ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Γενικευμένο φακέλωμα και οπλισμένοι πράκτορες στις πτήσεις

Ο «Ρ» αποκαλύπτει το κατάπτυστο κείμενο που ψήφισαν προχτές στη Βουλή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα την κατάργηση της βίζας στα ταξίδια προς την Αμερική

Αντιμετώπιση όλων όσοι θέλουν να ταξιδεύουν προς ΗΠΑ, ως εν δυνάμει «τρομοκράτες». Συλλογή, φακέλωμα όλων των πληροφοριών που τους αφορούν προσωπικά και διάχυσή τους προς κάθε αμερικανική υπηρεσία καταστολής, φανερή ή κρυφή. Ξεκάθαρη ανάληψη από τις ελληνικές κυβερνήσεις της ευθύνης να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τα όποια αμερικανικά συμφέροντα. Προς τούτο ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών συστημάτων φακελώματος (και βιομετρικού). Αμεση απέλαση από τις ΗΠΑ όποιων κρίνουν ανεπιθύμητους, με βάση τα στοιχεία που τους προώθησαν οι ελληνικές υπηρεσίες. Υποδομές της χώρας να μπαίνουν υπό τον έλεγχο των Αμερικανών, προκειμένου να εξασφαλίζουν ότι ανταποκρίνονται στα κριτήριά τους. Και επιβίβαση στις πτήσεις οπλισμένων πρακτόρων προκειμένου να ελέγχουν το πειθήνιο των επιβατών...

Τις απαράδεκτες αυτές ρυθμίσεις περιέχει το νομοθέτημα που εγκρίθηκε προχθές στη Βουλή με τις ψήφους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Αξιοποιώντας προηγούμενες σχετικές συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ, και αυτό το κείμενο προωθεί τη συλλογή και ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων ανθρώπων ύποπτων για «τρομοκρατία», όπως οι ίδιες οι κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις την ορίζουν. Στόχο έχει το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, την υποταγή των εργαζόμενων στο ασφυκτικό πλαίσιο υποταγής που επιχειρούν να στήσουν γύρω του τα μονοπώλια, με κάθε αφορμή και σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς του, με στόχο τη θωράκιση της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας τους. Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ, καλώντας το λαό να το καταστήσει ανενεργό με την πάλη του.

Αντιμέτωποι με νέους μηχανισμούς φακελώματος και «a priori» ενοχοποίησης έρχονται όσοι Ελληνες ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ. Είναι βέβαιο ότι το πεδίο εφαρμογής των προβλεπόμενων μέτρων θα γενικευτεί σε βάθος χρόνου

Associated Press

Αντιμέτωποι με νέους μηχανισμούς φακελώματος και «a priori» ενοχοποίησης έρχονται όσοι Ελληνες ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ. Είναι βέβαιο ότι το πεδίο εφαρμογής των προβλεπόμενων μέτρων θα γενικευτεί σε βάθος χρόνου
Του νομοθετήματος αυτού προηγήθηκαν (27/6 και 28/6 στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ, στην Κέρκυρα) δύο συμφωνίες που υπέγραψε η Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη με τον Αμερικανό αναπληρωτή ΥΠΕΞ Τζέιμς Στάινμπεργκ, με πρόσχημα την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου στις ΗΠΑ για τους Ελληνες. Πρόκειται για ένα «μνημόνιο κατανόησης» και μία συμφωνία.

Τυπικά η συμφωνία στόχευε στην ενίσχυση της συνεργασίας για την πρόληψη και καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος, ενώ το μνημόνιο μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ αφορούσε στο πρόγραμμα κατάργησης θεωρήσεων των ΗΠΑ και συναφή ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας. Λίγες μέρες νωρίτερα (23/6) είχε υπογραφεί στην Αθήνα από τον διευθυντή ειδικών εγκλημάτων βίας της ΕΛ.ΑΣ. και τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, άλλη τέτοια συμφωνία, για την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν σε τρομοκρατικές πράξεις.

Ενδεικτικό της κυβερνητικής πρεμούρας να περάσει η συμφωνία χωρίς προσκόμματα, αλλά και αποδεικτικό της επικίνδυνης συμπαιγνίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, είναι το γεγονός ότι το κείμενο που παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ» δόθηκε στα κόμματα από το υπουργείο Εξωτερικών λίγες ώρες πριν την ψήφισή του στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι πρώτο απ' όλους το ΚΚΕ ζητούσε τη δημοσιοποίησή του εδώ και μήνες. Η δημοσιοποίηση του εγγράφου, εξάλλου, επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι το μνημόνιο περιέχει όρους αντίστοιχους με αυτούς που υπέγραψε η Τσεχία με τις ΗΠΑ την άνοιξη του 2008 και οι οποίοι είχαν προκαλέσει γενικευμένες αντιδράσεις, αφού ήταν εξόφθαλμα και προκλητικά αντιδραστικοί, σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Τι προβλέπει το «Μνημόνιο»

Ειδικότερα, με πρόσχημα την κατάργηση της βίζας για όσους Ελληνες ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, οι δυνάμεις του δικομματισμού υπερψήφισαν «Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, σχετικά με το πρόγραμμα κατάργησης θεωρήσεων των ΗΠΑ και συναφή ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας».

Στο κείμενό τους ξεκαθαρίζεται ότι:

1. Τα δύο μέρη, οι «Συμμετέχοντες», «επιθυμούν να ενισχύσουν την ασφάλειά τους, αναπτύσσοντας μεταξύ άλλων νέες δυνατότητες για τον εντοπισμό και την πρόληψη των μετακινήσεων των τρομοκρατών». Προς τούτο θα προχωρήσουν σε σχετικές «συμφωνίες εφαρμογής (...) προκειμένου να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις ασφαλείας που αναφέρονται στο παρόν Μνημόνιο Κατανόησης» (έρχεται δηλαδή μπόλικο νομοθετικό έργο). Προϊδεάζουν ότι αυτές οι «συμφωνίες εφαρμογής» θα περιέχουν «ρυθμίσεις που αφορούν στην ανταλλαγή πληροφοριών για τους επιβάτες, πληροφοριών σχετικά με τρομοκρατικές ενέργειες (...) καθώς και πληροφοριών σχετικών με θέματα μετανάστευσης και θα πρέπει να επιτρέπουν την περαιτέρω διάδοση των διαβιβαζομένων πληροφοριών εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ (...)» (βλ. κάθε υπηρεσία καταστολής και ασφάλειας των ΗΠΑ).

2. Πριν δεχτούν την Ελλάδα στο λεγόμενο Πρόγραμμα Κατάργησης Θεωρήσεων (ΠΚΘ), η χώρα μπαίνει υπό την επιτήρηση των ΗΠΑ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους! «(...) το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, προτίθεται να αξιολογήσει την επίδραση που θα έχει η ένταξη της Ελληνικής Δημοκρατίας στα συναφή με την ασφάλεια, την επιβολή του νόμου και τη μετανάστευση συμφέροντα των ΗΠΑ. Η Ελληνική Δημοκρατία θα μπορεί να γίνει δεκτή μόλις κριθεί ότι τα εν λόγω συμφέροντα δεν θα μπορούσαν να διακυβευθούν». Περιοδικά (αλλά όχι λιγότερο από μία φορά κάθε δύο έτη), τα υπουργεία Εσωτερικής Ασφαλείας και Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα αξιολογούν πόσο η ένταξη της Ελλάδας στο ΠΚΘ επηρεάζει τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας θα λαμβάνουν υπόψη αν εφαρμόζει τις «δεσμεύσεις ασφαλείας» που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

3. Η Ελλάδα αναλαμβάνει να αναπτύξει και λειτουργήσει συστήματα και προγράμματα που απαιτούνται για την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων ασφαλείας. Στο Μνημόνιο αναφέρεται συγκεκριμένα το «Ηλεκτρονικό Σύστημα Αδειών Ταξιδιού (ΗΣΑΤ)». Σε εφαρμογή από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, θα συγκεντρώνει ηλεκτρονικά όσα βιογραφικά και «άλλα στοιχεία» κρίνει το υπουργείο αναγκαία για να διαπιστώσει πριν το ταξίδι την «καταλληλότητα» ενός Ελληνα υπηκόου να ταξιδέψει στις ΗΠΑ χωρίς βίζα ή εάν «υφίσταται κίνδυνος ασφαλείας» από το ταξίδι του εκεί. Ολοι όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ θα υφίστανται τον έλεγχο του ΗΣΑΤ.

4. Σε παράγραφο του Μνημονίου, τιτλοφορούμενη ως «Ανταλλαγή πληροφοριών», ορίζεται ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεργάζονται με τους Αμερικανούς «για την παροχή προσδιοριστικών της ταυτότητας στοιχείων» προκειμένου να κρίνουν οι δεύτεροι αν επίδοξος ταξιδευτής προς τις ΗΠΑ απειλεί τα διαβόητα συμφέροντά τους. Επίσης οι «Συμμετέχοντες» θα συνεργάζονται σε οποιαδήποτε έρευνα ή διαδικασία επιβολής του νόμου, όπως αυτές προέκυψαν ως ...ανάγκη «από την παροχή των πληροφοριών» που έκαναν προηγούμενα οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας προς τις ομόλογές τους αμερικανικές. Θα συλλέγουν, αναλύουν, χρησιμοποιούν και ανταλλάσσουν «εκ των προτέρων πληροφορίες σχετικά με τους επιβάτες». Επίσης θα συλλέγουν, αναλύουν, χρησιμοποιούν και ανταλλάσσουν πληροφορίες και για τις Καταστάσεις Επιβατών. Αναφέρονται στη Συμφωνία ΕΕ/ΗΠΑ για τη διαβίβαση των καταστάσεων με τα ονόματα των επιβατών και άλλα στοιχεία τους (το λεγόμενο μητρώο PNR) από τις αεροπορικές εταιρείες προς το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε στις 26/7/2007. Η διαβίβαση γίνεται πριν ξεκινήσει η πτήση προς ΗΠΑ, προκειμένου οι Αμερικανοί να είναι προετοιμασμένοι για το ποιος τους έρχεται. Τα στοιχεία του φακελώνονται επ' αόριστον. Στο Μνημόνιο ορίζεται εξάλλου, ότι αν οι Αμερικανοί (με βάση τα φακελωμένα στοιχεία που θα τους αποσταλούν από τις ελληνικές αρχές), κρίνουν ταξιδιώτη ανεπιθύμητο, θα εκδίδουν ένταλμα απομάκρυνσης. Η Ελλάδα το αποδέχεται εντός το πολύ 21 ημερών και ο ύποπτος «επαναπατρίζεται».

5. Η έκδοση των ελληνικών διαβατηρίων ανατέθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. κατόπιν και αμερικανικών αιτημάτων. Με το Μνημόνιο διασφαλίζουν ότι η αρμοδιότητα θα παραμείνει εκεί, σε μία «εκδούσα αρχή που υπόκειται σε αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου και λογοδοσίας». Ακόμα καταλήγεται ότι στις ΗΠΑ θα ταξιδεύουν μόνο οι Ελληνες που έχουν «ηλεκτρονικά διαβατήρια, δηλαδή αναγνώσιμα από μηχάνημα διαβατήρια, τόσο με ψηφιακή φωτογραφία όσο και με ένα ηλεκτρονικά αναγνώσιμο τσιπ που περιέχει συγκεκριμένα δεδομένα του ταξιδιωτικού εγγράφου». Με ανοικτό πάντα το ενδεχόμενο αυτό το τσιπ να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα βιομετρικά στοιχεία.

6. Πατώντας σε τρεις πρότερες σχετικές συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ (του Απρίλη 2007 και Μάρτη 2008), η Ελλάδα αποδέχεται ότι θα «συνεργάζεται» με «αρμόδιες» αμερικανικές αρχές προκειμένου να «διασφαλίζονται» «τα πρότυπα ασφαλείας των αερολιμένων και οι διαδικασίες ασφαλείας των αερομεταφορέων». Δηλαδή, εκτός από τους επιβάτες, στην κρησάρα των Αμερικανών μπαίνουν και υποδομές της χώρας, όπως αυτές θα ελέγχονται από απεσταλμένους «ειδικούς» τους.

7. Τέλος, η Ελλάδα «μπορεί να εκτιμήσει τη δυνατότητα χρήσης προσωπικού ασφαλείας (...) στις πτήσεις προς ΗΠΑ». Αλλά και «να επιτρέπει στο ομοσπονδιακό προσωπικό ασφαλείας πτήσεων των ΗΠΑ να ασκεί τα καθήκοντά του, φέροντας εγκεκριμένο οπλισμό, σε πτήσεις αερομεταφορέων των ΗΠΑ, από και προς την Ελληνική Δημοκρατία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ