ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΗΦΙΣΜΑ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
Κατά της καταδίκης των ενεργειών δικαίωσης του ναζισμού ψήφισαν οι ΗΠΑ

Απείχαν όλες οι χώρες της ΕΕ

Από παρέλαση των πρώην μελών των φασιστικών SS που συνεργάστηκαν με τους Ναζί στη Λετονία

Associated Press

Από παρέλαση των πρώην μελών των φασιστικών SS που συνεργάστηκαν με τους Ναζί στη Λετονία
Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων (στις 18 Δεκέμβρη) κατατέθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο καταδικάζεται η επιχείρηση δικαίωσης του ναζισμού, που ακολουθείται σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ άλλων με την ηρωοποίηση όσων συμμετείχαν στις φασιστικές λεγεώνες «Βάφεν SS» στις χώρες της Βαλτικής, καθώς και με τη βεβήλωση των αντιφασιστικών μνημείων. Υπέρ του ψηφίσματος τάχτηκαν 127 αντιπροσωπείες, ενώ κατά την ψηφοφορία απείχαν απ' αυτήν 54 χώρες και κατά του ψηφίσματος τάχτηκαν μόνο οι ΗΠΑ.

Το σχέδιο ψηφίσματος είχε συνταχθεί με πρωτοβουλία της Ρωσίας και το συνυπέγραφαν 25 χώρες. Μεταξύ αυτών, βρισκόταν η Λευκορωσία, το Καζαχστάν, η Κιργιζία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, η Βολιβία, η Νότια Αφρική, η Αγκόλα κ.ά.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας αναφέρεται πως «προκαλεί άκρα αμηχανία και λύπη το γεγονός πως κατά του ψηφίσματος, το οποίο υποστήριξε η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών - μελών του ΟΗΕ, τάχτηκαν οι ΗΠΑ, ενώ μερικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών - μελών της ΕΕ, απείχαν απ' την ψηφοφορία».

Στην ανακοίνωση, επίσης, υπογραμμίζεται πως οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας, χωρών που πολέμησαν μέσα από τις γραμμές του Κόκκινου Στρατού κατά του φασισμού, απείχαν απ' την ψηφοφορία. «Και η στάση αυτών των χωρών δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τον ηρωισμό των στρατιωτών που αγωνίστηκαν κατά του ναζισμού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το ψήφισμα καλεί τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ να πάρουν μέτρα κατά της ηρωοποίησης του ναζισμού και όσων συνεργάστηκαν μ' αυτόν, καθώς και κατά της καταστροφής και της βεβήλωσης των αντιφασιστικών μνημείων.

Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ αιτιολόγησαν την αρνητική ψήφο τους με την ανάγκη «διαφύλαξης της ελευθερίας της διατύπωσης της γνώμης», ενώ το ψήφισμα εγκρίθηκε λίγες ώρες πριν η φιλο-αμερικάνικη ηγεσία της Γεωργίας ανατινάξει το αντιφασιστικό μνημείο στην πόλη Κουταΐσι.


Ι.Π.

ΗΠΑ
Τρομοϋστερία και ιμπεριαλιστικοί πολεμικοί σχεδιασμοί

Με πρόσχημα την «τρομοκρατία», για άλλη μια φορά, οι ΗΠΑ επιχειρούν να ανοίξουν «τρίτο μέτωπο» στην Υεμένη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΑΓΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

H παρ' ολίγον «ανατίναξη του αεροσκάφους της Delta» την Παρασκευή, που εκτελούσε την πτήση από το Αμστερνταμ στο Ντιτρόιτ, από τον Νιγηριανό Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ προκάλεσε μηδαμινές και επιφανειακές ζημιές στο αεροσκάφος, σοβαρά εγκαύματα στον «επίδοξο» βομβιστή, αλλά τα πραγματικά «πυροτεχνήματα» έρχονται, καθώς φαίνεται ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναζητούν εδώ και καιρό το κατάλληλο πρόσχημα για να κηρύξουν έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στην Υεμένη.

Πάντως, το μέτωπο, το τρίτο αυτό μέτωπο, το έχουν ανοίξει εδώ και καιρό με την αποστολή μονάδων κομάντος ειδικών σε μυστικές επιχειρήσεις, ενώ μόλις τις προηγούμενες μέρες, με εντολή του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, προχώρησαν σε βομβαρδισμούς ακόμη και με πυραύλους «Κρουζ» «στόχων της Αλ Κάιντα». Ετσι η «αποτυχημένη τρομοκρατική ενέργεια» του Ούμαρ Φαρούκ βρέθηκε στο επίκεντρο, τροφοδοτώντας τα σενάρια πολέμου.

Ο Ούμαρ Φαρούκ, που βγήκε από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με εγκαύματα, μεταφέρθηκε στις φυλακές Μάιλαν, καθώς του αποδόθηκαν κατηγορίες για απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους, ενώ, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, ο 23χρονος Νιγηριανός παραδέχτηκε πως είχε εκπαιδευτεί από την «αλ Κάιντα» στην Υεμένη! Η «οργάνωση» αυτή μάλιστα ανέλαβε και την ευθύνη της συγκεκριμένης απόπειρας.

Η υπόθεση ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τις δηλώσεις των γονιών του. Ο πατέρας του Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, επιφανής τραπεζίτης, είχε ενημερώσει τις αμερικανικές αρχές για τις ακραίες αντιλήψεις του γιου του, φοιτητή Μηχανολογίας στο University College του Λονδίνου, ενώ οι γονείς του δηλώνουν ότι είχαν χάσει κάθε επαφή μαζί του όταν σπούδαζε στο εξωτερικό και ανέφεραν την εξαφάνισή του στις υπηρεσίες ασφαλείας πριν από δύο μήνες.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζάνετ Ναπολιτάνο, δήλωσε ότι η απόπειρα του Νιγηριανού «δεν αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου τρομοκρατικού σχεδίου», αλλά δήλωσε ότι ερευνάται η εμπλοκή της «Αλ Κάιντα». Πάντως, με αφορμή το συμβάν, οι ΗΠΑ είναι από την επομένη των Χριστουγέννων σε πορτοκαλί συναγερμό, ενώ η προκαταρκτική έρευνα του FBI κάνει λόγο για εκρηκτική ύλη που είχε στα εσώρουχά του ο Ουμάρ Φαρούκ και ήταν το ΡΕΤΝ, γνωστό και ως πενταερυθρίτης. Πρόκειται για ένα από τα εκρηκτικά που χρησιμοποίησε και ο Ρίτσαρντ Ρέιντ, ο «βομβιστής με το παπούτσι», αλλά χρησιμοποιήθηκε και πρόσφατα σε επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας ενάντια στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ Χασάν Αλ Ασίρι.

Ο «ανεξάρτητος» γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν, επικεφαλής της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας και θεμάτων της Κυβέρνησης, ήταν ο πρώτος που δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει προληπτικό χτύπημα ενάντια στην Υεμένη τώρα, καθώς «πρόκειται για τον πόλεμο του αύριο», ενώ συμφώνησε μαζί του και ο δημοκρατικός γερουσιαστής Αλεν Σπέκτερ, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να «εξεταστεί σοβαρά μία επίθεση».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για επανεξέταση των αεροπορικών μέτρων ασφάλειας. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, τόνισε ότι δεν πρόκειται να δώσει λεπτομέρειες, λέγοντας ότι τα νέα μέτρα έχουν σχεδιαστεί, έτσι ώστε να είναι «απρόβλεπτα». Εντούτοις, επιπρόσθετα μέτρα λαμβάνουν επ' αόριστον και κατόπιν αμερικανικού αιτήματος τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια για όλες τις πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ. Πρόκειται κυρίως για σωματική έρευνα των επιβατών, συμπληρωματικούς ελέγχους των χειραποσκευών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έναν επιπλέον έλεγχο στην πύλη πριν από την επιβίβαση με την ενεργοποίηση λιστών «υπόπτων» των μυστικών υπηρεσιών. Επίσης αρκετές εταιρείες δημοσιοποίησαν επιπρόσθετα μέτρα, όπως ότι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό τις ΗΠΑ θα πρέπει για την τελευταία ώρα της πτήσης να παραμένουν καθισμένοι στις θέσεις τους χωρίς να έχουν μαζί τους κανένα προσωπικό τους αντικείμενο, μέτρο που εφαρμόζει και η καναδική «Air Canada».

ΥΕΜΕΝΗ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι αεροπορικές επιδρομές

ΣΑΝΑ'Α.-

Με «εκδίκηση» για τις αεροπορικές επιδρομές κατά μελών της στην Υεμένη στις 17 Δεκέμβρη απειλεί η «αλ Κάιντα», με ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε σε ισλαμιστικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο στις 20 Δεκέμβρη. Τέσσερις μέρες αργότερα, την παραμονή των Χριστουγέννων, πραγματοποιήθηκαν νέες αεροπορικές επιδρομές. Η «αλ Κάιντα» δεν έχει σχολιάσει αυτό το δεύτερο κύμα. Υποστηρίζει, όμως, ότι στις πρώτες επιθέσεις συμμετείχαν και αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Αν και οι υεμενίτικες αρχές υποστηρίζουν ότι συνολικά έχουν σκοτωθεί περίπου 84 ένοπλοι της «αλ Κάιντα», έχουν τραυματιστεί πολλοί περισσότεροι και συλληφθεί τουλάχιστον 17, η οργάνωση, στην ανακοίνωσή της, επιμένει ότι τα θύματα ήταν άμαχοι. Οι υεμενίτικες αρχές υποστηρίζουν, επίσης, ότι κατά την επιδρομή της παραμονής των Χριστουγέννων, στην περιοχή Ουάντι Ράφαντ της κεντρικής επαρχίας Σάμπουα, 650 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σάνα'α, βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση στελεχών της «αλ Κάιντα», όπου συμμετείχαν Σαουδάραβες και Ιρανοί υπήκοοι, ισχυρισμός που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από καμία άλλη πηγή. Χθες, ανακοινώθηκαν 29 νέες συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στην «αλ Κάιντα», σε διάφορα σημεία της χώρας.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και σιιτών ενόπλων Χούθι, στη βόρεια Υεμένη. Εκπρόσωπος του στρατού υποστήριξε ότι, με βάση τα στοιχεία, στις τελευταίες μάχες τραυματίστηκε θανάσιμα ο επικεφαλής των ενόπλων, Αμπντέλ Μάλικ αλ Χούθι, πληροφορία που οι σιίτες ένοπλοι δεν επιβεβαιώνουν, ούτε διαψεύδουν προς το παρόν. Αν όντως ισχύει η πληροφορία, τότε η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω, καθώς ο συγκεκριμένος φέρεται να είχε συμφωνήσει, πριν μερικά 24ωρα, σε εκεχειρία με την κυβέρνηση.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Εγκαίνια του πετρελαιαγωγού Σιβηρίας - Ασίας - Ειρηνικού

MOΣΧΑ.--

«Στρατηγικό σχέδιο» που θα επιτρέψει το άνοιγμα των αγορών της Ασίας και του Ειρηνικού στη Ρωσία χαρακτήρισε χτες ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν το πρώτο κομμάτι του πετρελαιαγωγού Ανατολικής Σιβηρίας - Ειρηνικού (ESPO) που εγκαινίασε χτες και το οποίο θα τροφοδοτεί (μεταξύ άλλων και) την Κίνα με «μαύρο χρυσό».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός σημείωσε ότι παρά την καπιταλιστική κρίση το πρώτο κομμάτι του πετρελαιαγωγού ολοκληρώθηκε σε μία πενταετία (όπως ακριβώς προέβλεπε το πρόγραμμα) με σκοπό να τροφοδοτεί την Κίνα και την ευρύτερη περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού με 1,6 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου από τη Σιβηρία και τη ρωσική Απω Ανατολή.

Το πρώτο τμήμα του πετρελαιαγωγού, με μήκος 2.690 χλμ, κόστισε 12,1 δισ. δολάρια, ενώ μόνο για την ολοκλήρωση του λιμανιού Κόζμινο χρειάστηκαν περίπου δύο δισ. δολάρια. Το δεύτερο τμήμα του αγωγού θα έχει μήκος 2.100 χλμ και θα εκτείνεται από το Σκοβορόντινο ως τον Ειρηνικό Ωκεανό, διοχετεύοντας ετησίως στην περιοχή 367,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε πως το Αζερμπαϊτζάν θα διπλασιάσει κατά ένα δισ. κ.μ. τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς τη Ρωσία εντός του 2010, ενώ η Μόσχα επιδιώκει να επεκτείνει την τροφοδοσία της από την πλούσια σε κοιτάσματα περιοχή της Κασπίας.

Τέλος, χτες εκπρόσωπος της ουκρανικής εταιρείας δικτύου αγωγών «Uktransafta» δήλωσε πως η ουκρανική κυβέρνηση επιθυμεί να αναθεωρηθούν οι συνθήκες διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Ο ίδιος είπε μάλιστα πως γίνονται διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο ώστε να τροποποιηθεί το ισχύον συμβόλαιο που υπογράφηκε το 2004 και έχει 15ετή διάρκεια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ