ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 2024 - Κυριακή 5 Μάη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΖΙ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ
Πρόκληση για τα θύματα της Χρυσής Αυγής και όλο τον λαό

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο τον αρχηγό της εγκληματικής ΧΑ ενώ έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του

Icon

Την αποφυλάκιση του αρχηγού της εγκληματικής - ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου, αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας.

Ο Μιχαλολιάκος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών στη δίκη που κράτησε πάνω από 7 χρόνια και έριξε στα «μαλακά» τον πρωτεργάτη της ναζιστικής οργάνωσης.

Η απόφαση προκαλεί δικαιολογημένα το λαϊκό αίσθημα και προσβάλλει τα θύματα και τους αγώνες του λαού ενάντια στο τέρας της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που άλλωστε συνέβαλαν καθοριστικά στο να συλληφθούν και να καταδικαστούν οι πρωταίτιοι.

Η απόφαση - πρόκληση του Συμβουλίου πάρθηκε ενάντια στην εισαγγελική πρόταση, που ήταν αντίθετη και ζητούσε την παραμονή του ναζιστή στη φυλακή, θεωρώντας ότι δεν έχει υπάρξει καμία μεταμέλεια.

Μάλιστα, με εκτεταμένη αρθρογραφία του ο Μιχαλολιάκος εξακολουθεί να μιλά για «πολιτική δίωξη» σε βάρος του και για «σκευωρία», πιστός στην ιδεολογία του εθνικοσοσιαλισμού, που ήταν και το κίνητρο πίσω από την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δεκάδες εγκλήματα και τις δολοφονικές επιθέσεις που διέπραξαν οι ναζί.

Η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών επικαλείται το ότι ο Ν. Μιχαλολιάκος έχει συμπληρώσει τα 3/5 της ποινής των 13 ετών που του επιβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, άρα πληροί τις προϋποθέσεις αποφυλάκισης.

Περιορίστηκε μάλιστα να του επιβάλει ως όρους την απαγόρευση εξόδου από την Αττική, την εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, την παραμονή σε συγκεκριμένο μέρος και την απαγόρευση συνάντησης με συγκατηγορούμενούς του.

Από τις ίδιες τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι το αστικό κράτος και η Δικαιοσύνη του δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον φασισμό, διότι αυτός είναι γέννημα - θρέμμα του ίδιου συστήματος, του καπιταλισμού, υπηρετεί σχέδια και ανάγκες της αστικής τάξης σε βάρος του λαού.

Το ίδιο προκύπτει από την υπόθεση με τους «Σπαρτιάτες» και τον καταδικασμένο ναζί Κασιδιάρη: Μόλις αποκλείστηκε το φασιστικό μόρφωμα από τις ευρωεκλογές, ο φυλακισμένος για συμμετοχή στη διεύθυνση της Χρυσής Αυγής δήλωσε ότι στηρίζει τον μπροστινό του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, που κατεβαίνει υποψήφιος με δικό του κόμμα στις ευρωεκλογές.

Αντιδράσεις από τους συνηγόρους της οικογένειας Φύσσα

Σε δήλωσή τους οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα ότι η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου «συνιστά μέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής και των οικογενειών τους, καθώς και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι δεδομένο ότι ο εν λόγω καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν έχει επιδείξει κανένα ίχνος μεταμέλειας από την καταδίκη του έως και σήμερα. Είναι επίσης δεδομένο ότι η εγκληματική δραστηριότητα του νεοναζί εγκληματία ξεκίνησε το μακρινό 1978 και συνεχίστηκε για 35 έτη, μέχρι να φτάσουμε στη δολοφονία του Παύλου, η οποία και οδήγησε στη σύλληψή του.

Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, πώς ένας τέτοιος αμετανόητος νεοναζί εγκληματίας με ηγετική εγκληματική δράση, ο οποίος λίγες ώρες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του δήλωνε "υπερήφανος για τις ιδέες μου, για τις οποίες αγωνίστηκα από ηλικίας 15 ετών, από το 1972, επί 48 ολόκληρα χρόνια..." και του οποίου οι ναζιστικές ιδέες, σύμφωνα με το σκεπτικό της καταδικαστικής αποφάσεως του Τριμελούς Εφετείου, αποτέλεσαν το κίνητρο της εγκληματικής δράσης της ΧΑ κατά όσων έκρινε ως αντιφρονούντες, των πολιτικών και ιδεολογικών αντιπάλων της και των μεταναστών, κρίθηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη ως μη ύποπτος τελέσεως νέων αξιόποινων πράξεων».

«Αναμένουμε από τις ανώτατες εισαγγελικές αρχές της πολιτείας να πράξουν δεόντως τα δικονομικώς δυνατά και να προσβάλουν το βούλευμα αποφυλάκισης», καταλήγει η δήλωση.

Μαζική εξόρμηση στα διόδια των Μαλγάρων

Το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, στις κάλπες και στους δρόμους της διεκδίκησης, μετέφεραν μέλη της Τομεακής Οργάνωσης Δυτικής Θεσσαλονίκης του Κόμματος, με μαζική εξόρμηση που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης στα διόδια των Μαλγάρων. Μοίρασαν στους διερχόμενους οδηγούς υλικό για τις ευρωεκλογές της 9η Ιούνη, αλλά και την ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας ενάντια στις αυξήσεις - «φωτιά» στα διόδια, με αφορμή τον υπερδιπλασιασμό τους στην Εγνατία Οδό.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιβεβαιώνεται ότι αστικό κράτος και ΕΕ «ξεπλένουν» συστηματικά τον φασισμό

Σε ανακοίνωσή του για την απόφαση αποφυλάκισης του Μιχαλολιάκου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η προκλητική απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας για την αποφυλάκιση του Ν. Μιχαλολιάκου με περιοριστικούς όρους αποτελεί προσβολή για τα θύματα της Χρυσής Αυγής και συνολικά τον λαό, όμως δυστυχώς δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Ερχεται σε συνέχεια της συστηματικής ευνοϊκής αντιμετώπισης και άλλων καταδικασμένων ηγετικών στελεχών της φασιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, ήδη από την πρωτόδικη απόφαση. Ερχεται, μάλιστα, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η δίκη σε δεύτερο βαθμό, που θα πρέπει να καταδικάσει ακόμα πιο αυστηρά τους εγκληματίες χρυσαυγίτες για τις αποτρόπαιες πράξεις τους.

Ακόμα πιο προκλητική είναι και η αναγνώριση από το Δικαστικό Συμβούλιο στον αρχηγό της Χρυσής Αυγής "θετικής διαγωγής", για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, όταν με συνεχή αρθρογραφία του όλα αυτά τα χρόνια υπερασπίζεται τη φασιστική - ναζιστική ιδεολογία και τις εγκληματικές πράξεις της. Μέρος αυτής της αρθρογραφίας μάλιστα επικαλέστηκε και ο εισαγγελέας, ο οποίος ήταν αρνητικός στο αίτημα αποφυλάκισης.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι το αστικό κράτος και οι νόμοι του όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τον φασισμό, αλλά πολλές φορές τού συμπεριφέρονται με το "γάντι", όταν την ίδια στιγμή επιφυλάσσουν διώξεις και καταστολή για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που αγωνίζονται. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΕΕ, που "ξεπλένει" συστηματικά τον φασισμό, αλλά και όσοι "κλείνουν το μάτι" σε ψηφοφόρους των φασιστικών μορφωμάτων.

Τώρα πρέπει να ασκήσει έφεση ο εισαγγελέας και να μην επιτρέψει την προκλητική αποφυλάκιση του αρχιναζιστή εγκληματία.

Η προσπάθεια "ξεπλύματος" για μια ακόμα φορά της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της απαιτεί εγρήγορση από το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Μόνο ο λαός με την πάλη του θα νικήσει οριστικά τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά».


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πόσο πράσινη είναι η «πράσινη μετάβαση» της ΕΕ;

Εκδήλωση με ομιλητή τον Κώστα Παπαδάκη

Η Τομεακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Πόσο πράσινη είναι η "πράσινη μετάβαση" της ΕΕ; Αγώνας για πραγματική προστασία του περιβάλλοντος - το παράδειγμα του Ρεθύμνου», την Τρίτη 14 Μάη, στις 7 μ.μ. στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος, ενώ θα παρέμβουν:

Βάνα Σφακιανάκη: «Ενεργειακοί σχεδιασμοί στην Κρήτη»

Βαλάντης Μανωλεσάκης: «Η κακοποίηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, η καταπάτηση του δημόσιου χώρου»

Μανούσος Μανουσογιάννης: «Η κερδοσκοπική διαχείριση των απορριμμάτων απειλή και για τον λαό και για το περιβάλλον»

Κατερίνα Κορρέ: «Εμπειρία από την οργάνωση των αγώνων για την προστασία του περιβάλλοντος στο Ρέθυμνο»

Γιάννης Βασιλάκης: «Η παγκρήτια δικτύωση για το περιβάλλον»

Ελεάνα Καζίλα: «Για την προστασία του νερού ως κοινωνικού αγαθού»

Βενετία Γίγη: «Κίνδυνοι από τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις των υδρογονανθράκων»

Αντώνης Κλάδος: «Για τη διαχείριση του αρδευτικού νερού».

Βιβλιοπαρουσίαση στις Σέρρες

Την Παρασκευή 10 Μάη στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα «Κερκίνη» του ξενοδοχείου «Elpida Resort», στις Σέρρες, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» «Αντιγόνη στη Χάγη». Θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

Δραστηριότητα υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ

Την Τετάρτη 8 Μάη στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Καρδίτσας καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση στο cafe «Ρόπτρον». Θα μιλήσει η Πόπη Μπούτα, υποψήφια ευρωβουλευτής.

Την Πέμπτη 9 Μάη

- Στις 11 π.μ., στο θέατρο Πάρκου Κατερίνης, σε ανοιχτή σύσκεψη, θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, υποψήφιος ευρωβουλευτής.

- Στις 7. μ.μ., η ΚΟ Ταύρου διοργανώνει σύσκεψη - συζήτηση στο πάρκο Λαού στον Ταύρο. Θα μιλήσει η Στέλλα Βαλαβάνη, υποψήφια ευρωβουλευτής.

- Στις 7 μ.μ. η ΚΟΒ Φαρσάλων καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση με ομιλήτρια την Μαρία Γαβαλά, υποψήφια ευρωβουλευτή.

- Στις 9 μ.μ. η ΚΟΒ Φαρκαδόνας Τρικάλων καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση στο Ζάρκο. Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Την Παρασκευή 10 Μάη

- Στις 7.30 μ.μ., στο πάρκο Αλοννήσου και Σιδηροκάστρου, στον δήμο Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ