Η λαϊκή αντίθεση στην πολιτική κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης, κεφαλαίου και στις αποφάσεις των πρόσφατων συνόδων της ΕΕ, από τις οποίες θα προκύψουν νέα βάρβαρα μέτρα που οδηγούν στη συντριβή της ζωής της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας εκφράστηκε, μαζικά, με λαϊκές αντιδράσεις σε πολλές πόλεις της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ματαιώθηκαν παρελάσεις, όπως η στρατιωτική παρέλαση σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, αλλά και οι μαθητικές σε άλλες πόλεις, ενώ σε πολλές οι παρελάσεις έγιναν αφού αποχώρησαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Οι μαζικές λαϊκές αντιδράσεις δεν μπορούν να συκοφαντηθούν από τη δράση ορισμένων θυλάκων που δεν εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα και δρουν ενάντια σε αυτά, για δικούς τους σκοπούς.
Με κινητοποιήσεις στις παρελάσεις τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης και τις νέες θυσίες που καλούνται να κάνουν για την πλουτοκρατία.
Στη Θεσσαλονίκη, όπου παραβρισκόταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης και άλλοι πολιτειακοί παράγοντες, η Αστυνομία έστησε μπλόκο στους διαδηλωτές με φράγματα από κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ, εμποδίζοντας την έναρξη της παρέλασης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας ενοχλημένοι από τις αντιδράσεις των διαδηλωτών αποχώρησαν από την εξέδρα των επισήμων, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις εκδηλώσεις αντίστασης του λαού, ενώ έκαναν λόγο για αντιδράσεις της μειοψηφίας. Μάλιστα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε για «δικτατορία της μειοψηφίας».
Μετά την αποχώρηση των επισήμων, πραγματοποιήθηκαν η παρέλαση των πολιτικών τμημάτων και των εκπροσώπων των μαθητών, καθώς και οι πορείες των διαδηλωτών. Δεν παρέλασαν μόνο τα επίσημα στρατιωτικά τμήματα.
Σε όλες τις περιφερειακές μαθητικές παρελάσεις, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές, μετέτρεψε τις παρελάσεις σε μεγάλες διαδηλώσεις καταδίκης της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - τρόικας. Παρέμβασεις - κινητοποιήσεις έγιναν σε Καλαμαριά, Αμπελόκηπους, Πολίχνη και Συκιές.
Αντίστοιχη κινητοποίηση, με τον εργαζόμενο λαό να διαδηλώνει πίσω από τα τμήματα που παρήλαυναν, πραγματοποιήθηκε και στη Νάουσα με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου.
Στη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, υπήρχε ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, από νωρίς, και το πεζοδρόμιο των επισήμων ήταν «προστατευμένο» με κιγκλιδώματα. Η Αστυνομία είχε αποκλείσει την πρόσβαση στο σημείο απέναντι στην εξέδρα των επισήμων, οι οποίοι αποδοκιμάστηκαν. Οι αποδοκιμασίες εκφράστηκαν από γονείς και παρευρισκόμενους στην παρέλαση. Χαρακτηριστικό είναι, δε, πως οι μαθητές που παρέλασαν γύρισαν το κεφάλι, όταν πέρασαν απ' το σημείο που ήταν οι επίσημοι, μεταξύ των οποίων και η υπουργός Παιδείας. Α. Διαμαντοπούλου. Αλλοι μαθητές φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια, ενώ η μπάντα του Δήμου Αθήνας φόρεσε μαύρες κορδέλες στα μουσικά της όργανα. Δημιουργήθηκε ένταση όταν ομάδα παρευρισκομένων ανήρτησε πανό, έξω απ' τη «Μεγάλη Βρετανία», και οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν.
Προκλητική ήταν η δήλωση της υπουργού Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, η οποία υποστήριξε: «Σήμερα, έχουμε μια ευθύνη όλοι, να σφίξουμε τα δόντια και τις γροθιές, για να ανορθώσουμε τη χώρα και όχι να την γονατίσουμε»! Ολα αυτά τα είπε η υπουργός Παιδείας, απευθυνόμενη σε ένα λαό που τον εξαθλιώνουν μέρα με τη μέρα, σε μαθητές που δεν έχουν βιβλία και εκπαιδευτικούς, που πάνε νηστικοί και πεινασμένοι στο σχολείο σε μια χώρα που τη ρημάζει η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.
Αποδοκιμασίες εκφράστηκαν σε μαθητικές παρελάσεις σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, όπως στο Ηράκλειο, στην Πάτρα, στις πόλεις της Θεσσαλίας. Στη Θεσσαλία οι δυνάμεις του ΚΚΕ έκαναν εξορμήσεις και μοίρασαν υλικό, συζητώντας με τους εργαζόμενους που πήγαν να παρακολουθήσουν τις μαθητικές παρελάσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στο Ηράκλειο και την Αλικαρνασσό, οι παρελάσεις έγιναν αφού έφυγαν οι επίσημοι. Στο Βόλο κάποιοι, που καμιά σχέση δεν έχουν με το λαϊκό κίνημα, «διέκοψαν» την παρέλαση και η Αστυνομία έριξε χειροβομβίδες κρότου λάμψης μέσα στην παρέλαση βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή μαθητών. Η παρέλαση σταμάτησε. Και στα Τρίκαλα η παρέλαση ματαιώθηκε, αφού μεμονωμένα άτομα, που επίσης δεν έχουν σχέση με το κίνημα, χτύπησαν τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Μαγκούφη.
Σε δήλωσή του στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Παπούλιας, με την αποχώρησή του από την παρέλαση, ζήτησε από το λαό «να συστρατευθούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση». Ζήτησε, δηλαδή, από το λαό που τον πτωχεύει η πολιτική κυβέρνησης - τρόικας, να υποταχτεί στην πολιτική σωτηρίας του κεφαλαίου, και «να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από δουλείες και επιταγές τρίτων», παραλληλίζοντας την επέτειο με το σήμερα, όταν όχι μόνο δεν υπάρχει «δουλεία σε τρίτους», αλλά αγαστή σύμπνοια των κυβερνήσεων των μονοπωλίων στην εξαθλίωση των λαών.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις λαϊκές αντιδράσεις στις παρελάσεις
Στις παρελάσεις, τόσο στις κεντρικές σε όλες τις πόλεις όσο και σε αυτές που έγιναν στις λαϊκές συνοικίες, καταδείχθηκε πόσο μεγάλη είναι η λαϊκή οργή και αντίθεση προς την κυβερνητική πολιτική. Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Ολοι στον αγώνα για τη λαϊκή συμμαχία της αντεπίθεσης και της ανατροπής. Η λαϊκή αντίθεση εκφράστηκε με πολλούς και διάφορους τρόπους. Με μαζικές διαδηλώσεις κατά των βάρβαρων μέτρων και με συμβολικές κινήσεις αντίθεσης των μαθητών που συμμετείχαν στις παρελάσεις, παρόλο που η κυβέρνηση «εξαίρεσε» από αυτές τα σχολεία που είχαν κινητοποιηθεί κατά της πολιτικής της. Αυτή η μαζική λαϊκή αντίδραση δεν μπορεί ούτε να συκοφαντηθεί, ούτε να στιγματιστεί από τη δράση ορισμένων θυλάκων που δεν εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα και δρουν ενάντια σε αυτά, για δικούς τους σκοπούς. Το αν έγινε ή δεν έγινε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη είναι ένα δευτερεύον ζήτημα, μπροστά στο δράμα που ζει ο λαός και τα χειρότερα που του φέρνουν κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκρατία. Οι αγώνες του λαού τιμώνται από τον ίδιο το λαό, καθώς αγωνίζεται για το δίκιο του. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά του να διαδηλώνει την αντίθεσή του και να παλεύει με όρους μαζικού κινήματος για να ανατρέψει την πολιτική και την εξουσία που τον θυσιάζει για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών του. Οπως καθήκον και υποχρέωση του αγωνιζόμενου λαού είναι να επαγρυπνεί και να παραμερίζει από το δρόμο του κάθε είδους παγίδα και προβοκάτσια που επιτρέπει στην κυβέρνηση και στις συντηρητικές και συμβιβασμένες δυνάμεις να διασπούν και να συκοφαντούν το λαϊκό κίνημα για να το αποδυναμώσουν.
Ο λαϊκός αγώνας μπορεί να γίνει ισχυρός, αποτελεσματικός και νικηφόρος μόνο αν πατήσει γερά στα εργοστάσια, στους κλάδους, στις λαϊκές συνοικίες, διαμορφώνοντας μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία που έχει ξεκάθαρο στόχο να ανατρέψει την πολιτική, την εξουσία των μονοπωλίων. Με λαϊκή εξουσία να μετατρέψει σε λαϊκή περιουσία τις μεγάλες επιχειρήσεις, τον ορυκτό και φυσικό πλούτο, να αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να διαγράψει μονομερώς το χρέος. Αυτός είναι ο δρόμος για να βάλει ο λαός τέλος στις άγριες θυσίες, που χωρίς τέλος του επιβάλλουν για τα κέρδη, την κρίση και το χρέος της πλουτοκρατίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με τις λαϊκές παρεμβάσεις στις παρελάσεις και ιδιαίτερα για τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για εκτεταμένη συζήτηση προβάλλοντας την άποψη ότι οι λαϊκές αντιδράσεις «συνιστούν απόπειρα υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών», πασχίζοντας για μια ακόμη φορά να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Ο λαός είναι που κινδυνεύει με αφανισμό από την πολιτική τους. Η κυβέρνηση, που κάνει ασταμάτητα ολομέτωπη επίθεση στο λαό εξαθλιώνοντας τη ζωή του, συκοφαντεί την πολύμορφη λαϊκή δράση που στοχεύει να βάλει εμπόδια στη βαρβαρότητά τους, να την ανατρέψει. Για άλλη μια φορά δείχνει ότι προκειμένου να σώσει το κεφάλαιο, θεωρεί και αντιμετωπίζει το λαό ως εχθρό. Ο λαός, οργανωμένα, δυναμώνοντας τους ταξικούς, πολιτικούς αγώνες, να τους δώσει απάντηση, σε ρότα ανατροπής αυτής της πολιτικής.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, σχετικά με τις λαϊκές αντιδράσεις στις παρελάσεις, με δήλωσή του μίλησε για ενέργειες που «πλήγωσαν την εθνική μας υπερηφάνεια, οι ίδιοι αμαύρωσαν την εικόνα όλων των Ελλήνων», κάνοντας λόγο επίσης για «ολέθριο τρόπο αντίδρασης» και ότι «μόνον οι εχθροί μας θα μας ήθελαν σήμερα διχασμένους». Η ΝΔ για άλλη μια φορά δείχνει τη στρατηγική της σύμπλευση με την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας που έχει πτωχεύσει το λαό και αντιμετωπίζει εχθρικά τις λαϊκές αντιδράσεις. Μιλά για διχασμό, αλλά η ταξική υπέρ των μονοπωλίων πολιτική που ο ίδιος και το κόμμα του ενισχύουν είναι εχθρική για το λαό. Τα καλέσματα περί εθνικής ενότητας στόχο έχουν να τον υποτάξουν στη βαρβαρότητα.
Το ΛΑ.Ο.Σ., σε ανακοίνωσή του, μιλά για «διασάλευση του Νόμου και της Τάξης», και δε μπορούσε κανείς να περιμένει διαφορετική τοποθέτηση από το κόμμα του κνούτου. Αλλωστε, ο Γ. Καρατζαφέρης τίμησε το «ΟΧΙ», υμνώντας τον φασίστα δικτάτορα Μεταξά. «Ομοιος τον όμοιο αγαπά», όπως λέει και η λαϊκή παροιμία.
Η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για «ενέργειες που τραυματίζουν τη δημόσια εικόνα της χώρας», ομονοώντας με τα αστικά κόμματα.
Η, δε, Ντ. Μπακογιάννη είπε πως «αν δεν μπορείς να τιμήσεις τη χώρα σου, τούτο τουλάχιστον, μην την ξεφτιλίζεις». Μόνο που και αυτή ως υπέρμαχος της πολιτικής που τσακίζει τη ζωή της λαϊκής οικογένειας έχει συμβάλει όχι μόνο στον «ξεφτιλισμό» του λαού αλλά και στην καταδίκη του και την εξαθλίωσή του.