ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
76 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ την Παρασκευή 6 Αυγούστου

Στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγύ στο Θησείο

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί σε συμμετοχή στην εκδήλωση - συγκέντρωση για τα 76 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Αυγούστου στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγύ (στάση ΗΣΑΠ Θησείο).

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) συμμετέχει στις εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ και καλεί «τα μέλη και τους φίλους της οργάνωσής μας να συμμετάσχουν, καθώς και όλους τους αντιιμπεριαλιστές της χώρας μας, που δεν μένουν αδιάφοροι μπροστά στα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών, όπου και όποτε αυτά γίνονται, που αγανακτούν με όσα εργασιακά και άλλα αντιδημοκρατικά μέτρα επιβάλλουν, που αντιδρούν στην καταδυνάστευση των λαών, που είναι αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν όλα αυτά, όσες αμφιβολίες κι αν έχουν για την αποτελεσματικότητα της πάλης τους».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Η εκδήλωση της 6ης Αυγούστου στην Αθήνα περιλαμβάνει:

- Χαιρετισμό από την πρέσβειρα της Κούβας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα

- Ομιλία εκ μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ

- Σύντομο μουσικό πρόγραμμα

Στην εκδήλωση θα ισχύουν και θα εφαρμόζονται όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σε άλλες πόλεις

Αντίστοιχες εκδηλώσεις προγραμματίζονται μέχρι στιγμής:

Την Παρασκευή 6 Αυγούστου:

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ. στον Λευκό Πύργο

-- Στην Καβάλα, στις 8.30 μ.μ. στην είσοδο του τελωνείου

-- Στα Χανιά, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Γιαλί Τζαμί (ενετικό λιμάνι)

Τη Δευτέρα 9 Αυγούστου στην Πάτρα, στις 8 μ.μ. στο Λαϊκό Δημοτικό Θέατρο (Γερμανού & Ηλείας).

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τίμησαν τη μνήμη του Νίκου Ζαχαριάδη στα 48 χρόνια από τον θάνατό του

Σε μια σεμνή τελετή, μέλη των Οργανώσεων Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τίμησαν το πρωί της Κυριακής στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών τη μνήμη του Νίκου Ζαχαριάδη, ανήμερα της συμπλήρωσης 48 χρόνων από τον θάνατό του.

Μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έφτασαν στον τάφο του Ν. Ζαχαριάδη κρατώντας κόκκινες σημαίες. Εκεί μίλησε ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αφού αναφέρθηκε σε ιστορικές στιγμές του βίου του Ν. Ζαχαριάδη, στην προσφορά του και στη δράση του ως ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι «σε κάθε φάση της σκληρής συνέχειας της ζωής του έως και τον οδυνηρό του θάνατο την 1η Αυγούστου του 1973, σε καμία περίπτωση δεν επέτρεψε να τον χρησιμοποιήσει κανένας για να βλάψει το Κόμμα του, το ΚΚΕ».

Επεσήμανε ότι «η σημερινή μας παρουσία εδώ δεν είναι μία εθιμοτυπική δράση, όπως τέτοια δεν είναι καμία εκδήλωση που οργανώνει το Κόμμα και η ΚΝΕ σε τόπους μαρτυρίου, εξορίας, τιμώντας μεγάλες προσωπικότητες του ΚΚΕ και του κομμουνιστικού κινήματος. Διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε από τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, επώνυμους και ανώνυμους, που σε σκληρές συνθήκες επέδειξαν άφθαστο ηρωισμό, αταλάντευτη στάση απέναντι στο αστικό κράτος και τον ταξικό αντίπαλο. Η πείρα και τα συμπεράσματα από αυτήν την πάνω από έναν αιώνα δράση του ΚΚΕ αποτελούν πραγματικό εφόδιο σήμερα, στον αγώνα που δίνουμε σε πολύ δύσκολες - από άλλους παράγοντες - συνθήκες.

Φιλοδοξούμε σε αυτές τις συνθήκες να αντεπεξέλθουμε στα μεγάλα καθήκοντα που χαράσσονται μπροστά μας, αποφασιστικότητα που αποτυπώθηκε και στις αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος. Αυτός θα είναι και ο πιο ουσιαστικός τρόπος να τιμήσουμε τον σ. Ζαχαριάδη και όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που έδωσαν και τη ζωή τους στην πάλη για τον σοσιαλισμό».

Στη συνέχεια κατατέθηκαν λουλούδια στον τάφο του, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ από τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη και εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ από τον Αλέξανδρο Μπουγά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποχαιρετά με θλίψη τον σ. Μήτσο Πηλιχό

Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τον σ. Μήτσο Πηλιχό, που «έφυγε» από τη ζωή το Σάββατο 31 Ιούλη σε ηλικία 83 ετών.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος σημειώνει:

«Ο Μήτσος Πηλιχός οργανώθηκε το 1975 και πρωτοστάτησε, μαζί με άλλους συντρόφους, στη δημιουργία της Οργάνωσης Βάσης της ΚΝΕ στο Αλιβέρι. Βοήθησε επίσης στην οργάνωση πολλών νέων μελών στο Κόμμα και στην ΚΝΕ, και στη δημιουργία Οργανώσεων του Κόμματος στην περιοχή του Αλιβερίου. Είχε, ακόμη, την ευθύνη της καθοδήγησης των Οργανώσεων της ΚΝΕ στη Νότια Εύβοια. Πήρε μέρος ως αντιπρόσωπος στο 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Το 1976 πέρασε στη δουλειά του Κόμματος και συνέβαλε στη δημιουργία της ΚΟΒ Γαβαλά.

Επίσης, συνέβαλε στη δημιουργία του Σωματείου Οικοδόμων Αλιβερίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαβαλά το 1977.

Το 1980 μετακόμισε στη Χαλκίδα, όπου αναδείχθηκε Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Χαλκίδας, μέλος του Γραφείου και της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας την περίοδο 1980 - 1984.

Διετέλεσε για χρόνια πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Χαλκίδας και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

Κατά την κρίση έμεινε σταθερός, συμβάλλοντας στην ανασυγκρότηση των Οργανώσεων του Κόμματος στην περιοχή της Χαλκίδας.

Μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε μέλος του Κόμματος, συμμετέχοντας μέχρι πρόσφατα στη δράση της Κομματικής Οργάνωσης Αλιβερίου».

Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα τελεστεί σήμερα Τρίτη στις 5 μ.μ., στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας.

  • Η Επιτροπή Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας, η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας και η ΚΟΒ Αλιβερίου εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην σύζυγό του, Παρασκευή, και στον γιό του, Βασίλη.
Προσφορά στη μνήμη του σ. Μήτσου Πηλιχού

«Καλή αντάμωση σύντροφε στης φύσης το εργαστήριο. Καλή αντάμωση και στους επαναστατικούς αγώνες του μέλλοντος». Στη μνήμη του σ. ΜΗΤΣΟΥ ΠΗΛΙΧΟΥ, ο Γιάννης Σ. Σαμπάνης και η Πηνελόπη Γιαννοπούλου προσφέρουν στο ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ