ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Απρίλη 1999
Σελ. /6
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ξεκίνησε το πρώτο πλοίο...

ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η προοπτική εμφάνισης του ρωσικού στόλου στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και ειδικότερα στην Αδριατική, στην "περιοχή των συγκρούσεων" για να "εξετάσουν την κατάσταση", όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ιγκόρ Σεργκένιεφ και παρά τις διαβεβαιώσεις της ρωσικής κυβέρνησης για τη "μη-ανάμειξή" του, έχει προκαλέσει, το λιγότερο, αναστάτωση στους κόλπους της Συμμαχίας και όχι μόνο.

Ο προχτεσινές δηλώσεις του Σεργκένιεφ επιβεβαιώθηκαν με την αναχώρηση, χτες το πρωί, από το λιμάνι της Σεβαστούπολης του πρώτου από τα εφτά συνολικά ρωσικά πολεμικά σκάφη που θα καταπλεύσουν στη Μεσόγειο. Πρόκειται για το πλοίο ηλεκτρονικής παρακολούθησης "Λίμαν", όπως μετέδωσαν επίσημες ρωσικές πηγές, το οποίο θα διέλθει από τα στενά του Βοσπόρου και θα καταπλεύσει στην Αδριατική, κοντά στις γιουγκοσλαβικές ακτές, όπου βρίσκονται τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη που εκτοξεύουν πυραύλους "Τόμαχοκ" και "Κρουζ" κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ενώ τα υπόλοιπα - σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα - που ετοιμάζονται να αποπλεύσουν εντός των επόμενων ημερών και πάλι από το λιμάνι της Σεβαστούπολης είναι το καταδρομικό "Ναύαρχος Γκολόβκο", το πλοίο ανθυποβρυχιακού πολέμου "Κερτς" και το πλοίο παρακολούθησης "Σμέτλιβι". Αν και διάφοροι αναλυτές και παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η ρωσική αυτή κίνηση δεν είναι τίποτα άλλο από το να δηλώσουν την παρουσία τους και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους...

Προειδοποιήσεις Κλαρκ και τουρκικές ανησυχίες

...άλλοι φοβούνται μια "ηλεκτρονική" συνεργασία με τα ραντάρ του γιουγκοσλαβικού στρατού, όσον αφορά την αντιπυραυλική άμυνά τους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στους ΝΑΤΟικούς, ή ακόμα και μια "αντιπαράθεση από λάθος". Ολα αυτά τα ενδεχόμενα έκαναν τον επικεφαλής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγό Ουέσλεϊ Κλαρκ,να νιώσει την ανάγκη να προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι η ναυτική δύναμη, την οποία ετοιμάζεται (;) να αποστείλει στην Αδριατική δεν πρέπει να επέμβει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

"Πρόκειται πρώτα απ' όλα για διπλωματικό πρόβλημα. Αλλά δεν πρέπει να επέμβουν στις επιχειρήσεις μας σε καμία περίπτωση", δήλωσε ο Κλαρκ σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε χτες από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. "Ο μόνος τρόπος για να εξαναγκαστούν οι Σέρβοι να θέσουν τέλος στην καταπίεση των αμάχων είναι να καταστραφεί η πολεμική ικανότητα της Σερβίας", συνέχισε ο στρατηγός Κλαρκ και δηλώνει κατηγορηματικά ότι "για να σταματήσουμε τον Μιλόσεβιτς, πρέπει να χτυπήσουμε τη στρατιωτική ισχύ που χρησιμοποιεί για την εθνική αποκάθαρση... ωστόσο, γνωρίζουμε ότι καμιά σφαγή δεν μπορεί να αποτραπεί μόνο με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς", φέρνοντας και τις χερσαίες επιχειρήσεις στο επίκεντρο, αλλά υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνήσεις των χωρών του ΝΑΤΟ είναι αρμόδιες να αποφασίσουν για ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση.

Ωστόσο, η ρωσική κίνηση έφερε ακόμα έναν παίκτη στο προσκήνιο, που μέχρι στιγμής είχε κρατήσει χαμηλούς τόνους, την Τουρκία. "Η αποστολή ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Αδριατική, σ' αυτήν τη φάση, θα ενισχύσει, βεβαίως, το σερβικό ηθικό... Πιστεύω ότι η σύγκρουση θα κλιμακωθεί. Ανησυχώ γι' αυτό", δήλωσε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, υποδηλώνοντας την αύξηση της έντασης. Στο παιχνίδι και η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, η οποία δήλωσε χτες, κατά τη διάρκεια κομματικής συγκέντρωσης ενόψει των τουρκικών εκλογών, ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας πρέπει να εμποδίσει το διάπλου ενός ρωσικού κατασκοπευτικού πλοίου από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων για να παρατηρεί τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, ενώ τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να τηρήσει σκληρή γραμμή κατά της ρωσικής επίδειξης αλληλεγγύης προς το Βελιγράδι. "Αυτά τα πλοία δεν πρόκειται να βοηθήσουν τους μουσουλμάνους αδελφούς μας στο Κόσσοβο. Ζητώ από τον Ετσεβίτ... να μην τους επιτρέψει να περάσουν", δήλωσε η Τσιλέρ.

Ομως, πώς μπορεί ο Ετσεβίτ να απαγορεύσει το διάπλου, όταν, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ, τα στενά του Βοσπόρου είναι διεθνής θαλάσσια οδός και μπορούν να τα διαπλεύσουν τα πλοία όλων των χωρών σε περίοδο ειρήνης ή πολέμου, εκτός εάν η Τουρκία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη συγκεκριμένη χώρα, τα πλοία της οποίας θέλουν να περάσουν από τα Στενά, δεν το διευκρίνισε.

Αυξάνονται οι δυνάμεις των ΗΠΑ, μετά τους τρεις αιχμαλώτους

"Η Ουάσιγκτον τελικά παραδέχτηκε πως αυτοί οι τρεις είναι αιχμάλωτοι πολέμου. Εάν επιθυμούν την εφαρμογή της Σύμβασης της Γενεύης, τότε παραδέχτηκαν ότι αυτοί είναι αιχμάλωτοι πολέμου και ότι έχουν ξεκινήσει πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας"! Με αυτόν τον τόσο εύγλωττο και σαρκαστικό τρόπο σχολίασε χτες δημοσιογράφος της σερβικής τηλεόρασης την αντίδραση του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον, ότι οι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες "δικαιούνται της προστασίας που προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμάλωτους πολέμου".

Σ' αυτό το σημείο, να αναφέρουμε πως οι σερβικές δυνάμεις συνέλαβαν και κράτησαν χτες επί λίγη ώρα έναν Ιταλό (μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης), που έχασε το δρόμο του και εισήλθε κατά λάθος στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας από το μεθοριακό φυλάκιο "ΜΟΡΙΝΑ".

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες πως αποστέλλουν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή των ευρωπαϊκών ΝΑΤΟικών βάσεων 12 ακόμη "Στελθ F - 117", παρόμοια με αυτό που κατερρίφθη πριν μία βδομάδα στη Γιουγκοσλαβία. Την εντολή έδωσε ο υπουργός Αμυνας, Γουίλιαμ Κοέν.

Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος Κλίντον προέβαινε σε έκτακτη συνάντηση ενημέρωσης με "έμπιστο σύμβουλό του ειδικό στα Βαλκάνια". Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Λίβι (εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ), ο Κλίντον "ήθελε να πάρει μία πλήρη ενημέρωση για την κυβέρνησή του αλλά και για τους διεθνείς οργανισμούς που χειρίζονται θέματα ανθρωπιστικά". Οπως συνέχισε, "ο Κλίντον ήθελε να βεβαιωθεί πως όλα συντονίζονται σωστά και προηγούμαστε σ' αυτή την καμπή".

Ομως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης Κλίντον να στείλει σε "ειδική αποστολή" στα Βαλκάνια τον υφυπουργό Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ. Σκοπός, όπως ανακοινώθηκε, είναι η "εκτίμηση της επίδρασης που έχει η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο στις γειτονικές με τη Γιουγκοσλαβία χώρες", αλλά ευρύτερος στόχος πρέπει να θεωρείται η βολιδοσκόπηση των προθέσεων "συμμάχων" και "επίδοξων μελλοντικών συμμάχων" της περιοχής σε κάποιο μελλοντικό στάδιο ανάπτυξης των ΝΑΤΟικών εισβολών.

Νέα προπαγάνδα για Μαυροβούνιο από Καναδά και Βρετανία

Και η κυβέρνηση του Καναδά "ενίσχυσε" χτες τις προπαγανδιστικές δηλώσεις των υπουργών Βρετανίας και Γερμανίας περί εισβολής της Σερβίας στο Μαυροβούνιο (με σκοπό τη διατάραξη των σχέσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι - Ποντγκόριτσα μετά τη βελτίωση που προκάλεσε η ΝΑΤΟική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία).

"Υπάρχει κίνδυνος να επεκταθούν οι συγκρούσεις στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και στο Μαυροβούνιο με βάση το μεγάλο σχέδιο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς", ισχυρίστηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Λόιντ Αξγουόρθι.

Ο Καναδός αξιωματούχος, ο οποίος επισκέφθηκε την έδρα των Ηνωμένων Εθνών για συνομιλίες με εκπροσώπους του ΟΗΕ, δήλωσε ότι πληροφορίες που διαθέτει η κυβέρνησή του αναφέρονται "σε πιθανή κατοχή" του Μαυροβουνίου από τις σερβικές δυνάμεις.

"Θα είναι άλλο ένα βήμα στο μεγάλο σχέδιο του κυρίου Μιλόσεβιτς", πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά.

Στο μεταξύ, το Λονδίνο συνέχισε και χτες την ίδια τακτική. Ετσι, μετά τον υπουργό Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, χτες και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Εντγκαρ Μπάκλεϊ, υποστήριξε πως "διαθέτουμε στοιχεία για πραξικόπημα του Μιλόσεβιτς κατά του Μαυροβούνιου Προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς".

"Εχουμε στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση. Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά. Ολες οι επιλογές μας είναι ανοιχτές", είπε συγκεκριμένα ο Μπάκλεϊ. Σκοπός τέτοιων δηλώσεων δεν είναι μόνον η "διατάραξη" των σχέσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Ποντγκόριτσα, αλλά και η επιχειρούμενη απόσχιση του Μαυροβουνίου από τους κόλπους της Ν. Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας.

Προβοκάτσια "Ντερ Σπίγκελ" με στόχο τον Ρουγκόβα!

Λίγο μετά την προχτεσινή συνάντησή του με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και την κοινή τους ανακοίνωση για την ανάγκη "εξεύρεσης πολιτικής λύσης" στο Κοσσυφοπέδιο, το γερμανικό περιοδικό "ΝΤΕΡ ΣΠΙΓΚΕΛ" έσπευσε να προβάλει και να "διαφημίσει" συνέντευξη με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, αποσκοπώντας όχι φυσικά στην ενημέρωση της κοινής γνώμης αλλά στη "δυσφήμιση" και υποβάθμιση της προχτεσινής κοινής συμφωνίας Ρουγκόβα - Μιλόσεβιτς για την εξεύρεση "πολιτικής λύσης" στο Κοσσυφοπέδιο.

"Ανεξέλεγκτο χάος θα ξεσπάσει αν το ΝΑΤΟ δε στείλει αμέσως χερσαίες δυνάμεις, ενόσω υπάρχει ακόμη αλβανικός πληθυσμός εκεί", είπε ο Ρουγκόβα για το Κοσσυφοπέδιο σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ". Ομως, το "σκοτεινό" σημείο στην όλη υπόθεση δεν είναι το εάν πράγματι είπε κάτι τέτοιο ο Ρουγκόβα στο περιοδικό (καθώς στο παρελθόν είχε προβεί σε ανάλογες δηλώσεις), αλλά το πότε... Το μυστήριο όμως λύθηκε στον κόμβο του περιοδικού στο Διεθνές Διαδίκτυο, όπου αναφέρεται γενικώς και αορίστως ότι "κάπου στις αρχές της βδομάδας δόθηκε συνέντευξη από τον ηγέτη του Δημοκρατικού Συνδέσμου, Ι. Ρουγκόβα"!

"Το ΝΑΤΟ χρειάζεται να τα δώσει όλα, και αν είναι απαραίτητο, να απειλήσει τη Σερβία με ολοκληρωτική καταστροφή", είπε ο Αλβανός ηγέτης στην ίδια συνέντευξη, όπου και σε τηλεγραφήματα του ΑΠΕ και του "Ασοσιέιτεντ Πρες" δε σημειώθηκε ο χρόνος που δόθηκε η περιβόητη δήλωση... Ενα γεγονός που ενισχύει αυτή την εκδοχή είναι χτεσινό τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, κατά το οποίο, η εξόριστη οργάνωση του κόμματος του Ρουγκόβα στη Γερμανία ανακοίνωσε πραξικοπηματικά (!) ότι... αναλαμβάνει την κομματική ηγεσία! Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εξόριστης οργάνωσης Ντόνικα Γερβάλα,η νέα κομματική ηγεσία εφεξής "θα εκπροσωπεί το κίνημα έναντι του ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών του".

Η εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι τόσο ο Ρουγκόβα όσο και άλλα σημαίνοντα στελέχη είναι υπό τον έλεγχο της σερβικής Αστυνομίας και χρησιμοποιούνται ώστε να αυξάνεται εμπράκτως η σερβική πίεση.

Δε θα πρέπει κανείς να ξεχνά την πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του πολιτικού τμήματος του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου" (UCK), Χασίμ Θάτσι, που απείλησε ότι ο Ρουγκόβα θα τιμωρηθεί επειδή συναντήθηκε με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ότι η έκκλησή του να καταπαύσει το πυρ του ΝΑΤΟ είναι "παράλογη, ανεύθυνη και ανισόρροπη".

Πάντως, διάφοροι Ευρωπαίοι (Γερμανοί, Γάλλοι) "αξιοποίησαν" με την ευκαιρία αυτή την πολύκροτη "δήλωση" Ρουγκόβα στο "Σπίγκελ" και νοιαζόμενοι τάχα "για την ασφάλειά του στη Γιουγκοσλαβία", του πρόσφεραν προσκλήσεις φιλοξενίας στις χώρες τους τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του. Προφανώς, για να μπορούν να τον "φιμώσουν"...

Ενδιαφέρον προκάλεσε χτες η δήλωση του γνωστού Αμερικανού "μεσολαβητή" Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο CNN, με την οποία κάλεσε τις γιουγκοσλαβικές αρχές να επιτρέψουν στον μετριοπαθή Κοσσοβάρο ηγέτη, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, να συναντηθεί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Κρίστοφερ Χιλ.

Ο εκπρόσωπος του Ανάν τα "άκουσε" από δημοσιογράφους...

Πραγματικό σφυροκόπημα από τους διαπιστευμένους ξένους ανταποκριτές στα Ηνωμένα Εθνη δέχτηκε χτες ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρτ. Οι δημοσιογράφοι (σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΠΕ στη Ν. Υόρκη) ζήτησαν να πληροφορηθούν με πολύ σκληρές ερωτήσεις για ποιο λόγο ο Κόφι Ανάν παραμένει τελείως αμέτοχος στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Σε ερώτηση γιατί δε ματαιώνει το υπηρεσιακό ταξίδι που έχει προγραμματίσει, με διάφορες εκδηλώσεις και επαφές ρουτίνας στην Ισπανία και την Ελβετία, για να μεταβεί αμέσως στο Βελιγράδι, αναλαμβάνοντας κάποιο μεσολαβητικό ρόλο, όπως έχει καθήκον, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι ο Ανάν "δε βλέπει αυτή την ώρα κάποιο άνοιγμα",κάποια δυνατότητα να παίξει κάποιο χρήσιμο ρόλο στην κρίση, εφόσον "δεν του έχουν δώσει τέτοια εντολή τα αφεντικά του", που υποτίθεται πως είναι οι 185 χώρες - μέλη του Οργανισμού. Ο Εκχαρτ ισχυρίστηκε ότι ο ΓΓ "παρακολουθεί" από πολύ κοντά την κατάσταση, βρίσκεται σε τηλεφωνική επικοινωνία με διάφορους ηγέτες, προτιμά όμως για την ώρα να κρατά "ένα χαμηλό προφίλ σε αυτή την πολύπλοκη κατάσταση, που δε φαίνεται προς το παρόν να οδηγείται προς λύση".

Σε ερώτηση πώς εξηγείται ότι στην περίπτωση του Ιράκ ο ΓΓ έλαβε μόνος του την πρωτοβουλία να μεσολαβήσει, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι το έπραξε τότε, υποκύπτοντας σε δημόσια πίεση, "αφού άλλωστε είχε γίνει φανερό ότι η παρέμβασή του ήταν ασμένως αποδεκτή από τα μέρη".

Από τα καλύτερα δολοφονικά όπλα...

Ερείπια αφήνουν πίσω τους οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ