ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΙΓΑΛΕΩ - ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ - ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
"Κλειδί", η λειτουργία και η δράση των ΚΟΒ

Σε κλίμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η συνδιάσκεψη της Αχτιδικής Επιτροπής Αιγάλεω - Αγ. Βαρβάρας και Χαϊδαρίου

Με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κι από καλύτερες θέσεις μπορούμε να προχωρήσουμε την πολιτική μας παρέμβαση. Κι αυτό τόσο γιατί η πολιτική του Κόμματος επιβεβαιώνεται καθημερινά και συγκεκριμένα στους εργαζόμενους ενώ, ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται και προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο λαό η ακραία αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που έχει σαν στόχο να κατεδαφίσει συνολικά τα δικαιώματα των εργαζομένων, εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά και προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις και τα ξεπουλήματα των δημοσίων επιχειρήσεων κλπ. Αλλά και γιατί η οργάνωση με τη συγκεκριμένη δράση της το προηγούμενο διάστημα έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια πιο αποφασιστική παρέμβαση και δράση μέσα στους εργαζόμενους, στους εργασιακούς χώρους και άλλους τόπους δουλιάς, με τη δουλιά των συντρόφων στις άλλες μαζικές οργανώσεις και τους συλλόγους. Μέσα απ' αυτή τη δουλιά - παρά τις όποιες αδυναμίες - οι οργανώσεις του Κόμματος βγαίνουν πιο δυνατές, πιο ώριμες, πολιτικά και οργανωτικά, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα για καλύτερη παρέμβαση στα μαζικά κινήματα και ευρύτερα στους εργαζόμενους και στους επαγγελματίες, για την αγωνιστική συσπείρωσή τους γύρω από τα "καυτά" προβλήματα.

Αυτή ήταν η βασική διαπίστωση των συντρόφων που συμμετείχαν, την Κυριακή, στη συνδιάσκεψη της Αχτιδικής Επιτροπής Αιγάλεω - Αγ. Βαρβάρας και Χαϊδαρίου. Και, όπως τονίστηκε, χαρακτηριστικά, από τους συντρόφους: Η υπόθεση της προώθησης αγωνιστικών μετώπων και συσπειρώσεων γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός - και ιδιαίτερα της συγκεκριμένης περιοχής που είναι μια από τις περιοχές που στην πλειοψηφία τους ζουν και δρουν εργάτες και υπάλληλοι - θα κερδηθεί με την πιο αποφασιστική δουλιά των κομμουνιστών και των φίλων του Κόμματος, της ΚΝΕ. Γιατί μόνο με την ακατάβλητη δράση των αγωνιστών, κομμουνιστών θα καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε και να συσπειρώσουμε ευρύτερα στρώματα εργαζομένων, γυναικών, νεολαίας και επαγγελματιών σε μέτωπα πάλης ενάντια στις αντεργατικές - αντιλαϊκές επιλογές. Να αντιπαλέψουμε τα μεγάλα προβλήματα που απορρέουν από την αντιλαϊκή επίθεση της κυβερνητικής πολιτικής της ΟΝΕ και της ΕΕ, των ιδιωτικοποιήσεων, των αρνητικών εξελίξεων στις εργασιακές σχέσεις και της ανεργίας, της παιδείας, της υγείας αλλά και ζητήματα όπως των ναρκωτικών, της άθλησης και ψυχαγωγίας των νέων, του περιβάλλοντος, πράσινου κλπ.

Σ' αυτή την προοπτική, υπογραμμίστηκε, αναδείχνεται ως "κλειδί", η λειτουργία και η δράση των Κομματικών Οργανώσεων, η ανάγκη να προχωρήσει πιο αποφασιστικά η οικοδόμηση του Κόμματος στους εργαζόμενους, στους τόπους δουλιάς, στους κλάδους των επαγγελματιών. Ωστε να ισχυροποιηθεί το Κόμμα και η δράση του ν' ανέβει στο επίπεδο που απαιτούν οι καιροί, με την εξασφάλιση της συμμετοχής και την αξιοποίηση όλων των συντρόφων σ' όλα τα επιμέρους μέτωπα πάλης, μαζί με το λαό, με την ένταση της ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής δουλιάς μας.

Θετικές εμπειρίες και γενικευμένη δυσαρέσκεια

Μ' αυτές τις θετικές εμπειρίες από τη δράση των τελευταίων χρόνων, οι κομμουνιστές, η Αχτίδα Αιγάλεω - Αγ. Βαρβάρας και Χαϊδαρίου, αποφάσισαν την ένταση των προσπαθειών τους για να δώσουν πιο αποφασιστικά τη μάχη σ' όλα τα μέτωπα και, πρώτα απ' όλα, στη μάχη των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών. Ιδιαίτερα, στην περιοχή των τριών δήμων, όπως διαπιστώθηκε, έχει γίνει ήδη σημαντική δουλιά για τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων στις αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις που υποστηρίζουν οι κομμουνιστές και άλλοιαγωνιστές.

Ειδικότερα και μπροστά στη μάχη των δημοτικών εκλογών διαπιστώνεται η γενικευμένη δυσαρέσκεια και αντίδραση των εργαζομένων στην καταστροφική κυβερνητική πολιτική και στην πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνητικοί δήμαρχοι τα τελευταία χρόνια. Ετσι, στις δημοτικές εκλογές, δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους να εκφράσουν με την υπερψήφιση των αγωνιστικών δημοτικών συνδυασμών, όχι μόνον την αντίθεσή τους αλλά και να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική και όσους την υποστηρίζουν. Μια τέτοια καταδίκη μπορεί και πρέπει να εκφραστεί, όπως τόνισαν αρκετοί σύντροφοι, όχι μόνον με το να βγουν λιγότεροι δήμαρχοι και κοινοτάρχες της κυβέρνησης και των κομμάτων που υποστηρίζουν την πολιτική της. Αλλά, ταυτόχρονα, με το να εκλεγούν πολλοί περισσότεροι αγωνιστές, κομμουνιστές στους δήμους, στις κοινότητες και τις νομαρχίες.

Βασικό μέτωπο οι δημοτικές εκλογές

Από την άποψη αυτή και από τη μέχρι τώρα εμπειρία προκύπτει ότι το βασικό μέτωπο δεν μπορεί παρά να είναι η γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που απασχολεί έντονα τους εργαζόμενους. Κι εδώ είναι η ευθύνη των δημοτικών κινήσεων που υποστηρίζει το ΚΚΕ, στην επικοινωνία τους με τους δημότες, να αποκαλύπτουν αυτή την καταστροφική πολιτική και την προοπτική των κυβερνητικών επιλογών και των δημάρχων που την υπηρετούν. Να προβάλλουν, παράλληλα, στους πολίτες την ανάγκη της Αντίστασης και ανατροπής αυτής της πολιτικής για τη διεκδίκηση λύσεων υπέρ των εργαζομένων, γενικότερα του λαού.

Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε ένας σύντροφος, πως όπου δεν την ανοίγουμε εμείς αυτή τη συζήτηση είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που εκφράζουν την ανησυχία και την αγανάκτησή τους και ρωτούν τι μπορεί να γίνει. Είναι χρέος λοιπόν, εμείς να δώσουμε τη διέξοδο της αγωνιστικής συσπείρωσης στην προοπτική του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού Μετώπου πάλης που μπορεί αποφασιστικά να αντιπαλέψει αυτήν την πολιτική για να εφαρμοστεί μια ΑΛΛΗ φιλολαϊκή. Μάλιστα, τονίστηκε, ότι στους λίγους μήνες που μένουν μέχρι τις εκλογές, οι κομμουνιστές και όσοι άλλοι αγωνιστές συσπειρώνονται στις δημοτικές κινήσεις, πρέπει να απευθυνθούν σ' όλους τους εργαζόμενους στις οργανώσεις τους, στους μαζικούς φορείς του λαού της περιοχής με τους οποίους βρέθηκαν στο ίδιο αγωνιστικό μετερίζι όλο αυτό το διάστημα αντιπαλεύοντας αυτήν την πολιτικήκαι να ζητήσουν την ψήφο τους. Παράλληλα, επισημάνθηκε, πρέπει με σωστό σχεδιασμό και με αποφασιστικότητα, με όλες μας τις κομματικές δυνάμεις να ενισχύσουμε όλα τα μέτωπα του αγώνα.

Συγκεκριμένα μέτρα

Στην προοπτική αυτή, η συνδιάσκεψη συζήτησε συγκεκριμένα μέτρα, ιδεολογικά - πολιτικά και οργανωτικά ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός, και παρέμβαση σ' όλα τα προβλήματα μαζί με όλους τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, στη συνδιάσκεψη έγινε μια πλούσια συζήτηση για όλες τις πλευρές της κομματικής δράσης της Αχτίδας, στα μεγάλα εργοστάσια αλλά και σε μικρότερες βιοτεχνίες όπου διαπιστώθηκε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα και εξετάστηκαν μέτρα για πιο αποφασιστικό άνοιγμα της οργάνωσης για την οικοδόμηση του Κόμματος. Για το άνοιγμα στις μαζικές οργανώσεις (Οικοδόμους, συλλόγους γυναικών, στο χώρο της Παιδείας κλπ.) όπου και υπογραμμίστηκε η ανάγκη πιο σταθερής δουλιάς με στόχο τη μεγαλύτερη κινητοποίηση, συσπείρωση και συντονισμό, με έλεγχο της δουλιάς από τα καθοδηγητικά όργανα. Στο χώρο των επαγγελματοβιοτεχνών επισημάνθηκε η αδύνατη δουλιά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια και ακούστηκαν σκέψεις για την καλύτερη οργάνωση της δουλιάς σχετικά. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τη δουλιά στη νεολαία που παρουσιάζεται ανοδική και τονίστηκε η ανάγκη να δίνεται ουσιαστική βοήθεια από τις οργανώσεις στην ΚΝΕ για τη δουλιά στη νεολαία. Προβλήθηκε η ανάγκη να ανοίξει και να ενταθεί η δουλιά ενάντια στα ναρκωτικά, για την άθληση της νεολαίας, για διεκδίκηση καλύτερης δημόσιας δωρεάν Παιδείας, για πολιτιστική παρέμβαση στη νεολαία.

Από πάρα πολλούς συντρόφους υπογραμμίστηκε ο αναντικατάστατος ρόλος του"Ριζοσπάστη" για την πολιτική και ιδεολογική ανάπτυξη και παρέμβαση στη δουλιά των κομμουνιστών και έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις για την αύξηση της κυκλοφορίας του και την καλύτερη αξιοποίησή του. Χαρακτηριστικά τονίστηκε πως ο "Ρ" είναι αναντικατάστατο όπλο κάθε κομμουνιστή, κάθε αγωνιστή στη μάχη της σωστής ενημέρωσης και της πολιτικής δράσης μας. Γιατί έκρηξη πληροφόρησης, όπως λένε, μπορεί να έχουμε, αλλά στην πραγματικότητα είναι έκρηξη παραπληροφόρησης. Κι αυτό αναδείχνει ακόμα περισσότερο την αξία του "Ρ" που είναι η μόνη πηγή σωστής ενημέρωσης των εργαζομένων και στήριξης των αγώνων τους. Εκτός των άλλων, ειπώθηκε, και με μια μικρή σχετικά αύξηση της κυκλοφορίας, ο "Ρ" μπορεί να αντιμετωπίσει και το οικονομικό πρόβλημα και να καλύπτει τα έξοδα έκδοσής του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ
Να πληρώσει η κυβέρνηση για την πολιτική της

Μιλώντας στη συνδιάσκεψη της Αχτίδας ο Δ. Ζάχαρης, μέλος του ΠΓ και γραμματέας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ενημέρωσε για την πρόσφατη Διεθνή Συνάντηση των ΚΚ, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία της. Αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική και στα βάρβαρα τρομοκρατικά μέτρα της κατά των εργαζομένων, τονίζοντας την αποφασιστικότητα να συγκρουστούμε με πολιτικές θέσεις μ' αυτήν την πολιτική. Τόνισε ότι οι ίδιες οι αρνητικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν και η στάση της κυβέρνησης σχετικά, σε συνδυασμό με την "εν κρυπτώ" ανανέωση της παραμονής των αμερικανικών βάσεων, υπογραμμίζουν το ρόλο του φιλειρηνικού κινήματος και την ανάγκη ανάπτυξής του αλλά και τις δυνατότητες επίδρασης στους εργαζόμενους.

Αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές, τόνισε ότι πρόκειται για μια σοβαρή πολιτική μάχη. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη, αύριο, αθροίζοντας τους δημάρχους της, είτε για επίσημους υποψηφίους πρόκειται, είτε για "αντάρτες", είτε για "κεντροαριστερούς" που μπορεί να εκλεγούν με τις πλάτες του ΣΥΝ, και προβάλλοντας πως, τάχα, εγκρίνεται η πολιτική της, να επιπέσει με μεγαλύτερη ακόμα μανία στα δικαιώματα των εργαζομένων. Γι' αυτό, έχει σημασία να δώσουμε αυτή τη μάχη για να πληρώσει η κυβέρνηση για την πολιτική της. Αυτός είναι ένας ακόμα ουσιαστικός λόγος, να προσανατολιζόμαστε, να δίνουμε καθημερινά με όλες τις δυνάμεις μας τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών ώστε ο λαός να βγει κερδισμένος. Πρέπει να συσπειρώσουμε αγωνιστικές δυνάμεις και να εμποδίσουμε αναχώματα που πάνε να στήσουνε προς τις αγωνιστικές κινήσεις, αποκαλύπτοντας τις δημαγωγίες των κυβερνητικών και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν, ουσιαστικά, την κυβερνητική πολιτική της ΟΝΕ.

Καταλήγοντας, ο Δ. Ζάχαρης, διαπίστωσε την ανάπτυξη του κομματικού στελεχικού δυναμικού της Αχτίδας και το σωστό γενικά προσανατολισμό της. Κι αυτό είπε, είναι το πιο σπουδαίο, όταν έχουμε μάλιστα να κάνουμε με μια προλεταριακή περιοχή.

Σήμερα στον "902" TV

Από την Τηλεόραση του "902" μπορείτε, σήμερα, να παρακολουθήσετε τις εξής εκπομπές:

  • Στις 8.00 μμ,"Ματιές στον κόσμο" με θέμα "Ανανέωση της συμφωνίας παραμονής των βάσεων στην Ελλάδα",όπου η δημοσιογράφος Αννα Μπαλή συζητάει με καλεσμένους.
  • Στις 9.30 μμ,"Από το Σήμερα στο Αύριο" με θέμα "Οι εξελίξεις στο χώρο των Τραπεζών, με αφορμή την Ιονική",ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός συζητάει με συνδικαλιστές.
  • Στις 10.30 μμ,"80 χρόνια ΚΚΕ - κύκλος εκπομπών" με θέμα: "Ο αγώνας του ΔΣΕ 1946 - 1949",όπου ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητάει με τους: Χρήστο Τσιντζιλώνη, υπεύθυνο του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, Χρυσούλα Γκόγκογλου, μαχήτρια του ΔΣΕ και Νίκο Κυρίτση, διευθυντή του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών.
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Πολιτιστική εκδήλωση

Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης καλεί γυναίκες και άνδρες, νέες και νέους και τα παιδιά σε πολιτιστική εκδήλωση για την ΕΙΡΗΝΗ στο υπαίθριο θέατρο του άλσους Ν. Σμύρνης που γίνεται το Σάββατο 6 Ιούνη, ώρα 8 μμ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Στο πρώτο μέρος, χορούς με το εκλεκτό χορευτικό της Ενωσης Ποντίων Σούρμενων Δήμου Ελληνικού.

Στο δεύτερο μέρος, παράσταση Καραγκιόζη με την ξεκαρδιστική κωμωδία "Το δέντρο της ειρήνης".

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης Ν. Σμύρνης και της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη".

Συλλυπητήρια

Τη θλίψη του για το θάνατο της Μαίρης Ζαχαριουδάκη εκφράζει με επιστολή του προς την Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θ. Παπαμάργαρης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα, στη σχετική επιστολή αναφέρεται:

"Με θλίψη έμαθα τον ξαφνικό θάνατο της Μαίρης Ζαχαριουδάκη. Γνωριστήκαμε και συνεργαστήκαμε στενά στο κίνημα ειρήνης. Εκτίμησα την ανιδιοτέλεια και την αφοσίωσή της στα ιδανικά της παγκόσμιας ειρήνης και του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, για ελευθερία και δημοκρατία. Τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στην ΚΕ του ΚΚΕ και στους οικείους της".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ