ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
Σε εκ περιτροπής εργασία 7,3 εκατ. εργαζόμενοι στη Γερμανία

Μαζικές απολύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία «Renault» της Γαλλίας, που εφαρμόζει σχέδιο περικοπών

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη «Renault»

Copyright 2020 The Associated

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη «Renault»
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σχεδόν πενταπλάσιοι εργαζόμενοι στη Γερμανία, σε σχέση με την καπιταλιστική κρίση του 2009, εξαναγκάζονται να δουλεύουν σήμερα εκ περιτροπής. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών Ifo, μέχρι το Μάη είχαν καταγραφεί 7,3 εκατ. εργαζόμενοι σε εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή με μειωμένες ώρες ή μέρες και μικρότερη αμοιβή. «Αυτός ο αριθμός δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός», λέει ο ειδικός αγοράς εργασίας του Ifo, Σεμπάστιαν Λινκ.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2009, που είχε χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη ύφεση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σε περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενους είχε επιβληθεί εκ περιτροπής εργασία. Επιπλέον, σε αντίθεση με πριν από έντεκα χρόνια, «όπου πάνω από το 80% της εκ περιτροπής εργασίας ήταν στη βιομηχανία», σήμερα αξιοποιείται «σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας», εξηγεί ο Λινκ.

Ενδεικτικά, εκ περιτροπής δουλεύουν σήμερα 2,2 εκατ. εργαζόμενοι στη βιομηχανία (31% του συνόλου), 1,3 εκατ. εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο (29,7% του συνόλου). Συνολικά, την άνοιξη του 2020 πάνω από το 1/5 (21,7%) όλων των εργαζομένων της Γερμανίας δεν λαμβάνει το συνηθισμένο εισόδημα από εργασία, ένα μοναδικό φαινόμενο στην Ιστορία της χώρας.

Πάντως, ήδη το 2019 είχαν πυκνώσει τα «σύννεφα» της ύφεσης στη γερμανική βιομηχανία, όπου το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο και 374.000 εργαζόμενοι βγήκαν σε εκ περιτροπής εργασία, κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία, λόγω της επέκτασης της ηλεκτροκίνησης και της αυτοματοποίησης της παραγωγής. Τους δύο πρώτους μήνες του 2020 ο αριθμός αυξήθηκε ακόμη περισσότερο.

Στη Γερμανία οι εκ περιτροπής εργαζόμενοι λαμβάνουν από την υπηρεσία απασχόλησης το 60% του χαμένου (καθαρού) μισθού, ενώ στους εργοδότες επιστρέφεται το 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τις χαμένες εργατοώρες. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Απασχόλησης, το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας θα κοστίσει σε κράτος και Ταμεία πάνω από 30 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για τεράστια βοήθεια στους επιχειρηματικούς ομίλους με κρατικό χρήμα, πέρα από άλλες επιχορηγήσεις και ελαφρύνσεις που θα λάβουν.

Μαζικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία

Στη Γαλλία χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν το Σάββατο το πρωί μπροστά από το εργοστάσιο MCA («Maubeuge Construction Automobile») - θυγατρική της «Renault» - ενάντια στην απόφαση της αυτοκινητοβιομηχανίας να μειώσει κατά 15.000 τις θέσεις εργασίας παγκοσμίως, μεταξύ αυτών και 4.600 στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, συμμετείχαν περίπου 8.000 διαδηλωτές, ενώ το εργοστάσιο, το οποίο απασχολεί περίπου 2.100 άτομα όλων των ειδικοτήτων, έχει κλείσει από την Παρασκευή το πρωί. Η διοίκηση της κατασκευάστριας εταιρείας σκοπεύει να μεταφέρει την παραγωγή των ηλεκτρικών εξαρτημάτων του «Κανγκού» στο Ντουέ, δηλαδή 70 χλμ. μακριά, και σχεδόν 2.900 εργαζόμενοι είναι στον «αέρα».

«Μας έλεγαν ότι ήμασταν το καλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη, ότι δεν είχαμε τίποτα να φοβόμαστε και σήμερα μας λένε ότι πρόκειται να κλείσουμε και τα πάντα θα πάνε στο Ντουέ. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό να περάσει...», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) εργαζόμενος διαδηλωτής.

Στο μεταξύ, στη Γαλλία όλο και περισσότεροι εργοδότες διαπραγματεύονται με τα συνδικάτα τις λεγόμενες Συλλογικές Συμβάσεις Απόδοσης (APC). Πρόκειται για συμβόλαια με ειδικούς μισθολογικούς διακανονισμούς για τους «δύσκολους καιρούς» της χαμηλότερης ή μη αναμενόμενης κερδοφορίας, με την ...«υπόσχεση» να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, με «αντάλλαγμα» περικοπές μισθών ή απώλεια άλλων δικαιωμάτων (μπόνους, μέρες άδειας κ.λπ.).

Οι υπηρεσίες αερολιμένων «Derichebourg», για παράδειγμα, «διαπραγματεύονται» την απώλεια του 13ου μισθού και των μεταφορικών εξόδων, με «αντάλλαγμα» τη διατήρηση 700 θέσεων. Η συμφωνία βέβαια δεν αποτελεί καμία εγγύηση ότι στο τέλος οι θέσεις εργασίας είναι ασφαλείς, αφού οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν «και το πεπόνι και το μαχαίρι». Αυτό έχει αποδειχθεί για εταιρείες όπως η «Bosch», η «Smart», η «Continental» ή η «Peugeot Cycles», όπου οι μισθολογικές θυσίες τελικά δεν εμπόδισαν τις απολύσεις.

«Κίνητρα» και στήριξη στα μονοπώλια

Στον αντίποδα, δίνουν και παίρνουν απ' όλες τις αστικές κυβερνήσεις τα μέτρα στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων, καθώς οι συνέπειες τις κρίσης γίνονται όλο και πιο ορατές στην οικονομία. Ενδεικτικά, σχέδιο οικονομικών «κινήτρων» ύψους 5 τρισ. ρουβλιών (65 δισ. ευρώ) παρουσίασε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, χαρακτηρίζοντάς το «βάση για την ανάκαμψη της οικονομίας» μέσα στην επόμενη διετία.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, μελετώντας διάφορα μέτρα στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου με φόντο την εντεινόμενη ανεργία, σχεδιάζει το ενδεχόμενο ασφαλιστικών απαλλαγών για τους εργοδότες που προσλαμβάνουν εργαζόμενους, στο πλαίσιο κινήτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας. Πληροφορίες βρετανικών εφημερίδων ανέφεραν πως το σχέδιο θα ανακοινωθεί τον Ιούλη.

Τέλος, διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση Κόντε έγιναν χτες στη Ρώμη και σε πολλές άλλες πόλεις, με βασικούς οργανωτές τη «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι, το αντιδραστικό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» της Τζ. Μελόνι κ.λπ. Μεταξύ άλλων, κυριάρχησαν συνθήματα για «εγκατάλειψη του ευρώ» και «επιστροφή στη λίρα». Διαμαρτύρονταν επίσης για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση.

ΛΙΒΥΗ
Στρατιωτικές «διευκολύνσεις» από την Τυνησία ζητάνε οι ΗΠΑ

Μπουρλότο ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός για ολόκληρη την περιοχή

Τους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών και των κινδύνων για τους λαούς σε ολόκληρη την περιοχή, επιβεβαιώνει η αποκάλυψη ότι σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων για την Αφρική (AFRICOM), στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ, ζήτησε από τον Τυνήσιο υπουργό Αμυνας, Ιμίντ Χάζκουι, αύξηση της διμερούς «συνεργασίας» για να αντιμετωπιστεί «πρωτίστως η ρωσική παρουσία στη Λιβύη».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τύνιδα ισχυρίστηκε πως οι Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στην Τυνησία στο πλαίσιο «διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας», προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ανακοίνωση της διοίκησης της AFRICOM περί «διευκολύνσεων» σε επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στη Λιβύη, με χρήση του εδάφους της Τυνησίας.

Και ενώ οι ΗΠΑ κάνουν πλάτες στις τουρκικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ ζήτησε να τερματιστούν όλες οι επεμβάσεις ξένων δυνάμεων, να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να αποσυρθούν οι ξένοι μισθοφόροι.

Παράλληλα, εντείνεται η κινητικότητα σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Σε επικοινωνία των Προέδρων της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, και της Αιγύπτου, Α. Φ. Σίσι, ο τελευταίος υποστήριξε πως η «συνεπής στρατηγική» της χώρας του για τη Λιβύη έχει στόχο «να τερματιστεί το χάος». Ακολούθησε τηλεφώνημα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, στον Λίβυο δοτό πρωθυπουργό, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ζητώντας παύση των εχθροπραξιών και επανεκκίνηση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, με σκοπό την εκεχειρία.

Τελικά, χτες οι δύο εμπόλεμες πλευρές ανέφεραν ότι θα καθίσουν ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών, στην πράξη όμως τίποτα δεν άλλαξε. Εκπρόσωπος του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ κατήγγειλε ξανά την Τουρκία ότι συνεχίζει καθημερινά τις αερομεταφορές μισθοφόρων, πολεμοφοδίων και τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης υπέρ του συμμάχου της, Σάρατζ.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη συζητήθηκαν εκτενώς και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον πρώτο να ζητά διορισμό νέου διεθνούς απεσταλμένου.

Αυτά ενώ τη Δευτέρα, μετά από διαδοχικές ήττες, ο LNA ανακατέλαβε την πόλη Αλ Ασάμπια, 50 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης, αποκαθιστώντας την οδική αρτηρία, που θεωρείται «κλειδί» για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του Χάφταρ.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εύσημα από τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες των ΗΠΑ και ΕΕ να ανατραπεί ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, χαιρετίζει ο αχυράνθρωπος της Ουάσιγκτον Χουάν Γκουαϊδό, αρθρογραφώντας στην «Καθημερινή» για την «ανάγκη» «να σταματήσουμε τον Μαδούρο μια για πάντα και να δημιουργήσουμε μια ενιαία Εθνική Κυβέρνηση Εκτακτης Ανάγκης». Οπως αναφέρει, σε πρόσφατη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό «είχα την τιμή να επιβεβαιώσω τη σταθερή του υποστήριξη στη μεταβατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας για μια δημοκρατική λύση». Προσθέτει ότι «για να επιτύχουμε ελεύθερες προεδρικές εκλογές, πρέπει να αυξήσουμε και να συντονίσουμε την πίεση προς όλους τους διεθνείς συμμάχους, όπως η ΕΕ» και καταλήγει λέγοντας ότι «η υποστήριξη της Ελλάδας είναι τόσο σημαντική όσο και συμβολική». Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Αμπάς Μουσάβι, δήλωσε ότι «το Ιράν ασκεί τα δικαιώματα του ελεύθερου εμπορίου με τη Βενεζουέλα και είμαστε έτοιμοι να στείλουμε περισσότερα πλοία εάν το Καράκας απαιτεί περισσότερα εφόδια από το Ιράν», προμηνύοντας νέο γύρο αμερικανικών αντιδράσεων.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Εν ψυχρώ δολοφονία 32χρονου Παλαιστίνιου

Σε λαϊκό συλλαλητήριο μετατράπηκε την Κυριακή η κηδεία ενός 32χρονου αυτιστικού Παλαιστίνιου που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ το Σάββατο στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, από πυρά Ισραηλινών αστυνομικών, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι ο 32χρονος Ιγιάντ Χαΐρι «οπλοφορούσε». Η κατακραυγή που προκάλεσε η νέα δολοφονία ανάγκασε τον Μπένι Γκαντς, νέο υπουργό Αμυνας και κυβερνητικό εταίρο του πρωθυπουργού Νετανιάχου, να ζητήσει συγγνώμη και να διαβεβαιώσει ότι θα γίνει «έρευνα». Είπε ακόμα ότι το Ισραήλ «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να περιορίσει τις απώλειες, συνεχίζοντας να διατηρεί ικανό επίπεδο ασφαλείας». Χτες, πάντως, ο Γκαντς έδωσε εντολή στον αρχηγό του στρατού να πάρει επιπλέον μέτρα καταστολής των Παλαιστινίων ενόψει των γνωστών σχεδίων που προωθούνται για προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών της Δυτικής Οχθης μετά την 1η Ιούλη.

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Στο κυνήγι της έρευνας και του κέρδους

Στο κυνήγι της έρευνας και του κέρδους από τη δημιουργία νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων καταπολέμησης του Covid-19 βρίσκονται εκατοντάδες πολυεθνικές και μικρότερες φαρμακοβιομηχανίες. Ανάμεσά τους η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία «Gilead» που ανακοίνωσε πως αναπτύσσει νέα σκευάσματα, περιλαμβανομένων των εισπνεόμενων δόσεων, για ευκολότερη λήψη της ρεμντεσιβίρης. Στόχος είναι να καταστεί δυνατή η χορήγηση του φαρμάκου και εκτός νοσοκομείου.

Αλλά και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ξεκινά τις κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου σε στρατιώτες και συγκεκριμένα σε 50 εθελοντές. Οι έρευνες θα ολοκληρωθούν στα τέλη Ιούλη, ενώ προηγουμένως οι επιστήμονες είχαν αναφέρει επιτυχία του εμβολίου τόσο στα ζώα όσο και εν μέρει στον εαυτό τους. Επίσης, από την ερχόμενη βδομάδα θα αρχίσει να χρησιμοποιείται στη Ρωσία το πρώτο εγκεκριμένο στη χώρα αντιικό φάρμακο για τη θεραπεία του νέου κορονοϊού. Πρόκειται για το ιαπωνικό «Avifavir», που έχει παρασκευαστεί από τα τέλη της δεκαετίας του '90.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ