ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Ενωσαν τις φωνές τους για την τραγική κατάσταση στα σχολεία

Στις 22.000 φτάνουν τα κενά σε εκπαιδευτικούς και άλλο προσωπικό, κατήγγειλαν χτες έξω από το υπουργείο Παιδείας

RIZOSPASTIS

«Τέρμα πια στην κοροϊδία, καλύψτε τα κενά σε όλα τα σχολεία!», φώναξαν χτες έξω από το υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικοί και γονείς. Να σημειωθεί ότι 22.000 εκπαιδευτικοί βρίσκονται αυτήν τη στιγμή εκτός τάξης, πολλά σχολεία υπολειτουργούν και μαθητές που δικαιούνται Παράλληλη Στήριξη είναι χωρίς εκπαιδευτικό στο πλάι τους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για ακόμη μια φορά απούσα, απέφυγε συνειδητά να δεχτεί εκπροσώπους εκπαιδευτικών και γονέων που ακόμη πιο πεισματικά ένωσαν τις φωνές τους: «Δάσκαλοι - γονείς τώρα συμμαχία! Παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία».

«Ζούμε και φέτος το ανέκδοτο της κυβέρνησης ότι θα καλυφθούν έγκαιρα τα κενά στα σχολεία, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου να μας διαβεβαιώνει το καλοκαίρι ότι τα σχολεία θα ανοίξουν τον Σεπτέμβρη χωρίς κενά», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, Ανδρ. Καργόπουλος, καταγγέλλοντας ότι και χτες απουσίαζε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

«Φαίνεται πως τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες, τα παιδιά των ΕΠΑΛ και των μεταναστών είναι β' κατηγορίας για το υπουργείο. Διεκδικούμε μόνιμους εκπαιδευτικούς με βάση την επιστημονική τους ειδικότητα (...) Διεκδικούμε ένα σχολείο που αναπτύσσει την προσωπικότητα των μαθητών, θα διαμορφώνει αγωνιστές της ζωής», είπε.


RIZOSPASTIS

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «ούτε το αυτονόητο, να συναντηθεί με τις αντιπροσωπείες μας, δεν κάνει. Είναι άλλες οι προτεραιότητες του υπουργείου, μακριά από τις ανάγκες των σχολείων. Είναι οι περικοπές στις δαπάνες Παιδείας, οι ιδιωτικοποιήσεις, δεν πρόκειται για ανικανότητα», είπε ο γγ της ΔΟΕ, Σπ. Μαρίνης.

Η κατάσταση στα σχολεία είναι τραγική, όπως την περιέγραψαν γονείς και εκπαιδευτικοί παίρνοντας τον λόγο. «Ιδιαίτερα στην Παράλληλη Στήριξη, που καταστρατηγούνται οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΑΣΥ και καλύπτεται μόλις το 1/3 των ωρών», όπως είπε η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.

Στην Α' Αθήνας υπάρχουν 283 κενά στη Γενική Εκπαίδευση, 1.100 κενά στην Ειδική Αγωγή, από τα οποία 790 σε δασκάλους Παράλληλης Στήριξης. Στα Τμήματα Υποδοχής δεν έχει τοποθετηθεί ούτε ένας εκπαιδευτικός. Η Ομοσπονδία Γονέων απαιτεί επίσης να καλυφθούν όλα τα κενά σε σχολικούς νοσηλευτές.

Σε ολόκληρο τον Πειραιά λείπουν 364 εκπαιδευτικοί, φιλόλογοι, μαθηματικοί, όλες οι ειδικότητες, κατήγγειλε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά. Υπολειτουργούν πολλά Γυμνάσια και σε ορισμένα οι μαθητές σχολάνε 10.45 ή 11.30! «Υπάρχουν άνεργοι συνάδελφοι που περιμένουν να τοποθετηθούν. Αν ισχύουν αυτά που λέει το υπουργείο για 10.000 προσλήψεις - οι 7.000 στην Ειδική Αγωγή - τα κενά δεν θα καλυφθούν ούτε τον Νοέμβρη! Μια μαμά μού είπε πως θα αναγκαστεί να ξεκινήσει φροντιστήριο στην κόρη της από την Α' Γυμνασίου, γιατί έχει περάσει ένας μήνας και δεν κάνει ούτε μια ώρα φιλολογικά!», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης» χαιρέτισε τη συγκέντρωση εκ μέρους των εκπαιδευτικών του Μενιδίου που κάνουν μάθημα σε πλημμυρισμένες αίθουσες, που πέφτουν σοβάδες από τα ταβάνια, αλλά και του Βαρνάβα που έπεσε ταβάνι σε σχολική αίθουσα, «ευτυχώς» μέσα στο καλοκαίρι.

Για πρώτη φορά σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας ήταν η νεοσύστατη Πανελλήνια Ενωση Αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής. Οπως σχολίασε ο εκπρόσωπός της, διανύουμε τη λεγόμενη Βδομάδα Αθλητισμού, σήμερα είναι η Πανελλήνια Μέρα Σχολικού Αθλητισμού και τα σχολεία είναι και πάλι χωρίς γυμναστές...

Στις συνθήκες εργασίας αναφέρθηκε ο γραμματέας της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, λέγοντας ότι το 60% του μισθού των εκπαιδευτικών ξοδεύεται για ενοίκιο και φαγητό, ενώ τελειώνει ο μισθός προτού βγει ο μήνας. Οι αναπληρωτές δεν ξέρουν πότε και αν θα έχουν δουλειά, στην Εκπαίδευση υπάρχουν πάνω από 8 διαφορετικές ΣΣΕ...

Οι απάνθρωπες συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής που λογαριάζει τις ανάγκες των μαθητών για κόστος φαίνονται και στο Ειδικό Σχολείο «Ρόζα Ιμβριώτη», από το οποίο απουσιάζουν 14 παιδιά από την Ηλιούπολη γιατί δεν υπάρχει ακόμη μεταφορικό μέσο.

Τον λόγο πήραν εκπρόσωποι των παρευρισκόμενων φορέων, όπως από τους ΣΕΠΕ «Ο Παρθενώνας», «Ο Αριστοτέλης», «Δ. Γληνός», Α' Αθήνας, τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων κ.ά.

Στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών στα σχολεία πραγματοποίησαν χτες οι ΕΛΜΕ και οι ΣΕΠΕ της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δίωρης στάσης που είχε προκηρυχθεί.

Η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας καλεί σε νέα κινητοποίηση την Τρίτη 3 Οκτώβρη, στη 1.30 μ.μ., στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Διεκδικεί να προσληφθούν οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί κάθε ειδικότητας για κάθε παιδί με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στις διαγνώσεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων (ΚΕΔΑΣΥ) άμεσα στη β΄ φάση των προσλήψεων. Επίσης, δημιουργία όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων συνολικά στην Ειδική Αγωγή, συμπεριλαμβανομένης της Παράλληλης Στήριξης.

  • Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης πραγματοποίησαν χτες η Ενωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» για τα κενά εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν τα εκπαιδευτικά σωματεία, τα κενά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μόνο στο Ηράκλειο προσεγγίζουν τα 700.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ακυρώνουμε στην πράξη τις «εκλογές» - παρωδία

Ανακοίνωση για την προσπάθεια διοικήσεων να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές εκλογές

«Οι φοιτητές θα "ξαναστείλουμε κουβά" τις ηλεκτρονικές εκλογές - παρωδία!», δηλώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, καθώς αυτές τις μέρες μια σειρά διοικήσεις Σχολών και Τμημάτων προκηρύσσουν ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη «εκπροσώπων» των φοιτητών στα όργανα διοίκησης.

«Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις φαίνεται "έπαθαν και δεν έμαθαν" όταν οι φοιτητές γύρισαν μαζικά την πλάτη στην προηγούμενη προσπάθεια διεξαγωγής των εκλογών, που ακυρώνονταν ακόμα και λόγω έλλειψης εφορευτικής επιτροπής...», σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ και συνεχίζει:

«Δεν είναι τυχαίο που προχωράνε τώρα σε αυτήν την απέλπιδα προσπάθεια. Είναι θορυβημένοι από τις αντιδράσεις των φοιτητών, της νεολαίας συνολικά, απέναντι στην πολιτική τους, τα νέα αντιεκπαιδευτικά σχέδια που δρομολογούν για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των σπουδών μας, με τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και την υλοποίηση του νόμου - πλαίσιο της Κεραμέως, που οι φοιτητές με τους αγώνες μας την αφήσαμε στα χαρτιά.

Καταγγέλλουμε τις προσπάθειες συγκεκριμένων διοικήσεων να αποκλείσουν από τις συνεδριάσεις των οργάνων διοίκησης τους εκλεγμένους των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων.

Οι φοιτητές έχουμε εκλέξει με δημοκρατικές, μαζικές και διά ζώσης διαδικασίες τούς πραγματικούς μας εκπροσώπους πριν λίγους μήνες, και μάλιστα με αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με το 2022. Η διεξαγωγή των εκλογών είναι υπόθεση των φοιτητών και φοιτητριών και όχι της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε η κυβέρνηση να αλλάξει τις συλλογικές μας αποφάσεις.

Επιδιώκουν αλλά δεν θα καταφέρουν να κάνουν στην άκρη τους Συλλόγους μας, να παρουσιάσουν ως εκπροσώπους των φοιτητών τους "φυτευτούς" της κυβέρνησης και του υπουργείου, που θα χειροκροτούν την πολιτική τους, τα μέτρα που προωθούν και χτυπάνε τα δικαιώματά μας στις σπουδές και στη ζωή».

«Ακυρώνουμε στην πράξη αυτές τις "εκλογές" - παρωδία.

Κανείς φοιτητής και καμία φοιτήτρια να μη συμμετάσχει!», καταλήγει η ΕΓ του ΜΑΣ.


ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ «ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ»
Πρόσκληση για συμμετοχή στα εργαστήρια, μαθήματα και καλλιτεχνικά σύνολα

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής στα εργαστήρια, στα μαθήματα και στα καλλιτεχνικά σύνολα που οργανώνονται φέτος στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος» (Τροίας 36, Βικτόρια).

Το πρόγραμμα για το 2023 - 2024, που θα διαρκέσει δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα, περιλαμβάνει:

-- Εργαστήρια και Ομάδες:

  • Θεατρικό Εργαστήρια
  • Εικαστικό Εργαστήρι
  • Ομάδα Ανάγνωσης Λογοτεχνίας

-- Μαθήματα:

  • Beat Making (απαιτείται υπολογιστής)
  • Flamenco
  • Σύγχρονος χορός
  • Λάτιν χοροί
  • Κρητικοί χοροί

-- Καλλιτεχνικά Σύνολα (θα διαμορφωθούν με βάση το γνωστικό επίπεδο)

  • Ορχήστρα της ΚΝΕ (απαιτείται γνώση μουσικού οργάνου)
  • Χορωδία της ΚΝΕ (θα πραγματοποιείται ακρόαση)

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πραγματοποιούνται έως 18 Οκτώβρη στο email: steki@kne.gr και στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108823674.

Στο κάλεσμά της η ΚΝΕ αναφέρει:

«Η ΚΝΕ προσκαλεί κάθε νέο και νέα να συμμετάσχει στην πλούσια πολιτιστική και μορφωτική δραστηριότητα που αναπτύσσει σε έναν μοναδικό χώρο, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ "Μάνος Λοΐζος" στην Αθήνα!

Ο Πολιτισμός και η Τέχνη είναι ανάγκη της νεολαίας, γι' αυτό και η ΚΝΕ μέσα από το Στέκι της δίνει χώρο στην ατομική και συλλογική δημιουργία, στην καλλιέργεια και ανάπτυξη ενδιαφερόντων, στο νέο καλλιτεχνικό έργο. Με υλικά τη συλλογική προσπάθεια και την αλληλεγγύη, το Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ ανοίγει τον δρόμο ώστε περισσότεροι νέοι και νέες να εκφράζονται, να δημιουργούν, να διεκδικούν την επαφή και πρόσβασή τους στον πολιτισμό και την τέχνη! Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ "Μάνος Λοΐζος", που στα 8 χρόνια λειτουργίας του έχει καθιερωθεί ως κυψέλη νεανικής δημιουργίας, συνεχίζει το ταξίδι του με στόχο να γεμίσει με ακόμα περισσότερους σταθερούς επισκέπτες, να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη δραστηριότητά του, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα ως πολιτιστικός χώρος της νεολαίας!».

Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος» λειτουργεί Δευτέρα - Παρασκευή 14.00 - 22.00 και Σάββατο - Κυριακή 10.00 - 22.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ