ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2022
Σελ. /24
«Σφυροκόπημα» μεγάλων πόλεων στην Ουκρανία - «Προειδοποιήσεις» για γενικευμένη σύγκρουση

Σήμερα ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας

Από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο
Από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο
Σε ακόμη πιο σκληρή φάση εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, έβδομη μέρα από τη ρωσική εισβολή κι ενώ εξελίσσονται σκληρές μάχες σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Παράλληλα κλιμακώνεται η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, από την πλευρά του ΝΑΤΟ αλλά και από τη Λευκορωσία, και μαζί της ο κίνδυνος μιας γενικότερης ανάφλεξης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Η Λευκορωσία απέρριψε χτες τις κατηγορίες του Κιέβου, ότι σχεδιάζει να συμμετέχει με στρατεύματα στην εισβολή στην Ουκρανία, με τον Λευκορώσο Πρόεδρο Αλ. Λουκασένκο να ισχυρίζεται πως με τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στοχεύει να ενισχύσει την ασφάλεια της χώρας στα δυτικά και νότια σύνορά της.

Κίνδυνοι «περιστατικών» από την αποστολή ΝΑΤΟικών εξοπλισμών

Στο μεταξύ η μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού από πολλά κράτη της Δύσης προς την Ουκρανία μέσω Πολωνίας ενδέχεται να πυροδοτήσει ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση.

Στους κινδύνους μιας σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε χτες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλ. Γκρουσκό: «Κίνδυνοι προκύπτουν. Φυσικά, μας ανησυχούν οι προμήθειες όπλων. Ολα αυτά είναι πολύ επικίνδυνα. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα συμβούν περιστατικά». Ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε δήλωση του ΝΑΤΟ ότι δεν σχεδιάζει στρατιωτική επέμβαση στην ίδια την Ουκρανία. «Αυτό είναι μια ένδειξη ότι υπάρχει κάποια κοινή λογική στις ενέργειες του ΝΑΤΟ», είπε ο Γκρουσκό, προειδοποιώντας ουσιαστικά ότι σε ενδεχόμενη κλιμάκωση η Ρωσία θα απαντήσει.

Νέες δυνάμεις χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών αναχωρούν από τις ΗΠΑ με τελικό προορισμό την Ανατολική Ευρώπη
Νέες δυνάμεις χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών αναχωρούν από τις ΗΠΑ με τελικό προορισμό την Ανατολική Ευρώπη
Ο δε Πολωνός Πρόεδρος, Αντρ. Ντούντα, απέρριψε ανακοινώσεις που έγιναν από την ουκρανική πλευρά ότι μερικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, σκοπεύουν να παραδώσουν μέσω της χώρας του μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία. «Δεν στέλνουμε κανένα μαχητικό στην Ουκρανία, γιατί αυτό θα ανοίξει μια στρατιωτική παρέμβαση στην ουκρανική σύγκρουση. Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος σε αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε προχτές σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σε πολωνική αεροπορική βάση.

Ο Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να υποστηρίζει την Ουκρανία με διάφορους τύπους στρατιωτικής υποστήριξης, όπως αντιαρματικά όπλα και συστήματα αεράμυνας, αλλά και ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια.

Σημειώνεται πάντως ότι οι πρώτες δημόσιες αναφορές για δυνατότητα παράδοσης δυτικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία έγιναν την περασμένη Κυριακή και τη Δευτέρα από τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ. Μεταξύ άλλων είχε επισημάνει ότι υπάρχει τέτοιο αίτημα από το Κίεβο, ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν αεροσκάφη που ταιριάζουν με τις ανάγκες της Ουκρανίας, όπως και ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες δωρεάς τέτοιων αεροσκαφών...

Στο μεταξύ, χτες 4 μαχητικά αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο πάνω από το νησί Γκότλαντ στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας. «Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, αντιμετωπίζουμε αυτό το συμβάν πολύ σοβαρά», αναφέρει.

Εντεινόμενη ΝΑΤΟική κινητικότητα και επιτάχυνση στρατιωτικής ενίσχυσης

Σε ένα τέτοιο επικίνδυνο φόντο, όλο και περισσότερα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και σύμμαχοί τους ανακοινώνουν πως θα στείλουν εξοπλισμούς στην Ουκρανία.

Στην Ισπανία, η... προοδευτική κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - Unidas Podemos αποφάσισε να στείλει «επιθετικό στρατιωτικό υλικό» στην «ουκρανική αντίσταση», όπως δήλωσε προχτές ο Ισπανός πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ, μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Η Αυστραλία, την ώρα που αναβαθμίζει τον ρόλο της σε συμμαχίες των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα (AUKUS, σχήμα Quad), «βάζει πλάτη» στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και απέναντι στη Ρωσία: Οπως ανακοίνωσε, διαθέτει περίπου 70 εκατ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως πυρομαχικά και πυραύλους για την Ουκρανία.

Ο Καναδάς θα εφοδιάσει με αντιαρματικά όπλα και εξελιγμένα πυρομαχικά την Ουκρανία, ενώ θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου.

Η Σουηδία - που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά συνεργάζεται στενά - ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνάμεων και τον επανεξοπλισμό της, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία οκτώ χρόνια, μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014. Από το 1991 η Σουηδία σταθερά μείωνε τον αμυντικό της προϋπολογισμό.

Το 2017 επανέφερε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, ενώ τον περασμένο Οκτώβρη η σκανδιναβική χώρα ανακοίνωσε αύξηση κατά 40% του «αμυντικού» προϋπολογισμού, με επιπλέον 27 δισ. κορόνες (2,5 δισ.ευρώ) μεταξύ 2021 και 2025.

Αν προστεθούν σε αυτά οι προβλεπόμενες αυξήσεις μεταξύ 2014 και 2020, οι στρατιωτικές δαπάνες της Σουηδίας αυξήθηκαν κατά 85%, κάτι που ο υπουργός Αμυνας Π. Χέλκβιστ χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε στρατιωτικές δαπάνες από τη δεκαετία του 1950».

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι αναφορές για συμμετοχές «εθελοντών» από διάφορες χώρες στην περιβόητη «Διεθνή Λεγεώνα», που καλεί η ουκρανική κυβέρνηση, ανοίγοντας «παράθυρο» μεταξύ άλλων για ενίσχυση του Κιέβου με μισθοφόρους στρατιώτες. Ηδη η στελέχωση τέτοιων «λεγεώνων» φαίνεται να ενθαρρύνεται από κυβερνήσεις όπως της Δανίας, της Λετονίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, στο όνομα της υπεράσπισης της «δημοκρατίας» και της «ελευθερίας», ενώ η κυβέρνηση της Αυστραλίας από την πλευρά της προειδοποιεί τους πολίτες να μην ταξιδέψουν εθελοντικά στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν στις μάχες.

Η Ευρώπη θα συνειδητοποιήσει αργά ή γρήγορα ότι η «αρχιτεκτονική ασφάλειας με επίκεντρο το ΝΑΤΟ δεν οδηγεί πουθενά» και «απλώς μετατρέπει την Ευρώπη σε αντικείμενο στρατιωτικού σχεδιασμού», προειδοποίησε ακόμη ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλ. Γκρουσκό.

«Τώρα γίνονται επίσης προσπάθειες ουδέτερα κράτη μέλη της ΕΕ ή κράτη όπως η Ελβετία να διασφαλίσουν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Το σχέδιο "Στρατιωτική Κινητικότητα" αναγκάζει την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία να παράσχουν μεταφορικές δυνατότητες, ώστε το ΝΑΤΟ να μπορεί να μεταφέρει τις ένοπλες δυνάμεις του», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

Παραμένει η απειλή του πυρηνικού πολέμου

Παράλληλα, η απειλή του πυρηνικού πολέμου παραμένει σταθερά στο «τραπέζι», με τον Ρώσο ΥΠΕΞ να δηλώνει χτες πως αν γίνει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, θα εμπλακούν σε αυτόν πυρηνικές δυνάμεις και θα είναι καταστρεπτικός. Η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν «πραγματικό κίνδυνο», αν το Κίεβο αποκτήσει πυρηνικά όπλα, και γι' αυτό δεν θα το επιτρέψει, πρόσθεσε.

«Το να τεθούν εκτός διαδικτύου οι δορυφόροι οποιασδήποτε χώρας αποτελεί στην πραγματικότητα casus belli, αιτία πολέμου», υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Roscosmos», διαψεύδοντας πληροφορίες ότι ρωσικά κέντρα ελέγχου δορυφόρων έχουν γίνει στόχος κυβερνοεπιθέσεων λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και προειδοποιώντας κατά οποιασδήποτε απόπειρας προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα ζήτησε από την τεχνολογική εταιρεία «OneWeb» με έδρα τη Βρετανία να δώσει εγγυήσεις στη Μόσχα ότι οι δορυφόροι της δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας, διαφορετικά θα ακυρωθεί η προγραμματισμένη για τις 4 Μάρτη εκτόξευση 36 δορυφόρων της «OneWeb» από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα μεγάλων πόλεων

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν χτες σε πολλές πόλεις, με τον ρωσικό στρατό να ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει το λιμάνι της Χερσώνας, περιοχή που συνορεύει με την Κριμαία. Χτες είχε ανακοινωθεί ότι ο ουκρανικός στρατός είχε αποκλειστεί από πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

Στο Χάρκοβο, το οποίο τις τελευταίες μέρες δέχεται πολυάριθμες βομβιστικές επιθέσεις, χτες ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα προσγειώθηκαν στην πόλη, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός. Νέα χτυπήματα χτες έπληξαν το περιφερειακό αρχηγείο των δυνάμεων ασφαλείας και της αστυνομίας, καθώς και το πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος έχει ήδη καταλάβει το λιμάνι του Μπερντιάνσκ, επιτίθεται σε αυτό της Μαριούπολης, επίσης στην Αζοφική Θάλασσα. Φόβους για πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων εξέφρασε ο αντιδήμαρχος της πόλης, λέγοντας πως μία παραποτάμια συνοικία, όπου διαμένουν 130.000 άνθρωποι, έχει «καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς».

Ο έλεγχος αυτού του λιμανιού είναι κρίσιμης σημασίας για τον ρωσικό στρατό, προκειμένου να διασφαλίσει εδαφική συνέχεια μεταξύ των δυνάμεών του από την Κριμαία και εκείνων από τα αυτονομιστικά εδάφη του Ντονμπάς. Οι δύο ομάδες ένωσαν τις δυνάμεις τους την Τρίτη, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού βρίσκεται πλέον η περιοχή γύρω από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας κοντά στην πόλη Ζαπορίζια, στον ποταμό Δνείπερο στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τη Μόσχα. Το προσωπικό του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής συνεχίζει την κανονική λειτουργία του.

Χτες στο Κίεβο επικρατούσε σχετική ηρεμία, όμως το βράδυ σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, μετέδωσε το πρακτορείο «Reuters».

Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το CNN, εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει χάσει περίπου το 3% - 5% των αρμάτων μάχης, των αεροσκαφών, του πυροβολικού και άλλων στρατιωτικών μέσων, ενώ οι ουκρανικές απώλειες κυμαίνονται στο 10% των δυνατοτήτων της. Οι υπολογισμοί είναι δύσκολοι, καθώς και οι δυο πλευρές ανατροφοδοτούνται.

Στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 498 Ρώσοι στρατιώτες και έχουν τραυματισθεί 1.597 από την έναρξη της εισβολής, ανακοίνωσε χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, δίνοντας για πρώτη φορά αντίστοιχο απολογισμό. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, περισσότεροι από 2.870 «Ουκρανοί στρατιώτες και εθνικιστές» έχουν σκοτωθεί και περίπου 3.700 είναι οι τραυματίες.

Η ουκρανική πλευρά έκανε λόγο για πάνω από 2.000 νεκρούς αμάχους.

Ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία έφτασε τους 836.000, εκ των οποίων οι 453.982 έχουν βρει καταφύγιο στην Πολωνία, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σήμερα ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων

Σήμερα το πρωί αναμένεται η ουκρανική αντιπροσωπεία στα σύνορα Λευκορωσίας - Ουκρανίας για τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία, ενώ νωρίτερα Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πως ενδέχεται να συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός. Ο ρωσικός στρατός έχει δημιουργήσει έναν διάδρομο ασφαλείας για τη μετακίνηση της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη σε έναν από τους βασικούς όρους της, την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, δήλωσε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει ένας κατάλογος συγκεκριμένων τύπων όπλων που δεν θα μπορούν ποτέ να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως ηγέτη της Ουκρανίας και χαιρέτισε ως «θετικό βήμα» το γεγονός ότι ο Ζελένσκι θέλει να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας. Ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας αν η χώρα δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά όχι από τη Ρωσία.

«Οι διαπραγματευτές μας είναι έτοιμοι για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων για αυτές τις εγγυήσεις με εκπροσώπους της Ουκρανίας», είπε ο Λαβρόφ.

Στο μεταξύ, χτες ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίστηκαν πως ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ετοιμάζει σχέδιο ανατροπής του Β. Ζελένσκι και επαναφοράς του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ήταν Πρόεδρος το διάστημα 2010-2014, όταν ανατράπηκε από το πραξικόπημα, μετά και τα γεγονότα γνωστά ως «Ευρω-Μεϊντάν». Ο Γιανουκόβιτς φέρεται να βρίσκεται στη Λευκορωσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ