ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΕΡΒΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
Δυτικά Βαλκάνια, επιχειρηματικά σχέδια και ανταγωνισμοί στο «μενού»

Από την Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα επαναλαμβάνεται με την προσθήκη και της Ρουμανίας

Motion Team

Από την Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα επαναλαμβάνεται με την προσθήκη και της Ρουμανίας
Η πρώτη τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας πραγματοποιείται σήμερα στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου έχει μεταβεί και ο Αλ. Τσίπρας, ως συνέχεια της Τριμερούς Συνάντησης Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας, που έγινε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη στη Θεσσαλονίκη, με την προσθήκη της Ρουμανίας, όπως άλλωστε είχε γίνει γνωστό τότε, καθώς στο επίκεντρο θα βρεθούν ζητήματα που ενδιαφέρουν τις αστικές τάξεις και των τεσσάρων βαλκανικών κρατών.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των πρωθυπουργών Ελλάδας Αλ. Τσίπρα, Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ, Ρουμανίας Μ. Τουντόσε και του Προέδρου της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς, σύμφωνα με πληροφορίες θα βρεθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, η διασφάλιση και η ενίσχυση της «σταθερότητας» και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, όπως επίσης και μια σειρά έργα υποδομών κρίσιμα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Ειδικότερα για το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να βάλει πλάτη, στο πλαίσιο και της Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 και στο φόντο της προσπάθειας της εγχώριας αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή. Αλλωστε, στο πνεύμα και των πρωθυπουργικών δηλώσεων της περασμένης βδομάδας, οι κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν πως «η Ελλάδα, ως παλαιότερο κράτος - μέλος και εισηγήτρια της "Ατζέντας της Θεσσαλονίκης" στη Σύνοδο Κορυφής το 2003, έχει προσφερθεί να συμβάλει με τεχνογνωσία στην προετοιμασία της προεδρίας από τη "νεοφώτιστη" σε προεδρία της ΕΕ Βουλγαρία».

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι μόλις προχτές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στις δηλώσεις του μετά την άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου στο Ταλίν της Εσθονίας, μίλησε για το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, θέμα που όπως φαίνεται συζητήθηκε στη Σύνοδο αυτή.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν όσα απασχόλησαν και την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα - Μπορίσοφ και αφορούν σε Κατασκευές, Μεταφορές και Ενέργεια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Σύνοδος αυτή αποτελεί μια ακόμα έκφραση της έντονης δραστηριοποίησης της ελληνικής διπλωματίας στα Βαλκάνια, «σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», με την Αθήνα να προωθεί σειρά «πρωτοβουλιών περιφερειακής συνεργασίας», στο πλαίσιο πάντα των ευρωΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή και με στόχο να αναλάβει αναβαθμισμένους ρόλους για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης.

Υπουργική Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη για Ασφάλεια και Ενέργεια

Εξάλλου, Τετάρτη και Πέμπτη συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη η 2η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπουργοί Εσωτερικών θα συζητήσουν την ενίσχυση της συνεργασίας σε ζητήματα που σχετίζονται με την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος», την προώθηση της «διασυνοριακής συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης, επιστροφών, καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων». Από ελληνικής πλευράς, στην Υπουργική Συνάντηση θα συμμετάσχει ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας.

Παρακάτω, τη 2η Υπουργική Συνάντηση θα απασχολήσει «το ζήτημα της ανάπτυξης συνεργειών στον ενεργειακό τομέα», με σκοπό όπως λέγεται την ενίσχυση της «ενεργειακής ασφάλειας» και την προώθηση της «διασυνδεσιμότητας των ενεργειακών δικτύων». Ενεργειακή ασφάλεια που ιεραρχείται ψηλά στις προτεραιότητες των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, προκειμένου να ανακόψουν την «ενεργειακή εξάρτηση» από τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Μπορούν κι εκείνοι... να συμβάλουν στην αστική διαχείριση

Με κεντρική την προσπάθεια για «διαφοροποίηση» σε σχέση με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και την προσπάθεια να «πείσουν» ότι ο υπό διαμόρφωση φορέας μπορεί να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο στην αστική διαχείριση αλλά και στον εγκλωβισμό του λαού, συνεχίζονται οι τοποθετήσεις των στελεχών της «κεντροαριστεράς» και οι ζυμώσεις για την ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα έκφρασης της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.

Ενδεικτικά, ο υποψήφιος Οδ. Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», έβαλε προτεραιότητά του να αναδειχθούν «δεύτερος πόλος στις εκλογές», «ως ο άλλος προοδευτικός πόλος κυβερνητικής πρότασης, απέναντι στη ΝΔ, ο οποίος θα οδηγήσει σε στρατηγική ήττα τον εθνολαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ». Μίλησε, εξάλλου, «για μία νέα συμφωνία ανάμεσα στο κράτος και στον επιχειρηματικό κόσμο: Για ποιοτικές θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, για αξιοκρατία, δικαιοσύνη και κοινωνική αλληλεγγύη προς όσους πραγματικά τη χρειάζονται», στο γνωστό μοτίβο που όλες οι αστικές δυνάμεις προπαγανδίζουν, για να στοιχίσουν το λαό στους στόχους των εκμεταλλευτών του, ότι «η ανάπτυξη», όπως είπε, «είναι η ευημερία των πολλών».

Εστειλε δε μήνυμα στο εσωτερικό του χώρου τους, ότι «στα επόμενα δύο χρόνια, ο νέος αρχηγός της Παράταξης πρέπει να μπορεί να ενώσει τις δύο Κοινοβουλευτικές Ομαδες (σ.σ. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού), να αντιπαρατεθεί από το βήμα της Βουλής με τους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, και να μην επιτρέψει στους δυο τους να κάνουν "πάρτι" πόλωσης του πολιτικού κλίματος στη Βουλή, απόντος του επικεφαλής της Προοδευτικής Παράταξης».

Ετερος υποψήφιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», έβαλε κι εκείνος στόχο ο χώρος τους «να ανατρέψει τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς και να αναδειχθεί σε αυτόνομο πόλο του πολιτικού συστήματος και όχι να λειτουργήσει ως συμπλήρωμα». Δεν αρνήθηκε, ωστόσο, «κυβερνητική συνεργασία», με «απαράβατο όρο την κατάρτιση αναλυτικής προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που θα συμμετέχουν».

Επέμεινε δε για εκσυγχρονισμούς στο αστικό κράτος, ώστε να λειτουργεί καλύτερα για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία: «Γιατί να μην χρησιμοποιούμε το ΑΣΕΠ για την επιλογή όλων των θέσεων ευθύνης στους κρατικούς φορείς, ώστε το κράτος να μην είναι λάφυρο του εκάστοτε πρωθυπουργού; Γιατί να μην επιβάλουμε την τετραετή θητεία ώστε να υπάρχει συνέχεια στο κράτος με την αλλαγή κυβέρνησης;».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Τρίτη:

-- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟΒ Δ. Πύλης Τρικάλων του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, στην καφετερία «Λέων». Θα παρουσιαστεί η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ και θα προβληθεί σχετικό βίντεο - αφιέρωμα.

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης η ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ».

Αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση στην ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21), με θέμα: «Εξελίξεις στην Υγεία - Πρόνοια - Ειδική Αγωγή και η οργάνωση του αγώνα μας».

Το Σάββατο 7 Οκτώβρη:

-- Στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟ ΜΜΕ Αττικής καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας (Τροίας 36, Βικτώρια). Θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ.

-- Η ΚΟ Καρύστου διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο των λαϊκών αναγκών», στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας». Θα μιλήσει η Αγγελική Γκούσκου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση σοβιετικής αφίσας με θέμα «Τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στον τομέα της Εκπαίδευσης» και έκθεση βιβλίου.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Με το δικό του μείγμα για το κεφάλαιο

Το δικό του μείγμα για τη διεύρυνση των κερδών του κεφαλαίου ανέπτυξε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας χτες βράδυ σε εκδήλωση του Harvard Business School Club of Greece.

Τόνισε, συγκεκριμένα, την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, στα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει δεσμεύσει τη χώρα για την επόμενη πενταετία. «Απαιτείται», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «μια νέα κυβέρνηση ικανή να υλοποιήσει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα. Μόνο έτσι θα προσελκύσουμε περισσότερους επενδυτές και θα ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία».

Εκτίμησε ότι ο λόγος που οι πιστωτές συμφώνησαν σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετά χρόνια ακόμη «είναι η αναξιοπιστία της σημερινής κυβέρνησης», ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ «θα αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο» «για να μειώσει τους φόρους και όχι για να αυξήσει τις δαπάνες».

Ταγμένος στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, υπερθεμάτισε για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση λέγοντας ότι «πρέπει να αποκτήσουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Οχι να τις υλοποιούμε επειδή μας επιβάλλονται αλλά διότι θέλουμε να καταστήσουμε την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική».

Αναφορικά, τέλος, με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, είπε ότι «υπάρχει ξεκάθαρα ένα παράθυρο ευκαιρίας για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη». Ανέφερε, επίσης, ότι «η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας δεδομένου ότι οι εξελίξεις στα ζητήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της δημιουργίας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής την επηρεάζουν άμεσα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ