ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 2014
Σελ. /24
Κρύβουν τη «νόμιμη» κλοπή

Η αστική προπαγάνδα ούτε λίγο ούτε πολύ πανηγυρίζει γιατί αντιμετωπίζεται το «σύστημα της διαφθοράς». Με υπερπροβολή της «υπόθεσης Κάντα» και τις μίζες για τα εξοπλιστικά, ένα μέρος των οποίων επέστρεψε στο κράτος. Οποία επιτυχία λοιπόν... Τώρα το σύστημα γίνεται τίμιο... Αρα και καλό για το λαό. Αυτό πάνε να περάσουν στις λαϊκές συνειδήσεις, χρησιμοποιώντας έναν ακόμη παράγοντα, προκειμένου να συμβάλουν στην ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική, αποπροσανατολίζοντας από το κύριο: Οτι καμιά υπόθεση «καθαρά χέρια» δεν αντιμετώπισε, δεν έλυσε λαϊκά προβλήματα, αλλά δεν μπόρεσε και να καθαρίσει την «κόπρο του Αυγείου», του σάπιου πολιτικού συστήματος, ακριβώς επειδή υπηρετεί το σάπιο καπιταλισμό και τα κέρδη. Παράδειγμα η Ιταλία. Ολα τα κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος, Χριστιανοδημοκρατικό, Σοσιαλιστικό κ.λπ. «εξαφανίστηκαν», ηγέτες τους καταδικάστηκαν, αλλά ήρθε ο Μπερλουσκόνι και έκανε τα ίδια. Οσοι σηκώνουν τη σημαία της κάθαρσης και της εξυγίανσης του συστήματος, υπερασπιζόμενοι τον καπιταλισμό, τα μονοπώλια και την εξουσία τους εμπαίζουν το λαό, κρύβουν τη μεγαλύτερη, «νόμιμη» κλοπή των μεγαλοεπιχειρηματιών, την κλοπή του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Αμετροέπεια και εμπάθεια

Ενα ντοκιμαντέρ για την Αντίσταση στην κατοχή, το Δεκέμβρη του 1944 και τον εμφύλιο, θα παρουσιάσει ο «ΣΚΑΪ». Και το προπαγανδίζει καθημερινά από τις εκπομπές του. Στο πλαίσιο όμως επαφής με τους ακροατές του, χτες το πρωί δέχτηκε το ερώτημα από φοιτητή που κάνει το διδακτορικό του στις ΗΠΑ, αν στο ντοκιμαντέρ έχει μιλήσει και εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Τι ήταν να τον ρωτήσει; Αστραψε και βρόντηξε ο ανεκδιήγητος Πορτοσάλτε. Γιατί; Μα γιατί η Ιστορία δεν είναι υπόθεση των κομμάτων αλλά των επιστημόνων! Γιατί μέχρι σήμερα την Ιστορία την έμαθε ο ίδιος από το ΚΚΕ, γι' αυτό και την έμαθε λάθος, ενώ τώρα που ένα Μέσο Ενημέρωσης σαν αυτό του αφεντικού του παρουσιάζει την Ιστορία από τη σκοπιά των αστών, παρουσιάζεται σωστά και άνοιξαν τα μάτια του! Ετσι πρέπει να ανοίξουν και τα μάτια του κόσμου! Που πρέπει να αφήσει στην άκρη την ιστορία που έγραψε το ΚΚΕ! Και στο τέλος «στόλισε» χυδαία και τον ερωτώντα, μέχρι που του είπε να πάει να πιει κανένα ουισκάκι εκεί στις ΗΠΑ! Τέτοια αθλιότητα αστικής δημοσιογραφίας. Αλλά, αν έχει δίκιο γιατί τέτοια αμετροέπεια και εμπάθεια; Τι φοβάται; Οτι το ψέμα και η διαστρέβλωση της αστικής ιστοριογραφίας δεν μπορούν να κρυφτούν;

Ανταγωνισμοί

Οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ του ρωσικού ενεργειακού μονοπωλίου «Gazprom» και επτά ευρωπαϊκών χωρών είχαν ήδη υπογραφεί, όταν η Κομισιόν αποφάσισε να τις μπλοκάρει με την αιτιολογία ότι μια επιχείρηση δεν μπορεί να διαχειρίζεται έναν αγωγό και παράλληλα να είναι ο μονοπωλιακός πάροχος αερίου. Το Γενάρη ο αρμόδιος για την Ενέργεια Κοινοτικός επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ θα επαναδιαπραγματευθεί στη Μόσχα για έξι χώρες της ΕΕ (Ουγγαρία, Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Αυστρία και Ελλάδα). Στη Νότια Ρωσία, στη Βουλγαρία και στη Σερβία έχουν τοποθετηθεί ήδη οι πρώτοι αγωγοί του «South Stream». Το σχέδιο προβλέπει να ξεκινήσει η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ στα τέλη του 2015 με τελικούς προορισμούς στα βόρεια είναι την Αυστρία και την Ουγγαρία, ενώ υπάρχει σχέδιο για νότιο τμήμα του αγωγού που θα μπορούσε να μεταφέρει μελλοντικά φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας και Αδριατικής στη Νότια Ιταλία. Αλλά για το Νότο, υπάρχει ήδη η συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ και το αζέρικο αέριο. Τα παραπάνω δείχνουν την οξύτητα των ανταγωνισμών γύρω από την Ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς της, ανάμεσα σε ΕΕ, ή πιο σωστά τη Γερμανία, και τη Ρωσία. Σ' ένα ευρύ μέτωπο στην Ευρώπη, από την Ουκρανία μέχρι τα Βαλκάνια. Η Κομισιόν ήδη κοντράρει την «Gazprom» και για τις τιμές πώλησης του αερίου. Και ακουμπά και την Ελλάδα. Ανταγωνισμοί μονοπωλιακοί, για μερίδια σε αγορά και κέρδη, αλλά επικίνδυνοι για τους λαούς.

Επικίνδυνη προπαγάνδα

Εγραφε ο δημοσιολόγος της τελευταίας σελίδας των «Νέων», 31.12.2013, Ι. Κ. Πρετεντέρης: «Ουδόλως με εξέπληξε το 56% των Ελλήνων που δηλώνει στην έρευνα της Κάπα Ρισέρτς ότι αν είχε την ευκαιρία θα έφευγε από τη χώρα... Μια πλειοψηφία συμπολιτών μας αντιμετωπίζει την κρίση όχι σαν την αναπόφευκτη συνέπεια μιας βαθιάς κοινωνικής στρέβλωσης στην οποία μετείχαν και οι ίδιοι...». Οι αστοί δε σταμάτησαν ούτε θα σταματήσουν να ρίχνουν ευθύνες, αποδίδοντας την κρίση στο λαό, για να βγάλουν λάδι τον καπιταλισμό ακριβώς επειδή η κρίση είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Την αποδίδουν στις εργατικές, λαϊκές κατακτήσεις και δικαιώματα, επειδή ακριβώς τα αφαιρούν για το ξεπέρασμά της σε όφελος του κεφαλαίου. Με μέτρα που είναι μόνιμα, επομένως μόνιμες και η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση. Πασχίζουν να ενοχοποιήσουν το λαό γι' αυτό, πιστεύοντας ότι θα εμποδίσουν τη διεκδίκηση ικανοποίησης των αναγκών του κόντρα στο κεφάλαιο. Τη δουλειά τους κάνουν οι αστοί, τη δική τους δουλειά πρέπει να κάνουν και οι εργαζόμενοι. Αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική αντεπίθεση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1850 Ο βρετανικός στόλος, με πρόσχημα τη διαφορά μεταξύ του βρετανικής υπηκοότητας προξένου της Πορτογαλίας Δ. Πατσίφικο και του ελληνικού κράτους, προχωρά στο ναυτικό αποκλεισμό της Ελλάδας και την κατάσχεση ελληνικών πλοίων στο Αιγαίο.

1875 Πεθαίνει ο Γάλλος λεξικογράφος και εγκυκλοπαιδιστής Πιέρ Αθανάς Λαρούς.

1911 Πεθαίνει ο μεγάλος Ελληνας λογοτέχνης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

1929 Γεννιέται ο Ιταλός σκηνοθέτης Σέρτζιο Λεόνε, ο «πατέρας» του σπαγγέτι - γουέστερν.

1930 Το Πρωτοδικείο Αθήνας αποφασίζει τη διάλυση της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ με το αιτιολογικό ότι «εργάζεται κατά του σημερινού κοινωνικού καθεστώτος».

1932 Επιβάλλεται στην Ονδούρα στρατιωτικός νόμος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις των εργατών στην αμερικανική πολυεθνική United Fruit Company, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει σε εκατοντάδες απολύσεις.

1944 Ξεκινά σκληρή διήμερη μάχη του 36ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με γερμανικό τάγμα που κινήθηκε από Γραβιά - Καστέλια προς Κουκουβίστα - Παρνασσίδα. Ο ΕΛΑΣ είχε 38 νεκρούς και 3 τραυματίες. Ο εχθρός 77 νεκρούς και περίπου 100 τραυματίες.

1951 Πεθαίνει ο πεζογράφος και ποιητής Γεώργιος Δροσίνης.

1961 Σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ - Κούβας προβαίνει ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Αϊζενχάουερ.

1962 Ο Πάπας Ιωάννης ο 13ος αφορίζει τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.

1962 Εγκαινιάζεται το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με τον αγώνα ΑΕΚ - Μπαρτσελόνα (0 - 6) μπροστά σε 38.000 θεατές. Το γήπεδο θα κατεδαφισθεί 41 χρόνια αργότερα.

1969 Πεθαίνει στο Παρίσι ο κομμουνιστής καλλιτέχνης Τζαβαλάς Καρούσος, του οποίου η θεατρική δραστηριότητα υπήρξε συνυφασμένη με τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του τόπου μας. Ο Καρούσος, ακόμη και στις δυσκολότερες στιγμές, εξόριστος στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και στον Αϊ - Στράτη δεν έπαψε ποτέ να υπηρετεί πιστά την Τέχνη του, δίνοντας πνοή στο θέατρο της εξορίας. Λίγο πριν πεθάνει είχε απολυθεί βαριά άρρωστος από τη Γυάρο όπου τον είχε εξορίσει η χούντα.

1973 Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, οι συγγραφείς Πρεβελάκης και Παναγιωτόπουλος, ο ζωγράφος και χαράκτης Γ. Βαρλάμος και ο γλύπτης Κλέαρχος Λουκόπουλος δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται τα βραβεία που τους προτάθηκαν από τη χούντα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ