ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
Κινητοποίηση σήμερα για την Παγκόσμια Μέρα των ΑμεΑ

Κυβέρνηση και ΕΕ στήνουν φιέστες, ενώ τους καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανεργία

Από παλιότερη κινητοποίηση των ΑμεΑ
Από παλιότερη κινητοποίηση των ΑμεΑ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα των ΑμεΑ, οργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ).

Με κοινή τους επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, οι παραπάνω φορείς, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στην «Παμμακάριστο», έχουν ζητήσει συνάντηση, με θέμα τα προβλήματα των αναπήρων, των γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ, καθώς και των υπηρεσιών και ιδρυμάτων Ειδικής Αγωγής που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας.

Οπως έχει καταγγείλει επανειλημμένα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, τα αναπηρικά επιδόματα χορηγούνται με το σταγονόμετρο, ενώ η αντιλαϊκή πολιτική κλείνει συνεχώς τη στρόφιγγα, περιορίζοντας τον αριθμό των δικαιούχων αλλά και το ύψος των επιδομάτων. Ενδεικτικά, από 14% που ήταν οι αναπηρικές συντάξεις επί του συνόλου των συντάξεων πριν από μερικά χρόνια, σήμερα μειώθηκαν περίπου στο 8%. Με βάση τις κατευθύνσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ, το ποσοστό αυτό θα πρέπει να φτάσει στο 5%.

Ανάλογο είναι το «σφαγείο» και στα επιδόματα αναπηρίας, όπου η κατεύθυνση είναι οι περίπου 160.000 σημερινοί δικαιούχοι, να γίνουν 100.000. Σύμφωνα με την απογραφή των δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων το 2012, αυτοί ανέρχονταν σε 210.000. Το 2013 ανακοίνωσαν 181.000 δικαιούχους, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας (πληροφοριακό σύστημα «ΗΛΙΟΣ»), αυτοί που λαμβάνουν κάποιο προνοιακό επίδομα είναι 160.000.

Την ίδια στιγμή, με βάση τα στοιχεία των επιστημονικών εταιρειών στη χώρα, οι βαριά ανάπηροι ανέρχονται στις 500.000 και το 10% του πληθυσμού έχει κάποια αναπηρία ή χρόνια πάθηση. Δηλαδή, ούτε 2 στους 5 βαριά ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες δεν παίρνουν προνοιακό επίδομα. Το «μαχαίρι» αφορά και το ύψος των επιδομάτων, έχει προειδοποιήσει η ΣΕΑΑΝ, αφού αυτά θα ανέρχονται σε ποσά που δε θα ξεπερνούν τα 150 - 200 ευρώ το μήνα - με ελάχιστες εξαιρέσεις - καταδικάζοντας τους αναπήρους και τις οικογένειές τους στην απόλυτη εξαθλίωση.

Σε επίπεδο ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, περισσότεροι από τους μισούς αναπήρους, που φτάνουν τα 44 εκατ., είναι άνεργοι. Το ποσοστό της απασχόλησης των ΑμεΑ ήταν μόλις 47,3% το 2011. Ακόμα χαμηλότερο ήταν στην Ελλάδα, με μόλις το 35,5% των ΑμεΑ να καταγράφονται ως εργαζόμενοι, ενώ η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη. Στη σημερινή κινητοποίηση καλεί και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Συγκέντρωση οργανώνει σήμερα στη Χίο και η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Β. Αιγαίου, στις 10 π.μ., στο κτίριο του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ).

Συνεχίζεται η καμπάνια της ΟΓΕ για την Υγεία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καμπάνια της ΟΓΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τους Συλλόγους και τις Ομάδες της να οργανώνουν εξορμήσεις και εκδηλώσεις, προβάλλοντας σχετικά αιτήματα και διεκδικήσεις.

Με αφορμή την καμπάνια, η ΟΓΕ συζητά με τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας τη δική της αντίληψη για την Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το ρόλο της: «Να είναι Ενιαία, Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν για όλους με κρατική χρηματοδότηση, μέσα σ' ένα ανάλογο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Προτεραιότητα να έχει η πρόληψη, που σημαίνει: Εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν την αρρώστια, με τη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, εμβολιασμούς, κ.λπ. Εγκαιρη διάγνωση, για να προλαμβάνεται η αρρώστια», αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, στην ανακοίνωσή της.

Η καμπάνια θα κορυφωθεί με ημερίδα, με θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Γυναίκες», την Τετάρτη 10 Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ., στο «Μαγγίνειον» αμφιθέατρο του Αρεταίειου Νοσοκομείου (στάση Μέγαρο Μουσικής, είσοδος από Μιχαλακοπούλου).

Στο πλαίσιο της ίδιας καμπάνιας, ο Πανδημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Θεσσαλονίκης, διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με θέμα «Επαγγελματικές ασθένειες, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και ο ρόλος της δημόσιας και δωρεάν Υγείας στη ζωή των γυναικών και των οικογενειών τους».

Θα μιλήσουν η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και η Ελσα Αβραμίδου γιατρός, μέλος ΔΣ της ΕΝΙΘ. Θα γίνουν παρεμβάσεις από την Κατερίνα Παρασκευαΐδου, επιθεωρήτρια Ασφάλειας Υγείας στην Εργασία και την Ελένη Παυλίδου, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας και Φύλαξης.

Τέλος, οι Σύλλογοι της ΟΓΕ στο Κερατσίνι «Στοργή του παιδιού» και «Κυψέλη», διοργανώνουν συζήτηση με θέμα τη σημασία της πρόληψης για τις γυναίκες, σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο θέατρο «Αντ. Σαμαράκης» (Μικράς Ασίας και Παπαναστασίου, Ταμπούρια).

Ανοδος των δυνάμεων που στηρίζει το ΠΑΜΕ

Σε πρώτη δύναμη αναδείχτηκαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις αρχαιρεσίες των εργαζομένων του νοσοκομείου ΚΑΤ για την ανάδειξη εκπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ. Συγκεκριμένα, ψήφισαν 418 εργαζόμενοι (έναντι 545 το 2011). Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 397.

Η Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) πήρε 221 ψήφους και 5 αντιπροσώπους (έναντι 163 ψήφων και 3 αντιπροσώπων το 2011). Η Ενωτική Φωνή, στην οποία μετέχουν και στελέχη της ΔΑΚΕ πήρε 113 ψήφους και 2 αντιπροσώπους (έναντι 89 ψήφων και 2 αντιπροσώπων). Η Αγωνιστική Ενότητα, στηρίζεται από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε 63 ψήφους και έβγαλε 1 αντιπρόσωπο. Η ΠΑΣΚΕ δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο. Την προηγούμενη φορά είχε πάρει 259 ψήφους και είχε 5 αντιπροσώπους.

Επίσης, διπλασιασμό ψήφων και ποσοστών κατέγραψε η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (ΠΑΜΕ) στις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Δράμας για την ανάδειξη αντιπροσώπων σε ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ. Στις εκλογές ψήφισαν 210 εργαζόμενοι, από 202 στις εκλογές του Μάρτη 2013 για το ΔΣ του Σωματείου. Τα άκυρα και τα λευκά ήταν 12. Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών έλαβε 58 ψήφους (είχε 29) και εξέλεξε 1 αντιπρόσωπο για την ΠΟΕΔΗΝ (δεν είχε κανέναν) και 3 για το ΝΤ ΑΔΕΔΥ (είχε 1). Η Ενωτική Συμπαράταξη Υγειονομικών (δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 140 ψήφους από 164.

Ψευδεπίγραφα διλήμματα

Πάνε χρόνια που οι άρρωστοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το ψευδεπίγραφο δίλημμα: «Πρωτότυπο ή γενόσημο (αντίγραφο) φάρμακο;». Είναι ένα δίλημμα που προτάσσεται απ' τα τμήματα της φαρμακοβιομηχανίας και προβάλλεται απ' τις κυβερνήσεις ως μέσο «νοικοκυρέματος» της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Οτι, δηλαδή, με τη χρήση των γενόσημων - βιοϊσοδύναμων, μ' άλλα λόγια, των πρωτότυπων φαρμάκων - θα μειωθούν, όπως συστήνει και η τρόικα, τα δημόσια έξοδα για τα φάρμακα. Ηρθε όμως το τελευταίο δελτίο τιμών (ΔΤ) των φαρμάκων για να επιβεβαιώσει ότι διλήμματα όπως «γενόσημα ή πρωτότυπα», ελάχιστα έχουν σχέση με τις εκρηκτικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με το νέο ΔΤ, πήρε τιμή 8,5 ευρώ ένα γενόσημο για τη φαρμακευτική ουσία θυροξίνη που ρυθμίζει τον υποθυρεοειδισμό. Το γενόσημο αυτό είναι αντίγραφο πρωτότυπου φαρμάκου που παράγεται από ντόπια εταιρεία στην Ελλάδα, αλλά το ίδιο παράγεται στο εξωτερικό.

Το εισαγόμενο γενόσημο είναι στην αρνητική λίστα, που σημαίνει ότι συνταγογραφείται από γιατρό, αλλά πληρώνεται εξολοκλήρου απ' τον ασθενή. Είναι προφανές ότι με βάση τα ισχύοντα, το εισαγόμενο αντίγραφο θα έπρεπε να είχε λάβει τιμή ίση με το 65% της τιμής του πρωτοτύπου, που πουλιέται στην τιμή των 1,5 ευρώ. Δηλαδή, η τιμή του γενοσήμου δεν θα έπρεπε να ξεπερνάει το 1 ευρώ. Ωστόσο, η τιμή με την οποία βγαίνει στην αγορά είναι οχτώ φορές πάνω και επιβαρύνει την τσέπη του ασθενούς! Η διαμάχη των εταιρειών για τις τιμές, που εκφράζεται και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αποκαλύπτει την αντιμετώπιση του φαρμάκου ως εμπορεύματος, για να τους εξασφαλίσει τα προσδοκώμενα κέρδη. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει τις θέσεις του ΚΚΕ: Να αναπτυχθεί η πάλη για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ένας ενιαίος κρατικός φορέας έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης δωρεάν των φαρμάκων σε όσους τα έχουν ανάγκη.


Γ. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ