ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψαρεύει σε θολά νερά με δόλωμα αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Συνεχή τα παζάρια της κυβέρνησης με τις άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης

Ξεχωριστή αναφορά στην πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνη του 2015 έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, λέγοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης τη λαμβάνει υπόψη...

Eurokinissi

Ξεχωριστή αναφορά στην πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνη του 2015 έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, λέγοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης τη λαμβάνει υπόψη...
Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος, ενώ επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη. Παρ' όλα αυτά, τίποτα σχεδόν δεν έχει γίνει γνωστό για το περιεχόμενό του, καθώς μια σειρά πλευρές του νέου νόμου αποτελούν αντικείμενο παζαριών της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης. Ολοι τους παίζουν παιχνίδια αποπροσανατολισμού του λαού, προωθώντας ταυτόχρονα κομματικές τους σκοπιμότητες, δεμένες με τη γενικότερη επιδίωξή τους ο νέος νόμος να υπηρετεί την κυβερνητική και κοινοβουλευτική σταθερότητα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Προχτές, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, δήλωσε σχετικά: «Η πρότασή μας για την κατάργηση του μπόνους, την απλή αναλογική και την ψήφο στα 17 βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας. Λαμβάνει υπόψη τις συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο 2015.

Η πρόταση της κυβέρνησης θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος αυτής της εβδομάδας και θα ψηφιστεί μέσα στο 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου, πιθανότατα με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα. Η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες συγκλίσεις από αυτές που έχουν ήδη διαπιστωθεί».

Σε σχέση με τη μέχρι τώρα πορεία των παζαριών, ΝΔ και Ποτάμι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στην κατάργηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα, ενώ το ΠΑΣΟΚ μοιάζει κοντύτερα σε ένα συμβιβασμό με την κυβέρνηση, έχοντας βέβαια καταθέσει και αυτό προτάσεις για διατήρηση ενός «αναλογικότερου» μπόνους, στο βαθμό που το πρώτο κόμμα παίρνει πάνω από το 40% των ψήφων.

Η επίτευξη ενός συμβιβασμού με το ΠΑΣΟΚ - υποστηρίζουν παράγοντες της κυβέρνησης - θα έθετε σε νέα τροχιά τις σχέσεις των δύο κομμάτων, με δεδομένο το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ να «επισημοποιήσει» τη θέση του στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και κεντροαριστεράς. Ενδιαφέρον που επαναβεβαίωσε χτες η παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη σύνοδο των ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες.

Συνεχίζουν τη σπέκουλα σε βάρος του ΚΚΕ!

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα κυβερνητικά στελέχη, στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν τις μεθοδεύσεις με επίκεντρο τον εκλογικό νόμο, σπεκουλάρουν σε βάρος του ΚΚΕ.

Οπως έκανε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, δηλώνοντας ότι «είναι μια τεράστια ευκαιρία να υπάρξει πραγματικά μία τομή στα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα. Και σε αυτή την ευκαιρία, μία ακόμα ευκαιρία, το ΚΚΕ γυρνάει την πλάτη»! Προσπαθώντας, μάλιστα, να αιτιολογήσει τους ισχυρισμούς του, πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι το ΚΚΕ με τον τρόπο που πολιτεύεται θα ήθελε άλλες μικρότερες δυνάμεις, εννοώ στο χώρο του 3%, στα αριστερά του, να διευκολυνθούν ώστε να μπουν στη Βουλή»!

Δηλαδή, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσανατολίζεται να διατηρήσει το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, όταν μόλις το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρόταση νόμου που κατέθετε, τόνιζε ότι αυτό «δε συμβιβάζεται με το σύστημα της απλής αναλογικής», ο Π. Σκουρλέτης επιχειρεί να παρουσιάσει ως εμπλεκόμενο σε παζάρια και τακτικισμούς το ΚΚΕ, που διαχρονικά πρότεινε και προτείνει την καθιέρωση απλής αναλογικής, χωρίς κανένα μπόνους και κανένα πλαφόν!

Συνεχίζοντας, μάλιστα, να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, ο Π. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι το ΚΚΕ γι' αυτό το λόγο θα ήθελε να παραμείνει το 3% και ότι πρέπει «κάποιες φορές αυτό το οποίο έχουμε στην καρδιά μας, να το ομολογούμε»!

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Κατηγορηματική κατάθεση για το ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης

Οι απαντήσεις του φίλου του Παύλου Φύσσα και αυτόπτη μάρτυρα στη δολοφονία του, Μιχ. Ξυπόλητου, για την εγκληματική ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή στην Πολιτική Αγωγή, χτες, στο δικαστήριο ήταν καίριες. Οπως και τα όσα κατέθεσε τη Δευτέρα και επανέλαβε χτες, ότι γνωρίζει για τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «σαν να την είχε ανακοινώσει από το βίντεο που η ίδια ανέβασε για τη Ζώνη του Περάματος, όπου εκεί οι χρυσαυγίτες και οι βουλευτές τους δήλωναν ότι θα διώξουν τους λακέδες του ΠΑΜΕ και θα έρθουν αυτοί να κάνουν κουμάντο στη Ζώνη και μετά από λίγες μέρες έγινε η επίθεση στο ΠΑΜΕ».

Και η χτεσινή του κατάθεση ήταν χαρακτηριστική:

Πολιτική Αγωγή: Τι ιδεολογία έχει η Χρυσή Αυγή;

Μάρτυρας: Φασιστική, ναζιστική.

Πολιτική Αγωγή: Εναντίον ποιων στρέφεται;

Μάρτυρας: Εναντίον πολιτικών αντιπάλων.

Πολιτική Αγωγή: Τι σύμβολα χρησιμοποιεί το κόμμα Χρυσή Αυγή;

Μάρτυρας: Μαίανδρο, σβάστικα...

Πολιτική Αγωγή: Τα τάγματα εφόδου;

Μάρτυρας: Τα ίδια σύμβολα.

Πολιτική Αγωγή: Πώς χαιρετά το κόμμα;

Μάρτυρας: Με ναζιστικό χαιρετισμό.

Πολιτική Αγωγή: Τα τάγματα εφόδου;

Μάρτυρας: Με τον ίδιο τρόπο.

Πολιτική Αγωγή: Εχετε δει συμμετοχή στελεχών σ' αυτά;

Μάρτυρας: Ναι, έχω δει και βουλευτές...

Τα παραπάνω επέφεραν τη γνωστή προσπάθεια των συνηγόρων υπερασπιστών των χρυσαυγιτών να αντιστρέψουν προκλητικά τη διαδικασία, προσπαθώντας να κάνουν συσχετισμούς ανόμοιους και αβάσιμους, να εξομοιώσουν τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης με τη δράση του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ κ.λπ. Αίσθηση προκάλεσε και η επιμονή των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών, με ερωτήσεις προς τον Μιχ. Ξυπόλητο για το... «σαβουάρ βιβρ» του μάρτυρα κατηγορίας Σ. Πουλικόγιαννη, που δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης.

Πάντως, από την προσπάθεια ενοχοποίησης δεν γλίτωσε ούτε η ποίηση, αφού οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών ρωτούσαν τον μάρτυρα με ανακριτικό ύφος, αν ενστερνίζεται (!) στίχο ποιήματος...

Τέλος, να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τα πρωτοφανή γεγονότα σε βάρος δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ (σ.σ. από τον χρυσαυγίτη δολοφόνο Ρουπακιά) την πρώτη μέρα διεξαγωγής της δίκης στο Εφετείο. Σημειώνει ακόμα ότι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη δίκη, αντιμετωπίστηκαν σκαιότατα από αστυνομικούς, όταν θέλησαν να προσεγγίσουν την έδρα για να εκθέσουν στην πρόεδρο του δικαστηρίου τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στη δουλειά τους. Επίσης, επισημαίνει ότι «δεν έγινε καμία προετοιμασία για τη διευκόλυνση των δημοσιογράφων που καλύπτουν τη δίκη, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένος χώρος, που να μπορούν να καθίσουν, ώστε να παρακολουθούν τη διαδικασία, τι καταθέτουν οι μάρτυρες, τι ρωτούν οι δικηγόροι».

Χυδαία πρόκληση

Στο μεταξύ, σε χυδαία πρόκληση προχώρησε, χτες, ο Θάνος Τζήμερος, αποκαλώντας δημοσίως τον δολοφονημένο από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά, Παύλο Φύσσα, «φασισταρά»! Στο στόχαστρό του βρέθηκε και η μητέρα του Π. Φύσσα, που αντιμετωπίζει καθημερινά την προκλητικότητα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Σε ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα, μεταξύ άλλων, σημειώνουν: «Η χρήση του ονόματος του Παύλου Φύσσα και της μητέρας του Μάγδας γίνεται σε μία προκλητική προσπάθεια να αποκτήσει ο υβριστής τους υπόσταση. Μην έχοντας κανένα άλλο τρόπο να έλθει στην επικαιρότητα, προσπαθεί ανεπιτυχώς να εξισώσει τον θύτη με το θύμα. Εσκεμμένα, δε, παραλείπει - σε μία αποτυχημένη προσπάθεια marketing του εαυτού του - να αναφέρει ποιοι εκπαίδευσαν και όπλισαν το χέρι του δολοφόνου».

ΤΕ ΒΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΛΟΥ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ
Εκδήλωση για τους εκτελεσμένους στο Καζανάκι

Αφιερωμένη στους εκτελεσμένους της εφημερίδας «Αναγέννηση» η φετινή εκδήλωση

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 156 κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, δίπλα στο ΚΚΕ, που εκτελέστηκαν από το αστικό κράτος την περίοδο Δεκέμβρη 1947 - Σεπτέμβρη 1949 στο Καζανάκι, διοργανώνουν σήμερα, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο μνημείο που έχει στηθεί στο χώρο των εκτελέσεων, η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στη φετινή εκδήλωση, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ, θα τιμηθούν ιδιαίτερα οι εκτελεσμένοι σύντροφοι που ήταν χρεωμένοι στην έκδοση και διακίνηση της εφημερίδας «Αναγέννηση». Πρόκειται για 20 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που έπεσαν νεκροί, σε μία από τις μεγαλύτερες εκτελέσεις που έγιναν στο Καζανάκι, στις 4/4/1949.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Στ. Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν μπαίνουμε σε παζάρια και παιχνίδια αποπροσανατολισμού του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του σχετικά με τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Απλή αναλογική σημαίνει κανένα μπόνους, κανένα πλαφόν, όπως έχει αποτυπωθεί στη λαϊκή συνείδηση για δεκαετίες, όπως έχει διατυπωθεί στην πρόταση του ΚΚΕ διαχρονικά, καθώς κι όπως ακριβώς προέβλεπε και η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμα αρχίσει τις πολλές κωλοτούμπες.

Περιμένουμε την κυβέρνηση να καταθέσει το σχέδιό της και δεν μπαίνουμε σε παζάρια και παιχνίδια αποπροσανατολισμού του λαού, όπως κάνουν άλλα κόμματα που καθορίζουν τη στάση τους στον εκλογικό νόμο καιροσκοπικά, με βάση τι τους συμφέρει κάθε φορά και με τα μάτια στραμμένα στην κυβερνητική καρέκλα, για να συνεχιστεί η ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Αλλωστε και η παρουσία του πρωθυπουργού στη συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών δείχνει ξεκάθαρα τι στοχεύει με τον εκλογικό νόμο, ποια ανοίγματα και ποιες συμμαχίες επιδιώκει με την παλιά σοσιαλδημοκρατία».

ΤΕ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τον ματωμένο Μάη του '36

Η ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στον πολυχώρο «ΕΛΙΑ» στη Βέροια, με θέμα «Ο ματωμένος Μάης του '36 - Οι ηρωικοί αγώνες της εργατικής τάξης του Μάη του '36 - Συμπεράσματα και διδάγματα για σήμερα».

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα προβληθεί και ταινία αφιερωμένη στο Μάη του '36.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ