ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΑΠΕΡΓΟΙ ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
Η κυβέρνηση θεωρεί τον αγώνα τους παράνομο

Σε χτεσινή τριμερή συνάντηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας είπε κατάμουτρα στους αλιεργάτες ότι δεν μπορούν να απεργούν!

Εξω από το υπουργείο διαδήλωσαν μαζικά οι απεργοί αλιεργάτες της Ν. Μηχανιώνας, έχοντας στο πλευρό τους τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις
Εξω από το υπουργείο διαδήλωσαν μαζικά οι απεργοί αλιεργάτες της Ν. Μηχανιώνας, έχοντας στο πλευρό τους τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις
«Πράσινο φως» για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η λυσσασμένη εργοδοτική επίθεση ενάντια στους αλιεργάτες της Νέας Μηχανιώνας, αλλά και να στενέψει ο κλοιός που σφίγγει γύρω από τους απεργούς ώστε να παραδοθούν άνευ όρων, άναψε χτες η κυβέρνηση. Στη χτεσινή τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας φάνηκε καθαρά: Το παράδειγμα των Αιγυπτίων αλιεργατών που σήκωσαν κεφάλι και απαντούν οργανωμένα στην καταλήστευσή τους, κόντρα στα τσιράκια των μεγαλοπλοιοκτητών, είναι επικίνδυνο για το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του, γι' αυτό και η κυβέρνηση δίνει σύνθημα ολομέτωπης επίθεσης στους απεργούς.

Ομως, την ίδια στιγμή, για τους εργάτες, οι ίδιες οι εξελίξεις μαρτυρούν ότι ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας δεν αφορά μόνο τους 250 μετανάστες που θαλασσοδέρνονται για ένα ξεροκόμματο, αλλά είναι υπόθεση κάθε εργάτη που διεκδικεί με πείσμα και περηφάνια αξιοπρεπή δουλειά και ζωή.

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, απροκάλυπτα - αξιοποιώντας τις δύο δικαστικές αποφάσεις που χαρακτηρίζουν την απεργία των Αιγυπτίων αλιεργατών παράνομη - εμφανίστηκε πιο εργοδοτικός από τους εργοδότες, ισχυρίστηκε ότι η νομοθεσία δεν καλύπτει τους αλιεργάτες να απεργήσουν, δηλαδή ότι οι εργάτες δεν έχουν το δικαίωμα να παλέψουν. Την ίδια ώρα δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη εξέδιδε και τρίτη απόφαση για «παράνομη» απεργία. Στο μεταξύ, χτες, κλιμάκιο της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη και τον Ηλία Γκουτζιγιάννη, μέλος του γραφείου Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΘ, έκανε παρέμβαση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η περιφερειάρχης επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αίτηση από τους πλοιοκτήτες της Ν. Μηχανιώνας να έρθουν περίπου 100 μετακλητοί (σ.σ. με 8μηνη σύμβαση) εργάτες από την Αίγυπτο για να εργαστούν στη θέση των απεργών συναδέλφων τους!

Να μην ταραχθεί η... κοινωνική «ειρήνη»!

Κι ενώ οι αλιεργάτες ξεζουμίζονται κυριολεκτικά από τους εργοδότες (δουλεύουν ατέλειωτες ώρες, ακόμα και άρρωστοι, σακατεμένοι, τραυματισμένοι, για 500 ευρώ το μήνα, με την πρεσβεία της χώρας τους να παρεμβαίνει για να «παραδώσουν τα όπλα» και με απειλές στις οικογένειές τους στην Αίγυπτο), το υπουργείο Εργασίας τους ζητά ένα μήνα «ανακωχή». Ταυτόχρονα, βέβαια, η κυβέρνηση «σηκώνει τα χέρια ψηλά» στο αυτονόητο αίτημα των εργατών να μην αντικατασταθούν με απεργοσπάστες από την εργοδοσία. Για τέτοια «ανακωχή» μιλάει. Ανακωχή για να «ξεσαλώσουν» ακόμα περισσότερο οι εργοδότες. Επιπλέον, το υπουργείο, αντί να δεσμευτεί για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, μοναδικό του μέλημα έχει να μην ταραχθεί η «εθνική συναίνεση», η «φιλία» και η «μακροχρόνια εμπιστοσύνη» που κατά τη γνώμη της κυβέρνησης υπήρχε ανάμεσα στους εργάτες και στους πλοιοκτήτες!

Ζήτησε για ένα μήνα να σταματήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις και να συγκροτηθεί «ομάδα συμφιλίωσης», στην οποία θα είναι επικεφαλής ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, για να συζητηθεί το θέμα με... συναίνεση. «Μας απείλησε να πάμε στη δουλειά για ένα μήνα μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα κι ύστερα λέει θα λύσει το πρόβλημα. Αν πηγαίναμε στη δουλειά, έτσι με αυτό τον τρόπο, σε μια βδομάδα μέσα θα μας απολύσουν», είπε χαρακτηριστικά ένας από τους εκπροσώπους των Αιγυπτίων μετά τη συνάντηση.

Οπλο των απεργών το ταξικό μέτωπο

Κατά τη χτεσινή συνάντηση η αντιπροσωπεία των αλιεργατών και του ΠΑΜΕ έθεσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τα αιτήματα των απεργών, που - ανάμεσα σε άλλα - είναι: Να μην προσληφθούν απεργοσπάστες στη θέση των απεργών εργατών και να μην «τιμωρηθούν» με μη ανανέωση της σύμβασής τους επειδή προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, να αναγνωριστεί το μαζικό σωματείο τους, που είναι και ο μοναδικός ουσιαστικός συνδικαλιστικός φορέας που εκπροσωπεί τους αλιεργάτες, να παραδώσει η εργοδοσία γνήσια, επικυρωμένα αντίγραφα της σύμβασης εργασίας για να ανανεώσουν την πράσινη κάρτα (άδεια παραμονής), να ανακληθεί η υπαγωγή των αλιεργατών από το ΙΚΑ στον ΟΓΑ, που έγινε για να μειωθούν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα ακόμα και σακατεμένοι αλιεργάτες να μη δικαιούνται επιδόματα. Ταυτόχρονα, τονίστηκε ότι η εργοδοσία και το εργοδοτικό σωματείο δεν επιτρέπουν στους Αιγύπτιους αλιεργάτες να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία ελέγχου των εσόδων και της διαμόρφωσης του μερτικού που δικαιούνται, και ως εκ τούτου προκύπτουν ερωτήματα για τα μόλις 500 ή 600 ευρώ το μήνα που «δικαιούνται» οι αλιεργάτες σύμφωνα με τη μοιρασιά που κάνουν τ' αφεντικά.

Στο πλευρό των απεργών αλιεργατών δήλωσαν τη συμπαράστασή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που ενίσχυσαν και οικονομικά τον αγώνα τους, καθώς και πλήθος συνδικάτων: ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, Συνδικάτο Φαρμάκου Αθήνας, Λιθογράφοι, Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συντονιστικό Εργαζομένων στους ΟΤΑ, Σωματείο Χαρτεργατών, Σωματείο εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά, αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών από το σχολείο μεταναστών του ΠΑΜΕ και της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ, η Δημοκρατική Συσπείρωση, η Ενωση Εργαζομένων Μπαγκλαντές, εργαζόμενοι μετανάστες από το Μαρόκο, κ.ά.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Καταδικάζονται σε μόνιμη ανεργία

Με απολυμένους συμβασιούχους της «Ολυμπιακής» συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνάντηση με απολυμένους συμβασιούχους της «Ολυμπιακής» είχε χτες στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτό που έγινε. Πέρα από την πώληση της "Ολυμπιακής" τελικά να μείνουν απέξω από τις ρυθμίσεις τα μεγαλύτερα θύματα, οι συμβασιούχοι, οι οποίοι αριθμούν πολλά χρόνια δουλειάς και έφτασαν να έχουν σήμερα άσπρα μαλλιά δουλεύοντας ως συμβασιούχοι μέχρι την πώληση της "Ολυμπιακής". Από αυτή την άποψη εμείς υιοθετούμε τη θέση τους, να υπάρξει τροποποίηση στη Βουλή και να ενταχθούν στο καθεστώς των μετατάξεων, όπως συνέβη με όλους τους άλλους εργαζόμενους. Κανένας ΑΣΕΠ ή ψευτοΑΣΕΠ δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους. Είναι άνθρωποι, οι περισσότεροι ώριμοι στην ηλικία, και στην ουσία τούς καταδικάζουν σε μόνιμη ανεργία».

Εκ μέρους των συμβασιούχων, ο Νίκος Δινεβράκης, αφού ευχαρίστησε το ΚΚΕ και την Αλ. Παπαρήγα για τη στήριξη, υπερτόνισε το πρόβλημα των απολυμένων που μετά από τόσα χρόνια δουλειάς και σε μια ηλικία, οι περισσότεροι, πάνω από 59 ετών, πετιούνται στο δρόμο.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να σπάσει ο απεργοσπαστικός μηχανισμός

Με αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε χτες, στη Βουλή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την ολόπλευρη στήριξη του ΚΚΕ μετέφερε στους απεργούς αλιεργάτες η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, σε συνάντηση που είχε μαζί τους στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή.

Μετά τη συνάντηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας - Κοινωνικών Υποθέσεων που αρνήθηκε να καλύψει την απεργιακή κινητοποίηση των Αιγυπτίων εργατών που ψαρεύουν για λογαριασμό πλουσίων "δουλεμπόρων" στη Μηχανιώνα. Αφησε ανοιχτό το δρόμο δυστυχώς για να έρθουν απεργοσπάστες και αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρχουν απεργοσπάστες. Γιατί πρόσκληση απεργοσπαστών, δηλαδή νέων Αιγυπτίων εργαζομένων, πρέπει να γίνει με απόφαση που παίρνει το υπουργείο. Σημειώστε ότι οι απεργοί αλιεργάτες, τους οποίους τώρα θέλουν να πετάξουν στο δρόμο, δουλεύουν και τους εκμεταλλεύονται πάνω από 20 χρόνια με διακρατική συμφωνία.

Εμείς θα στηρίξουμε την αλληλεγγύη των εργαζομένων προς τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, αλληλεγγύη ηθική, οικονομική, πολιτική και θεωρούμε ότι όλοι οι κάτοικοι της Μηχανιώνας και της ευρύτερης περιοχής πρέπει να παρεμποδίσουν να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός. Οι άνθρωποι έχουν απόλυτο δίκιο. Με ένα σύστημα υπερεκμετάλλευσης που εμφανίζεται τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν μειωθεί οι αποδοχές τους τουλάχιστον 70%-80%, ενώ υπάρχουν και καθυστερούμενα. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να γυρίσουν στη δουλειά αν δε διασφαλιστούν, καθώς εάν γυρίσουν στη δουλειά χωρίς καμία διασφάλιση - τουλάχιστον από το υπουργείο Εργασίας - τότε ύστερα από ένα μήνα θα τους διώξουν οι εργοδότες και θα χρησιμοποιήσουν απεργοσπάστες, αφού πρώτα μάθουν τους απεργοσπάστες να ψαρεύουν. Είναι απαράδεκτο, είναι κυριολεκτικά αίσχος».

Ο εκπρόσωπος των αλιεργατών ευχαρίστησε την Αλ. Παπαρήγα για τη στήριξη και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συμπλήρωσε: «Μιλάμε για εργαζόμενους για 15 και 20 χρόνια κατόπιν συμφωνίας διακρατικής να έρθουν οι Αιγύπτιοι εδώ, να είναι εργάτες ψαράδες. Δεν είναι αυτοαπασχολούμενοι ψαράδες ούτε έμποροι ψαράδες. 17-20 χρόνια δουλεύουν στην Ελλάδα ακόμα και 30 χρόνια».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ