ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΡΗΤΗΣ
Να καταδικαστεί η νέα συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, να φύγει η βάση της Σούδας!

Επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και τα νέα σχέδια για τη βάση

Επερώτηση με θέμα «Για την υποστήριξη από την Περιφέρεια της επικίνδυνης πολιτικής εμπλοκής της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και την επέκταση της βάσης της Σούδας, που εκθέτει τον λαό της Κρήτης σε μεγάλους κινδύνους» κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης. Η Επερώτηση, που υπογράφεται από τους περιφερειακούς συμβούλους Μ. Συντυχάκη, Ν. Μανουσάκη, Αλ. Μαρινάκη, αναμένεται να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 8 Γενάρη και έχει ως εξής:

«Παραμονή Χριστουγέννων η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή για επικύρωση τη συμφωνία που υπέγραψε στις 5/10/19 με τις ΗΠΑ για την επέκταση των αμερικανικών βάσεων.

Στις 2 Γενάρη υπογράφεται στην Αθήνα η συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, που έχει ήδη ψηφιστεί ως νόμος στις ΗΠΑ.

Τα σύνορα των ΑΟΖ κάθε χώρας στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου αμφισβητούνται από τη "σύμμαχο" στο ΝΑΤΟ Τουρκία.

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας (προηγούμενη ΣΥΡΙΖΑ και σημερινή ΝΔ) προωθούν τις business του ελληνικού κεφαλαίου για μερίδιο στη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου μαζί με τους μεγάλους "παίκτες".

Αυτή είναι η πραγματικότητα:

Στρατηγική ταύτιση όλων στη συνεκμετάλλευση και στα παιχνίδια σε βάρος των λαών, όπως έδειξαν τα τελευταία χρόνια οι σφαγές στη Συρία, στη Λιβύη. Βαρβαρότητα απέναντι στις στρατιές των προσφύγων και μεταναστών, που θαλασσοπνίγονται, που κρατούνται στα κρατητήρια που έστησε η ΕΕ στα νησιά. Αδιαφορία για τα τεράστια προβλήματα των ντόπιων κατοίκων των νησιών.

Τι στάση κρατά απέναντι σε όλα αυτά η Περιφέρεια, όλες οι παρατάξεις εκτός της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζει το ΚΚΕ;

Αποφεύγουν να υποστηρίξουν ανοιχτά αυτήν τη στρατηγική, γιατί φοβούνται τον κόσμο που καταλαβαίνει ότι η όξυνση των ανταγωνισμών φέρνει τον πόλεμο στην πόρτα μας.

Γι' αυτό σιωπούν ή λένε "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε", γενικά και αόριστα, πως "όλοι θέλουμε ειρήνη", πως "η εξωτερική πολιτική είναι αρμοδιότητα των κυβερνήσεων"...

Δεν πήραν ούτε μία φορά θέση - όλη την προηγούμενη τετραετία - στις αλλεπάλληλες προτάσεις και ψηφίσματα της "Λαϊκής Συσπείρωσης" να αποδοκιμάσουν τα πολεμικά σχέδια και τις επεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με φόντο την εξόρυξη υδρογονανθράκων και τους δρόμους της Ενέργειας.

Καταψήφισαν (!) στις 25-9-2019 το ψήφισμα της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ενάντια στην επέκταση των βάσεων με τη νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Δεν απάντησαν ούτε μία λέξη όταν αποκαλύψαμε ότι η Περιφέρεια υποστηρίζει σεμινάρια του ΝΑΤΟ στα Χανιά για 3.500 επιλεγμένους "φοιτητές" από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα αραβικές.

Δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να πουν για την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, που περιλαμβάνει ολόκληρο τον ναύσταθμο, με εγκατάσταση πυρηνικών όπλων, ως επιτελικό κέντρο διεύθυνσης όλων των πολεμικών επεμβάσεων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτός των ελληνικών συνόρων, που θα κάνει το νησί μας στόχο αντιποίνων.

Αντίθετα, τα στελέχη της Περιφέρειας επιθετικά προπαγανδίζουν τα οφέλη από τα ενεργειακά σχέδια, την εξόρυξη υδρογονανθράκων, τα ηλεκτρικά καλώδια και τους αγωγούς φυσικού αερίου με την ομπρέλα των ΗΠΑ, που δήθεν θα αναβαθμίσουν την Κρήτη ως "ενεργειακό κόμβο" μεταξύ Ισραήλ και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παίζουν με τη φωτιά, εφησυχάζουν και κοροϊδεύουν τον κρητικό λαό. Στρώνουν φαγοπότι για λίγους στις πλάτες του λαού μας που - εκτός τους πολεμικούς κινδύνους - θα βυθιστεί στην ενεργειακή φτώχεια.

Αντίθετα, η Περιφέρεια Κρήτης εκπροσωπήθηκε στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σε αποστολή παραγόντων της χώρας μας από περιοχές που "φιλοξενούν" βάσεις.

Για τους πρόσφυγες η Περιφέρεια και οι δήμοι διαφημίζουν την "ανθρωπιστική ευαισθησία" τους, δεν κάνουν τίποτα όμως για να κινητοποιήσουν τον λαό για το σταμάτημα των ανταγωνισμών και των πολέμων.

Ως επιβράβευση αυτής της στάσης προσκαλείται ο περιφερειάρχης στις ΗΠΑ να παραστεί την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας για τις βάσεις.

Ως επιβεβαίωση της προσήλωσης της Περιφέρειας στα σχέδια του ελληνοαμερικανικού κεφαλαίου φέρνει στο συμβούλιο για πανηγυρική επικύρωση τη νέα σύμβαση εξόρυξης υδρογονανθράκων με αμερικανικά μονοπώλια, νότια της Κρήτης.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" δηλώνει με σιγουριά ότι: Αυτή η επικίνδυνη πολιτική της Περιφέρειας, που συμπληρώνει την κυβερνητική πολιτική και εκθέτει την Κρήτη και όλη τη χώρα σε πολεμικούς κινδύνους, αλλαγή συνόρων, φτώχεια και προσφυγιά, δεν εκφράζει τα αισθήματα της πλειοψηφίας του κρητικού λαού.

Ζητούμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταδικάσει τη νέα συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, τη μεταφορά πυρηνικών στη βάση της Σούδας και να απαιτήσει την απομάκρυνση της βάσης από το νησί μας».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ζητάει «ομοψυχία» για τα σχέδια του κεφαλαίου

Τη συγκρότηση μιας «εθνικής» στρατηγικής στη βάση των προταγμάτων του κεφαλαίου υπερασπίζεται με άρθρο του στην πρωτοχρονιάτικη «Αυγή» ο τέως πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, διακηρύσσοντας την προθυμία του κόμματός του να βάλει πλάτη στη χάραξή της από οποιαδήποτε θέση.

Οπως γράφει, «η εθνική ομοψυχία γύρω από μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική, που να υλοποιείται από την κυβέρνηση, να αναδεικνύεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και να διακηρύσσεται με κύρος και σαφήνεια από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα της χώρας, είναι πιο αναγκαία σήμερα από ποτέ».

Στο πλαίσιο αυτό και παρουσιάζοντας ως «πατριωτισμό» τούς στόχους του κεφαλαίου, που περνάνε και μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα στηρίξει κάθε καθαρή και συγκροτημένη προσπάθεια ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (...) στηρίζει τη διεθνοποίηση της καταγγελίας της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, τους ανοιχτούς διαύλους, τον διάλογο για ΜΟΕΑ (σ.σ. Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας) και την ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και - αν αποτύχουν - προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (...) θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Κατά τον Αλ. Τσίπρα, η συγκρότηση της «εθνικής» στρατηγικής προϋποθέτει σύγκληση του ΚΥΣΕΑ για την παράνομη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Και μέμφεται την κυβέρνηση για το ότι δεν έχει κάνει κάτι από τα τρία, ώστε «όλες μαζί» οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης να δουλέψουν συντονισμένα στην κατεύθυνση «επέκτασης των ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας σε σχέση με την παράνομη συμφωνία», συνέχισης του διαλόγου «για ΜΟΕΑ που είχε ξαναρχίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι» και εξασφάλισης «ξεκάθαρης στήριξης των ΗΠΑ και ειδικά του Προέδρου Τραμπ στον αγωγό EastMed και το πλαίσιο συνεργασίας 3+1 (με Κύπρο και Ισραήλ)».

Μάλιστα, εδώ ο Αλ. Τσίπρας χαρακτηρίζει ανησυχητικές τις ενστάσεις του Τραμπ «πρόσφατα στην υιοθέτηση του νομοσχεδίου "Eastern Mediterranean Partnership"» και «μαλώνει» την κυβέρνηση ότι έσπευσε να καταθέσει το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας, στο δρόμο που άνοιξε η δική του κυβέρνηση, «χωρίς να δίνει το μήνυμα ότι συνδέεται με την εν προκειμένω στήριξη που θα παράσχουν οι ΗΠΑ».

Απονέμει φυσικά τα εύσημα για την «υπογραφή διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για τον αγωγό EastMed», την οποία χαρακτηρίζει «θετική εξέλιξη αν εξασφαλιστεί και η συμμετοχή της Ιταλίας».

Κατά τα λοιπά, στο άρθρο ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίζεται το κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επικαλείται την πολιτική της ΝΔ ως δικαίωση της δικής του σε ζητήματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, τα Ελληνοτουρκικά κ.α.

Εχοντας καταστήσει σαφές ότι στα μεγάλα και κρίσιμα για το κεφάλαιο ζητήματα ο ΣΥΡΙΖΑ συμπλέει με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα της διαχείρισης, ο τέως πρωθυπουργός κλείνει το άρθρο του «προειδοποιώντας» τη ΝΔ με... «αυστηρή κριτική» σε ζητήματα βολικά για τις δικομματικές κοκορομαχίες, όπως η διαπλοκή, η «διεύρυνση των ανισοτήτων» με το «διαγωνισμό» για τα μέτρα πτωχοκομείου, η ένταση της καταστολής ξεκομμένη από την αντιλαϊκή πολιτική την οποία υπηρετεί, καθώς και η «μετάβαση προς τις καθαρές μορφές ενέργειας», για τις «πράσινες μπίζνες» του κεφαλαίου που από κοινού στηρίζουν με τη ΝΔ.

«ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ»
Κυκλοφόρησε το 86ο τεύχος

Με πλούσια, όσο και επίκαιρη, ύλη κυκλοφορεί το 86ο τεύχος του περιοδικού της ΕΕΔΥΕ «Δρόμοι της Ειρήνης». Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης, τους αγωνιστές και αγωνίστριες σε όλη την Ελλάδα, με το νέο τεύχος του περιοδικού να κάνουν πλατύ - θαρραλέο άνοιγμα στους εργαζόμενους, στους τόπους δουλειάς, στις σχολές και τα σχολεία, στους ανέργους, στους συνταξιούχους, σε όλο τον λαό, ακόμα πιο εντατικά αυτήν τη χρονιά. Στην ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ αναφέρει: «Υποδεχόμαστε με αισιοδοξία το νέο έτος και αγωνιζόμαστε σταθερά και αταλάντευτα στις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος, δίνοντας ακλόνητα τον αγώνα μας μπροστά στις όποιες προκλήσεις της νέας χρονιάς. Για να συνεχίσει ακόμα πιο αποτελεσματικά η ανοδική πορεία κυκλοφορίας που σημειώνει το περιοδικό της ΕΕΔΥΕ τα τελευταία χρόνια!».

Το νέο τεύχος φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, πλούσια ύλη για τον κίνδυνο επανεγκατάστασης πυρηνικών στον Αραξο, όσο και τη δράση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος διαχρονικά ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, τις στρατιωτικές ασκήσεις - «πρόβες πολέμου», τη συζήτηση περί τάχα «αντισταθμιστικών οφελών» από την παραπέρα εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, το Προσφυγικό όσο και τη νέα πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ για τα σχολεία, αλλά και τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΣΕ στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη στο Λάος.

Υπερπτήσεις και εμπλοκές

Συνεχίστηκε και χτες η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, όπου 12 τουρκικά «F-16» προχώρησαν σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, συγκεκριμένα 6 υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Παναγιά και Οινούσσες, ενώ σημειώθηκαν και δύο εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ