Τρεις εργάτες έχασαν τη ζωή τους την ώρα της δουλειάς μέσα στο τελευταίο τριήμερο - Εξέπνευσε ο 22χρονος βαριά τραυματισμένος από το εργατικό δυστύχημα στη Σκάλα Λακωνίας
MotionTeam |
Το πρώτο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε το Σάββατο νωρίς το πρωί με θύμα 44χρονο συμβασιούχο εργάτη στην υπηρεσία καθαριότητας στο δήμο Μαραθώνα, όταν ένα ΙΧ αυτοκίνητο έπεσε πάνω του, την ώρα που με συνάδελφό του φόρτωναν κάδο στο απορριμματοφόρο, στη λεωφόρο Μαραθώνος, στη Νέα Μάκρη. Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, αλλά ήδη ήταν αργά.
Αργά το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, όταν 45χρονος εργάτης που δούλευε από τον Ιούνη σε ιδιωτική εταιρεία στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας όπου διακομίσθηκε, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Το τρίτο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα έγινε χτες το πρωί, όταν 46χρονος υλοτόμος που εργαζόταν σε εργολαβική εταιρεία για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός» σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια υλοτομικών εργασιών στο Λάκκο Καρατζά στις Σκουριές Χαλκιδικής. Ο 46χρονος υλοτόμος, κάτοικος Μεγάλης Παναγιάς, σκοτώθηκε όταν καταπλακώθηκε από οξιά. Τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται από την αστυνομία και την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, ωστόσο σε κάθε περίπτωση το νέο θανατηφόρο ατύχημα ήρθε να επιβεβαιώσει την απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας παρά τους ισχυρισμούς της «Ελληνικός Χρυσός» πως δήθεν έχει σε προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων τόσο στην ίδια την επιχείρηση όσο και στις συνεργαζόμενες εργολαβίες.
Τον αριθμό των νεκρών εργατών ανέβασε παραπέρα και ο θάνατος του 22χρονου εργάτη που είχε τραυματιστεί σοβαρά την 1η Αυγούστου σε εργατικό δυστύχημα στη Σκάλα Λακωνίας, κατά τη διάρκεια εργασιών αποφράξεων και συντήρησης αποχετευτικών δικτύων των Δημοτικών Κοινοτήτων Σκάλας και Βλαχιώτη, που είχε αναλάβει ιδιώτης εργολάβος. Υπενθυμίζεται ότι τη μέρα εκείνη ο αρχικός απολογισμός ήταν δύο νεκροί - ένας αλλοδαπός εργάτης και ένας ακόμη που έτρεξε για βοήθεια - και δύο τραυματίες, τον 22χρονο και έναν 66χρονο σε ελαφριά κατάσταση. Τελικά, ο 22χρονος εξέπνευσε την Πέμπτη 24/8, μετά από 24 μέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ του Θριάσιου Νοσοκομείου, ανεβάζοντας σε τρεις τον αριθμό των θυμάτων αυτού του εργατικού δυστυχήματος.
Στις άσχημες συνθήκες και τους όρους εργασίας που έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και να χάνουν τη ζωή τους εργάτες αναφέρεται ανακοίνωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, με αφορμή το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο δήμο Μαραθώνα.
«Η κατάσταση με τα εργατικά ατυχήματα στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων είναι τραγική», σημειώνει, και υπογραμμίζει: «Η 24ωρη λειτουργία των υπηρεσιών στρέφεται ενάντια στην ασφάλεια των συναδέλφων που καταπονούνται και εκτίθενται σε μία σειρά από σοβαρούς κινδύνους. Είναι μεγάλη η ευθύνη της δημοτικής αρχής που αξιοποιώντας την αντεργατική νομοθεσία στέλνει τους εργαζόμενους 2 και 3 η ώρα το πρωί να μαζεύουν σκουπίδια. Το γεγονός ότι η ιδιαίτερα βαριά και επικίνδυνη εργασία της αποκομιδής απορριμμάτων γίνεται σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό από εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας, χωρίς εμπειρία και εκπαίδευση, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της ΕΕ, που και αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί και επεκτείνει. Δεν έχει τσίπα ο υπουργός Εσωτερικών Σκουρλέτης, που βγαίνει και λέει ότι έλυσε το θέμα των συμβασιούχων την ίδια στιγμή που αυτοί ζουν στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει επιτέλους μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα. Δεν πάει άλλο! Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχθούμε ως "κανονικότητα" ότι θα πηγαίνουμε για ένα κομμάτι ψωμί για δουλειά, θα κινδυνεύουμε να μη γυρίσουμε στο σπίτι μας, ενώ θα ξέρουμε ότι αύριο θα είμαστε άνεργοι. Μέσα από τον οργανωμένο αγώνα μας να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα για την υγιεινή και ασφάλειά μας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».
Επίσης, η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» σε ανακοίνωσή της για το θάνατο εργάτη στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, τονίζει: «Το τραγικό γεγονός του θανάτου του συναδέλφου είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, που στόχο έχει να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία της "Cosco". Αποτελεί συνέχεια της σωρείας εργατικών ατυχημάτων, τραυματισμών και ασθενειών που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια και που οφείλονται στην εντατικοποίηση της εργασίας στους χώρους του λιμανιού. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου μας».
Με 24ωρη απεργία συνεχίζουν σήμερα, Τρίτη, οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ τις κινητοποιήσεις τους με αιχμή το αίτημα για κατάργηση του «σκλαβοπάζαρου» των εργολαβιών. Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, που έχει προκηρύξει την απεργιακή κινητοποίηση για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, αορίστου χρόνου και εργολαβικούς, καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 5.30 π.μ. στην κεντρική πύλη και σε πορεία που θα περάσει από τα γραφεία της επιχείρησης στη Λάρυμνα. Αμέσως μετά, καλεί σε Γενική Συνέλευση στον κινηματογράφο «Ιλιον».
Με την απεργία οι εργαζόμενοι δίνουν απάντηση στις απολύσεις οκτώ εργολαβικών συναδέλφων τους, που έγιναν στις αρχές του Αυγούστου, καθώς και στο «παιχνίδι» της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ να καλέσει τους απολυμένους να επιστρέψουν στη δουλειά, προκειμένου να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει το κλαδικό Συνδικάτο, για να τους απολύσει ξανά την επόμενη μέρα.
Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο αναφέρει: «Σήμερα οι συνάδελφοί μας έχουν πάρει την απόλυση με Δικαστικό Επιμελητή. Η εργολάβος δεν τους έχει καταβάλει όλα τα δεδουλευμένα, η καταγγελία Σύμβασης έχει πλαστές ημερομηνίες πρόσληψης, με αποτέλεσμα να μην πάρουν αποζημίωση και επίδομα ανεργίας. Η Διοίκηση και η Διεύθυνση μέχρι σήμερα αρνείται πεισματικά να δώσει τις ωροχτυπήσεις που βεβαιώνουν την ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, κάνοντας προκλητικά πλάτες στους εργολάβους».
Χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Μετάλλου έθεσε τα αιτήματά του σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, η οποία ωστόσο δεν έδωσε θετική απάντηση σε κανένα από τα αιτήματα της κινητοποίησης.
Στο μεταξύ, ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα» στη ΛΑΡΚΟ καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, λίγες ώρες πριν τη σημερινή απεργία. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Κυριακής, ένας εργαζόμενος υπέστη εγκαύματα ενώ δούλευε στο χώρο των Ηλεκτροκαμίνων. Ο 40χρονος εργαζόμενος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΚΑΤ, χωρίς η ζωή του να βρίσκεται σε κίνδυνο. Το Συνδικάτο απαιτεί η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ «να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον συνάδελφο και στην οικογένειά του, αλλά και απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ».
«Οι εργαζόμενοι διεκδικούμε τα αυτονόητα. Να γυρίζουμε στα σπίτια μας ακέραιοι, να είμαστε ασφαλισμένοι, να πληρωνόμαστε την ώρα που πρέπει και με μισθούς που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων που παράγουν αυτόν τον πλούτο, το νικέλιο, που το παίρνουν τζάμπα οι πολυεθνικές και θησαυρίζουν», αναφέρει το Συνδικάτο.
Τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ εκφράζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις της Φθιώτιδας. «Ο αγώνας των εργαζομένων για σταθερή δουλειά είναι και δικός μας αγώνας», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και καλεί όλα τα σωματεία να δώσουν το «παρών» στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων.
Την υποστήριξή τους στην απεργία εκφράζουν επίσης τα Σωματεία: Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Φθιώτιδας, Οικοδόμων Καμένων Βούρλων και Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΠΑΚΟ».
Με την απεργιακή του κινητοποίηση, το Συνδικάτο διεκδικεί: