ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε απόγνωση καρκινοπαθείς κρατούμενες στον Κορυδαλλό

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν μέσα από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού δεκάδες γυναίκες κρατούμενες που πάσχουν από ανίατα νοσήματα και οι οποίες αποκλείονται από τη νόμιμη πρόσβασή τους στις δομές του ΕΣΥ, λόγω έλλειψης αστυνομικών - συνοδών. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, αποτέλεσμα αυτού είναι να χάνουν τα πολύτιμα για τη ζωή τους ιατρικά ραντεβού για θεραπεία και να «στοιβάζονται» για μήνες στο αναρρωτήριο των φυλακών Κορυδαλλού. «Οσο καιρό είμαι εδώ βλέπω τις καρκινοπαθείς να χάνουν τις ακτινοθεραπείες και τις χημειοθεραπείες και να "σαπίζουν" στη φυλακή. Ακόμη και τις έγκυες δεν τις πάνε για εξετάσεις», λέει κρατούμενη των φυλακών.

Η κατάσταση έχει τεθεί εις γνώση των αρμοδίων, οι οποίοι όμως απαντούν ότι δεν επαρκούν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Μεταγωγών.... Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, σε κρατούμενη που διαγνώστηκε με καρκίνο στο μαστό διέκοψαν τις θεραπείες, γιατί όπως είπαν δεν είχαν δύναμη να την φρουρούν. «Οι γιατροί είπαν ότι πρέπει να κάνω χημειοθεραπείες. Δεν έρχονται όμως να με πάρουν. Τα ραντεβού έχουν κλειστεί και λένε ότι δεν υπάρχουν αστυνομικοί να με συνοδεύσουν. Μέχρι σήμερα δεν έχω κάνει ούτε τις μισές θεραπείες που απαιτούνται....», αναφέρει με απελπισία κρατούμενη.

Ενα χρόνο μετά τη μεταφορά της από τις φυλακές Θηβών στο αναρρωτήριο των φυλακών Κορυδαλλού, άλλη κρατούμενη, με σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα, περιμένει ακόμη να περάσει από το ΚΕΠΑ για την πιστοποίηση της αναπηρίας της. «Η υγεία μου είναι σε κακά χάλια. Με ταλαιπωρούν.... Με έστειλαν στο Ασκληπιείο Βούλας χωρίς φάκελο. Οι γιατροί δεν ήξεραν τι να με κάνουν. Εκανα ξανά από την αρχή εξετάσεις, ενώ είχα ήδη έτοιμο το φάκελό μου από δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Για να κάνω και άλλες εξετάσεις σε συνδυασμό με θεραπεία έπρεπε να νοσηλευτώ. Δεν είχαν όμως δύναμη να με φρουρεί (...) Μου δίνουν φάρμακα χωρίς να ξέρουν σε τι κατάσταση είναι το αυτοάνοσο», αναφέρει.Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη, όπως λέει, ακυρώθηκε για ακόμα μία φορά προγραμματισμένο ιατρικό ραντεβού, γιατί δεν ήρθε η κλούβα του Μεταγωγών....

Εντοπίστηκε δραπέτης φυλακών

Εντοπίστηκε από αστυνομικούς και συνελήφθη χτες το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Μενάνδρου και Βηλαρά, στην Αθήνα, ο ένας από τους δύο δραπέτες που απέδρασαν το βράδυ της Δευτέρας από το ειδικό κατάστημα κράτησης νέων στον Αυλώνα. Πρόκειται για κρατούμενο από την Αλβανία, ενώ αργότερα πιάστηκε και ο άλλος δραπέτης, που κατάγεται από την Συρία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Αλβανός φέρεται ως σκληρός κακοποιός. Πρόσφατα μεταφέρθηκε σε αυτές τις φυλακές για τη δική του προστασία, αφού συμμετείχε στη δολοφονία ενός άλλου κρατούμενου στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου τραυματίστηκαν ακόμη 13 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, ύστερα από συμπλοκή Αλβανών, Πόντιων και ημεδαπών κρατουμένων στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. Ο ίδιος είναι καταζητούμενος από τις αρχές της Αλβανίας για ανθρωποκτονία σε συμπλοκή για ναρκωτικά, εδώ έχει συλληφθεί για υποθέσεις ναρκωτικών, για πλήθος κλοπών και ληστειών, και βεβαίως συμμετείχε στην ανθρωποκτονία του κρατούμενου στη συμπλοκή των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ ο Σύρος για διακίνηση μεταναστών.

Υπενθυμίζεται ότι μία αστυνομικός, που το βράδυ της Δευτέρας εκτελούσε περιπολία έξω από την φυλακή, αντιλήφθηκε τον πρώτο δραπέτη να πηδάει τον μαντρότοιχο, έτρεξε προς το μέρος του και προχώρησε σε εκφοβιστικές βολές, στο μεταξύ όμως πήδηξε και ο δεύτερος δραπέτης, της επιτέθηκε από πίσω και μαζί με τον πρώτο την γρονθοκόπησαν, τραυματίζοντάς την στο πρόσωπο, και στη συνέχεια κατάφεραν να διαφύγουν τρέχοντας. Η αρμόδια Εισαγγελία διέταξε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες απέδρασαν οι δύο κρατούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έρευνα θα αναζητηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες σωφρονιστικών υπαλλήλων. Παράλληλα, έχει δοθεί παραγγελία από το υπουργείο Δικαιοσύνης προς το σώμα επιθεώρησης και ελέγχου των καταστημάτων κράτησης για τη διενέργεια έκτακτου ελέγχου, προκειμένου να διακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες απέδρασαν οι δύο κρατούμενοι.

Ευχάριστα τα νέα για την 8χρονη

Ευχάριστα ήταν χτες τα νέα για την οχτάχρονη Αλεξία που είχε τραυματιστεί από αδέσποτη σφαίρα ανήμερα το Πάσχα. Η μικρή βγήκε από τη ΜΕΘ, αλλά εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Η νεότερη ανακοίνωση του νοσοκομείου αναφέρει: «Η ασθενής Σ. Α. από 24ώρου νοσηλεύεται πλέον εκτός της Μονάδος Εντατικής θεραπείας σε Χειρουργικό Τμήμα. Είναι απύρετη, δεν επικοινωνεί, αλλά έχει ανοικτούς τους οφθαλμούς, κινεί τα άκρα ομότιμα και προφέρει ήχους.

Δεν παρουσιάζει σημεία ή συμπτώματα ενδοκρανίου υπερτάσεως και υποβάλλεται σε φυσιοθεραπεία. Θα γίνει σήμερα επανέλεγχος από τους νευρολόγους του Νοσοκομείου προκειμένου να τροποποιηθεί η φαρμακευτική αγωγή. Εκτιμούμε ότι έχει διαφύγει πλέον τον κίνδυνο ζωής χωρίς όμως να είμαστε σίγουροι περί της προγνώσεως».

Μετανάστες γλίτωσαν από ομηρία

Ομάδα δουλεμπόρων κρατούσε ομήρους σε δασική περιοχή της Κομοτηνής δύο μετανάστες από το Πακιστάν, αξιώνοντας εκβιαστικά την καταβολή λύτρων, προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι.

Ως δράστες (προέρχονται από το Πακιστάν) εμφανίζονται τουλάχιστον 7 άτομα, από τους οποίους συνελήφθησαν οι 4 και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, με την οποία παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε ανακριτή. Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν το πρωί της Κυριακής καταγγέλθηκε από άνδρα ότι οικείο του πρόσωπο είχε απαχθεί και παρότι οι δράστες είχαν εισπράξει 1.700 ευρώ από συγγενείς του, αξίωναν περισσότερα χρήματα για να τον απελευθερώσουν.

Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, όπου έγινε η καταγγελία, εμφανίστηκαν το μεσημέρι της ίδιας μέρας σε προκαθορισμένο ραντεβού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να παραδώσουν δήθεν τα χρήματα που αξίωναν οι δράστες. Στο σημείο πήγαν δύο από τους δράστες, που συνελήφθησαν την ώρα της παραλαβής των χρημάτων, ενώ ένα 24ωρο αργότερα, αστυνομικοί συνέλαβαν στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων της Κομοτηνής δύο 23χρονους που επρόκειτο να μεταφέρουν τον απαχθέντα, για τον οποίο υποτίθεται ότι είχαν πληρωθεί τα λύτρα, με λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη. Από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι η ομάδα των Πακιστανών κρατούσε όμηρο και δεύτερο συμπατριώτη τους, ο οποίος εντοπίστηκε και αφέθηκε ελεύθερος.

Συνεχίζεται η έρευνα για τον 43χρονο

Και νέες αποκαλύψεις για τη δράση του 43χρονου, που προφυλακίστηκε, καθώς κατηγορείται για το αδίκημα της αποπλάνησης ανηλίκου και της κατάχρησης σε ασέλγεια σε βαθμό κακουργήματος, ενώ αντιμετωπίζει και το πλημμέλημα της πορνογραφίας ανηλίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 43χρονος παραδέχτηκε ακόμα ότι είχε επαφές με μια άλλη ανήλικη που είναι 16 χρόνων σήμερα και με την οποία είχε στενή σχέση όταν ήταν 14 χρόνων, για περίπου ενάμιση χρόνο. Η κοπέλα αυτή έχει ήδη δώσει κατάθεση. Παράλληλα, σοκ προκαλεί, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, βίντεο που ανακάλυψαν στα προσωπικά αντικείμενα του 43χρονου. Ο κατηγορούμενος φέρεται να μαγνητοσκοπούσε τις πράξεις του.

Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί και οι Αρχές εξετάζουν ακόμα μια περίπτωση ανήλικης, για να εξακριβώσουν αν έπεσε και εκείνη θύμα του 43χρονου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ