑΡΜΕ) αρνήθηκε την αγωνιστική αντιπαράθεση με τις δυνάμεις που προωθούν την παραπέρα υποβάθμιση της Δημόσιας και Δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης». Μάλιστα, «προτίμησε, χωρίς ντροπή, οι "αγώνες" του κλάδου να είναι η προσφυγή σε ένδικα μέσα και η "ενημέρωση" της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η Συσπείρωση, συμφωνώντας με την πλειοψηφία, πρότεινε να συγκληθεί Διοικούσα Επιτροπή που να αποφασίσει για κινητοποιήσεις, από Οκτώβρη», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ, η οποία «καλεί τα ΔΣ των συλλόγων ΔΕΠ στην προκήρυξη γενικών συνελεύσεων για να συζητηθούν οι εξελίξεις και να παρθούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η «αναγκαία αναμόρφωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν μπορεί να έρθει χωρίς σύγκρουση με τους μηχανισμούς της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και των άλλων κέντρων, που καθοδηγούν και υπαγορεύουν την πολιτική στην Παιδεία, στην εργασία, συνολικά στην κοινωνική ζωή». Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους πανεπιστημιακούς «σε συνεργασία και συντονισμό με τους φοιτητές, τους εργαζόμενους σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, τις λαϊκές οικογένειες, που σηκώνουν τα βάρη των σπουδών, σε συσπείρωση, αγωνιστική δράση» και αγώνα για Δημόσια και Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και της εξέλιξης της επιστήμης, κατάργηση της αναχρονιστικής διάκρισης σε πανεπιστημιακή και μη πανεπιστημιακή - τεχνολογική εκπαίδευση, αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών κ.ά.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας κάνει αύριο στις 12 το μεσημέρι η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών Σχολείων. Διεκδικεί κάλυψη των αναγκών των σχολείων σε εκπαιδευτικούς, ολοκλήρωση των αναλυτικών προγραμμάτων σε όλα τα μουσικά σχολεία, πρόσληψη διοικητικού προσωπικού. Παράλληλα, αναφέρει ελλείψεις σε κτιριακή υποδομή και πρόβλημα στη μεταφορά μαθητών, υπογραμμίζοντας ότι «φεύγουν τεράστια κονδύλια προς τους λεωφορειούχους, πολλές φορές με σκανδαλώδεις διαδικασίες, χωρίς να έχουμε ασφάλεια και σιγουριά για τα παιδιά».

*** Εκατοντάδες είναι και φέτος τα λειτουργικά κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, μόνο σε 20 Περιφέρειες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρονται 1.860 λειτουργικά κενά. Και ο αριθμός αυτός θα μεγαλώσει, αφού 38 περιφέρειες, πολλές από τις οποίες είναι και οι μεγαλύτερες (όπως Δυτική Αττική, Πειραιά, Δυτική Θεσσαλονίκη, Αθήνα Α' και Β' κ.ά.) δεν έχουν αποστείλει ακόμα στοιχεία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στο «παρά πέντε» το διορισμό περίπου 2.000 προσωρινών αναπληρωτών, συνεχίζοντας για άλλη μια χρονιά την εργασιακή ομηρία για χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Ενώ είναι ξεκάθαρο ότι τα υπόλοιπα κενά θα καλυφθούν στο ...«και πέντε», όταν η σχολική χρονιά θα έχει ξεκινήσει και πολλά σχολεία θα υπολειτουργούν.

Ενοχλεί η δράση της ΚΝΕ

Σε τρία δημόσια ΙΕΚ, στη Νέα Ιωνία, στη Γκράβα και στους Αγίους Αναργύρους, εκπρόσωποι των σχολών «υποδέχτηκαν» την ΚΝΕ με επιθέσεις και βρισιές, κατά τη διάρκεια εξορμήσεων. Από προχθές μέχρι και τις 9 Σεπτέμβρη πραγματοποιούνται οι εγγραφές στα δημόσια ΙΕΚ και η ΚΝΕ διοργάνωσε εξορμήσεις στους προαύλιους χώρους, μοιράζοντας υλικά και ενημερώνοντας τους σπουδαστές. Αυτό πείραξε κάποιους «υπεύθυνους» των ΙΕΚ, οι οποίοι απάντησαν με αντικομμουνισμό απαιτώντας να μη γίνουν οι εξορμήσεις. Μάλιστα, στη Νέα Ιωνία κλήθηκε και η αστυνομία!

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες σε σχολεία

Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ πραγματοποιεί πανεξόρμηση στους εκπαιδευτικούς των σχολείων της περιοχής με μια σειρά περιοδείες. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Πέμπτη

Η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής Β' Πειραιά του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στη Νίκαια στο 6ο Γυμνάσιο και 27ο Δημοτικό Σχολείο.

Επίσης, περιοδείες θα γίνουν:

Στο Δήμο Πειραιά: 3ο - 9ο Λύκεια, Δημοτικά Καστέλας, 1ο ΕΠΑΛ (ΣΚΥΠ), Ναυτικό ΕΠΑΛ, 13ο Γυμνάσιο, Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο, Απογευματινό Βώκου.

Στη Νίκαια: 1ο και 3ο Λύκειο, 1ο Γυμνάσιο.

Στο Κερατσίνι: 4ο - 7ο-10ο - 11ο - 20ό Δημοτικά Σχολεία, 6ο Γυμνάσιο.

Στον Κορυδαλλό: 4ο - 5ο - 6ο - 7ο - 13οΔημοτικά Σχολεία, 15ο - 16ο Νηπιαγωγεία, 1ο Γυμνάσιο.

Αύριο Παρασκευή

Η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Α' Πειραιά του Κόμματος, θα περιοδεύσει στο Ε' Διαμέρισμα στο 7ο και 8ο Γυμνάσιο, στο 7ο και 8ο Λύκειο.

Η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής Β' Πειραιά του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο Κερατσίνι στο 12ο και 23ο Δημοτικό Σχολείο, στο 4ο Γυμνάσιο και στο 1ο Ενιαίο Λύκειο.

Επίσης, περιοδείες θα γίνουν:

Στο Δήμο Πειραιά: Γυμνάσιο - Λύκειο Καμινίων, Δημοτικά Καμινίων, 7ο ΕΣΠ ΕΠΑΛ, 1ο Γυμνάσιο Βρυώνη, Απογευματινό Γυμνάσιο.

Στη Νίκαια: 4ο - 10ο - 14ο - 15ο - 22ο Δημοτικά Σχολεία, 2ο - 4ο - 8ο Γυμνάσια.

Στον Κορυδαλλό: ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, 4ο - 5ο Γυμνάσια, 5ο Δημοτικό, 3ο Νηπιαγωγείο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ