ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Στον αέρα ο διακοινοτικές συνομιλίες

Συνεχίζουν να αρνούνται οι Τουρκοκύπριοι να συμμετάσχουν

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένει την επίσημη πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για να απαντήσει κατά πόσο θα μετάσχει στο νέο κύκλο διακοινοτικών συνομιλιών το ερχόμενο φθινόπωρο, τόσο ο Ντενκτάς όσο και η Αγκυρα εκδηλώθηκαν ενάντια στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία, όπως δήλωσαν, δεν αναγνωρίζουν. Η τουρκική πλευρά επιμένει στο αίτημά της για αναγνώριση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς σαν προϋπόθεση για να μετάσχει στο νέο κύκλο συνομιλιών.

Ο Ντενκτάς τάχθηκε υπέρ της σύγκλησης τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι δεν αναγνωρίζει το ψήφισμα 1250 του Συμβουλίου Ασφαλείας, γιατί αυτό αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία και αναγνωρίζει την ελληνοκυπριακή πλευρά σαν τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου.

Διπλωματικές πηγές, ωστόσο, θεωρούν ότι ο Ντενκτάς, παρά τις έντονες αντιδράσεις του, τελικά θα προσέλθει στις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη, που θα αρχίσουν τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα.

Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως και τη δήλωση της Ομάδας των Οκτώ, συζήτησε με τον Ντενκτάς ο Γερμανός ειδικός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό Ραντσάου, προχτές. Ο Γερμανός διπλωμάτης, μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη και απαντώντας σε ερώτηση πώς εκτιμά τις πρώτες αντιδράσεις των δύο πλευρών στην πρωτοβουλία των G8, καθώς και στα δύο τελευταία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, είπε:

"Είμαι της άποψης ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη δώσει την τελική τους απάντηση, γιατί η πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ δε βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών. Είναι δύσκολο να αντιδρούμε σε κάτι χωρίς να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες. Ο Ραούφ Ντενκτάς μού έχει αναφέρει ότι από τη στιγμή που δε γνωρίζει τις λεπτομέρειες σχετικά με την πρόσκληση του Γενικού γραμματέα για μια μελλοντική διάσκεψη για το Κυπριακό, δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα αποδεχτεί. Μου τόνισε, επίσης, ότι θα αποδεχόταν μια τέτοια πρόσκληση μόνο αν οι συνομιλίες διεξάγονταν μεταξύ δύο κρατών".

Απαντώντας σ' άλλη ερώτηση ο Ραντσάου είπε ότι δεν ήταν γι' αυτόν έκπληξη να ακούσει τον Ντενκτάς να διατυπώνει αυτό τον όρο. Πρέπει να αναμένουμε, είπε, κατά πόσο θα διατηρήσει αυτή τη στάση όταν θα εκδοθεί η πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ προς τα δύο μέρη. Και πρόσθεσε: "Δεν μπορώ να προβλέψω τη μελλοντική στάση του Ντενκτάς. Στη ζωή, όπως και στην πολιτική δεν υπάρχει το "ποτέ". Οι αντιδράσεις των δύο πλευρών θα είναι βάσει των λεπτομερειών της πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα".

Διαψεύδει η Χέρκους

Στο μεταξύ, η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους, η οποία είχε χτες μακρά συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Κασουλίδη, διέψευσε δήλωσητου προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας μόνιμου αντιπροσώπου της Γαλλίας ότι με αίτημά της δε συμπεριλήφθηκε στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης, αναφορά για το θέμα των αγνοούμενων. Η Χέρκους διέψευσε κατηγορηματικά ότι διαβεβαίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας με οποιοδήποτε τρόπο άμεσα ή έμμεσα ότι η συμπερίληψη αναφοράς για το θέμα των αγνοουμένων στο ψήφισμα θα προκαλούσε δυσκολίες στη γενική διαδικασία επί του θέματος.

Λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Σερέζης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τις εξηγήσεις που έδωσε η Αν Χέρκους στον Γιαννάκη Κασουλίδη σ' ό,τι αφορά τις πληροφορίες πως με παρέμβασή της αφαιρέθηκε η παράγραφος για τους αγνοούμενους από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Περιμένουμε, είπε ο εκπρόσωπος, εξέλιξη του θέματος. Να διευκρινιστεί ακριβώς τι έγινε, ποιος κινήθηκε και για ποιο λόγο με αυτό τον τρόπο.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στη δήλωση Χέρκους, είπε ότι δεν έχει λόγο να μην την πιστέψει όπως δεν έχει λόγο να μην πιστέψει και τον Γάλλο πρέσβη, ο οποίος προήδρευε του Συμβουλίου Ασφαλείας και ενημέρωσε το μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη ότι η κίνηση αυτή έγινε πράγματι από μέρους της Αν Χέρκους.

Η δήλωση Κληρίδη για λύση μέσα σε 6 μήνες!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σ' ερώτηση πόσο κατηγορηματική ήταν η δήλωση Κληρίδη σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους για λύση του Κυπριακού μέσα σε έξι μήνες και στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την υπεραισιοδοξία του Προέδρου, είπε μεταξύ άλλων: "Ο Πρόεδρος δεν ήταν απόλυτος ότι σε έξι μήνες θα εξευρεθεί λύση του Κυπριακού. Απάντησε σε σχετική ερώτηση υπό την εξής έννοια. Αν οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν πράγματι επίλυση του Κυπριακού, ας έχουν όντως αυτή τη στιγμή την καλή θέληση να προσέλθουν εποικοδομητικά σ' ένα διάλογο για να εξευρεθεί λύση, τότε η λύση αυτή είναι δυνατό να εξευρεθεί μέσα σε έξι μήνες από της έναρξης των συνομιλιών".

Υπέρ των συνομιλιών το ΑΚΕΛ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας υποστήριξε χτες ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να δώσει θετική απάντηση στον ΓΓ του ΟΗΕ σε περίπτωση που απευθύνει πρόσκληση για συνομιλίες στο Κυπριακό. Ο Δημ. Χριστόφιας που απαντούσε σε σχετική ερώτηση σε δημοσιογραφική διάσκεψη σχετικά με τις πολιτιστικές δραστηριότητες του ΑΚΕΛ, είπε ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα ότι η αρνητική σήμερα θέση της Αγκυρας και του Ντενκτάς θα είναι και η τελική τους θέση. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την άποψη ότι τελικά ο Ντενκτάς θα αποδεχτεί την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για συνομιλίες.

Καταδικασμένη στη σήψη

O αξιότιμος κύριος Μάρτιν Μπάγκεμαν ήταν επί δεκαετία επιφανές στέλεχος της πανίσχυρης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κομισιόν. Κατείχε τη θέση του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα μεταφορών και τηλεπικοινωνιών. Ηταν, δηλαδή, ο θεματοφύλακας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους συγκεκριμένους τομείς, προασπίζοντας, εννοείται, τα κοινοτικά συμφέροντα αλλά και τα συμφέροντα των αντίστοιχων εθνικών οργανισμών. Θεωρείται, μάλιστα, ο αρχιτέκτονας της πολιτικής "απελευθέρωσης" τόσο της αγοράς των τηλεπικοινωνιών, όσο και αυτής των αερομεταφορών. Της πολιτικής, δηλαδή, που αναθέτει τη λύση όλων των προβλημάτων στους νόμους της "ελεύθερης αγοράς" και του ανόθευτου ανταγωνισμού. Ωσπου ξέσπασε το σκάνδαλο.

Αυτός ο κύριος, διατηρώντας τη θέση του στην Κομισιόν έκλεισε συμφωνία με τον οργανισμό τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας, την Τελεφόνικα, αναλαμβάνοντας τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Με λίγα λόγια ανέλαβε τη διεύθυνση ενός οργανισμού τον οποίο εποπτεύει σαν κοινοτικός επίτροπος, ο λύκος που ανέλαβε να φυλάει τα πρόβατα. Σκεφθείτε μόνο τι θα γινόταν αν ο οποιοσδήποτε τηλεπικοινωνιακός οργανισμός κάποιας χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ερχόταν σε σύγκρουση συμφερόντων με την Τελεφόνικα και αναλάμβανε ο κύριος Μπάγκεμαν, ως αρμόδιος να λύσει τη διαφορά. Ομως τα πράγματα θα ήταν απλά αν το "σκάνδαλο Μπάγκεμαν" αφορούσε μόνο στο βίο και την πολιτεία του Γερμανού κοινοτικού επιτρόπου.

Το νέο "σκάνδαλο" στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γίνεται γνωστό λίγες μόνο μέρες μετά το προηγούμενο, όταν οι αποκαλύψεις για τις παράνομες δραστηριότητες ορισμένων μελών οδήγησαν στην ομαδική παραίτηση της Κομισιόν. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο και αφορά στους θεσμούς, στην αδιαφάνεια, στην έλλειψη κανόνων στο "παιχνίδι", αφορά στην ίδια της φύση και το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως και του κοινωνικοοικονομικού συστήματος που υπηρετεί. Για να το πούμε διαφορετικά, η Ευρωπαϊκή Ενωση και όλοι οι θεσμοί της συμβιώνουν και εκτρέφουν τα πάσης φύσεως πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα, γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ο καπιταλισμός, εργαλείο του οποίου είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι το μεγάλο θερμοκήπιο, όπου αναπτύσσονται αυτά τα σκάνδαλα, πολύ περισσότερο αυτή την εποχή των "ελευθεριών" του μεγάλου κεφαλαίου, όπου το κέρδος των πολυεθνικών ανακηρύσσεται υπέρτερο κάθε άλλης αξίας, ακόμη και της εθνικής κυριαρχίας των κρατών.

Μέσα σ' αυτό το θερμοκήπιο αναπτύσσονται και οι μηχανισμοί και οι θεσμοί που θα εξυπηρετήσουν το σύστημα και στους θεσμούς αυτούς ανήκει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που έτσι κι αλλιώς υπαγορεύουν την πολιτική του "Διευθυντηρίου" της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αρκούνται σ' αυτό, θέλουν την άμεση πρόσβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, τον άμεσο έλεγχο των εξελίξεων. Αυτό το πετυχαίνουν και με την υπαλληλοποίηση του πολιτικού προσωπικού του συστήματος. Στελέχη της Κομισιόν που είναι και στελέχη επιχειρήσεων, υπουργοί υπάλληλοι πολυεθνικών, βουλευτές κλητήρες των μεγαλοκεφαλαιούχων, είναι μια εικόνα σχεδόν καθημερινή. Η εικόνα ενός συστήματος που σαπίζει.

Η αποκάλυψη του νέου "σκανδάλου" στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανανέωσε και τη συζήτηση για εξυγίανση, διαφάνεια και χρηστή διοίκηση. Μια συζήτηση χωρίς αντικείμενο και χωρίς αντίκρισμα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως και το σύστημα που υπηρετεί δεν εξυγιαίνεται, είναι καταδικασμένη να ζήσει με τη σήψη της μέχρι τέλους που της επιφυλάσσουν οι λαοί.

Συνάντηση επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων

Χιλιάδες επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες αναμένεται να πάρουν μέρος στην ετήσια πανελλαδική συνάντηση που οργανώνει το Κεντρικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων και που φέτος θα γίνει αύριο Κυριακή 4 του Ιούλη,στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας.

Φέτος η ετήσια συνάντηση των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων πραγματοποιείται υπό τη βαριά σκιά του πολέμου στη μαρτυρική Γιουγκοσλαβία, υπό την απειλή της επικίνδυνης, βάρβαρης ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης στα Βαλκάνια.

Για το λόγο αυτό, όπως δήλωσε στο "Ρ" ο Δήμος Ζιώτας, αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΕΠΠ, "η φετινή συνάντηση παίρνει αντιπολεμικό χαρακτήρα. Οι πολιτικοί πρόσφυγες, που οι περισσότεροι έχουν ζήσει στο πετσί τους τα δεινά του πολέμου, θα απαιτήσουν να σταματήσει η ΝΑΤΟική κατοχή του Κοσσυφοπεδίου, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να τερματιστεί το καθεστώς της ιδιότυπης ΝΑΤΟικής κατοχής της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες φαντάροι στα σπίτια τους".

Ο Δήμος Ζιώτας τόνισε επίσης ότι οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες "θα εκφράσουν στη φετινή τους συνάντηση την αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας και θα στείλουν μήνυμα συμπαράστασης στη μεγάλη αντιπολεμική συνάντηση της ΚΝΕ στο Λιτόχωρο Πιερίας στις 10 - 11 του Ιούλη".

Στο μεταξύ, με έντονους ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες στη Νάουσα και σε άλλες περιοχές της Β' Ελλάδας για την επιτυχία της φετινής συνάντησης και τη μαζική συμμετοχή, που φέτος προβλέπεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ