ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Πολιτιστικό Μορφωτικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Νομού Αττικής 50.000 δρχ. για τη διάσωση του αρχείου.
  • Η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΛΛΙΑ 8.000 δρχ., στη μνήμη του άνδρα της Χαράλαμπου Κόλλια, σταθμάρχη των ΣΕΚ, όπου στα χρόνια της κατοχής προώθησε πολεμικό και χειρουργικό υλικό στη γενέτειρά του Καλοσκοπή και βοήθησε σημαντικά στη διέλευση των πατριωτών προς το Βουνό και αντίστροφα.
  • Ο Β. Τ. 5.000 δρχ., επίσης βοήθησε με προσωπική του εργασία στην αποκατάσταση του αρχείου, στη μνήμη του Φώτη Μπάρμπαρη, γεωπόνου, αγωνιστή της ΕΑ. Επίσης 10.000 δρχ., στη μνήμη των θείων του: Χαράλαμπου, Γιώργου, Δημήτρη (Καπετάν Αγη), Στέφανου Κόλλια, αγωνιστών που σε όλη τους τη ζωή αγωνίστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά.
  • Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΡΕΚΕΖΕΣ 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κέντρου Βύρωνα, στη μνήμη του λαμπρού αγωνιστή Θεοχάρη Παπαθανασόπουλου.
  • Η ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΛΑΠΟΘΑΡΕΑ,αντιστασιακή και μέλος του ΚΚΕ, 20.000 δρχ., μέσω της Επιτροπής Λακώνων Αττικής Στήριξης του ΚΚΕ, στη μνήμη του πατέρα της Σωτήρη και της αδελφής της Αγγελικής Λεωτσάκου, που δολοφονήθηκαν στον Εμφύλιο, επίσης, στη μνήμη του πεθερού της Ηλία Καλαποθαρέα και της πεθεράς της Αλεξάνδρας το γένος Πέτρουλα, καθώς και στη μνήμη όλων των Λακώνων αγωνιστών.
  • Η ΜΠΟΥΜΠΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Πάνω Καισαριανής, στη μνήμη του συντρόφου της Λάκη Παυλόπουλου, αγωνιστή της ΕΑ, για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου.
  • Η σ. ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΟΥ ΠΟΠΗ 50.000 δρχ., για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης: Ο ΚΟΥΦΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ,φίλος του Κόμματος, μετανάστης στο Φαλδ Ολλανδίας, πρόσφερε 300 γερμανικά μάρκα, μέσω ΚΟ Ααχεν. Ο ΚΟΣΜΑΣ ΤΣΕΛΕΜΠΗΣ 50.000 δρχ.. ως δεύτερη δόση. Ο ΠΕΡΠΕΡΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 5.000 δρχ.. Το Παρ/μα Καλλιθέας Θεσ/νίκης της ΠΕΑΕΑ 30.000 δρχ.. Ο Λ. Θ. 15.000 δρχ., ως πρώτη δόση.
  • Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΕΑΣ,αγωνιστής της ΕΑ, 20.000 δρχ., μέσω του Παρ/τος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ, στη μνήμη της γυναίκας του Ολγας, αγωνίστριας της ΕΑ.
  • Ο ΤΣΟΜΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ,πολιτικός πρόσφυγας, αγωνιστής της ΕΑ, 30.000 δρχ., μέσω της ΝΕ Τρικάλων.
  • Ο ΝΤΟΥΜΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ,αγωνιστής της ΕΑ, 5.000 δρχ., μέσω ΝΕ Τρικάλων, στη μνήμη των μπροστάρηδων Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, Στάλιν, και των μεγάλων αγωνιστών της ΕΑ, Αρη Βελουχιώτη, Νίκου Μπελογιάννη, Νίκου Πλουμπίδη, Σπύρου Κωτσάκη, καθώς και όλων των συγχωριανών του.
  • Ο ΜΙΜΗΣ ΛΟΓΑΡΑΣ 20.000 δρχ., ως δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Κ. Χαλανδρίου, στη μνήμη της αγωνίστριας μάνας του Ελένης, του πατέρα του Σταύρου και των αγωνιστών αδελφών του Ασημίνας και Αλέκου.
  • Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΟΚΑΣ,αντιστασιακός, 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κ. Χαλανδρίου, στη μνήμη του αδελφού του Διονύση, που δολοφονήθηκε από τις ορδές του Ζάρα.
  • Μέσω ΚΟ Κοζάνης: Η ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΕΒΑΣΤΙΑΔΟΥ 5.000 δρχ. στη μνήμη του άνδρα της Κυριάκου. Η ΠΑΡΘΕΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ και ο ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ 5.000 δρχ., ωςσυμβολικό ποσό. Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ 5.000 δρχ., στη μνήμη της γυναίκας του Ευδοξίας Σιδηροπούλου, αγωνίστριας της ΑΕ. Ο Δήμος ΑΙΑΝΗΣ Κοζάνης 50.000 δρχ.. Η Ομοσπονδία των ΕΒΕ Κοζάνης 50.000 δρχ..
  • Οι σ. ΚΩΣΤΑΣ και ΟΛΓΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ από το Πέραμα Ιωαννίνων, 20.000 δρχ., στη μνήμη των αγωνιστών της ΕΑ, Βασιλικής και Παναγιώτη Ντίνη.
  • Μέσω ΝΕ Ιωαννίνων: Οι σ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ και ΚΑΙΤΗ ΖΩΤΟΥ από τη Βρυσούλα Ιωαννίνων, 40.000 δρχ. δεύτερη δόση, στη μνήμη των συντρόφων που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά του Σοσιαλισμού. Επίσης 5.000 δρχ. στην ΚΟΜΕΠ για ενίσχυση. Το Σωματείο Εργαζομένων του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ΠΠΝΙ 50.000 δρχ..
  • Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΛΒΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ αντιστασιακή από την Καβάλα, 5.000 δρχ..
  • Οι ΝΤΑΚΟΒΑΝΟΥ - ΣΚΕΥΗ ΞΑΝΘΟΥΛΑ και ΜΠΑΚΙΡΤΖΗ - ΣΚΕΥΗ ΑΡΕΤΗ 30.000 δρχ., στη μνήμη των θείων τους Σκεύη Προκόπη και Σκεύη Σπύρου, δασκάλους από το χωριό Λιά Θεσπρωτίας, που έπεσαν ηρωικά στον αγώνα το 1948.
  • Ο δήμος Πλατυκάμπου Λάρισας 50.000 δρχ., μέσω της τοπικής ΚΟΒ, για τη διάσωση του αρχείου του ΚΚΕ.
  • Τα Μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Λογοτεχνών 20.000 δρχ.., στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της ειρήνης, μελών της Επιτροπής: Καλατζή Κ, Κορέλη Λ, Κυριακόπουλου Αντώνη, Μαρταλή Αντώνη, Μεσολογγίτη Βασίλη, Σέττα Δ, Χαρατσίδη Γ, Πηγή Β.
  • Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου στη μνήμη του συντρόφου της αντιστασιακού, Μύρωνα Μαθιουδάκη.
  • Ο σ. ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 10.000 δρχ., στη μνήμη των συν. Κομνηνού Στέφανου και Χρήστου Ξενοπανάγου.
  • Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΗΚΑΣ από την Κοκκινόγη Ελασσόνας, 20.000 δρχ. ως τρίτη δόση, μέσω ΚΟΒ Κοκκινόγης.
  • Ο ΠΑΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κηφισιάς, στη μνήμη του αδελφού του Δημήτρη και της συζύγου του Αριάδνης.
  • Η σ. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗ 50.000 δρχ., μέσω της ΚΟΒ Μελισσίων, στη μνήμη του συζύγου της σ. Κλέαρχου Μαυρογεώργη και αντί στεφανιού στον εξάδελφό της σ. Κωνσταντίνο Λίτσα.
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Πριν μια βδομάδα οι διευθυντές των καρδιοχειρουργικών μονάδων στα δημόσια νοσοκομεία με μια συνέντευξη Τύπου προκάλεσαν αίσθηση στο Πανελλήνιο. Επί μια, όμως, εβδομάδα το υπουργείο Υγείας τήρησε σιγή ισχύος. Αργά χτες το βράδυ ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης δήλωσε... τηλεοπτικά, ότι ήρθε η ώρα να μιλήσει και το υπουργείο για τον πόλεμο των μεγάλων συμφερόντων που στην Ελλάδα στρέφονται εναντίον του ΕΣΥ και εναντίον όλων. Ηρθε πράγματι η ώρα για να ακουστούν ορισμένες αλήθειες, πέρα απ' τη σπίλωση και το μελάνι που κατά καιρούς χύθηκε; Ηρθε δηλαδή η ώρα ν' ακουστεί η αυτοκριτική της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και να διακηρυχτεί προς τον Ελληνικό λαό ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα; Θα ακουστεί, δηλαδή, πέρα από σχέδια και μεγαλόστομες διακηρύξεις, ότι θα τεθεί φραγμός στην πιο άγρια και ασύδοτη αγορά υπηρεσιών υγείας της Ευρώπης, όπως χαρακτηρίζουν διακεκριμένοι Ελληνες επιστήμονες την ελληνική αγορά υγείας;

Οι μέχρι στιγμής πάντως αλήθειες που ισχύουν για την κυβέρνηση είναι ότι συνέχισε - και μάλιστα με ζηλευτή συνέπεια - την πολιτική υποβάθμισης του δημόσιου τομέα υγείας, στα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης. Αντί μάλιστα να κοιτάξει κατάματα τα σοβαρά προβλήματα της δημόσιας υγείας της χώρας, κάλεσε και ξένους εμπειρογνώμονες να αποφανθούν περί του πρακτέου. Κι έτσι ακούσαμε πολλές φορές τον υπουργό να ομιλεί περί ενός "μείγματος" σουηδικού, βρετανικού και καναδέζικου συστήματος υγείας. Το επιμύθιο όλων τούτων των προσεγγίσεων είναι η περισσότερη εισαγωγή στοιχείων της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς. Χτες ο υπουργός ανακοίνωσε και κατήγγειλε μάλιστα τα λεγόμενα περί μετατροπής των νοσοκομείων σε ΔΕΚΟ και ΑΕ, δηλώνοντας ότι τα νοσοκομεία θα παραμείνουν κρατικά. Είναι όμως προτάσεις - ή τουλάχιστον εμφανίζονται σαν τέτοιες - των επιτροπών τις οποίες συγκρότησε ο ίδιος. Κι όταν αυτές παρουσιάζονται δημόσια δε γίνεται τίποτα άλλο παρά να προετοιμάζεται η κοινή γνώμη για τα επερχόμενα.

***

Οι επίσημες δηλώσεις του υπουργού δεν μπορούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες. Πέρα απ' την πραγματικότητα της υποβάθμισης υπάρχουν και ενημερωτικές ημερίδες για την υγεία που γίνονται με τη συμμετοχή ξένων παραγόντων για τους εξοπλισμούς, τη διαχείριση και το μάνατζμεντ των νοσοκομείων. Δηλαδή, πριν ακόμα την επαγγελλόμενη μεταρρύθμιση - κατά τη λαϊκή έκφραση - "πλάκωσαν και οι ενδιαφερόμενοι".

Ε, και μην υποστηρίξει κανείς ότι όλοι αυτοί ενδιαφέρονται για τους Ελληνες ασθενείς. Για το εμπόρευμα "υγεία" ενδιαφέρονται. Αλλωστε εδώ και ένα χρόνο το ΙΟΒΕ - το Ινστιτούτο των Ελλήνων βιομηχάνων - είχε αποφανθεί ότι η χώρα μας είναι ένα "καλό πεδίο" για τους επιχειρηματίες στο χώρο της υγείας, αφού όμως γίνει αλλαγή νομοθεσίας. Το ΙΟΒΕ υπολόγιζε αυτή την αγορά σε 300 δισ. δραχμές.

Αυτή είναι η καρδιά του προβλήματος. Αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων στην υγεία με παρεπόμενο τον πόλεμο των συμφερόντων που ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας. Μια ιδιαίτερα αισθητή πλευρά αυτών των παρενεργειών είναι και η παραοικονομία στο χώρο, το "φακελάκι" όπως έχει καθιερωθεί. Είναι μια ηθική αταξία, αλλά πρωτίστως είναι ένα οικονομικό μέγεθος που χρήζει κεντρικών ρυθμιστικών παρεμβάσεων. Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης είναι σοβαρές διότι συνεχίστηκαν όλες αυτές οι παρενέργειες επί των ημερών της και στο όνομα των ξένων προτύπων τα ανέχτηκε.

Οι καρδιοχειρουργοί, πέρα από τον τρόπο που χρησιμοποίησαν ή τις ενστάσεις που μπορεί να υπάρχουν για πρόσωπα, έθεσαν συνειδητά ή όχι αυτά τα προβλήματα. Είναι αποκαλυπτικά τα λόγια του κ. Χρ. Λόλα: "Το θέμα της υγείας είναι γενικό και τα νοσοκομεία που στεγάζουν καρδιοχειρουργικές κλινικές έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι τα καρδιολογικά τμήματα. Εκεί έχουμε παγιδευτεί και μεις. Γι' αυτό και πρέπει να γίνουν άλλα πράγματα".

***

Οι καρδιοχειρουργικές μονάδες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δημόσιου συστήματος υγείας και είναι... καταδικασμένες να ακολουθούν την πορεία του. Κάθε, λοιπόν, αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας θα ακολουθείται και απ' τη βελτίωση των καρδιοχειρουργικών κλινικών. Το "Ωνάσειο" - και κάθε "Ωνάσειο" - πέρα απ' τις όποιες νομικές ενστάσεις και διχογνωμίες δεν μπορεί να λειτουργεί με το σημερινό καθεστώς. Δεν μπορεί να ισχύουν δυο μέτρα και δύο σταθμά και μάλιστα με τόσο προκλητικό τρόπο, όπως καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Ούτε μπορεί το κάθε "Ωνάσειο" με τη συνδρομή μάλιστα της επίσημης πολιτείας να έχει μια αμερικάνικου τύπου προβολή και να αγνοούνται οι σκαπανείς της καρδιοχειρουργικής στα δημόσια νοσοκομεία. Και ας μην αγνοηθεί και τούτο: Κάποιοι ιθύνοντες του Κέντρου, εσκεμμένα ή όχι, εμπλέκονται στη δυσφήμιση του δημόσιου τομέα υγείας. Ας αξιολογήσουν, τουλάχιστον, τη διπλή κρατική επιχορήγηση του ελληνικού κράτους. Τα απευθείας πέντε δισ., κατ' έτος, απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και τα 2,3 εκατ. για κάθε επέμβαση που παίρνουν απ' τα ασφαλιστικά Ταμεία για κάθε επέμβαση. Ο Λόλας του "Ευαγγελισμού" και ο Βομβογιάννης του "Ιπποκράτειου" υποστηρίζουν ότι με 500 εκατ. για κάθε νοσοκομείο θα διπλασίαζαν τις επεμβάσεις...

Ο επίλογος όσων έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες είναι ότι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι ασφαλισμένοι γενικά, μαζί με τους λειτουργούς της δημόσιας υγείας και τους επιστήμονες που διαπιστώνουν το αδιέξοδο των νεοφιλελεύθερων επιλογών στην υγεία πρέπει να προσδιορίσουν με σαφήνεια ποιες τομές πρέπει να γίνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας και να παλέψουν για αυτό. Σ' αυτή την κατεύθυνση είναι απαραβίαστες οι αρχές των ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες, το ικανοποιητικό επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών και η τιμή μηδέν την ώρα της συναλλαγής.

Τα περιθώρια στενεύουν και "ήρθε η ώρα της δράσης". Αν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις των καιρών είναι δική της επιλογή.

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Οι καρδιοχειρουργικές μονάδες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δημόσιου συστήματος υγείας και είναι... καταδικασμένες να ακολουθούν την πορεία του. Κάθε λοιπόν αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας θα ακολουθείται και απ' τη βελτίωση των καρδιοχειρουργικών κλινικών

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ, αν όχι απορριπτικός, ήταν ο υφυπουργός Πολιτισμού, όσον αφορά το αίτημα των μαζικών φορέων των Καλαβρύτων για την ανέγερση μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην πόλη τους, που έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ (σελίδα 10).

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ, Παρασκευή, μέχρι τα μεσάνυχτα της 22ης Φεβρουαρίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για το γραπτό διαγωνισμό προσλήψεων στο δημόσιο (σελίδα 8).

ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση κάποιου ίχνους των δύο F - 5 που κατέπεσαν προχτές, ενώ το υπουργείο παραδέχεται ότι τα αεροπλάνα αυτά παρουσιάζουν ρωγμές (σελίδα 10).

Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των μεταλλείων προσφέρεται τώρα σαν "αντίδοτο" στην ανεργία, που μαστίζει τη Βορειοκεντρική Εύβοια, ακόμα και από στελέχη της ΓΣΕΕ (σελίδα 15).

ΑΡΧΙΖΕΙ σήμερα το συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, με τη φιλοδοξία να γίνει ένας ακόμα σταθμός στην αγωνιστική πορεία του κλάδου (σελίδα 15).

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ παραμένουν για τέταρτη μέρα οι εργαζόμενοι στους Δήμους Ζεφυρίου, Ανω Λιοσίων, Καματερού και Φυλής μετά από εντολή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (σελίδα 22).

ΔΗΜΟΣ και Μητρόπολη Πειραιά συμμαχούν εναντίον σχολείου! Ο Μητροπολίτης διεκδικεί οικόπεδο, στο οποίο επρόκειτο να ανεγερθεί το 6ο Γυμνάσιο και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αρνείται το χαρακτηρισμό του ως σχολικού χώρου (σελίδα 22).

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ οι επιχειρηματίες που κατασκευάζουν και εμπορεύονται ηλεκτρονικά παιχνίδια για το νομοσχέδιο περί ηλεκτρονικού τζόγου και καταγγέλλουν ότι αν εφαρμοστεί θα δημιουργηθούν μονοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά (σελίδα 22).

ΕΠΙΣΤΟΛΗ συνταξιούχων στον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ζητούν να δηλώσει την άρνησή του στο θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση (σελίδα 23).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ