ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αρχή νέων αγροτικών αγώνων
  • Περιφερειακά συλλαλητήρια αποφασίστηκαν σε Καρδίτσα και Λάρισα
  • Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στις 16 του Σεπτέμβρη στη Λάρισα, ημέρα που δικάζονται τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής
  • Κάλεσμα της ΠΑΣΕ στους φορείς των εργαζομένων για συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών και καταδίκη της πολιτικής διώξεων που ακολουθεί η κυβέρνηση

Να πραγματοποιηθούν, στο αμέσως επόμενο διάστημα, επαρχιακές και περιφερειακές συγκεντρώσεις - στις οποίες ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα - αποφάσισε, σε συνεδρίασή της, η Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών της Λάρισας. Οι πρώτες συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 9 Σεπτέμβρη στα Φάρσαλα, στις 10 στην Ελασσόνα και στις 13 Σεπτέμβρη στον Τύρναβο. Το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα θα γίνει στις 16 Σεπτέμβρη, ημέρα νέας δίκης της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ) και θ' ακολουθήσουν κι άλλες συγκεντρώσεις σε επαρχίες και χωριά του νομού.

Να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογες κινητοποιήσεις έχει αποφασίσει η Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Καρδίτσας σε επαρχίες του νομού, καθώς και το παγκαρδιτσιώτικο αγροτικό συλλαλητήριο στις 10 Σεπτέμβρη, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει και η Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή των Τρικάλων.

Στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής της Λάρισας τονίστηκε ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών που προβλήθηκαν στις μεγάλες κινητοποιήσεις τους, αλλά, αντίθετα, με την πολιτική της δημιούργησε και νέα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο. Ιδιαίτερα, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χαλαζόπληκτοι και οι παραγωγοί μήλων της Αγιάς, ενώ τα"μαντάτα" για τη φετινή τιμή του βαμβακιού έχουν προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στους βαμβακοπαραγωγούς.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση - μέσω του νέου ασφαλιστικού φορέα - επιβάλλει νέο"χαράτσι" στο αγροτικό εισόδημα κι επιμένει στην πολιτική ποινικοποίησης των αγώνων της αγροτιάς, με τη συνέχιση των δικών σε βάρος των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κι άλλων αγωνιστών.

Κάλεσμα συμπαράστασης

Κάλεσμα προς τους μαζικούς φορείς και οργανώσεις της χώρας να εκφράσουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη πολιτική διώξεων και τρομοκράτησης των αγωνιζομένων αγροτών και να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα τους, απευθύνει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή.

Η κυβέρνηση που έχει στήσει απέραντη βιομηχανία δικών και καταδικών σε βάρος των αγροτών επιμένει να σέρνεται στον αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κατήφορο. Στις 16 του Σεπτέμβρη μετά από μήνυση που κατέθεσαν οι διορισμένες διοικήσεις του ΟΣΕ και του ΤΕΟ, οδηγούνται, για δεύτερη φορά, στα δικαστήρια της Λάρισας τα μέλη της ΠΑΣΕ. Τα μέλη της Πανθεσσαλικής είχαν οδηγηθεί στα δικαστήρια της Λάρισας τον περασμένο Μάη και είχαν καταδικαστεί σε 6μηνη φυλάκιση, με την κατηγορία της "συνέργειας σε παρακώλυση συγκοινωνιών" για τις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη του 1996.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα που εξέδωσε η Πανθεσσαλική αναφέρονται τα παρακάτω:

"Σας γνωρίζουμε πως μετά τους μεγάλους αγροτικούς αγώνες του περασμένου χειμώνα, η κυβέρνηση εξαπέλυσε ένα πρωτοφανές κύμα δικαστικών διώξεων χιλιάδων αγροτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

- Αυτή η τακτική της κυβέρνησης προκαλεί μεγάλη αναστάτωση, οργή και αγανάκτηση όχι μόνο μέσα στους αγρότες, αλλά σ' ολόκληρο το λαό, θεωρώντας την, ως βήμα στην κατεύθυνση γενικότερων αντιδημοκρατικών και αυταρχικών εκτροπών.

- Στις 16 Σεπτέμβρη 1997, οι διορισμένες από την κυβέρνηση Διοικήσεις του ΟΣΕ και του ΤΕΟ (Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας) οδηγούν σε δίκη την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, ζητώντας από αυτήν "αποζημίωση" ύψους 1 δισ. 700 εκ. δρχ. για φθορές και διαφυγόντα κέρδη που προκλήθηκαν δήθεν από τις κινητοποιήσεις.

- Απευθυνθήκαμε σ' όλα τα κόμματα, στην ίδια την κυβέρνηση, σε μαζικούς φορείς και θέσαμε το ζήτημα της μη ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών και πολιτικών αγώνων και το σταμάτημα αυτής της ταχτικής.

- Το αγροτικό πρόβλημα στη χώρα μας είναι πολιτικό πρόβλημα και δε λύνεται με αυταρχισμούς, δίκες και καταδίκες ενός ολόκληρου τμήματος του ελληνικού λαού, που είναι οι αγρότες.

- Αγώνες και μάλιστα πιο οξυμένης μορφής και διάρκειας θα έχουμε όσο υπάρχουν τέτοιες πολιτικές που γεννούν τα προβλήματα και τους προκαλούν.

- Σας καλούμε να εκφράσετε την αντίθεσή σας σ' αυτή την πολιτική των διώξεων και της τρομοκρατίας και να στηρίξετε, με όποιον πρόσφορο τρόπο θεωρείτε κατάλληλο, τους διωκόμενους αγρότες και την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, που δικάζεται ξανά στις 16 Σεπτέμβρη 1997".

Οι αγρότες θα δώσουν την απάντηση

Σε δηλώσεις του στο "Ρ" το μέλος της Πανθεσσαλικής Γιώργος Νταφούλης τόνισε: "Ενόψει της δίκης της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών, στις 16 Σεπτέμβρη, οι αγρότες της Θεσσαλίας ετοιμάζονται για να απαντήσουν αγωνιστικά σ' αυτό το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση.

Πρέπει να γνωρίζει η κυβέρνηση πως οι αγρότες δεν τρομοκρατούνται, ούτε πρόκειται να σταματήσουν τους αγώνες με τέτοιου είδους τακτική και με μεθόδους τρομοκρατίας και αυταρχισμού. Θα αναγκαστεί,θέλει δε θέλει,να δώσει λύσεις στα προβλήματα που έχουν πάρει εκρηκτικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα θα καταλάβει πως οι αγρότες δεν είναι μόνοι τους. Γιατί το αγωνιστικό τους μέτωπο ενισχύεται διαρκώς από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των επαγγελματοβιοτεχνών, που από κοινού θα ανατρέψουν συνολικά την αντιλαϊκή, αντιαγροτική και καταστροφική πολιτική αυτής της κυβέρνησης. Από δω και πέρα μονόδρομος δε θα είναι αυτή η πολιτική, μονόδρομος θα είναι ο αγώνας για την ανατροπή συνολικά αυτής της πολιτικής".

"Πικρή" ζάχαρη για τους τευτλοπαραγωγούς

Αλλαγές στα συμβόλαια καλλιέργειας επιβάλλει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής, των τιμών, της συμμετοχής της ΕΒΖ στα μεταφορικά και την καθυστέρηση της εξόφλησης. Μειώσεις αποδοχών, αλλά και προσωπικού στα εργοστάσια ζάχαρης

Τη μείωση των τιμών των τεύτλων και της παραγόμενης ζάχαρης, ετοιμάζεται να επιβάλει στο αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) και τις ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Την ίδια στιγμή, η παραγόμενη ζάχαρη στην Ελλάδα δεν επαρκεί για τις ανάγκες της, ενώ τα τελευταία χρόνια εισάγονται χιλιάδες τόνοι για να καλυφθούν οι ελλείψεις της εσωτερικής αγοράς.

Προχτές, στο υπουργείο Γεωργίας έγινε άλλη μια σύσκεψη με τη συμμετοχή της διοίκησης της ΕΒΖ και των διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, προκειμένου να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, πριν ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις, που θα έχουν αρνητικές συνέπειες σε βάρος των τευτλοπαραγωγών και των εργαζομένων στην ΕΒΖ. Αφού συζήτησαν τα σχετικά, συμφώνησαν χτες, να ξανασυσκεφτούν σε 15 μέρες, ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και οι ξεπουλημένες διοικήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ ανέλαβαν στο διάστημα αυτό, να καταπραϋνουν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των τευτλοπαραγωγών.

Οι δυσμενείς αποφάσεις, που ετοιμάζεται να πάρει το υπουργείο Γεωργίας, σε βάρος των τευτλοπαραγωγών, αφορούν:

  • Την αλλαγή στην κατανομή ποσόστωσης. Το συμβόλαιο δε θα αναφέρει πια στρέμματα, αλλά τόνους ακατέργαστης ζάχαρης. Δηλαδή οι ποσοστώσεις θα δίνονται με βάση την ποιότητα σε ακατέργαστη ζάχαρο, που θα βάζει η ΕΒΖ στις παρτίδες που παραδίδονται από τους τευτλοκαλλιεργητές. Η αλλαγή αυτή προωθείται με την αιτιολογία ότι ενώ η ποσόστωση που επιβάλλει στη χώρα μας η ΕΕ αναφέρεται σε ποσότητα ζάχαρης (290.000 τόνοι Α και 29.000 τόνοι Β), μέχρι τώρα η κατανομή στους παραγωγούς γινόταν σε καλλιεργούμενη έκταση.
  • Καθιερώνονται τρεις τιμές στα τεύτλα, με βάση την περιεκτικότητα στη ζάχαρη. Η βασική Α, η Β (65% της Α) ανάλογα με τις ποσοστώσεις Α και Β της ΕΕ στην παραγωγή και η Γ (50% της Α) για τεύτλα εκτός ποσοστώσεων, από τα οποία παράγεται ζάχαρη που πρέπει να διατεθεί σε χώρες εκτός ΕΕ. Μέχρι σήμερα, η ΕΒΖ πληρώνει ενιαία τιμή για όλη την παραγωγή. Με τον τρόπο αυτό, μεταφέρονται στους παραγωγούς το βάρος των εισφορών στην ΕΕ και οι διαφορές στις τιμές πώλησης.
  • Με την καθιέρωση των τριών τιμών, λέει η ΕΒΖ, είναι αδύνατηη εξόφληση των παραγωγών πριν την ολοκλήρωση της κατεργασίας όλων των ελληνικών τεύτλων και τον επιμερισμό ποσοστώσεων και τιμών. Ετσι, οι τευτλοπαραγωγοί θα εισπράττουν το 90% της τιμής ένα μήνα μετά την παράδοση και η εξόφληση θα γίνεται "μετά την οριστικοποίηση της παραγωγής έτους".
  • Μειώνεται η συμμετοχή της ΕΒΖ στα έξοδα μεταφοράς των τεύτλων στα εργοστάσια, για να μην ενθαρρύνουν τους αγρότες να καλλιεργούν σε απομακρυσμένες περιοχές. Ετσι, θα συνεχίσει να συμμετέχει στις δαπάνες μεταφοράς για αποστάσεις μέχρι 80 χιλιόμετρα από τα εργοστάσια, ενώ τη δαπάνη της επιπλέον απόστασης θα την επιβαρύνεται ο καλλιεργητής.

Στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής, μειώνονται οι αποδοχές των εργαζομένων στα πέντε εργοστάσια της ΕΒΖ και προωθούνται 300 απολύσεις με τη μορφή της εθελουσίας εξόδου με κίνητρα που υπολογίζουν ότι θα μειώσουν το κόστος κατά 2,5%, φορτώνοντας αντίστοιχα τα ταμεία το κόστος. Ολα αυτά στο όνομα της αύξησης των κερδών της ΕΒΖ. Με όλα αυτά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση, μέσω της μετοχοποιημένης και μερικώς ιδιωτικοποιημένης ΕΒΖ, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για αύξηση της παραγωγής και κάλυψη των αναγκών της χώρας, αλλά, αντίθετα, το μόνο που την απασχολεί είναι η αύξηση των κερδών σε βάρος της τευτλοκαλλιέργειας (μιας από τις δυναμικότερες στη χώρα), των τευτλοκαλλιεργητών, των εργαζομένων, αλλά και της εθνικής οικονομίας.

ΝΤΟΜΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
Ερμαια στις ορέξεις των βιομηχάνων

Σημαντικά χαμηλότερες από την τιμή ασφαλείας είναι οι τιμές που δίνουν οι βιομηχανίες στους παραγωγούς. Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Απροστάτευτοι στις ορέξεις των βιομηχάνων βρίσκονται οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας, εξαιτίας των αποφάσεων της ΕΕ και της προκλητικής αδιαφορίας του υπουργείου Γεωργίας. Είναι πλέον κανόνας η καταστρατήγηση της τιμής ασφαλείας, όμως εκτός αυτού φέτος βρήκαν και άλλο τρόπο να κλέβουν τον ιδρώτα των αγροτών. Κατώτερη "ταρίφα" για τη φύρα (ξένες ύλες) των φορτίων "κόπηκε" το 5%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζουν ως ακατάλληλο ακόμη και 1 τόνο σε κάθε φορτίο 8 ή 10 τόνων.

Φέτος οι αποδόσεις είναι πεσμένες, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών. Παράλληλα όμως έπεσε και η τιμή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ετσι ενώ πέρσι η θεσμική τιμή ήταν 30,69 δρχ. στο κιλό, φέτος πήγε στις 30,12. Μέχρι στιγμής καμία βιομηχανία δεν αποδίδει αυτή την τιμή στον παραγωγό. Ακόμη και οι συνεταιριστικές παρακρατούν από 3 έως 6 δρχ. σε κάθε κιλό. Αυτή η τακτική όμως ακολουθείται κυρίως από τις ιδιωτικές βιομηχανίες επεξεργασίας ντομάτας με έναν μάλλον σκανδαλώδη τρόπο. Οπως καταγγέλλουν καλλιεργητές, τους βάζουν να υπογράφουν ότι έχουν πάρει προκαταβολές ενώ στην πραγματικότητα δεν πήραν δραχμή. Ετσι στο τέλος θα φανεί ότι πλήρωσαν περισσότερα από όσα στην πραγματικότητα έδωσαν και το πλεόνασμα θα μπει στις τσέπες των βιομηχάνων, χωρίς μάλιστα να φαίνεται πουθενά.

Στη Θεσσαλονίκη η ποσόστωση της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ είναι 39.000 τόνοι, ενώ η συνολική παραγωγή που θα συγκεντρώσει αναμένεται να φτάσει τους 45.000 τόνους. Οι παραγωγοί θα πληρωθούν τη συμβασιακή ποσότητα με 27,12 δρχ. στο κιλό ενώ την υπόλοιπη των 6.000 τόνων με 17 δρχ.

Στην Ημαθία, οι παραγωγοί καταγγέλλουν πως εργοστάσια επεξεργασίας βιομηχανικής ντομάτας προχωρούν σε μειώσεις μέχρι και 25% κατά τη ζύγιση των φορτίων που παραδίδονται. Επίσης ότι κατά την παράδοση των φορτίων δεν τους δίνουν ζυγολόγιο αλλά ένα απλό χαρτί με τα κιλά που ζυγίστηκαν.

Στο Νομό Σερρών η κατάσταση είναι τραγική. Οι περισσότερες βιομηχανίες κλέβουν τους αγρότες στο απόβαρο, στη φύρα και την ποιότητα, αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από τους υπαλλήλους των Διευθύνσεων Γεωργίας. Η τιμή αγοράς δεν ξεπερνάει τις 25 δρχ. στο κιλό.

Περιοδεία του Στ. Παναγιώτου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου περιόδευσε στα εργοστάσια και μίλησε με τους παραγωγούς, που μερόνυχτα ολόκληρα περιμένουν για να παραδώσουν την παραγωγή τους.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας, βγήκαν μαζί τα πρώτα και δεύτερα χέρια της παραγωγής, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην απορρόφηση του προϊόντος από τα εργοστάσια, που μπορούν να επεξεργαστούν ημερησίως περίπου 1.600 τόνους. Αυτή τη συγκυρία εκμεταλλεύονται οι βιομηχανίες και πατάνε στο σβέρκο των αγροτών. Είναι επόμενο, όταν οι αγρότες περιμένουν 3 - 5 μέρες, να σαπίζει μέρος της παραγωγής μέσα στις πλατφόρμες. Ομως τα φαινόμενα είναι απερίγραπτα. Οπως είπε ο Χ. Καψάλης, ενώ παρέδωσε μέσα σε 24 ώρες το προϊόν, του βγάλανε τη φύρα 5% και με το "έτσι θέλω" του αφαίρεσαν επιπλέον ένα τόνο από το ζυγολόγιο.

"Εχω ημερομηνία παράδοσης 19 Αυγούστου και ακόμη (26/8) δεν έχω παραδώσει. Είχα σύμβαση με ιδιωτική βιομηχανία, όμως 6 μέρες τώρα μου λένε ότι δεν ήρθε η σειρά μου να παραδώσω. Ετσι ήρθα στη ΣΕΚΟΒΙ και δίνω την παραγωγή σε ξένα ονόματα", λέει ο Χ. Λιούτας.

Αίτημα των αγροτών είναι να αυξηθούν οι ποσοστώσεις και κυρίως να πληρώνονται με τη θεσμική τιμή των 30 δρχ. Επίσης να πληρώνονται άμεσα για το προϊόν που παραδίδουν και όχι μετά από μήνες καθυστέρησης όπως συνήθως γίνεται, κυρίως για την υπερσυμβασιακή ντομάτα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στους αγρότες ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει ενωμένοι να διεκδικήσουν τον εκσυγχρονισμό των ντοματοβιομηχανιών στον τρόπο παραλαβής, αναμονής και διατήρησης της νωπής ντομάτας, την προστασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, τη στήριξη των παραγωγών και τον έλεγχο των βιομηχανιών που ασυδοτούν.

Ερώτηση στη Βουλή

Με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου, Β. Μπούτας και Μ. Μπόσκου ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να προστατέψει τους παραγωγούς από τη ληστρική εκμετάλλευσή τους από τις βιομηχανίες, ώστε:

  • Να δίνεται η κατανεμηθείσα ποσότητα απευθείας στον παραγωγό, για να μην είναι θύμα εκβιασμού από τις βιομηχανίες.
  • Να υπάρξει αύξηση της ποσόστωσης για την Ελλάδα, αφού υπάρχει ζήτηση στο εξωτερικό - συγκεκριμένα στην αραβική αγορά - του ελληνικού ντοματοπολτού.
  • Να πληρώνονται αμέσως με την παράδοση του προϊόντος και σύμφωνα με την τιμή ασφαλείας και όχι χαμηλότερα απ' αυτήν.
  • Να γίνεται αντικειμενική εκτίμηση των ξένων υλών καθώς και της φύρας του προσκομιζόμενου προϊόντος.
  • Να καταργηθούν οι διακρίσεις στη σειρά παράδοσης και να γίνεται έγκαιρη χωρίς καθυστερήσεις παράδοση του προϊόντος.
  • Να πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την καλύτερη οργάνωση, προγραμματισμό και τεχνική υποστήριξη της παραγωγής της βιομηχανικής ντομάτας.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ