ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Γενάρη 2006
Σελ. /32
Οι λαοί καταψήφισαν το μνημόνιο

Δυναμική η παρουσία των διαδηλωτών και στην Αθήνα
Δυναμική η παρουσία των διαδηλωτών και στην Αθήνα
Με αγκαλιές, θερμές χειραψίες, με ύψωμα της γροθιάς χαιρετιούνταν και αλληλοκαλοσωρίζονταν οι αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών Κομμάτων μπροστά στην όπερα του Στρασβούργου, το σημείο συνάντησης που είχαν ορίσει για να διαδηλώσουν μέχρι το κτίριο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Γάλλοι, Βέλγοι, Λουξεμβουργιανοί, Τούρκοι, Γερμανοί, με τις σημαίες, τα σύμβολα και τα συνθήματά τους. Και ανάμεσά τους η πιο μαζική, η ελληνική αποστολή, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μαζί με τους εκπροσώπους μαζικών φορέων της χώρας μας. Η μαχητική μαζική παράσταση στην έδρα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο και η παράδοση των μαζικότατων αντιδράσεων από τη χώρα μας και άλλες χώρες της Ευρώπης στους εμπνευστές του εκτρώματος ήταν το αποκορύφωμα της πλατιάς λαϊκής πάλης για την απόκρουσή του. Τα όσα διαδραματίστηκαν σ' όλη τη διάρκεια της οργάνωσης των δραστηριοτήτων ενάντια στο «μνημόνιο» ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες, έβαλαν τη σφραγίδα τους στο αποτέλεσμα, αλλά η αντικομμουνιστική χολή κάποιων, υποτίθεται εκπροσώπων των λαών, δεν μπορούσε να κρυφτεί.

Ετσι, ο υπερεθνικιστής Ρώσος Ζιρινόφσκι ωρυόταν στη διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), αναφερόμενος στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, «τι φοβάστε και δεν το ψηφίζετε, φοβάστε τους Ελληνες»; Αθελά του όμως έπλεκε το εγκώμιο στη δύναμη της λαϊκής αντίστασης και δράσης, όπως αυτή εκδηλώθηκε με συγκλονιστικό τρόπο στην Ελλάδα, εναντίον του επαίσχυντου αυτού κειμένου.

Από τη μεγάλη διαδήλωση στο Στρασβούργο
Από τη μεγάλη διαδήλωση στο Στρασβούργο
Η ανταπόκριση του λαού μας στο κάλεσμα για πλατιά μαζική καταδίκη του έδειξε ότι διαθέτει ισχυρό δημοκρατικό και αγωνιστικό φρόνημα, αλλά και σωστή μνήμη σχετικά με το λαϊκό κίνημα στη νεότερη ιστορία μας και την προσφορά των κομμουνιστών για να 'ρθουν καλύτερες μέρες.

Βήμα το βήμα ξεδιπλώθηκε η λαϊκή δράση

Το σύνθημα για την έναρξη της μάχης κατά του μνημονίου έδωσε το ΚΚΕ που βρέθηκε και στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ενός αγώνα που γρήγορα πλαισιώθηκε από χιλιάδες άλλους φίλους ή απλά προοδευτικούς ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα.

Ας θυμηθούμε όμως πώς ξεδιπλώθηκε, βήμα το βήμα, η προσπάθεια καταδίκης του αντικομμουνιστικού μνημονίου από τις λαϊκές συνειδήσεις. Στις 20/12, λίγες μέρες μετά την υπερψήφισή του από την Πολιτική Επιτροπή της ΚΣΣΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου για το περιεχόμενό του. Κατηγορηματικά τόνισε τότε πως το μνημόνιο ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στα Κομμουνιστικά Κόμματα που δεν έχουν σκύψει το κεφάλι και σηματοδοτεί την ανοιχτή ποινικοποίηση της αγωνιστικής λαϊκής δράσης, ενώ επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης δραστηριότητας για την απόκρουση αυτής της επίθεσης.

Ακολούθησε η ανακοίνωση από το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών εναντίον του μνημονίου. Σ' αυτές εντάσσονταν οι συναντήσεις της Αλ. Παπαρήγα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και τον πρωθυπουργό, υπόψη των οποίων έθεσε τις θέσεις του ΚΚΕ επί του θέματος αυτού, αλλά και η διοργάνωση κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα. Από κει κι έπειτα, οι αντιδράσεις στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας. Χιλιάδες άνθρωποι, εργάτες του χεριού και του πνεύματος, προσωπικότητες της κοινωνικοπολιτικής ζωής του τόπου, μαζικοί φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, εξέφρασαν με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους την αντίθεσή τους με το μνημόνιο ζητώντας την απόσυρσή του. Συγχρόνως, από τα άλλα πολιτικά κόμματα δηλώθηκε πως οι αντιπροσωπείες τους στην ΚΣΣΕ δε θα ψηφίσουν το μνημόνιο.

Σε όλη την Ελλάδα, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ αλλά και άλλοι φορείς, Κινήσεις και οργανώσεις όπως η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», το ΠΑΜΕ κ.ά., διοργανώνουν εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση του λαού για το περιεχόμενο του μνημονίου. Εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλιάς, στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, με κάθε τρόπο δίνεται η μάχη για την καταδίκη του η οποία και κερδίζεται.

Στην Αθήνα προετοιμάζεται πυρετωδώς το συλλαλητήριο της 19ης Γενάρη και στη Θεσσαλονίκη για τις 23 του μήνα. Στις 18 Γενάρη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, παραχωρεί νέα συνέντευξη Τύπου, όπου επισημαίνει ότι «το φασιστικό αντικομμουνιστικό μνημόνιο συνιστά στρατηγική επιλογή του ιμπεριαλισμού και αποτελεί προπομπό νέων βάρβαρων αντιδραστικών μέτρων σε βάρος των λαών».

Το συλλαλητήριο της Αθήνας ξεχωρίζει για τη μαζικότητα και τον παλμό του. Επί τέσσερις ώρες το κέντρο της Αθήνας, τα Προπύλαια και μετά όλη η διαδρομή ως τα γραφεία της ΕΕ και την αμερικάνικη πρεσβεία δονείται από τη δέσμευση μελών και φίλων του ΚΚΕ, προοδευτικών ανθρώπων, να μην επιτρέψουν την ευόδωση των σκοπών των εμπνευστών του μνημονίου. Η Αλ. Παπαρήγα από το βήμα της συγκέντρωσης προειδοποιεί: «Αν δεν αντιδράσουμε, θα διώκεται ακόμα και ο απλός ψίθυρος» και προτρέπει: «Καμιά υποτίμηση, το δηλητήριο είναι επικίνδυνο, όμως μπορούμε να το εξουδετερώσουμε και γι' αυτό έχει σημασία η δράση. Είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση. Κάθε χαλάρωση είναι επικίνδυνη. Η καλύτερη απάντηση στον αντικομμουνισμό είναι παντού, και στην Ελλάδα βεβαίως, που έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη, τα κομμουνιστικά κόμματα, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι κομμουνιστικές νεολαίες να γίνουμε ακόμα πιο παθιασμένοι, φλογεροί αγωνιστές για το συμφέρον των λαών, πανέτοιμοι να καταθέσουμε κάθε θυσία που απαιτείται, σήμερα. Να γίνουμε πιο επιδέξιοι και ικανοί στη συσπείρωση δυνάμεων, στην ταξική πάλη, στον αγώνα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας. Να προσπαθήσουμε σε συνεργασία με άλλα κομμουνιστικά κόμματα να δώσουμε πιο ολοκληρωμένη, επιστημονική απάντηση, γιατί η σοσιαλιστική οικοδόμηση ανακόπηκε και πισωγύρισε. Να γίνουμε πιο ικανοί και επαρκείς στην ανάπτυξη της θεωρίας με βάση την εξελισσόμενη πραγματικότητα, στην κριτική γενίκευση της πείρας».

Στη συγκέντρωση της Αθήνας μίλησαν, εκτός από την Αλ. Παπαρήγα εκπρόσωποι του ΚΚΡΟ, του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ αλλά και της διωκόμενης Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας, ενώ μηνύματα έστειλαν και διαβάστηκαν ο Μ. Μπουροκιάβιτσιους πρώην Α' Γραμματέας του ΚΚ Λιθουανίας, ο οποίος μόλις αποφυλακίστηκε από τις φυλακές της χώρας του, αλλά και το ΚΚ Τουρκίας.

Στο Στρασβούργο

Κορύφωση των διαδηλώσεων εναντίον του μνημονίου ήταν η κινητοποίηση που έλαβε χώρα στο Στρασβούργο, έδρα της ΚΣΣΕ, την Τρίτη 24 Γενάρη, μέρα που άρχιζαν οι εργασίες της. Εκεί είχε μεταβεί πολυπληθής ελληνική αντιπροσωπεία. Από το ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θ. Τζιαντζή μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, από την ΚΝΕ, τον «Ριζοσπάστη» και τον «902», από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση», το ΠΑΜΕ, άλλους φορείς και προσωπικότητες. Οι Ελληνες αντάμωσαν με κομμουνιστές και προοδευτικούς άλλων χωρών και συγκρότησαν μια μαχητική συγκέντρωση. Λίγες μέρες νωρίτερα στις 21 Γενάρη στις Βρυξέλλες, η ελληνική αντιπροσωπεία πήρε μέρος σε συνάντηση κομμάτων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κόμματος Βελγίου, στην οποία συμμετείχαν 17 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, τα 14 από την Ευρώπη, ενώ άλλα 22 κόμματα απέστειλαν μηνύματα αλληλεγγύης. Τα κόμματα που συμμετείχαν στη Συνάντηση αυτή ήταν: Το Εργατικό Κόμμα Βελγίου, το ΚΚ Κούβας, το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, το ΚΚ Δανίας, ο Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία, η Ενωση των Επαναστατών - Κομμουνιστών της Γαλλίας, το Γερμανικό ΚΚ, το ΚΚΕ, το Δίκτυο Κομμουνιστών (Ιταλία), το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, το ΚΚ Λουξεμβούργου, το ΚΚ Φιλιππίνων, το Νέο ΚΚ Ολλανδίας, το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, το ΚΚ Μεγάλης Βρετανίας (Μαρξιστικό Λενινιστικό).


Επιμέλεια:
Βάσω ΝΙΕΡΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ