ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΙΜΩΣΗΣ

Παρά την προσπάθεια αποπροσανατολισμού με τα "ήξεις - αφήξεις" του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππα, ότι η τρομοδιάταξη για τις αυτεπάγγελτες διώξεις δημοσιογράφων και ΜΜΕ δεν προωθείται προς το παρόν, αλλά το πρόβλημα υπάρχει και χρειάζεται αντιμετώπιση, η απειλή παραμένει. Εκτοξεύτηκε ωμά και απροκάλυπτα, από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Β. Γιαννόπουλο, στην επιστολή προς την ΕΣΗΕΑ με ημερομηνία 26 Αυγούστου 1998, όπου... διατάζει: "'Η η ΕΣΗΕΑ πράττει το καθήκον της και παίρνει πρωτοβουλίες ή θα περάσει η διάταξη. Ενα κι ένα κάνουν δύο"!Η διάταξη που τόσο δημοκρατικά προωθεί ο... "προστάτης της ελευθεροτυπίας" υπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, λέει χαρακτηριστικά: "Παρουσιαστής ή εκφωνητής τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού ο οποίος παρουσιάζει, εκφωνεί ή επιτρέπει την εκφώνηση μηνυμάτων σε βάρος τρίτων προσώπων με περιεχόμενο εξυβριστικό ή δυσφημιστικό,τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Ο προϊστάμενος Διευθυντής του υπαλλήλου ο οποίος έδωσε εντολή για την παρουσίαση ή εκφώνηση του μηνύματος αυτού ή επέτρεψε την εκφώνησή του τιμωρείται ως ηθικός αυτουργός ή απλός συνεργός κατά περίπτωση. Η ποινική δίωξη χωρεί αυτεπαγγέλτως"...

Ποιους "ανήμπορους πολίτες", όμως, θέλει να προστατέψει με τις "αυτεπάγγελτες" διώξεις των δημοσιογράφων και τι εννοεί κάνοντας λόγο για εξύβριση και συκοφαντία ο κ. Γιαννόπουλος; Αυτή η λογική επιδιώκει τη συγκάλυψη των πραγματικών επιθυμιών και προθέσεων της κυβέρνησης, που είναι η φίμωση των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ στις καταγγελίες και την κριτική στην κυβερνητική πολιτική, στην έκφραση αντίθετης γνώμης και σχολιασμού προς την κυβέρνηση και το σταμάτημα της αποκάλυψης των υπευθύνων για τα άλυτα λαϊκά προβλήματα. Η κυβέρνηση, οι κρατικές αρχές και, γενικότερα, η πολιτική εξουσία, που βρίσκονται και πρέπει να βρίσκονται διαρκώς υπό έλεγχο από το λαό - και σ' αυτό η ενημέρωση, ο σχολιασμός και η δημόσια κριτική έχουν αποφασιστική συμβολή - δεν ανέχονται τη διαφωνία και την αντίθεση στην πολιτική τους δράση, γι' αυτό και επιδιώκεται η ψήφιση της σχετικής τρομοδιάταξης.

* * *

Για να μη μένει καμιά αμφιβολία περί τίνος πρόκειται, αρκεί να αναφερθεί πως, ο ίδιος ο Β. Γιαννόπουλος στη σχετική επιστολή - περιβόλι - προς την ΕΣΗΕΑ σημειώνει - στη δική του γνωστή διάλεκτο και κώδικα δεοντολογίας... - σαν υβριστικές και δημαγωγικές πράξεις, άξιες να τιμωρηθούν αυτεπάγγελτα οι δημοσιογράφοι που επέτρεψαν την προβολή τους από τα ΜΜΕ, απόψεις και κριτική που ασκήθηκε κατά καιρούς για την κυβερνητική πολιτική και πρακτική. Λόγος γίνεται στην κριτική που ασκήθηκε για τις κυβερνητικές ευθύνες είτε για τις φυλακές είτε για τους αγρότες: Αναφέρει χαρακτηριστικά σε επιστολή του (5 Φλεβάρη '98): "... Ζήτησα εδώ και αρκετούς μήνες τη βοήθεια και τις προτάσεις και της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ για την αντιμετώπιση του κακού αλλά δεν αποκρίθηκε εκείθεν ουδείς". Και συνεχίζει: "Σε μια προσωπική μου μάλιστα αναφορά καταφανούς δολιότητας και συκοφαντίας του "Ριζοσπάστη" εναντίον μου, από ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής του (... ) Παττακιστάν εν έτει 1996 - εισέπραξα και την επίθεση της ΕΣΗΕΑ ότι επιχειρώ, τάχα, λογοκρισία του Τύπου. Και ποια ήταν η συκοφαντία εναντίον μου; "Οτι εγώ, διέταξα εισαγγελείς και δικαστές να διώξουν ποινικά τους αγρότες κατά τις κινητοποιήσεις τους" και "ότι έστησα εγώ τα αγροτοδικεία". Και αντί να υποχρεώσουν το "Ριζοσπάστη" να ανακαλέσει τη συκοφαντία κατήγγειλαν, οι αθεόφοβοι, δημοσίως ότι επιχειρώ λογοκρισία"!

* * *

Ιδού λοιπόν τι επιδιώκει να εμποδίσει ο κ. Γιαννόπουλος. Την κριτική στην κυβερνητική πολιτική και την κυβερνητική δράση. Και είναι αποκαλυπτικό ακόμα για τις προθέσεις τους ότι: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, παραδέχεται την ύπαρξη αυστηρού νομικού πλαισίου για την τιμωρία, τυχόν, συκοφαντών ή υβριστών. Μάλιστα, με αυτούς τους νόμους, προσφεύγοντας στα δικαστήρια, επιδιώκουν την εξόντωση της αντίθετης φωνής, φτάνοντας στο σημείο να διώκουν δημοσιογράφους και εφημερίδες για κατασκοπία, είτε διεκδικούν υπέρογκες αποζημιώσεις - όπως κάνουν με τους αγρότες και το "Ρ" - με αγωγές τους, επιδιώκοντας την οικονομική τους εξόντωση. Κι ενώ το ισχύον νομικό καθεστώς είναι υπερεπαρκές όπως επισημαίνουν οι δημοσιογραφικές οργανώσεις, η κυβέρνηση επιμένει να περάσει την τρομοδιάταξη που "αναθέτει στην εισαγγελική αρχή να επιλαμβάνεται αυτών των θεμάτων αυτεπάγγελτα"! Γιατί, επιδιώκει, με τις αυτεπάγγελτες διώξεις δημοσιογράφων και ΜΜΕ ή την απειλή διώξεων, να φιμώσει την πολιτική κριτική και να επιβάλει προληπτική λογοκρισία.

* * *

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να εμφορείται από το δόγμα: Κυβερνώ όπως θέλω και όποιος δεν υποτάσσεται στα κελεύσματά μου - πολύ περισσότερο αν εννοεί να κάνει πολιτική κριτική - είναι συκοφάντης και λασπολόγος! Μ' αυτό το δόγμα, ο Ε. Γιαννόπουλος επιτίθεται με αήθη τρόπο στην ΕΣΗΕΑ και στους δημοσιογράφους, γιατί δεν εννοούν να... συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις του και να γίνουν συνένοχοι για το πέρασμα της τρομοδιάταξης που καθιερώνει το Ιδιώνυμο για τον Τύπο. Η επιμονή της κυβέρνησης, παρά τη γενική κατακραυγή, να περάσει τέτοιες Τυποκτόνες διατάξεις, σε συνδυασμό με προηγούμενες απειλές για επαναφορά άλλων αντιδραστικών διατάξεων, δείχνει πιο ξεκάθαρα και το πραγματικό πρόσωπο της αστικής δημοκρατίας, ως δικτατορία του κεφαλαίου.

Πολύ περισσότερο, με το γεγονός ότι η κυβέρνηση όλο και συχνότερα, καθώς εντείνονται οι λαϊκές αντιδράσεις στην καταστροφική πολιτική της, καταφεύγει σε δράση ενάντια στις δίκαιες διεκδικήσεις του "εχθρού λαού", και στους αγώνες του, δείχνει πόσο επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα και τις δημοκρατικές ελευθερίες είναι.. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, οι δημοσιογράφοι, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας, πρέπει να βάλουν φραγμό στα άνομα σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Γιατί, αν σήμερα περάσει το έκτρωμα της τρομοδιάταξης, αύριο θα έρθουν τα χειρότερα. Κι αυτό δεν πρέπει και δεν μπορεί να επιτραπεί.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Η κυβέρνηση, οι κρατικές αρχές και, γενικότερα, η πολιτική εξουσία, που βρίσκονται και πρέπει να βρίσκονται διαρκώς υπό έλεγχο από το λαό - και σ' αυτό η ενημέρωση, ο σχολιασμός και η δημόσια κριτική έχουν αποφασιστική συμβολή - δεν ανέχονται τη διαφωνία και την αντίθεση στην πολιτική τους δράση, γι' αυτό και επιδιώκεται η ψήφιση της σχετικής τρομοδιάταξης


ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΟΛΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ- ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Θα απαντήσουν αγωνιστικά

- Το σωματείο έχει καταγγείλει την επίθεση, στην οποία περιλαμβάνεται και μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, που δέχεται από τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου PARΚ, Φουλίδη - Γρηγοριάδη. Τι ακριβώς συμβαίνει;

- Πριν λίγο καιρό απολύθηκε η γραμματέας του σωματείου από την επιχείρηση PARK, επειδή είχε το θάρρος να διεκδικήσει τα δικαιώματα και το μισθό, που απορρέουν από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου, και επειδή ενημέρωσε τους συναδέλφους της ότι αυτή δεν τηρείται. Εγιναν τρεις παρεμβάσεις από το σωματείο και μία από το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου. Πήγαμε και στην Επιθεώρηση Εργασίας κι εκεί οι εκπρόσωποι της επιχείρησης έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν ακόμα και την ύπαρξη του σωματείου! Προφανώς, ενόχλησαν οι παρεμβάσεις μας και ξαφνικά άρχισαν να φτάνουν στα χέρια μας εξώδικα, ενώ έγινε προσωπικά σε μένα μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, πλαστογραφία και νόθευση κειμένου. Οι εργοδότες ισχυρίζονται, και έτσι αιτιολογούν τις τελευταίες δύο κατηγορίες, ότι είναι πλαστά και νοθευμένα τα πρακτικά συνεδρίασης της διοίκησης, στην οποία πάρθηκε απόφαση να αναλάβει τη θέση του γραμματέα η συναδέλφισσα που απολύθηκε!

- Το περιστατικό αυτό είναι μεμονωμένο ή αντικατοπτρίζει την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στον κλάδο;

- Δεν είναι μεμονωμένο, είναι βέβαια ακραίο κι εμείς πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε κάτι τέτοιο. Αλλά είναι η κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στον κλάδο και ειδικά στο νησί, οι οποίες είναι κυριολεκτικά βγαλμένες από τον προηγούμενο αιώνα. Δεν υπάρχουν δικαιώματα, όλα τσαλαπατιούνται. Η πλειοψηφία των ξενοδοχείων και των εστιατορίων αποτελούν σύγχρονα εργασιακά κάτεργα. Πίσω από τη βιτρίνα του κοσμοπολίτικου τουρισμού επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Η τρομοκρατία, οι εκβιασμοί και η αυθαιρεσία έχουν γίνει καθεστώς. Ακόμα και σύγχρονους χαφιέδες, κάμερες, έχουμε σε χώρους δουλιάς. Και βέβαια, υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες γι' αυτό. Ευθύνες στην κυβέρνηση για την εγκληματική τουριστική πολιτική που ακολουθεί και γιατί προσφέρει "γην και ύδωρ" στους ισχυρούς του κλάδου. Ευθύνες στις υποταγμένες πλειοψηφίες της Ομοσπονδίας και των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που συναινούν με τη στάση τους και τη συμμετοχή τους σε "κοινωνικούς διαλόγους". Ευθύνες και στον νομάρχη, που, ενώ ξέρει, η σιωπή του και η αδιαφορία του τον κάνουν συνένοχο και συνυπεύθυνο στην κατάσταση αυτή.

- Πώς σκοπεύει το σωματείο να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση και ποια στάση νομίζετε ότι πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι;

- Θέλω να πω ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο έχουν αξιοπρέπεια και περηφάνια και δεν τα χαρίζουν σε κανένα. Θα τα περιφρουρήσουν με κάθε τρόπο, θα απαντήσουν αγωνιστικά στην τρομοκρατία. Εμείς τους καλούμε να συστρατευτούν και να υψώσουν το αγωνιστικό τους ανάστημα για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους. Τους καλούμε να αλλάξουν τους συσχετισμούς σε όλα τα επίπεδα, συνδικαλιστικό, πολιτικό κ.ά., καταδικάζοντας έτσι τις πολιτικές που γεννούν τόσα δεινά γι' αυτούς, αλλά και όσους τις εφαρμόζουν ή τις αποδέχονται. Οι επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο να δυναμώσει η πάλη μας, ο συντονισμένος μαζικός ταξικός αγώνας. Είναι όσο ποτέ αναγκαία η δημιουργία ενός δυνατού λαϊκού μετώπου πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Β. Ν.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org