ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στα «ύψη το θερμόμετρο» στα ανοιχτά της Γάζας

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σήμερα αναμένονται στα χωρικά ύδατα της Λωρίδας της Γάζας τα εννιά πλοιάρια της κίνησης «Ελεύθερη Γάζα» μεταφέροντας 700 ακτιβιστές και 10.000 τόνους βοήθειας. Τα πλοιάρια, που έχουν αποπλεύσει από Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Σουηδία, Τουρκία, επρόκειτο να συναντηθούν αργά χτες, στα διεθνή ύδατα καθώς η κυπριακή ηγεσία δεν έδωσε άδεια κατάπλου στα λιμάνια της, μετά από «εξέταση των δυσκολιών ακόμη και ζημιών που μπορεί να υποστούν τα ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου που δίνει αγώνα επιβίωσης» όπως είπε ο εκπρόσωπός της, Τίτος Χριστοφορίδης, φωτογραφίζοντας το ενδεχόμενο ισραηλινών αντιποίνων. Χαρακτήρισε παράλληλα το εμπάργκο «συλλογική τιμωρία» καταγγέλλοντας τις συνθήκες διαβίωσης του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Από την άλλη, η ισραηλινή πλευρά κλιμακώνει την λεκτική επίθεση και τις απειλές, με τον υπουργό Εξωτερικών Α. Λίπερμαν να δηλώνει ότι «τα πλοιάρια θα σταμάτήσουν με κάθε κόστος» θέτοντας το ναυτικό σε συναγερμό. Χθες, ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρουν είναι μηδαμινή, καθώς, όπως ειπώθηκε, 10.000 τόνοι βοήθειας εισέρχονται κάθε τρίμηνο στην περιοχή. Εκπρόσωποι του στρατού, πάντως, αρνήθηκαν να εξηγήσουν το σκεπτικό υπό το οποίο η επιτροπή που επιβλέπει το εμπάργκο επιτρέπει να εισέλθουν στη Γάζα φιλέτα σολωμού, κατεψυγμένο κρέας, αποβουτυρωμένα γιαούρτια, φρούτα, λαχανικά και καλλυντικά αλλά όχι φρέσκο κρέας, ξύδι, μαρμελάδα, στιγμιαίος καφές!

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, όπου αφού μιλά για «πολιτικές σκοπιμότητες και εκστρατεία εντυπωσιασμού» των ακτιβιστών, καταγγέλλει ότι έχουν «ακραία ιδεολογία» ταυτίζοντας την κίνησή τους με υποστήριξη στη «Χαμάς» και στις επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ
Εμπλοκή για τα πυρηνικά του Ισραήλ

NEA YΟΡΚΗ - ΒΙΕΝΝΗ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Πιθανό, χαρακτήριζαν διπλωμάτες, το ενδεχόμενο να μην καταλήξει σε κοινό ανακοινωθέν η μηνιαία σύνοδος του ΟΗΕ για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, καθώς η αντιπαράθεση με αιχμή το ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα είχε λάβει σοβαρές διαστάσεις. Μέχρι χτες, οι συνομιλίες έβαιναν απρόσκοπτα, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ο ΟΗΕ να συγκαλέσει, το 2012, έκτακτη συνεδρίαση όπου θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής για να υπογράψουν τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών.

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως είναι κατανοητό, πιέζει το Ισραήλ, που θα υποχρεωθεί ή ν' απομονωθεί ή να παρουσιάσει επισήμως το πυρηνικό του οπλοστάσιο και στη συνέχεια να το αποχωριστεί, εγκαταλείποντας τη στάση μη επιβεβαίωσης - μη διάψευσης που τηρεί μέχρι σήμερα, μη υπογράφοντας ούτε τη Συνθήκη. Η Ουάσιγκτον, αφήνοντας την πάγια αρνητική της θέση, υποστήριξε την πραγματοποίηση της συνόδου αφού πρώτα η ίδια είχε προωθήσει την πρόταση για δημιουργία «αποπυρηνικοποιημένης ζώνης» στη Μέση Ανατολή.

Εντούτοις, οι συνομιλίες φαίνεται ότι μπλόκαραν, χτες, όταν η Αίγυπτος, που παρουσίασε την πρόταση για τη σύνοδο του 2012 με την υποστήριξη όλων των αραβικών και όχι μόνο χωρών, επέμεινε να αναφερθεί ονομαστικά στο τελικό ανακοινωθέν το Ισραήλ ως χώρα που πρέπει να ξεκαθαρίσει το πυρηνικό της καθεστώς. Η Ουάσιγκτον αντέδρασε και έτσι οι συζητήσεις κινούνταν, μέχρι την τελευταία στιγμή, σε τεντωμένο σχοινί.

Την ίδια ώρα, το «γάντι» στις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις πέταγαν οι ηγεσίες Βραζιλίας - Τουρκίας. Ο Πρόεδρος Λούλα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο του 3ου Διεθνούς Φόρουμ των Πολιτισμών, τόνισαν ότι «πιέσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ασκούνται από δυνάμεις που έχουν πυρηνικά όπλα... για να γίνουν πειστικές θα πρέπει πρώτα να εξαλείψουν το δικό τους πυρηνικό οπλοστάσιο».

Αισιόδοξος ως προς την τύχη της συμφωνίας εμφανίστηκε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοτακί, εκτιμώντας ότι «τελικά θα υιοθετηθεί». Το κλίμα, όμως, βάρυνε ενόψει της συνεδρίασης της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, την επόμενη βδομάδα, καθώς χτες διαρροές από ομάδα επιθεωρητών στο Ιράν ανέφεραν ότι «εξαφανίστηκαν μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε διαδικασία που σχετίζεται με πιθανή κατασκευή πυρηνικών όπλων από ειδικό εργαστήριο της Τεχεράνης».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΝΖΕΝ.-- «Αυξήσεις μισθών» προανήγγειλε ο πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών «Foxconn», Τέρι Γκου, μετά τις μαζικές αυτοκτονίες, ως ένα μέτρο «ενίσχυσης της ψυχολογίας των εργαζομένων» χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πότε θα δοθούν αυτές και πόσο ακριβώς θα είναι, καθώς οι μισθοί δεν ξεπερνούν τα 100 ευρώ το μήνα.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο, για την προσφυγή της αντιπολίτευσης σχετικά με την πρόταση Αναθεώρηση του Συντάγματος της κυβέρνησης Ερντογάν. Η αντιπολίτευση των «κεμαλιστών», κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προωθεί «ισλαμοποίηση» του κράτους και απαιτεί απόρριψη των τροποποιήσεων, επί των οποίων θα αποφανθεί το δικαστήριο.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε χτες ομόφωνα την αποχώρηση 2.000 κυανοκράνων από τη ΛΔ Κονγκό πριν την 50ετή επέτειο στις 30 Ιουνίου από την ανεξαρτησία της χώρας. Η «νέα» αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ στη χώρα θα περιλαμβάνει περιπου 20.000 στρατιώτες, 760 στρατιωτικούς παρατηρητές και 390 αστυνομικούς με θητεία ως τον Ιούνιο του 2011.

ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ.-- Στους 73 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών και εκατοντάδες είναι οι συλλήψεις στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ συμμοριών και αρχών ασφαλείας για την σύλληψη του 41χρονου Κρίστοφερ «Ντούντους Κόουκ» και την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ηγέτες της Καραϊβικής εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συνέχιση του «πολέμου» που κλείνει πλέον μία βδομάδα.

ΡΩΜΗ.-- Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ προειδοποίησε χτες πως απειλούνται με λιμοκτονία πάνω από 10.000.000 κάτοικοι του κεντροαφρικανικού Νίγηρα και του Τσαντ εάν δε σταλθεί άμεσα βοήθεια σε τρόφιμα.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατέθεσε χτες τη νέα συνθήκη Ρωσίας - ΗΠΑ για την υποτιθέμενη μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών (START) προς έγκριση στη Ρωσική Δούμα προειδοποιώντας ωστόσο τους βουλευτές να μην την εγκρίνουν πριν τεθεί προς έγκριση από την Γερουσία των ΗΠΑ.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Τοπικές εκλογές διεξάγονται αύριο στη Γεωργία, ενώ παράλληλα για πρώτη φορά μπαίνει σε ψηφοφορία η απευθείας ανάδειξη του δημάρχου της πρωτεύουσας της χώρας, της Τιφλίδας. Ο Γκίγκι Ουγκουλάβα, στενός συνεργάτης του Προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, προηγείται στις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον 40% των υπολοίπων 8 υποψηφίων για τη δημαρχία της πρωτεύουσας.

ΤΣΕΧΙΑ
Συνεχίζονται και σήμερα οι βουλευτικές εκλογές

ΠΡΑΓΑ.--

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται από χτες και θα ολοκληρωθούν σήμερα στην Τσεχία όπου περίπου 8,5 εκατομμύρια Τσέχοι ψηφοφόροι θα πρέπει να εκλέξουν τα 200 μέλη της νέας Βουλής της χώρας, σε μια στιγμή που σημειώνεται σωρεία επιθέσεων στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού, ενώ συνεχίζονται τα εντεινόμενα κρούσματα της αντικομμουνιστικής υστερίας. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια αλλά και πιο δαπανηρή προεκλογική καμπάνια όπου έχουν ξοδευτεί πάνω από 400 εκατομμύρια κορόνες, κυρίως από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το «Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών» (200 εκατομμύρια) και το «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» (150 εκατομμύρια). Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένεται να ανακοινωθούν την Κυριακή, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις θα δημοσιοποιηθούν σήμερα το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται πως η Βουλή είχε διαλυθεί το Μάρτη του 2009 μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής που έκανε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προς την τότε κυβέρνηση του Μίρεκ Τοπολάνεκ. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Γιαν Φίσερ, ανέλαβε να ...αντιμετωπίσει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, προωθώντας το φθινόπωρο του 2009 σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Σήμερα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες λαμβάνουν την πρώτη θέση με περίπου 30%, το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών συγκεντρώνει το 20%, ενώ την τρίτη θέση λαμβάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας με 12%.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Προς αλλαγή σκυτάλης;

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Δεν θα καταστρέψουμε αυτά που έχτισε ο Ουρίμπε» δηλώνει ο υποψήφιος των Πρασίνων για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Κολομβία και πρώην δήμαρχος της Μπογκοτά, Αντάνας Μόκους, που πλέον θεωρείται φαβορί για την προεδρία. Οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν να βρίσκεται σε «τεχνική ισοπαλία» με τον υποψήφιο του Κόμματος U και πρώην υπουργό Αμυνας Χοσέ Μανουέλ Σάντος για τον πρώτο γύρο και «νικητή» στο δεύτερο γύρο. Οσο για τους υπόλοιπους υποψήφιους, τους δύο ακολουθούν η υποψήφια του Συντηρητικού Κόμματος, Νοεμί Σανίν, με 8,8% και ο Γκουστάβο Πέτρο, υποψήφιος του Δημοκρατικού Εναλλακτικού Πόλου (σε αυτή την συμμαχία συμμετέχει και το Κολομβιάνικο ΚΚ), με 7,3%.

Η άνοδος Μόκους μάλλον είναι καλοδεχούμενη καθώς πλέον το «καθεστώς» Ουρίμπε δεν είναι «αποδοτικό». Εξ ου και μία εβδομάδα πριν η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» «αποκάλυψε» ότι ο αδελφός του προέδρου Ουρίμπε, Σαντιάγο, ήταν επικεφαλής και εκπαίδευε ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς. Η κυβέρνηση Ουρίμπε διέψευσε το δημοσίευμα ως προϊόν της «προπαγανδιστικής μηχανής του Τσάβες».

Εξάλλου, ο Μόκους δηλώνει «θαυμαστής» της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ, δηλώνει ότι δεν αντιτίθεται στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Βενεζουέλα αλλά «προέχουν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ», αποκλείει κάθε διάλογο με τους αντάρτες των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας-FARC αλλά και μία πιθανή ανθρωπιστική συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων ενώ δηλώνει «αμείλικτος πολέμιος των καρτέλ των ναρκωτικών». Ο,τι καλύτερο, δηλαδή, για τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή και ο υποψήφιος του Πόλου στις προγραμματικές του δηλώσεις κινείται σε διαχειριστική λογική, χωρίς να θέλει να συγκρουστεί με την εξουσία των μονοπωλίων.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
Διαδήλωση κατά του εποικισμού

Δεκάδες καθηγητές συντάχθηκαν με φοιτητές σε διαδήλωση ενάντια στους εποίκους στη συνοικία Σεΐκ Τζάρα. Καθηγητές από το εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, την Τετάρτη 26 Μάη συμμετείχαν μαζί με 800 φοιτητές σε διαδήλωση από το κτίριο του πανεπιστημίου προς τη παλαιστινιακή συνοικία Σεΐκ Τζάρα της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Η διαδήλωση ήταν ενάντια στην είσοδο εβραίων εποίκων στη συνοικία και στην εκδίωξη αραβικών οικογενειών από τα σπίτια τους. Μεταξύ των διαδηλωτών ο πρώην λέκτορας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, βουλευτής, Ντοβ Κχένιν, στέλεχος του ΚΚ Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, φοιτητές και καθηγητές φώναξαν συνθήματα όπως: «Δε θα μείνουμε στις τάξεις ενώ καταπατούνται δικαιώματα» και «Δε θα διδαχτούμε για τα πολιτικά δικαιώματα με ρατσισμό στη συνοικία Σεΐκ Τζάρα». Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Δεν υπάρχει ιερότητα σε μια κατεχόμενη πόλη».

Η διαδήλωση της Τετάρτης σηματοδότησε για πρώτη φορά «ακαδημαϊκής φύσης» διαμαρτυρία στη συνοικία της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Παρά το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο δεν υιοθέτησε τη διαμαρτυρία, φοιτητές και καθηγητές δήλωναν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους σε παρόμοια κατεύθυνση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ