ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Αποφασιστική απάντηση στην ασυδοσία των ξενοδόχων

Μαζική σε όγκο και μαχητική σε παλμό η χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση

Τα αγωνιστικά συνθήματα των απεργών ήχησαν χτες στους δρόμους της Κέρκυρας
Τα αγωνιστικά συνθήματα των απεργών ήχησαν χτες στους δρόμους της Κέρκυρας
Μια από τις πιο μαζικές και πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν αυτή στην οποία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας, με αιχμή την υπογραφή για πρώτη φορά τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Με κυρίαρχο σύνθημα «Στους ξενοδόχους δεν σκύβουμε κεφάλι με το σωματείο αντίσταση και πάλη», λίγο μετά τις 11 το πρωί, άρχισαν να καταφθάνουν στην πλατεία Σαρόκο εργαζόμενοι από πολλά ξενοδοχεία του νησιού, που συσπειρωμένοι στο ταξικό τους σωματείο ανέπτυξαν σημαντικούς αγώνες από την έναρξη της φετινής σεζόν και κέρδισαν σκληρές μάχες ενάντια στην εργοδοσία. Στο μεταξύ, από νωρίς το πρωί, είχε δοθεί με επιτυχία η μάχη της περιφρούρησης σε δεκάδες ξενοδοχεία, δίνοντας απάντηση στην άμεση και έμμεση προσπάθεια των μεγαλοξενοδόχων να αποτρέψουν τη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση. Τέτοιες προσπάθειες της εργοδοσίας (όπως στο «Δαφνίλα» του Δασκαλαντωνάκη) έπεσαν στο κενό, αφού η συμμετοχή στην απεργία έφτασε σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, ακόμα και σε μεγάλα συγκροτήματα («ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ», «ΜΑΝΙΑ ΓΚΡΕΤΣΙΑ», «ΑΛΜΠΑΝΤΡΟΣ», «ΜΙΡΑΜΑΡΕ», «ΜΑΡΑΜΟΝΤΕ», «ΑΙΟΛΟΣ», «ΚΕΡΚΥΡΑ ΓΚΟΛΦ»).

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας, με τη μαζική σε όγκο, δυναμική σε παλμό πορεία τους, «γέμισαν» με συνθήματα και πανό τα καντούνια της Κέρκυρας, διεκδικώντας «1.400 ευρώ βασικό μισθό κόντρα στη συναίνεση και στο συμβιβασμό», «Δωρεάν ασφάλιση - πρόνοια - υγεία και την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και άλλα, καλώντας παράλληλα και τους υπόλοιπους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι στην αντεργατική πολιτική, να αντισταθούν και να παλέψουν με το ΠΑΜΕ, διεκδικώντας τον πλούτο που παράγουν.

Η πορεία κατέληξε στην Ανω Πλατεία, όπου την κεντρική ομιλία έκανε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του ταξικού σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο νησί. Μεταξύ άλλων χαιρέτισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και μέλος της διοίκησης της κλαδικής Ομοσπονδίας, εκ μέρους των ταξικών δυνάμεων. Τους απεργούς χαιρέτισε ακόμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους. Ακολούθησε συναυλία.

Η επιτυχία της απεργίας έδωσε απάντηση και στην εργοδοσία, που στη χτεσινή, δεύτερη συνάντηση που έγινε για τη σύμβαση με τους μεγαλοξενοδόχους του νησιού, εμφανίστηκε προκλητική για ακόμη μια φορά. Πρόβαλε ως πρόσχημα την κρίση, τσουβαλιάζοντας μάλιστα τις συνέπειες που βιώνουν αρκετές μικρές μονάδες, που δουλεύουν χωρίς προσωπικό, με τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που εξακολουθούν να έχουν υψηλή κερδοφορία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «WIND»
Απεργούν σήμερα για την ανάκληση των απολύσεων

Παράσταση διαμαρτυρίας έκανε χτες το ΣΕΤΗΠ στο υπουργείο Απασχόλησης

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην πολυεθνική επιχείρηση κινητής τηλεφωνίας «WIND», διεκδικώντας την ανάκληση των απολύσεων των δύο συναδέλφων τους, της Ολγας Κολιούση και της Κατερίνας Τζίμα, συνδικαλιστριών και στελεχών του ΠΑΜΕ. Για το ίδιο ζήτημα το ταξικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ) πραγματοποίησε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης. Με τις απολύσεις, η εργοδοσία επιχειρεί να βάλει εμπόδια στην ανάπτυξη της ταξικής δράσης και να εκφοβίσει τους εργαζόμενους προκειμένου να υποταχθούν στις αντεργατικές μεθοδεύσεις και σχεδιασμούς.

Το ΣΕΤΗΠ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στη μάχη της περιφρούρησής της. Να παλέψουν για την ανάκληση των απολύσεων και να οργανώσουν την πάλη τους για τη διεκδίκηση πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας κτλ., συσπειρωμένοι στα συνδικάτα και το ταξικό εργατικό κίνημα.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΤΗΠ, οι απολύσεις εντάσσονται στη γενικότερη επίθεση που εξαπολύει η εργοδοσία για να αυξήσει την κερδοφορία της. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το 2008 η «WIND» είχε κέρδη 433,8 εκατομμύρια ευρώ, από την αρχή του 2009 έχει προβεί σε μειώσεις μισθού, απολύσεις, μηδενικές αυξήσεις, διαίρεση των εργαζομένων (επιλεκτικά μπόνους, κόψιμο επιδομάτων σε νέους), απλήρωτες υπερωρίες, επιμήκυνση του ωραρίου κλπ.

Χτες, αντιπροσωπεία του ΣΕΤΗΠ προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην υπουργό Απασχόλησης, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, καταγγέλλοντας την πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που στηρίζει και ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία, με αποτέλεσμα απολύσεις όπως αυτές που έγιναν και στη «WIND». Η αντιπροσωπεία ξεκαθάρισε ότι οι απολύσεις είναι τρομοκρατικές και παράνομες και απαίτησαν την άμεση ανάκλησή τους. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η υπουργός προσπάθησε αρχικά να αποφύγει τη συνάντηση, χωρίς όμως να το κατορθώσει, ύστερα από την επιμονή των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων. Στις καταγγελίες του ΣΕΤΗΠ αρκέστηκε να δεσμευθεί ότι θα παρέμβει στην εργοδοσία.

ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Θύματά τους εργαζόμενοι και επιβάτες

Σε διαθεσιμότητα από σήμερα 9 υπάλληλοι της «GA FERRIES». Στους καταπέλτες βγαίνουν οι ναυτεργάτες τριών πλοίων, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επίθεση των ακτοπλόων εφοπλιστών σε βάρος των δικαιωμάτων ναυτεργατών, των υπαλλήλων των ναυτιλιακών εταιρειών τους και σε βάρος των επιβατών, με σκοπό την προστασία της κερδοφορίας τους και όχημα την αντιλαϊκή πολιτική.

Χτες ο εφοπλιστής Αγούδημος ανακοίνωσε ότι από σήμερα και έως τις 2 Δεκέμβρη τίθενται σε διαθεσιμότητα 9 υπάλληλοι της εταιρείας του «GA FERRIES». Ταυτόχρονα έχει απλήρωτους - ορισμένους από τον Ιούλη - τους ναυτεργάτες των πληρωμάτων των πλοίων του «ΜΑΡΙΝΑ» και «ΡΟΔΑΝΘΗ», οι οποίοι από σήμερα βγαίνουν στους καταπέλτες με επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα λεφτά τους.

Επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, ξεκινούν από αύριο Παρασκευή και οι ναυτεργάτες του πληρώματος του πλοίου «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» του εφοπλιστή Απ. Βεντούρη.

Ο Απ. Βεντούρης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, την ίδια ώρα που αφήνει απλήρωτους τους ναυτεργάτες, τσεπώνει εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων από τη δρομολόγηση πλοίων του στις λεγόμενες άγονες γραμμές, ενώ παράλληλα «κατακρεουργεί» τους επιβάτες με τα πανάκριβα εισιτήρια. Είναι χαρακτηριστικό της ασυδοσίας του ότι το εισιτήριο από Σύρο για Πάρο με το επιδοτούμενο πλοίο του «ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ Ι», το οποίο αν και ταχύπλοο πλέει με συμβατική ταχύτητα, είναι 13,60 ευρώ, όταν με άλλα πλοία όπως το «ΑΡΤΕΜΙΣ» είναι 7 ευρώ! Το ίδιο ...επιδοτούμενος και ασύδοτος είναι και ο εφοπλιστής Αγούδημος, ο οποίος, εκτός όλων των άλλων, εξακολουθεί αυθαίρετα να έχει εγκαταλειμμένα πλοία και πληρώματα στο λιμάνι του Πειραιά.

Στο μεταξύ ταλαιπωρία περίμενε τους 507 επιβάτες του ταχύπλοου «HIGHSPEED3» της HSW, το οποίο προχτές κατά την εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου από το λιμάνι Πειραιά με προορισμούς Θήρα - Ιο παρουσίασε βλάβη στη Νο 1 κύρια μηχανή.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Επί ποδός οι ταξικές δυνάμεις

Τα αγωνιστικά τους βήματα για το επόμενο διάστημα καθορίζουν οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά, με στόχο την αγωνιστική οργάνωση εργαζομένων στεριάς και θάλασσας, την ανάπτυξη αγώνων κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική, με αιτήματα που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης.

Χτες έγινε συνάντηση των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΣ - ΝΑΤ, του Συλλόγου Επιστημονικού και Υγειονομικού Προσωπικού Οίκου Ναύτη και του Συλλόγου Υπαλλήλων ΝΑΤ, στα γραφεία της Ενωσης Μηχανικών, με θέμα τις ελλείψεις σε ιατρική - υγειονομική περίθαλψη, στην κοινωνική ασφάλιση - πρόνοια. Η χτεσινή προσπάθεια θα συνεχιστεί την Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη, με ευρεία σύσκεψη της «Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» στις 11 το πρωί στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ. Τα παραπάνω 5 σωματεία, σε κοινό δελτίο Τύπου τους, καλούν σε μαζική συμμετοχή τον κλάδο, συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς.

Επόμενος σταθμός θα είναι η πλατιά σύσκεψη της «Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΔΕΣΚ) στις 11 Σεπτέμβρη στις 6 μμ στο ΕΚΠ με θέμα «Η επίθεση του κεφαλαίου και η ανάγκη οργάνωσης - αντεπίθεσης της εργατικής τάξης».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Στο πλευρό του εργαζόμενου απεργού πείνας

Απεργία πείνας εδώ και 10 μέρες πραγματοποιεί ο Ηλίας Βόσσος, εργαζόμενος στην Καθαριότητα στο Δήμο Ζακύνθου, απαιτώντας, μετά και τη δικαστική του δικαίωση - κέρδισε το δικαστήριο μαζί με άλλους 26 συναδέλφους του οι οποίοι έχουν προσληφθεί - να αποκατασταθεί η σχέση εργασίας του με το δήμο ο οποίος μέχρι στιγμής αρνείται να τον προσλάβει. Στο δίκαιο αγώνα του συμπαραστέκεται και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου που απαιτεί την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του και καλεί τους εργαζόμενους του νησιού να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ