ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /40
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε αγωνιστική τροχιά για τα σύγχρονα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία και στην προστασία της μητρότητας

Το μπλοκ της ΟΓΕ στην πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Το μπλοκ της ΟΓΕ στην πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Με επίκεντρο την ανασύνταξη των Συλλόγων και των Ομάδων Γυναικών, προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, συζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, στη συνεδρίασή του το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη.

Η κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης μέσα από το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που χτυπά εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, η συνέχιση της εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, μέσα και από την επικείμενη ανανέωση της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις, η όξυνση μιας σειράς προβλημάτων που ταλαιπωρούν τη λαϊκή οικογένεια, είναι μερικές από τις πλευρές που διαμορφώνουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες οι Σύλλογοι και οι Ομάδες καλούνται να σχεδιάσουν τις πρωτοβουλίες τους.

Η Ομοσπονδία έχει ανοιχτό μέτωπο απέναντι στην επικείμενη ανανέωση από την κυβέρνηση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» ΗΠΑ και Ελλάδας και έχει πάρει τη θέση της δίπλα στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, μαζί με άλλους φορείς, προετοιμάζοντας αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

«Απευθυνόμαστε στις γυναίκες εξηγώντας τους ότι οι κίνδυνοι δεν απομακρύνονται όσο κυριαρχεί η άγνοια και η παθητικότητα, αλλά όσο πιο πλατιά δυναμώνει η συλλογική δράση. Γι' αυτό προχωράμε σε πρωτοβουλίες σύγκρουσης με τα κυβερνητικά σχέδια σε συνεργασία με το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, προκειμένου να δώσουμε μαζική, μαχητική απάντηση», σημείωσε στην εισηγητική της ομιλία η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα.

Στην ίδια κατεύθυνση, κάλεσε τους Συλλόγους και τις Ομάδες τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα να δυναμώσουν την αλληλεγγύη «στις γυναίκες των γειτονικών χωρών, στις χιλιοβασανισμένες γυναίκες - θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, στις χιλιάδες πρόσφυγες και τα παιδιά τους».

Καμπάνια με επίκεντρο την «ευελιξία» και τις επιπτώσεις της

«Λάστιχο ωράριο - λάστιχο ζωή, γυναίκα οργανώσου για την ανατροπή». Με το σύνθημα αυτό η ΟΓΕ θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε καμπάνια με επίκεντρο την «ευελιξία στην εργασία», με πρωτοβουλίες που θα φωτίζουν τόσο τις αιτίες της εργασιακής βαρβαρότητας που βιώνουν οι εργαζόμενες όσο και τις συνέπειές της για τα δικαιώματά τους στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο.

Με την πρωτοβουλία της η ΟΓΕ επιδιώκει να αναδείξει τις σημερινές ανάγκες των γυναικών, να προβάλει αιτήματα και διεκδικήσεις γύρω από τα δικαιώματά τους στην εργασία και την προστασία της μητρότητας. Να προβάλει την αναγκαιότητα της οργάνωσης και συμμετοχής της γυναίκας στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στο εργατικό κίνημα.

Ηδη, η συμμετοχή Συλλόγων και Ομάδων στις απεργιακές συγκεντρώσεις την περασμένη Τρίτη και η προετοιμασία για την κλιμάκωση της αγωνιστικής, μαχητικής απάντησης των εργατικών σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων ενάντια στο πολυνομοσχέδιο, αποτελούν την καλύτερη αφετηρία για την καμπάνια. Το επόμενο διάστημα Σύλλογοι και Ομάδες θα οργανώσουν συνελεύσεις για να συζητήσουν και να αποφασίσουν το πρόγραμμα δράσης και πρωτοβουλιών.

Μέσα από την πολύμορφη δράση επιδιώκουν να αναπτυχθεί ο κοινός βηματισμός με εργατικά σωματεία, με επίκεντρο κλάδους με μεγάλη γυναικεία συμμετοχή και κυριαρχία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, όπως ο Επισιτισμός - Τουρισμός, οι Τηλεπικοινωνίες, το Χρηματοπιστωτικό, η Υγεία, η Παιδεία, αλλά και εργασιακούς χώρους όπως οι δήμοι και οι Περιφέρειες.

«Σήμερα η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, η αύξηση της παραγωγικότητας, μπορεί να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις γυναίκες, με μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες μας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος. Αυτή η πρόοδος μπορεί να μας εξασφαλίσει τη δυνατότητα να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, με σταθερό ωράριο, και να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά, ενώ ταυτόχρονα θα συμμετέχουμε και στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας», σημείωσε η πρόεδρος της ΟΓΕ, παρουσιάζοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο την πρόταση για την καμπάνια.

«Δεν υπάρχει σήμερα άλλος δρόμος για να διεκδικήσουμε τη γυναικεία ισοτιμία παρά μόνο η συλλογική διεκδίκηση. Ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τις συνέπειες του εργασιακού μεσαίωνα. Μόνο με τον οργανωμένο, συλλογικό αγώνα μπορούμε να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας ανήκουν και μας τα στερούν ΕΕ και κυβερνήσεις, για να πλουτίζουν μια χούφτα παράσιτα», πρόσθεσε, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη περισσότερες γυναίκες να πάρουν θέση στη συλλογική δράση.

Δράση με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες

Τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες για τα οφέλη της «ανάπτυξης για όλους» (όπως άλλωστε έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη «δίκαιη ανάπτυξη»), μια σειρά από τοποθετήσεις και παρεμβάσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο ανέδειξαν τι σημαίνει η «ανάπτυξη» για τις γυναίκες και τις οικογένειές τους.

Μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα φώτισαν ότι όταν πρόκειται για μελέτες, έργα και υποδομές που αφορούν τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών κολοσσών, τότε όλα γίνονται στο «άψε σβήσε». Οταν όμως πρόκειται για κοινωνικές υποδομές προστασίας της λαϊκής οικογένειας, τότε τα χέρια της κυβέρνησης, της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, είναι «δεμένα». Γιατί οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες θεωρούνται «κόστος» για το κράτος και τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Στην Κρήτη, η γύμνια των υποδομών αποτυπώθηκε με τραγικό τρόπο στις πλημμύρες του προηγούμενου διαστήματος. Η αποκατάσταση των προβλημάτων «έτρεξε» μόνο εκεί που το απαίτησαν οι ανάγκες των ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ μπήκε «στον πάγο» σε χωριά που δεν σέρνουν το άρμα της «τουριστικής ανάπτυξης» και των οποίων οι κάτοικοι έμειναν για καιρό χωρίς ρεύμα.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών ανέδειξαν τις ευθύνες των κρατικών θεσμών, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, όπως στη Δυτική και Ανατολική Αττική, ενάντια στους σχεδιασμούς για νέο ΧΥΤΑ Δυτ. Αττικής και νέο ΧΥΤΥ στο Γραμματικό. Τέτοια αγωνιστική δράση αναπτύχθηκε και για το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών μονάδων στο Αιγάλεω, αλλά και για να φύγουν τα «καζάνια του θανάτου» στο Πέραμα.

Σε πολλούς δήμους η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, χωρίς να έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες και κτίρια καθώς και το αναγκαίο προσωπικό, οδήγησε σε μια εκρηκτική κατάσταση: Νήπια και προνήπια στοιβάζονται σε τμήματα των 25 παιδιών, κάνουν μάθημα σε κοντέινερ και συστεγάζονται με Δημοτικά, Γυμνάσια, ακόμα και Λύκεια. Στο δήμο Αγίου Δημητρίου, ο Σύλλογος έκανε παρέμβαση στην δήμαρχο μαζί με μητέρες νηπίων, ενώ προγραμματίζει και την αγωνιστική συνέχεια.

Στην ημερήσια διάταξη των Συλλόγων και των Ομάδων βρίσκονται και τα προβλήματα των εργαζόμενων γυναικών στους χώρους δουλειάς. Η Ομάδα στη Λοκρίδα έχει διαύλους επικοινωνίας με εργαζόμενες στα εργοστάσια της περιοχής, επικεντρώνοντας στις άθλιες εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στα εργολαβικά συνεργεία.

Ο Σύλλογος στη Νίκαια βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην καθαριότητα του νοσοκομείου, που αντιμετωπίζουν την απληρωσιά και την απειλή της ανεργίας. Σε όλη τη χώρα, Σύλλογοι και Ομάδες απευθύνονται σε γυναίκες που δουλεύουν στους δήμους και στις Περιφέρειες μέσα από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» και σύντομα θα επιστρέψουν στις ουρές της ανεργίας, και τις καλούν στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Η πολύμορφη αγωνιστική δράση που αναπτύχθηκε έχει στο επίκεντρο την προσπάθεια συσπείρωσης εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, άνεργων γυναικών, με αιτήματα που κριτήριο έχουν τις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας και της οικογένειάς της.

Με εφόδιο την πείρα από τη δράση τους, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες βάζουν ψηλά τον πήχη για το επόμενο διάστημα: Εχουν ανοιχτές τις κεραίες τους για να εντοπίζουν τα προβλήματα που απασχολούν τις γυναίκες. Η αγωνιστική τους παρέμβαση επιδιώκει να αναδείξει τις αιτίες που συνδέουν το κάθε επιμέρους πρόβλημα με τη γενικότερη πολιτική που το γεννά και το διαιωνίζει. Σε αυτήν την κατεύθυνση, παίρνουν διεκδικητικές πρωτοβουλίες ενάντια στην κυβέρνηση, στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, απευθύνοντας κάλεσμα συσπείρωσης και σε άλλους φορείς.


Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Δελτίου

Με εξώφυλλο αφιερωμένο στο θέμα της καμπάνιας και μια σειρά από άρθρα στα οποία εργαζόμενες, μέλη επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων, αποτυπώνουν τις επιπτώσεις της «ευελιξίας», παρουσιάζουν τη δράση και τα αιτήματα των συνδικάτων, κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Δελτίου της ΟΓΕ.

«Ας προβληματιστούμε γιατί οι γυναίκες εργαζόμενες είναι αναγκασμένες να υφίστανται την "ευελιξία", την ανασφάλεια, τη δουλειά χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ υπάρχουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις για να ζούμε καλύτερα, με λιγότερες ώρες δουλειάς και περισσότερο ελεύθερο χρόνο, με σταθερή και μόνιμη δουλειά, με διευρυμένα εργατικά δικαιώματα, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας», σημειώνει το εισαγωγικό άρθρο της Σύνταξης, δίνοντας τη σκυτάλη στις γυναίκες από τους κλάδους και τους χώρους δουλειάς.

Στο ίδιο τεύχος περιλαμβάνονται άρθρα που επικεντρώνουν στις ανάγκες και τα σύγχρονα δικαιώματα των παιδιών: Για δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή. Για δημόσιες, δωρεάν, αναβαθμισμένες δομές για τις ειδικές ανάγκες των παιδιών με αναπηρία. Για μέτρα που πρέπει να παρθούν για τα εκατοντάδες ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, που έχουν φτάσει στη χώρα μας, όταν οι κυβερνήσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους οδηγούσαν στον ξεριζωμό τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ