ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΓΥΜΝΑΣΙΑ - ΛΥΚΕΙΑ
Ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς και πρόγραμμα εξετάσεων

Eurokinissi

Σήμερα Τετάρτη έχουν ολοκληρωθεί τα μαθήματα στα Γυμνάσια της χώρας, στα οποία οι γραπτές ανακεφαλαιωτικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις διεξάγονται κατ' εξαίρεση, λόγω της διενέργειας αυτοδιοικητικών εκλογών, από αύριο Πέμπτη έως την Πέμπτη 6 Ιούνη. Οι εξετάσεις για μαθητές/τριες που απουσίαζαν δικαιολογημένα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα 10 Ιούνη. Επίσης, τα αποτελέσματα της πρώτης εξεταστικής περιόδου πρέπει να έχουν εκδοθεί το αργότερο μέχρι την Τρίτη 11 Ιούνη, ενώ σε ό,τι αφορά τους ελέγχους προόδου, αυτοί θα επιδίδονται στους γονείς και κηδεμόνες από σήμερα έως και τις 11 Ιούνη, σε ημερομηνία που θα κρίνει κάθε σχολική μονάδα.

Θυμίζουμε ότι στα Γενικά Λύκεια τα μαθήματα έχουν λήξει από τις 22 Μάη και διεξάγονται οι εξετάσεις για τους μαθητές της Α' και Β' τάξης καθώς και οι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές της Γ' τάξης έως την Πέμπτη 13 Ιούνη, που θα είναι και η ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν φέτος στις 6 Ιούνη για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και στις 7 Ιούνη για τη μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων των ΓΕΛ.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων είναι το εξής:

Παρασκευή 7 Ιούνη: Νέα Ελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας

Δευτέρα 10 Ιούνη: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Τετάρτη 12 Ιούνη: Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Παρασκευή 14 Ιούνη: Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Τρίτη 18 Ιούνη: Βιολογία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Βιολογία Γενικής Παιδείας.

Μετά τις παραπάνω ημερομηνίες αρχίζουν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, που συγκεκριμένα ξεκινούν στις 21 Ιούνη με Αγγλικά και συνεχίζονται ως εξής: 22 Ιούνη Γερμανικά και Ισπανικά, 24 Ιούνη Ελεύθερο Σχέδιο, 25 Ιούνη Γραμμικό Σχέδιο, 26 Ιούνη Γαλλικά, 27 Ιούνη Αρμονία, 28 Ιούνη Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, 29 Ιούνη Μουσική Αντίληψη και Γνώση, 1 Ιούλη Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία, 2 Ιούλη Ιταλικά.

Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ορίζεται το διάστημα από την Τρίτη 18 Ιούνη μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιούνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2019 - 2020, ανέρχεται στους 78.335 και ότι όλα τα τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης φέτος είναι πανεπιστημιακά, μετά από τις συγχωνεύσεις και μετεξελίξεις των ΤΕΙ.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Εικαστικό Εργαστήρι για παιδιά στα Βραχναίικα

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, που απλώνει δράσεις πολιτισμού για παιδιά σε γειτονιές της Πάτρας, ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα. Πρόκειται για το Εικαστικό Εργαστήρι του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων που λειτουργεί στα Βραχναίικα, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με τις εικαστικές τέχνες. Το πρόγραμμα ήταν δωρεάν και απευθυνόταν σε παιδιά νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της ευρύτερης περιοχής.

Στο πλαίσιο της «ανοιχτής εβδομάδας τέχνης», στο κτίριο του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού στα Βραχναίικα, όπου λειτουργεί σταθερά πλέον το παράρτημα του Εικαστικού Εργαστηρίου του δήμου, φιλοξενήθηκαν πάνω από 120 μαθητές. Επί πέντε μέρες, οι μικροί μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη ζωγραφική, την κεραμική και με την καθοδήγηση των διδασκόντων του εικαστικού εργαστηρίου έκαναν τις μικρές δημιουργίες τους.

Το εργαστήριο ιδρύθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, ως παράρτημα του Εικαστικού Εργαστηρίου και εντάσσεται στη συνολικότερη προσπάθεια, προκειμένου όλες οι δομές του να μην περιορίζονται στο κέντρο της πόλης αλλά να απλώνονται σε όλες τις γειτονιές της Πάτρας, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε λαϊκή οικογένεια να έχει πρόσβαση σε αυτές.

Το παράρτημα Βραχναίικων παρέχει εικαστικά μαθήματα στους τομείς της ζωγραφικής και της κεραμικής, απευθυνόμενο τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες από έμπειρους διδάσκοντες - εικαστικούς καλλιτέχνες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μαθήματα και τις νέες εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο 2610.620.724 ή να στείλουν μήνυμα στο art.patras@patrasculture.gr.

Ημερίδα για τις τέχνες στην Εκπαίδευση

Ημερίδα με θέμα «Οι τέχνες στην Εκπαίδευση...» διοργανώνεται το Σάββατο 8 Ιούνη, από τις 8.45 π.μ. έως τις 6.15 μ.μ., στο 64ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών (Αμερικής 8), από τη Θεατροπαιδαδωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, τα Τμήματα Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, με ελεύθερη είσοδο.

Η ημερίδα μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια και με τη συζήτηση σε στρογγυλό τραπέζι διερευνά τη θέση και τις εκφάνσεις των τεχνών στην Εκπαίδευση: Διακριτά αντικείμενα, μεθοδολογικά εκπαιδευτικά εργαλεία στη διδασκαλία άλλων αντικειμένων, αυτούσιες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Η ημερίδα περιλαμβάνει:

  • 8 βιωματικά εργαστήρια σε δύο παράλληλες ζώνες (πρωινή - απογευματινή) με επιμορφωτές από διάφορες τέχνες που σχετίζονται με την Εκπαίδευση. Οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν ένα εργαστήριο από κάθε ζώνη.
  • Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Η αξιοποίηση των τεχνών στο σχολείο» με ομιλητές τους επιμορφωτές των εργαστηρίων και άλλους καλεσμένους.
  • Παρουσίαση θεατρικών δρώμενων από μαθητές σχολείων της Πάτρας.
  • Εικαστική έκθεση (ανοιχτή καθ' όλη τη διάρκεια της ημερίδας) με έργα εκπαιδευτικών που έλαβαν μέρος στη διάρκεια της χρονιάς σε σεμινάρια - εικαστικά εργαστήρια με θέμα «Οι εικαστικές τέχνες δημιουργούν προσωπεία θεάτρου», που συνδιοργάνωσαν τα Τμήματα Πολιτιστικών Θεμάτων της ΔΠΕ και ΔΔΕ Αχαΐας με τη Θεατροπαιδαγωγική ομάδα ΠΑιΘέΑ.
Να προσμετρώνται τα ένσημα των αναπληρωτριών στην άδεια λοχείας

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Να προσμετρώνται κανονικά τα ένσημα στη διάρκεια της άδειας λοχείας για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας. Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση: «Οι αναπληρώτριες που εργάζονται στην Εκπαίδευση δικαιούνται, μετά τον τοκετό, άδεια λοχείας διάρκειας 9 εβδομάδων, σύμφωνα με το άρθρο 9 του N. 2224/94, όπως συμπληρώθηκε με το αρ. 11 του Ν.2874/2000. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν λαμβάνουν ένσημα κατά τους δύο μήνες της άδειας λοχείας. Ως αποτέλεσμα, δεν καταγράφεται το διάστημα αυτό στον ασφαλιστικό φορέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, αλλά και για τη διαδικασία ένταξής τους στον ΟΑΕΔ. Πρακτικά, πολλές δεν παίρνουν το επίδομα ανεργίας και παραμένουν ανασφάλιστες εξαιτίας του θέματος αυτού».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Καραθανασόπουλος, που υπογράφουν την Ερώτηση, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει, ώστε στο διάστημα 9 βδομάδων της άδειας λοχείας να προσμετρώνται κανονικά τα ένσημα, ο αντίστοιχος χρόνος να είναι συντάξιμος και να είναι ανεμπόδιστη η διαδικασία ένταξης των αναπληρωτριών στον ΟΑΕΔ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ