ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σε αδιέξοδο η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ

Σε καθημερινό κίνδυνο βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι που συμμετέχουν στα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, καθώς ο Οργανισμός οδηγείται πλέον σε αδιέξοδο, χωρίς να έχει ούτε ένα ευρώ στο ταμείο του. Η τελευταία δόση της κρατικής επιχορήγησης που έχει καταβληθεί στο ΚΕΘΕΑ για το τρέχον έτος είναι αυτή του Ιουλίου. Συνολικά μέχρι τον Ιούλη, το ΚΕΘΕΑ έχει λάβει, από τα 23 εκατομμύρια ευρώ της εγκεκριμένης για το 2011 επιχορήγησης, μόνο 11.270.000 ευρώ, δηλαδή το 49%. Με το ποσό αυτό καλύφθηκαν μόνο οι ανάγκες του πρώτου εξάμηνου.

Η παρατεινόμενη «στάση πληρωμών» δεν επιτρέπει πλέον στο ΚΕΘΕΑ να ανταποκριθεί στο πρωταρχικό του μέλημα, που είναι να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των θεραπευτικών προγραμμάτων, στις οποίες περιλαμβάνεται η διατροφή των μελών στις κοινότητες, οι δαπάνες ηλεκτρισμού και ύδρευσης των εγκαταστάσεών του, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία τους και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη θεραπευτική προσπάθεια των θεραπευόμενων. Ενώ το επόμενο διάστημα θα είναι αδύνατη η καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού.

Η επίλυση του ζητήματος προϋποθέτει καταρχήν την άμεση ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης για δραστική περικοπή της φετινής επιχορήγησης του Οργανισμού κατά 51%. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, απαντώντας στην Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, στις 20/9/2011, είχε ισχυριστεί ότι θα εκδοθεί νέα απόφαση η οποία θα ορίζει ότι η επιχορήγηση του ΚΕΘΕΑ για το 2011 θα ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 21.500.000 ευρώ. Ωστόσο με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (27-10-2011, αρ. πρωτ. ΔΥ5α/οικ.116834) εγκρίνεται ποσό 1.274.000 ευρώ για το ΚΕΘΕΑ. Η παραπάνω απόφαση αποτελεί εμπαιγμό και πρόκληση, καθώς δεν επαρκεί ούτε για τη μισθοδοσία του προσωπικού για ένα μήνα. «Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου στη Βουλή, ότι δε θα ισχύσει η περικοπή και ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες του ΚΕΘΕΑ, δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα νέα απόφαση ούτε έχει προσδιοριστεί το τελικό ύψος της φετινής επιχορήγησης προς τον Οργανισμό», σημειώνει ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Χ. Πουλόπουλος και επισημαίνει ότι «η εκταμίευση των δόσεων της κρατικής επιχορήγησης προς το ΚΕΘΕΑ που εκκρεμούν είναι εξαιρετικά επείγουσα και απολύτως αναγκαία για να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση του Οργανισμού και οι αρνητικές της συνέπειες στους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους που συμμετέχουν στα προγράμματά του».

Ολα αυτά σε μια στιγμή που όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι αυξάνεται η χρήση ναρκωτικών ουσιών, το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης οξύνεται όλο και περισσότερο.

Παράλληλα, η εργασιακή εφεδρεία αποτελεί άλλη μια απειλή για τον Οργανισμό και τους εργαζόμενους. Να σημειωθεί ότι το ΚΕΘΕΑ λειτουργεί με ελλείψεις προσωπικού εδώ και χρόνια, ενώ οι προσλήψεις έχουν παγώσει από το 2006. Περαιτέρω μείωση του προσωπικού σημαίνει ότι δε θα μπορεί πλέον να υποστηριχτεί η λειτουργία ενός δικτύου υπηρεσιών που υπερβαίνει τις 100 δομές, σε 23 πόλεις και 15 σωφρονιστικά καταστήματα. Την ίδια στιγμή, εκκρεμούν 19 αιτήματα πόλεων για τη δημιουργία «στεγνού» προγράμματος στην περιοχή τους.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ 2010 - ΕΠΙΨΥ
Αυξάνεται η χρήση κάνναβης στους 15χρονους μαθητές

Το 7,2% των 15χρονων μαθητών έχει κάνει χρήση κάνναβης και τα 2/3 αυτών έχουν επαναλάβει τη χρήση 3 ή και περισσότερες φορές μέσα στο 2010. Σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν το ποσοστό αυτό έχει διπλασιαστεί (το 2006 ήταν 3,7%). Το 3,1% έχουν κάνει χρήση τουλάχιστον μια φορά κάποιας άλλης ναρκωτικής ουσίας. Το 8% των 15χρονων μαθητών έχουν κάνει χρήση εισπνεόμενων ουσιών και το 3% ηρεμιστικών/υπνωτικών φαρμάκων, το 1,2% έχουν κάνει χρήση «έκσταση». Η δοκιμή ναρκωτικών ουσιών ξεκινά με κάνναβη κατά μέσο όρο στα 14,5 έτη και στα 15 δοκιμάζουν άλλες ναρκωτικές ουσίες. Το 20% των 15χρονων μαθητών απαντούν ότι έστω κι ένας φίλος τους κάνει χρήση κάνναβης. Ενας στους τρεις 15χρονους μαθητές καταναλώνει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα αποτελέσματα της Πανελλήνιας Ερευνας στους μαθητές εφηβικής ηλικίας, που αφορούν τις «εξαρτησιογόνες ουσίες στην εφηβεία» και δόθηκαν χτες. Στην έρευνα συμμετέχει αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 4.500 μαθητών και η συλλογή των στοιχείων γίνεται με τη χρήση ανώνυμου, αυτοσυμπληρούμενου ερωτηματολογίου που χορηγείται μέσα στην τάξη, χωρίς την παρουσία εκπαιδευτικού. Η έρευνα διεξάγεται στη χώρα μας από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και εντάσσεται στο ευρύτερο Διεθνές Πρόγραμμα Health Behaviour in School-Aged Children (HBSC) στο οποίο συμμετέχουν κάθε τέσσερα χρόνια πάνω από 40 χώρες.

Και σε αυτή την έρευνα αποτυπώνεται το στίγμα της κυρίαρχης πολιτικής και προπαγάνδας (ιδιαίτερα των δύο τελευταίων δεκαετιών), η οποία επικεντρώνεται στο πέρασμα αντιδραστικών ιδεολογημάτων, όπως ο διαχωρισμός σε «σκληρά» και «μαλακά - αθώα» ναρκωτικά. Για άλλη μια φορά, όμως, επιβεβαιώνεται ότι η κάνναβη είναι επικίνδυνη, αποτελεί τον προθάλαμο για τη χρήση και άλλων ναρκωτικών ουσιών, ενώ η πολυτοξικομανία (παράλληλη χρήση ουσιών) εμφανίζεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Πρώτα θύματα, και καθόλου τυχαία, αυτής της πολιτικής είναι οι έφηβοι λόγω και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ηλικίας τους και όλα τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν την οξύτητα του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης τα επόμενα χρόνια.

«Η χρήση ουσιών στην εφηβεία επηρεάζει την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των νέων και συνδέεται με τη μετέπειτα χρήση και εξάρτηση από ουσίες στην ενήλικη ζωή. Ετσι, η έγκαιρη διαπίστωση της χρήσης, καθώς και των συνηθειών που χαρακτηρίζουν τους χρήστες δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την έγκαιρη εφαρμογή προληπτικών παρεμβάσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.

Στο αντίποδα όμως, η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο το μυαλό και την ψυχή της νεολαίας, αξιοποιεί κάθε κατασταλτικό μέτρο όπως την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, διαλύει τα Κέντρα Πρόληψης, στραγγαλίζει οικονομικά τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα. Πρόκειται για προμελετημένο έγκλημα που στόχο έχει την ανθρώπινη ζωή, να κάμψει κάθε αντίσταση στη βάρβαρη πολιτική της που στερεί το δικαίωμα στην Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέλευση και εκλογές του ΕΣΥΝ

Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση και τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Διοικούσας Επιτροπής, πραγματοποιεί το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ, αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 5 Νοέμβρη.

Αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, θα γίνει η εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Το Σάββατο 5 Νοέμβρη από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές, στον 4ο όροφο του ΕΚΘ (γραφείο 5).

Ο κόσμος ανάποδα

«Εχουμε καταφέρει καίριο πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα, τους στερούμε την πιάτσα» (υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος).

***

«Δίνουμε καθημερινό πόλεμο ενάντια στα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις. Οι Ενοπλες Δυνάμεις συντάσσονται επιχειρησιακά με όρους κοινωνικούς για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος» (υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης).

***

«Δε θέλουμε μονάδες των 700 ατόμων. Σύντομα θα λειτουργήσουν μονάδες και στα νοσοκομεία της περιφέρειας» (πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη).

***

Τα παραπάνω ειπώθηκαν χτες κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της νέας μονάδας του ΟΚΑΝΑ στις εγκαταστάσεις στο στρατόπεδο «Βαρύτη», στο Γουδή, η οποία θα δέχεται 320 άτομα. Η πιάτσα, πλέον, θα είναι στα προαύλια των νοσοκομείων, όπου χορηγείται η κρατική πρέζα. Τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου ήδη έχουν δώσει τα πρώτα επικίνδυνα σημάδια των προγραμμάτων χαμηλών προδιαγραφών που θα απλωθούν σε όλη την Ελλάδα, υποσκελίζοντας κάθε προσπάθεια πραγματικής απεξάρτησης: Ολες οι μονάδες είναι υποστελεχωμένες, ιδιαίτερα όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο ρόλος τους περιορίζεται στο «πάρε το χάπι σου κι έξω από την πόρτα», προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα μόνιμο και νόμιμο κοινωνικό περιθώριο, αποτελούμενο από διά βίου χρήστες, απόλυτα ελεγχόμενο. Δεν πληρούνται ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις για την ασφάλεια του προσωπικού και των ανθρώπων που συμμετέχουν στα προγράμματα. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν «την αριθμητικά μεγάλη αύξηση των αυτοκτονιών, καθώς και των περιστατικών βίας μεταξύ θεραπευόμενων». Αυτή είναι η πραγματικότητα που διαμόρφωσε η «"επανάσταση" στα προγράμματα υποκαταστάτων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ