ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ
Με ανεβασμένους ρυθμούς στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας

Εργοτάξιο Καστελίου: Ομόφωνα αποφάσισαν οι οικοδόμοι τη συμμετοχή τους στην απεργία
Εργοτάξιο Καστελίου: Ομόφωνα αποφάσισαν οι οικοδόμοι τη συμμετοχή τους στην απεργία
Ανεβάζουν ρυθμούς τα Συνδικάτα Οικοδόμων σε όλη τη χώρα, μεταφέροντας από γιαπί σε γιαπί το απεργιακό κάλεσμα για τις 8 Νοέμβρη, με το κλίμα που συναντούν να φανερώνει μεγάλες δυνατότητες για μία ακόμα επιτυχημένη μάχη στον κλάδο.

Οι περιοδείες είναι καθημερινές στους χώρους δουλειάς, με τις συζητήσεις με τους εργάτες να επικεντρώνουν στις διεκδικήσεις των οικοδόμων, ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, την υπογραφή εργοταξιακών Συλλογικών Συμβάσεων και την κήρυξη της κλαδικής Σύμβασης ως υποχρεωτικής, τη λήψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Τα Συνδικάτα καλούν κάθε οικοδόμο να κάνει υπόθεσή του όχι μόνο την επιτυχία της απεργίας για να νεκρώσει κάθε εργοτάξιο, αλλά και τη μαζικότητα των απεργιακών συγκεντρώσεων, που θα αποτυπώσει και την αποφασιστικότητα για αγωνιστική συνέχεια.

Στην Αθήνα, το κλαδικό Συνδικάτο πραγματοποίησε και χτες περιοδείες, σε τρία εργοτάξια, αλλά και σε γιαπιά. Σήμερα συνεχίζει στους ίδιους ρυθμούς, αξιοποιώντας μέχρι και την τελευταία στιγμή για την επιτυχία της απεργίας.

Επίσης χτες το Συνδικάτο μετέφερε στη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Α. Στρατινάκη, τη διεκδίκηση λήψης μέτρων υγείας και ασφάλειας. Η γγ παραδέχτηκε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας είναι υποστελεχωμένη και γι' αυτό «είναι δύσκολο» να υλοποιηθεί το αίτημα για επαναδραστηριοποίηση των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου που έχουν αδρανοποιηθεί εδώ και χρόνια, με ευθύνη των κυβερνήσεων. Από κει και πέρα, και ενώ ο κλάδος μετρά δεκάδες τραυματίες και θανάτους κάθε χρόνο, η εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε «αναρμόδια», στη λογική ότι η Επιθεώρηση Εργασίας είναι πλέον Ανεξάρτητη Αρχή. Η θέση αυτή επιβεβαιώνει στο ακέραιο την κριτική που ασκήθηκε, ότι ένας από τους βασικούς στόχους μετατροπής της Επιθεώρησης Εργασίας από υπηρεσία του υπουργείου σε Ανεξάρτητη Αρχή είναι η αποποίηση των πολιτικών ευθυνών από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Αυτή η στάση και θέση του υπουργείου είναι ένας ακόμα λόγος να συμμετάσχουν μαζικά οι οικοδόμοι στην απεργία, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον κυβερνητικό εμπαιγμό και απαιτώντας αποφασιστικά την άμεση επίλυση των προβλημάτων τους.

Καστέλι Κρήτης: Με ομόφωνη απόφαση απεργούν στις 8 Νοέμβρη!

Με εντατικούς ρυθμούς και στο Ηράκλειο Κρήτης το Συνδικάτο Οικοδόμων προετοιμάζει την απεργία. Χτες πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή εργατοτεχνιτών και οικοδόμων η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, όπου οι εργάτες αποφάσισαν ομόφωνα τη συμμετοχή τους στην απεργία. Παράλληλα αποφάσισαν να σταθούν στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης και να συμμετάσχουν στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης αύριο Σάββατο στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Προηγήθηκε περιοδεία κλιμακίου του Συνδικάτου με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Γιάννη Γωνιανάκη, σε όλους τους χώρους του εργοταξίου. Ηδη από την περιοδεία στους χώρους του εργοταξίου έρχονταν τα μηνύματα για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη συνέλευση και την απεργία, ενώ πλούσια ήταν και η συζήτηση στη συνέλευση.

«Ενώ η δουλειά στον κλάδο έχει αυξηθεί, τα μεροκάματα δεν φτάνουν ούτε για "ζήτω" από την ακρίβεια», ανέφερε ο Γ. Γωνιανάκης και πρόσθεσε: «Χτίζουμε αεροδρόμια, ξενοδοχεία, σπιταρόνες, βίλες, και εμείς μένουμε στο νοίκι, που πλέον είναι πανάκριβο, ή μας πνίγουν τα χρέη από τα στεγαστικά δάνεια. Γι' αυτό πρέπει να πούμε "φτάνει πια". Στις διεκδικήσεις αυτές δεν πρέπει να κάνουμε σκόντο.

Οι απεργιακές μας συγκεντρώσεις να τους κάνουν να χάσουν τον ύπνο τους. Μόνο σε αυτόν τον δρόμο, σε αυτήν την κατεύθυνση, έχουμε πετύχει νίκες και αποτελέσματα. Κανένας απ' αυτούς δεν θα μας χαριστεί. Εμείς με τον αγώνα μας θα επιβάλουμε τις λύσεις που έχουμε ανάγκη. Εχουμε αποδείξει πως όταν πιστέψουμε στη δύναμή μας, μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας».

Σύσκεψη στην Ηλεία

Σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, για την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής μάχης σε όλο τον νομό Ηλείας, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου την περασμένη Τετάρτη, όπου παρευρέθηκε και μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας. Συμμετείχαν επίσης με αντιπροσωπείες τους τα Συνδικάτα Εργαζομένων στο εργοστάσιο καθαριότητας στην Τριανταφυλλιά, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηλείας, καθώς και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Παράλληλα, χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε περιοδεία στα έργα της υπό κατασκευής Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου, στο ύψος του Γερακιού στην Αμαλιάδα, αλλά και σε άλλα έργα, με επικεφαλής τον Γ. Τασιούλα. Πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με τους εργαζόμενους, ενώ αναφέρθηκε και η αποφασιστικότητά τους για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «E-FOOD»
Απεργούν αύριο για ΣΣΕ με αυξήσεις και δικαιώματα

Σε απεργία, αύριο Σάββατο 4 Νοέμβρη, κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στην «e-food», διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στην εταιρεία (μισθωτούς, freelancers, υπαλλήλους γραφείου, αποθήκη).

Στην Αθήνα τη μέρα της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας, στις 6 μ.μ. Στη Θεσσαλονίκη απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 μ., στο Εργατικό Κέντρο. Επίσης, στη Λάρισα, 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στην απεργία συμμετέχουν και τα σωματεία από Λάρισα, Βόλο, Γιάννενα, Πάτρα, Ηράκλειο και Χανιά.

Στο πλαίσιο του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι διανομείς για την υπογραφή ΕΣΣΕ, τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις με τους εκπροσώπους της εταιρείας, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να γνωστοποιήσουν γραπτώς τη δική τους αντιπρόταση. Ομως μετά την άρνησή τους να δώσουν οποιαδήποτε απάντηση, πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας στις 23/10 και μοτοπορεία την ίδια μέρα στα γραφεία της εταιρείας.

Παράλληλα, η εταιρεία εξακολούθησε να υποτιμά περαιτέρω την εργασία των «freelancers» με μια σειρά μονομερών ενεργειών, όπως οι αλλαγές αμοιβής ανά παραγγελία, προσαρμόζοντας το εισόδημά τους ανάλογα με τα κέρδη της. Από τους «freelancers», η εργοδοσία ξεκίνησε να εφαρμόζει και τη διανομή σε 24ωρη βάση, για ακόμα περισσότερα κέρδη.

«Ξέρουμε πως οδηγώντας μεταμεσονύκτια αυξάνεται ο κίνδυνος για εργατικά ατυχήματα και μια τέτοια απόφαση είναι εις βάρος της ασφάλειάς μας. Η απάντησή μας σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες είναι η διεκδίκηση και κατοχύρωση αξιοπρεπών όρων και συνθηκών εργασίας, μέσα από την υπογραφή μιας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» στην Αθήνα.

Και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα γίνει ανεκτή η περαιτέρω εντατικοποίηση της δουλειάς, «ως λύση για να τα βγάλουμε πέρα. Κανένας από μας δεν πρέπει να δεχτεί ότι θα σκοτώνεται στον δρόμο 10 ώρες τη μέρα, 6 και 7 μέρες τη βδομάδα, με σπαστά ωράρια, σε 2 και 3 δουλειές για να αντεπεξέλθει στην ακρίβεια στα καύσιμα, στη συντήρηση των οχημάτων, συνολικά στο κόστος ζωής».

Υπενθυμίζοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι μάθανε πως «μόνο με τη συλλογική μας οργάνωση και τον αγώνα κερδίζουμε και κατοχυρώνουμε τα δικαιώματά μας», προβάλλει τα αιτήματα:

Αμεση υπογραφή, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, Συλλογικής Σύμβασης. Κατοχύρωση 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου για όλους τους διανομείς, είτε είναι μισθωτοί, είτε είναι freelancers, με κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ (με πρόσθετα τις τριετίες, αργίες, επίδομα ανθυγιεινής). Μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, να δοθούν άμεσα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που προβλέπονται. Ουσιαστικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους στα γραφεία.

Στην Κρήτη

Σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο (12 μ. πλατεία Ελευθερίας) και στα Χανιά (8 μ.μ. στην πλατεία 1866) καλεί το Σωματείο των εργαζομένων «e-food».

Μάλιστα, το Σωματείο καταγγέλλει την εταιρεία που εν μέσω πανελλαδικών κινητοποιήσεων απέλυσε δύο διανομείς «freelancers». «Συγκεκριμένα, με μία τηλεφωνική κλήση οι συνάδελφοι πριν πιάσουν βάρδια ενημερώθηκαν ότι απολύονται, με το πρόσχημα ότι δεν δέχονται παραγγελίες, χωρίς να υπάρξει κάποια σύσταση ή ενημέρωση εκ των προτέρων». Σημειώνοντας ότι αυτή η κίνηση επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο ότι το καθεστώς του freelancer δεν είναι τίποτα παραπάνω από μισθωτός χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, το σωματείο απαιτεί να παρθούν πίσω οι απολύσεις.

Στο πλευρό των εργαζόμενων διανομέων θα βρεθούν αύριο Σάββατο η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, ενώ και οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ Επισιτισμού - Τουρισμού δηλώνουν τη στήριξή τους, απαιτώντας να ακυρωθούν οι παραπάνω απολύσεις.

Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε προχτές το απόγευμα και Γενική Συνέλευση των διανομέων της «e-food», μετά από κάλεσμα του κλαδικού Σωματείου Διανομέων - delivery Ν. Χανίων «Ιωσήφ Σαριδάκης», όπου πάρθηκε απόφαση για συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση.

ΛΑΡΚΟ
Σήμερα η Συνέλευση για τη συνέχεια του αγώνα

Σε Γενική Συνέλευση, ώστε να μην περάσει η προσπάθεια εφησυχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση και να προγραμματιστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα, καλεί το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, σήμερα Παρασκευή, στις 10 π.μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού ΛΑΡΚΟ.

Ολες αυτές τις μέρες, μέλη της διοίκησης του Σωματείου και άλλοι πρωτοπόροι αγωνιστές με περιοδείες και εξορμήσεις στα πόστα και την πύλη του εργοστασίου, ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις, την ανάγκη μαζικής παρουσίας στη σημερινή Γενική Συνέλευση αλλά και για τη νέα αγωνιστική κλιμάκωση μπροστά και στη λήξη των συμβάσεων στο τέλος του έτους.

Εργαζόμενοι και το Σωματείο τους δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω από τα αιτήματά τους για ενιαία επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ με πρόγραμμα συντήρησης και εκσυγχρονισμού, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, απορρίπτοντας παράλληλα τα προγράμματα ανεργίας και φτώχειας που προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να τους πετάξει σαν την «τρίχα από το ζυμάρι» έξω από το εργοστάσιο και τα σπίτια του οικισμού.

Στη σημερινή Συνέλευση μάλιστα, όπως κάνει γνωστό το Σωματείο, αναμένεται να παραβρεθούν και εκπρόσωποι συνδικάτων από χώρους δουλειάς που στο παρελθόν βίωσαν αντίστοιχες καταστάσεις με τη ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να μεταφέρουν την εμπειρία τους.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Μέχρι τώρα έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις:

Αθήνα, 10.30 π.μ., πλατεία Κάνιγγος.

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., ΕΦΚΑ Αριστοτέλους.

Πάτρα, 10.30 π.μ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Ηράκλειο, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Ικαρία, 11 π.μ., Εύδηλος.

Καρδίτσα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία (Alpha Bank).

Λάρισα, 11 π.μ., πλατεία Γαργαλιάνων.

Πύργος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία (Σάκη Καράγιωργα).

Τρίκαλα, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ