ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2019
Σελ. /24
Μαρίδα

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες, τον περασμένο χρόνο 1.168.438 φορολογούμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους, για ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία. Το αντίστοιχο νούμερο το 2017 ήταν 1.050.077, που σημαίνει ότι από χρόνο σε χρόνο σφίγγει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός σε όσους χρωστάνε. Κι αν σε μερικούς περνάει η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι έχει εξαπολύσει φορο-σαφάρι σε βάρος τάχα των «λίγων» για το συμφέρον των «πολλών», τα στοιχεία της ΑΔΑΕ είναι αποκαλυπτικά: Το 87,4% των οφειλετών (3.554.463 οφειλέτες) έχουν χρέος μικρότερο των 5.000 ευρώ και διακρατούν το 2,4% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους. Το 1,1% των οφειλετών (42.877 οφειλέτες) έχουν βασική οφειλή μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ και διακρατούν το 89,5% (93.378,0 εκατ. ευρώ) του συνολικού χρέους στην Εφορία, ενώ στην «ενδιάμεση ζώνη» (οφειλή από 5.000 έως 100.000 ευρώ) βρίσκεται το 11,5% των οφειλετών (467.410 οφειλέτες), που διακρατούν το 8,2% (8.521,2 εκατ. ευρώ) του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που βρέθηκαν στην «τσιμπίδα» των εισπρακτικών μηχανισμών με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεις λογαριασμών και άλλα) είναι φορολογούμενοι που χρωστάνε μέχρι 5.000 ευρώ. Είναι δηλαδή η «μαρίδα», που αδυνατεί να πληρώσει ακόμα κι αυτό το χρέος, παρά τις κατά καιρούς ρυθμίσεις που κάνει η κυβέρνηση για να εισπράξει...

Διεύρυνση

Το εγκώμιο στον Αλέξη Τσίπρα έπλεξε ο Γάλλος «φιλόσοφος και διανοούμενος» (όπως παρουσιάζεται) Μπ. Α. Λεβί, με αφορμή την παρουσία του στην Ελλάδα, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής περιοδείας ενόψει των ευρωεκλογών. Και τι δεν είπε για τον Ελληνα πρωθυπουργό; Οτι «έκανε μια συμμαχία με αυτούς τους τρελούς της άκρας δεξιάς, αλλά τους κατάπιε και κέρδισε», ότι «ο Τσίπρας αποδείχθηκε ένας πραγματικός και μεγάλος πολιτικός άνδρας» και ότι «κινήθηκε από αυτό που οι Ελληνες ονομάζουν παρρησία, τη δύναμη της αλήθειας, και αποφάσισε να κρατήσει τη χώρα του εντός του ευρωπαϊκού χώρου και των ευρωπαϊκών αξιών». Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να επιβάλει τη λιτότητα, αφού «κατάλαβε ότι αυτό ήταν ο μόνος δρόμος εξόδου από την κόλαση στην οποία οδηγούνταν η Ελλάδα». Μπορεί τα παραπάνω εγκωμιαστικά να τα λένε κι άλλοι για τον Τσίπρα, όμως είναι διπλά αποκαλυπτικό να τα λέει αυτά ένας άνθρωπος από τη «φάρα» των «think tank», που έχουν δώσει απόλυτη κάλυψη σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο συγκεκριμένος, μάλιστα, σε δημόσιες τοποθετήσεις του, έχει δικαιολογήσει τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Αίγυπτο, Λιβύη και Ουκρανία. Να λοιπόν που σιγά σιγά διευρύνεται το «προοδευτικό μέτωπο» του ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τον Αμερικανό πρέσβη (που παρακολούθησε την παράσταση του Λεβί στην Αθήνα) και τον Πάπα της Ρώμης, προστίθεται κι ένας ακόμα «φιλόσοφος» - απολογητής του ιμπεριαλισμού.

Τελετή...

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος έδωσε «διάλεξη» στο πανεπιστήμιο Columbia στη Ν. Υόρκη, με κύριο θέμα τη συμφωνία των Πρεσπών και τις «προοπτικές που διανοίγει στην περιοχή των Βαλκανίων». Τον προλόγισε ο Ντέιβιντ Λ. Φίλιπς, διευθυντής του «Προγράμματος Οικοδόμησης Ειρήνης και Δικαιωμάτων στο Ινστιτούτο Μελέτης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του πανεπιστημίου, επικεφαλής του «Προγράμματος Διαλόγου Νοτιοανατολικής Ευρώπης», πρώην υψηλόβαθμος σύμβουλος στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία περιορίζει την «ανάμειξη» της Ρωσίας στη Βαλκανική. «Κάρφωσε» δηλαδή ξανά το πραγματικό - αμερικανοΝΑΤΟικό περιεχόμενο της συμφωνίας.

... αποφοίτησης

Ο εν λόγω, μάλιστα, ακριβώς ένα χρόνο πριν, τον Απρίλη του 2018, όταν η συμφωνία ήταν ακόμα «στα σκαριά», εμφανίστηκε σε σχετική εκδήλωση στην Αθήνα και περιέγραψε ένα τριετές πρόγραμμα του αμερικανικού πανεπιστημίου που τέλειωνε εκείνες τις μέρες και αφορούσε άμεσα τις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων. Οπως είπε, το Columbia διέθεσε το 2015 ένα «σημαντικό ποσό» για τη «βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ», στο πλαίσιο του οποίου αναπτύχθηκαν «πρωτοβουλίες διασυνοριακής συνεργασίας σε επίπεδο κοινωνίας πολιτών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ», μεταξύ άλλων φέρνοντας σε επαφή τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και τον ομόλογό του Σύνδεσμο στα Σκόπια, δημοτικές αρχές από τις δυο πλευρές των συνόρων (χαρακτηρίζοντας μάλιστα «εξαιρετικό» τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη), ενώ «δουλειά» έκαναν και με τα ΜΜΕ, λέγοντας ότι κανόνισαν συναντήσεις δημοσιογράφων, ρεπορτάζ κ.ο.κ. Δεν ξέρουμε βέβαια αν στο τέλος της προχτεσινής ομιλίας του, ο υπουργός Εξωτερικών... πέταξε το καπέλο του στον αέρα, όπως συνηθίζεται στα αμερικανικά πανεπιστήμια με την αποφοίτηση, αλλά, όπως δείχνουν και οι εξελίξεις στο διάστημα που μεσολάβησε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα παίρνει και με τα παραπάνω τα «γράμματα» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1469 Γεννιέται ο πολιτικός στοχαστής από τη Φλωρεντία Νικολό Μακιαβέλι.

1770 Γεννιέται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821.

1827 Ενώ οι Τούρκοι πολιορκούν την Ακρόπολη της Αθήνας και ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ λεηλατεί την Πελοπόννησο, η Γ' Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα εκλέγει τον Ιωάννη Καποδίστρια Κυβερνήτη της Ελλάδας και ψηφίζει νέο Σύνταγμα.

1879 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης και πιανίστας Γιοχάνες Μπραμς.

1912 Γεννιέται ο αθλητής, γιατρός και μαχητής της ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης.

1926 Απαγορεύεται με νόμο η λειτουργία των μη φασιστικών συνδικάτων στην Ιταλία.

1927 Το ΚΚΕ οργανώνει στην Αθήνα (θέατρο «Απόλλων») συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ιμπεριαλιστικής αγγλοαμερικανικής επέμβασης στην Κίνα και του βάρβαρου βομβαρδισμού της πόλης Νανκίν.

1928 Δικάζονται ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός. Κατηγορούνται για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών, επειδή ήταν ομιλητές σε εκδήλωση για τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Σοβιετική Ενωση.

1931 Η κυβέρνηση Βενιζέλου καταθέτει στη Βουλή το νομοσχέδιο «Περί Τύπου», με το οποίο αποσκοπεί να φιμώσει, κυρίως, τον επαναστατικό Τύπο.

1948 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, υπογράφει το γνωστό «Σχέδιο Μάρσαλ» υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο της χορήγησης «βοήθειας» στις χώρες που υπέστησαν τα δεινά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το «Δόγμα Τρούμαν» και το «Σχέδιο Μάρσαλ» αποτέλεσαν τον «πρόλογο» της στήριξης του αστικού μεταπολεμικού καθεστώτος στην Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

1949 Ανασχηματίζεται η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας. Πρόεδρός της αναλαμβάνει ο Δημήτρης Παρτσαλίδης.

1962 Πεθαίνει ο πρωτεργάτης της ελληνικής μουσικής Μανώλης Καλομοίρης.

1962 Ο Ενβέρ Χότζα (Α' Γραμματέας του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας) καλεί το ΚΚ Κίνας να πάρει ανοιχτή θέση «ενάντια στον χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό». Το ρήγμα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα βαθαίνει. Οι σχέσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας και της ΕΣΣΔ είχαν περιέλθει σε πλήρη ρήξη, με την ΕΣΣΔ να έχει διακόψει τις σχέσεις της (11/12/1961) και τη ΛΔ της Αλβανίας να αποχωρεί ουσιαστικά από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας στις αρχές του 1962 (επίσημα στις 13/9/1968).

1968 Συγκροτείται στη Ρώμη η Ενιαία Συνδικαλιστική Αντιδικτατορική Κίνηση (ΕΣΑΚ). Η ΕΣΑΚ αποτέλεσε τον πόλο συσπείρωσης του ΚΚΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αφότου το Αντιδικτατορικό Εργατικό Μέτωπο (ΑΕΜ), που είχε συγκροτηθεί τον Αύγουστο του 1967, έγινε μετά τη διάσπαση του Κόμματος (12η Πλατιά Ολομέλεια, 1968) η συνδικαλιστική παράταξη του λεγόμενου «ΚΚΕ εσωτερικού».

1999 Αρχίζει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών με πρωτοβουλία της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Η Συνδιάσκεψη αποφάσισε τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ, ενώ οι 1.500 περίπου συμμετέχοντες πραγματοποίησαν πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία και τα γραφεία της ΕΕ διαμαρτυρόμενοι για το ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.

1999 Ξεκινά ο βομβαρδισμός του Βελιγραδίου από τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ. Πολλές οι «παράπλευρες» απώλειες σε αμάχους, ενώ ολόκληρες γειτονιές ισοπεδώνονται.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ