ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνει τη συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών
  • «Πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο για τη συγχώνευση ή κατάργηση δεκάδων φορέων του Δημοσίου
  • Υπό απόλυση ή «εργασιακή εφεδρεία» χιλιάδες εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι τόσο στο δημόσιο τομέα όσο και τον ιδιωτικό έχουν κοινό συμφέρον να παλέψουν ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα
Οι εργαζόμενοι τόσο στο δημόσιο τομέα όσο και τον ιδιωτικό έχουν κοινό συμφέρον να παλέψουν ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα
Στο φουλ ανεβάζει η κυβέρνηση τους ρυθμούς για τη συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου και τις ιδιωτικοποιήσεις, κλιμακώνοντας τη νέα επίθεση κατά των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του λαού.

Η βούληση της κυβέρνησης να επιταχύνει την υλοποίηση των προειλημμένων αποφάσεων στα παραπάνω μέτωπα, καθώς και η απόφαση να τηρηθούν πιστά τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται στο «μεσοπρόθεσμο» επιβεβαιώθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ωστόσο, μετά το πέρας της συνεδρίασης δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις, προφανώς επειδή η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις με τις μικρότερες αντιδράσεις και πολιτικό κόστος.

Κυβερνητικές πηγές δήλωναν ότι στη συνεδρίαση αποφασίστηκε το πλαίσιο των συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων, ενώ οι «λεπτομέρειες» θα αποτελέσουν αντικείμενο συνεργασιών που θα έχει τις αμέσως επόμενες μέρες ο Ευ. Βενιζέλος με τους αρμόδιους υπουργούς, με στόχο το σχετικό νομοσχέδιο να έχει κατατεθεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης βδομάδας, πριν το κλείσιμο δηλαδή της Βουλής.

Οι ίδιες πηγές επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν το θέμα των μαζικών απολύσεων εργαζομένων στους υπό συγχώνευση ή κατάργηση φορείς, λέγοντας ότι δεν υπάρχει απόφαση και πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μη γίνουν απολύσεις. Ωστόσο οι ίδιοι παρέπεμπαν αμέσως μετά στο «μεσοπρόθεσμο», το οποίο προβλέπει με σαφήνεια μαζικές απολύσεις και εργασιακή εφεδρεία στο «πλεονάζον προσωπικό».

Συγκεκριμένα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται ότι «το πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο είτε θα αποχωρήσει είτε θα μεταφερθεί σε εργασιακή εφεδρεία». Προσδιορίζεται ακόμα ότι «η εφεδρεία θα υπάρχει για μία περίοδο που δε θα υπερβαίνει τους 12 μήνες με 60% του βασικού μισθού τους (εξαιρουμένων των υπερωριών και άλλων επιπρόσθετων παροχών)»... Στο τέλος αυτής της περιόδου των 12 μηνών, «η αποχώρηση θα είναι υποχρεωτική», τονίζεται στο «μεσοπρόθεσμο».

Στο στόχαστρο βρίσκονται 29 φορείς του Δημοσίου, αλλά το βάρος ρίχνεται στους 11 μεγάλους φορείς που απασχολούν 7.000 εργαζόμενους και είτε θα κλείσουν είτε θα μειωθούν σημαντικά και θα συγχωνευτούν. Τα ονόματά τους αναφέρονται συγκεκριμένα στο «μεσοπρόθεσμο». Πρόκειται για την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΟΔΔΥ), τον Ελληνικό Οργανισμό Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ), το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ), τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ), τον Οργανισμό Ανέγερσης Δικαστικών Μεγάρων και Φυλακών «ΘΕΜΙΣ», το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), τον Οργανισμό Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - Κατάρτισης και Απασχόλησης «Δήμητρα» και την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ).

Ειδικά για την ΕΡΤ, όπως έγινε γνωστό, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέχρι τις 15 Αυγούστου από τον αρμόδιο υπουργό. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης προβλέπονται μεταξύ άλλων: σημαντική συρρίκνωση των ραδιοφωνικών σταθμών, συγχωνεύσεις καναλιών με πρώτη αυτή της ΕΤ1 με τα ψηφιακά («Prisma», «Plus», «Sport») σε ένα κανάλι ψυχαγωγικού χαρακτήρα, αυτονομία της ΕΤ3, πλήρης αυτονομία της ΝΕΤ και παράλληλη αποδέσμευσή της από τον αυστηρό ειδησεογραφικό χαρακτήρα της, ενοποίηση του Ιστορικού Αρχείου της ΕΡΤ με το «Αθηναϊκό Πρακτορείο» και το «Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων» και μείωση προσωπικού.

Η τελευταία μάλιστα προβλέπεται να γίνει με τη δραστική μείωση των συμβασιούχων και κυρίως με τη μη ανανέωση συμβάσεων οι οποίες λήγουν ως το τέλος του χρόνου, καθώς και με τη συνταξιοδότηση όσων έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Σε ό,τι αφορά το νέο νομικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ το σημαντικότερο σημείο του αναμένεται να είναι η δυνατότητα συγχώνευσης ιδιωτικών καναλιών, γεγονός που αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τηλεοπτικό χάρτη.

Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις επιβεβαιώθηκε ότι θα προχωρήσουν σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο. Για το θέμα θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με εισήγηση του αντιπροέδρου υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, όπου θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο για επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης φόρων και την αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Παρασκευή, στην πλατεία της Δεσφίνας, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Σ. Τόγιας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Σήμερα, Παρασκευή, στο Γαλαξίδι, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθεί περιοδεία - εξόρμηση στα καταστήματα.

-- Αύριο, Σάββατο, στις 9 μ.μ., στο Θέρμο, στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Ν. Μωραΐτης, μέλος της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Σάββατο, σύσκεψη εργαζομένων στα τρόφιμα - ποτά - γάλα, στη Λαμία.

-- Τη Δευτέρα 1/8 η ΚΟ Φωκίδας θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Καστέλια και Γραβιά και την Τρίτη 2/8 σε Λιλαία και Μαργιολάτα.

-- Την Τετάρτη 3/8 στην πλατεία Πολυδρόσου, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Γ. Ιωσηφίδης, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Την Πέμπτη 4/8 σύσκεψη αυτοαπασχολούμενων - ΕΒΕ στη Στυλίδα και την Τετάρτη 10/8 στο Μαρτίνο.

-- Την Τετάρτη 10/8 συγκέντρωση στο Αρχάνι Φθιώτιδας, στην πλατεία, με θέμα την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Σε Πελοπόννησο - Ζάκυνθο

-- Σήμερα, Παρασκευή, στο Δήμο Ζακυνθίων θα περιοδεύσει στις 8 π.μ. ο Σπ. Μπέτσης, Γραμματέας της ΝΕ.

-- Σήμερα, Παρασκευή, στις 12 μ. εξόρμηση - περιοδεία στο Νοσοκομείο του Πύργου, με τον Κ. Αλεξίου, μέλος της ΝΕ Ηλείας.

-- Σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ. εξόρμηση - περιοδεία σε Α. Γεώργιο, Ελαιώνα, Αμπελώνα Πύργου, με την Ευγενία Αραπακοπούλου, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Σάββατο, στην Κυψέλη θα περιοδεύσει και θα μιλήσει στις 8 μ.μ., η Διονυσία Βλαχιώτη, μέλος της ΝΕ.

-- Τη Δευτέρα 1/8 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου (στο κτίριο της Περιφέρειας) στις 11 π.μ. με ομιλητή τον Δ. Κεφαλληνό, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 3/8, στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Βλαχιώτη Λακωνίας (κεντρική πλατεία) με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Θ. Παπάζογλου, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Λακωνίας.

-- Την Τετάρτη 10/8 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου (Πνευματικό Κέντρο) με θέμα: «Εξελίξεις στο χώρο της Υγείας - η πρόταση του ΚΚΕ για σύγχρονη δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους». Θα μιλήσει ο Δ. Κεφαλληνός.

-- Την Παρασκευή 12/8 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Κατασταρίου Ζακύνθου με θέμα «Αντιπυρική προστασία - Δάση λαϊκή περιουσία», στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Γ. Κωνσταντίνου, μέλος της ΝΕ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ
Προς παραγραφή για το ένα αδίκημα ο Τσοχατζόπουλος

«Λάδι» ενδέχεται να βγει ο πρώην υπουργός Α. Τσοχατζόπουλος στο ένα από τα δύο αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, καθώς ο ανακριτής του Πενταμελούς Συμβουλίου του Αρείου Πάγου Β. Λαμπρόπουλος και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Μαύρος θεωρούν παραγεγραμμένο το αδίκημα της «παθητικής δωροδοκίας» για το οποίο η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είχε αποφασίσει τη δίωξη του πρώην υπουργού Αμυνας. Ετσι, για άλλη μια φορά το άρθρο 86 του Συντάγματος (περί ευθύνης υπουργών), το οποίο ψήφισαν από κοινού το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην τελευταία αναθεώρηση, αποδεικνύεται «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τα πολιτικά πρόσωπα και τα οδηγεί στην ατιμωρησία.

Οι Β. Λαμπρόπουλος και Ν. Μαύρος κατέληξαν στην παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας, που είναι και πρόταση στο Πενταμελές, μετά από ενδελεχή μελέτη της δικογραφίας. Οι δικαστικοί λειτουργοί κρίνουν πως έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι της Βουλής και συνεπώς το αδίκημα της δωροδοκίας σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών είναι ήδη παραγεγραμμένο. Ετσι, τη στιγμή που η κυβέρνηση μιλάει για δίκες «φαστ τρακ» σε θέματα που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, όπως τα υποβρύχια, και πως θα δοθεί άπλετο φως στα σκάνδαλα, το καμπανάκι χτυπάει και προειδοποιεί για παραγραφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι έγκριτοι νομικοί έχουν ήδη εκφράσει την άποψη ότι το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί.

Οσον αφορά το δεύτερο αδίκημα, αυτό του «ξεπλύματος βρώμικου» χρήματος, ο Β. Λαμπρόπουλος και ο Ν. Μαύρος θεωρούν ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος θα πρέπει να δικαστεί από την τακτική δικαιοσύνη και όχι από Ειδικό Δικαστήριο. Πάντως, η δικογραφία για την υπόθεση του Α. Τσοχατζόπουλου βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου κ. Μαύρου, ο οποίος θα υποβάλλει την πρότασή του προς το Πενταμελές Συμβούλιο, ενώ η τελική κρίση των δικαστών θα διατυπωθεί με βούλευμα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org