ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Οχτώβρη 2023
Σελ. /32

Σε συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Σαμαράς», στην πλατεία Διάκου της Λαμίας, με ομιλητές τον Κώστα Μπασδέκη, υποψήφιο περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τον Θανάση Αδάμ, υποψήφιο δήμαρχο Λαμίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», απηύθυνε χαιρετισμό την Κυριακή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας, υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και υποψήφιοι δήμαρχοι άλλων δήμων της Περιφέρειας.

Μετά το πέρας των ομιλιών σύντομη παρέμβαση έκανε η Κατερίνα Μακρυνιώτη, υποψήφια περιφερειακή Σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος της Επιτροπής Αγώνα πλημμυροπαθών από το χωριό Κόμμα Φθιώτιδας, προκειμένου να ενημερώσει τους παρευρισκόμενους για την κατάσταση του χωριού, τα προβλήματα των κατοίκων, την αγωνία τους κάθε φορά που βρέχει, αλλά και τα πρώτα απτά αποτελέσματα του αγώνα τους. Και ζήτησε από τον Δ. Κουτσούμπα να συνεχίσει το ΚΚΕ να πιέζει στην κατεύθυνση υλοποίησης των αναγκαίων έργων για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων του χωριού, συνολικά του λαού.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ
Το διακύβευμα των εκλογών είναι πόσο πιο ισχυρές θα βγουν οι δυνάμεις της εργατικής - λαϊκής αντίστασης

RIZOSPASTIS

Με εκτενή αναφορά στις πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία αλλά και τμήματα της Στερεάς και της Εύβοιας άρχισε την ομιλία του ο υποψήφιος περιφερειάρχης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κ. Μπασδέκης.

«Οι εξελίξεις μετά τις έντονες βροχοπτώσεις μάς αναγκάζουν να βάζουμε επιτακτικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μπροστά στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές το ζήτημα της προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού από φυσικούς κινδύνους (...) Πονάει η καρδιά μας και βρίσκεται μαζί τους. Νιώθουμε την ανάγκη και από τούτο το βήμα να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους ανθρώπους που έχουν χάσει το βιος τους, που έχουν χάσει συγγενείς, τους φίλους, που έχουν χάσει πραγματικά τη γη κάτω από τα πόδια τους.

Ομως, με οργή και αγανάκτηση θέτουμε το ερώτημα: Είναι της μοίρας μας γραφτό να ζούμε συνεχώς τις καταστροφικές συνέπειες από διάφορα φυσικά φαινόμενα; (...)

Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν στην καμπούρα τους αντίστοιχες καταστροφές τα προηγούμενα χρόνια, όταν ήταν στην κυβέρνηση, δεν μπορούν και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμφανίζονται ωσάν να έχει συμβεί κάτι που, ενώ είχαν κάνει ενέργειες και είχαν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τα αποφύγουν, δυστυχώς ήταν αναπόφευκτο (...)

Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα, όχι μόνο τα έργα αποκατάστασης αλλά και πρόληψης από νέα φαινόμενα δεν έχουν προχωρήσει όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, αλλά αντίθετα θα λέγαμε ότι ξαναβρισκόμαστε στην ίδια αφετηρία, αλλά κάτω από πολύ χειρότερες συνθήκες, με τον λαό να έχει χάσει καλλιέργειες, κοπάδια, σπίτια, περιουσίες, ενώ η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού βρίσκεται ακόμα και τούτη την ώρα σε μεγάλο κίνδυνο. Πρόκειται δηλαδή για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, που φέρει τη σφραγίδα όχι μόνο της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πολιτικής συνολικότερα, αλλά και της πολιτικής των Περιφερειών και των δήμων που ενεργητικά στηρίζουν τις προτεραιότητες των κυβερνήσεων και θεωρούν τα έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού περιττά και μη επιλέξιμα.

Οταν λοιπόν κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές μιλούν για "έργα" και "ανάπτυξη", ο λαός θα πρέπει να κουμπώνεται. Γιατί αυτά τα "έργα" και αυτή η "ανάπτυξη", η καπιταλιστική, όχι μόνο δεν αφορούν τις δικές του ανάγκες, αλλά αντίθετα τις θυσιάζουν στον βωμό των κερδών».

Ο λαός της Στερεάς να δώσει νέα ορμή στις δυνάμεις που δίνουν μαζί του καθημερινά τη μάχη

Στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά στις εξελίξεις με επίκεντρο την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης αλλά και την εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να καταλήξει με εκτενή αναφορά στα προβλήματα που βιώνουν οι άνθρωποι του μόχθου στη Στερεά Ελλάδα.

«Βρισκόμαστε μόλις μία βδομάδα πριν από τις τοπικές εκλογές, σημαντική μάχη μετά τις βουλευτικές εκλογές, και ο λαός της Στερεάς μπορεί να δώσει ξανά νέα δύναμη και ορμή στις δυνάμεις που δίνουν μαζί του καθημερινά τη μάχη.

Ο λαός της Στερεάς Ελλάδας έχει πείρα, βλέπει τη φτώχεια και την ανεργία να μεγαλώνουν. Την προηγούμενη τετραετία βρέθηκε αντιμέτωπος με κάθε είδους καταστροφή, αποτέλεσμα της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών. Η Βόρεια Εύβοια κάηκε ολοσχερώς, η ΛΑΡΚΟ έκλεισε για να εκποιηθεί σε επιχειρηματικά συμφέροντα, θρήνησε νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές από πλημμύρες και φωτιές, βίωσε και βιώνει τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος με τις ελλείψεις σε υποδομές και υπηρεσίες για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ενώ στο Νοσοκομείο Λαμίας υπάρχει μαγνητικός τομογράφος που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει χιλιάδες ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σήμερα λόγω έλλειψης προσωπικού εξυπηρετεί μόνο 40 με 50 ανθρώπους τον μήνα, ενώ γύρω από το νοσοκομείο στην πόλη της Λαμίας αλλά και ευρύτερα έχουν ξεφυτρώσει μία σειρά από διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, τα οποία θησαυρίζουν πάλι όμως από τα ταμεία των εργαζομένων από τα οποία πληρώνονται.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Σπερχειού, που ζούμε πλέον για δεκαετίες και που τα τελευταία χρόνια δεν αφορά μόνο πλημμύρες σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και σε χωριά και οικισμούς και η κατάσταση έχει φέρει μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν ζωές (...)

Από την άλλη, η Στερεά Ελλάδα και Εύβοια αποτελεί πεδίο μεγάλης κερδοφορίας για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και για ντόπια οικονομικά συμφέροντα. Τα μονοπώλια της Ενέργειας θησαυρίζουν γεμίζοντας ανεμογεννήτριες στα βουνά και φωτοβολταϊκά τους κάμπους. Βιομηχανίες και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στον κλάδο του μετάλλου, των τροφίμων, των κατασκευών, του τουρισμού κ.ά. γιγαντώνονται λεηλατώντας τον λαϊκό πλούτο και περιουσία, με την εκμετάλλευση των εργαζομένων να γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Κατασκευαστικοί όμιλοι και εργολάβοι μοιράζονται δεκάδες εκατομμύρια, επιδοτήσεις δίνονται απλόχερα για να στηριχθεί το μεγάλο κεφάλαιο».

Καταλήγοντας, αφού αναφέρθηκε στα έργα και τις ημέρες των δημοτικών και περιφερειακών αρχών αλλά και στη δράση των εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, σημείωσε:

«Το κριτήριο ψήφου που θέτουν οι δυνάμεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, "Για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων", στην πολύπαθη Ανατ. Στερεά και Εύβοια αποτελεί επιτακτική ανάγκη να βρει πλατιά απήχηση. Το διακύβευμα των τοπικών εκλογών είναι το πόσο ισχυροποιημένες θα βγουν οι δυνάμεις της εργατικής - λαϊκής αντίστασης που εκφράζονται με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης", κόντρα στις δυνάμεις της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που σε δήμους και Περιφέρειες στηρίζουν τις επιλογές του κεφαλαίου. Είναι ανάγκη για τους εργαζόμενους και τον λαό να ενισχυθεί το ρεύμα αμφισβήτησης της αστικής πολιτικής, του ταξικού της χαρακτήρα και απέναντι στους εκπροσώπους των κομμάτων και του κράτους του κεφαλαίου στην Τοπική Διοίκηση (...)

Καλούμε τον λαό της Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας να μην δείξει καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς που είναι δεσμευμένοι στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων. Στις 8 Οκτώβρη να καταδικάσει τους ενόχους για τη σημερινή κατάσταση, την κυβέρνηση, τη δημοτική και περιφερειακή αρχή και τους συνδυασμούς που στηρίζουν την πολιτική που εφαρμόζεται, την πολιτική που μας καίει και μας πνίγει. Να στηρίξει μαζικά και αποφασιστικά τη "Λαϊκή Συσπείρωση" σε δήμο και Περιφέρεια. Αυτός είναι ο δρόμος για να δυναμώσει ο αγώνας».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜ
Ο λαός της Λαμίας να τους κόψει τη φόρα με ισχυρή τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

RIZOSPASTIS

O υποψήφιος δήμαρχος Λαμιέων Θ. Αδάμ στην ομιλία του μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Το τελευταίο διάστημα είναι αρκετό για να αποδειχθεί ότι σε Περιφέρεια και δήμο Λαμίας δεν τους καίγεται καρφί για την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού (...) Οι δύο τελευταίες βροχές επιβεβαίωσαν ότι η Λαμία είναι ανοχύρωτη πόλη και όχι περήφανη όπως ισχυρίζεται ο κ. Καραΐσκος (...) Αναδείχθηκε το χάλι στα σχολεία, στο Νοσοκομείο.

Οι φωτιές του καλοκαιριού ανέδειξαν ότι ούτε τα βασικά δεν υπάρχουν για την αντιμετώπισή τους, όπως πυροσβεστικοί κρουνοί, ολόκληρες περιοχές γυμνές χωρίς ούτε έναν κρουνό.

Γι' αυτόν τον λόγο σας καλούμε:

Να κάνουμε ένα ακόμα βήμα συμπόρευσης και κοινής δράσης σε αυτήν τη νέα μάχη, στον αγώνα που δίνουμε διαχρονικά για τις ανάγκες των πολλών.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα συμπόρευσης σε όλο τον λαό της πόλης μας, που κατάλαβε ακόμα μια φορά ότι είμαστε απροστάτευτοι από οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο.

Κάλεσμα σε όλους όσοι καταλαβαίνουν τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στις τοπικές εκλογές, όπου ο ένας υποψήφιος έχει τη στήριξη της ΝΔ, ο άλλος υποψήφιος έχει τη στήριξη μερίδας της ΝΔ, τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που κατά τ' άλλα σκοτώνονται, ούτως ώστε να μπορούν να συνεχίζουν να εφαρμόζουν ανενόχλητοι την αντιλαϊκή πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης και μέσα από τους δήμους, που έχουν τον δικό τους ιδιαίτερο ρόλο.

Κάλεσμα σε αυτούς που δεν αποδέχονται να ξεπουλιέται ο πλούτος του τόπου σε μεγάλα συμφέροντα, για τη δήθεν ανάπτυξη του δήμου μας και να βλέπει τα παιδιά του είτε να μένουν και να έχουν μισοζωή χωρίς μέλλον είτε να φεύγουν και να ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνολικά ο πληθυσμός του τόπου (...)

Οταν μιλάνε όλοι τους για ανάπτυξη, θεωρούν αυτονόητη την παραπέρα ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών, την εφαρμογή της αντιλαϊκής - αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής, που και με τον νέο νόμο - έκτρωμα τσακίζει οτιδήποτε υπάρχει, καθιερώνει τη 13ωρη εργασία, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ποινικοποιεί τους αγώνες. Σημαίνει μηδενικά μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όχι αορίστου χρόνου για να δημιουργούνται και διατηρούνται οι πελατειακές σχέσεις.

Σημαίνει ανταποδοτικά τέλη, παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού, πάνω στη λογική ότι ο δημότης είναι και πελάτης, άρα πέραν όλων των άλλων που πρέπει να πληρώνει ο λαός είναι και τα δημοτικά τέλη.

Αρα το κρίσιμο ερώτημα και σε αυτήν την εκλογική μάχη είναι: Τι θα αντιπαρατάξει ο λαός απέναντι στο ενιαίο μπλόκο που συγκροτούν η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, οι εκλεγμένοι τους στον δήμο Λαμίας και στην Περιφέρεια, το ίδιο το αντιλαϊκό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης, αν όχι περισσότερους συμβούλους που συμπορεύονται με το ΚΚΕ, δημάρχους της "Λαϊκής Συσπείρωσης";

Ποιος θα δυναμώσει την αντιπαράθεση με την ενιαία πολιτική του κράτους και κυβερνήσεων που εξειδικεύεται σε δήμο και Περιφέρεια;

Ποιος μπορεί να εκφράσει μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια τις διεκδικήσεις και τις αγωνίες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας; (...)

Η απάντηση είναι μία, φίλοι και φίλες: Μόνο το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης", το οποίο στηρίζει το ΚΚΕ, μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο γιατί είναι δοκιμασμένη δύναμη, έχει αποδείξει πολλές φορές τον ρόλο της, δεν εξαρτάται από κανένα επιχειρηματικό συμφέρον παρά μόνο από τα συμφέροντα του λαού μας.

Γι' αυτό λέμε: Ο λαός της Λαμίας να τους κόψει τη φόρα, να πάρει τα μέτρα του, όχι μόνο να δυσκολέψει την εφαρμογή της αντιλαϊκής τους πολιτικής αλλά να έχει ισχυρό το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης", πιο πολλούς δημοτικούς συμβούλους εκλεγμένους στον δήμο Λαμίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ