ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούλη 2018 - Κυριακή 29 Ιούλη 2018
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Ξεχωριστό και φέτος το πρόγραμμα στο Στέκι Πολιτισμού

20 - 22 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον

Από τις περσινές εκδηλώσεις στο Στέκι Πολιτισμού
Από τις περσινές εκδηλώσεις στο Στέκι Πολιτισμού
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ, με σύνθημα «Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!» (Γ. Ρίτσος), θα κορυφωθούν στην Αθήνα, στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον, στις 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη. Στο πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεχωρίζει και ο χώρος του Πολιτισμού, που θα στεγαστεί και φέτος στον γνώριμο χώρο του πια, στο Θεατράκι του Πάρκου, συμβάλλοντας με το πλούσιο πρόγραμμά του στην ανάδειξη του περιεχομένου του Φεστιβάλ μέσα από την Τέχνη. Στον χώρο αυτό γίνεται προσπάθεια να συγκεντρώνονται κάθε χρόνο οι δραστηριότητες των πολιτιστικών και άλλων ομάδων της ΚΝΕ, αλλά και νέων καλλιτεχνών.

Φέτος, ο πήχης των απαιτήσεων ανεβαίνει πιο ψηλά για την Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει πολλούς μήνες νωρίτερα... Η ηρωική δράση του ΚΚΕ, η αλύγιστη στάση μπροστά στις κρίσιμες καμπές της Ιστορίας, το δίκιο του αγώνα, η πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση αποτέλεσαν και αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους Ελληνες καλλιτέχνες. Είναι δεκάδες αυτοί που στρατεύτηκαν με το Κόμμα, που αφιέρωσαν είτε το έργο τους είτε τη ζωή τους, πολλές φορές και τα δύο. Το ΚΚΕ γαλούχησε πολλούς από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Μέσα από τις δραστηριότητες, τις εκδηλώσεις, την έκθεση, επιδιώκουμε να έρθει η νέα γενιά σε επαφή με καλλιτέχνες που εξέφρασαν τους αγώνες, τις αγωνίες, τα οράματα και την προοπτική του λαού μας. Να γνωρίσουν οι νέοι τους κομμουνιστές καλλιτέχνες που στρατεύτηκαν στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Να μάθουν για τη σπουδαία θέση που κατείχε και κατέχει η δική μας τέχνη στη μάχη για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος.

Εικαστική έκθεση και κατασκευές αφιερωμένες στα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Από την περσινή εικαστική έκθεση και τις κατασκευές που είχαν φιλοξενηθεί στο Στέκι Πολιτισμού
Από την περσινή εικαστική έκθεση και τις κατασκευές που είχαν φιλοξενηθεί στο Στέκι Πολιτισμού
Και τις τρεις μέρες στο χώρο του Πολιτισμού θα φιλοξενείται έκθεση με έργα - ψηφιακής ανατύπωσης - πάνω από 20 Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών του 20ού αιώνα. Εργα που εξιστορούν την 100χρονη ηρωική δράση του ΚΚΕ και την πάλη του λαού: Τη ζωή της εργατικής τάξης, τον αγώνα της δεκαετίας του '40, τη ζωή στο βουνό, τις εξορίες, τις φυλακές, την ανάγκη οργάνωσης του λαού, τη διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών. Εργα που τροφοδοτούν τη μνήμη όλων εκείνων που έζησαν αυτές τις μεγάλες ώρες, αλλά και εκείνων που ήρθαν πολύ αργότερα... Τα έργα προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές, πολλοί είναι οι απόγονοι των εικαστικών που παραχώρησαν τα έργα με μεγάλη χαρά, προκειμένου να εκτεθούν στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, για να τα γνωρίσει η νέα γενιά. Αλλα έργα προέρχονται από Μουσεία, Ιδρύματα, καθώς και από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ.

Ξεχωριστό κομμάτι στον χώρο του Πολιτισμού θα αποτελέσει η ενότητα αφιερωμένη στην ανάδειξη της τέχνης που αναπτύχθηκε στο ξερονήσι του Αη Στράτη από τους εξόριστους. Ο Αη Στράτης για τον ελληνικό λαό είναι συνώνυμο της εξορίας. Και πώς να μην είναι, αφού άρχισε να λειτουργεί ως τέτοιος τόπος ήδη από τη δεκαετία του '30. Η κυβέρνηση του Βενιζέλου με το περίφημο «Ιδιώνυμο» έστελνε κατά δεκάδες κομμουνιστές και αγωνιστές εκεί. Ανάμεσά τους ο Δημήτρης Γληνός και ο Κώστας Βάρναλης. Μέχρι να κλείσει το στρατόπεδο του Αη Στράτη, το 1962, πέρασαν πολλοί καλλιτέχνες. Γιάννης Ρίτσος, Μάνος Κατράκης, Θέμος Κορνάρος, Τάσος Λειβαδίτης, Μενέλαος Λουντέμης, Τζαβαλάς Καρούσος, Γιώργος Φαρσακίδης, Χρίστος Δαγκλής και πολλοί άλλοι. Με λιγοστά μέσα αλλά τεράστια δημιουργικότητα, οι εξόριστοι οργάνωσαν πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, ειδικά την περίοδο 1947 - 1962: Εχτισαν θέατρο, συγκρότησαν μαντολινάτα και ομάδα χορού, έγραφαν και ζωγράφιζαν. Οι παραστάσεις περνούσαν από τη λογοκρισία της διοίκησης του στρατοπέδου, όμως οι εξόριστοι έδιναν το δικό τους περιεχόμενο στα έργα... Οι κάτοικοι του νησιού αψηφούσαν πολλές φορές την απαγόρευση και κρυφά παρακολουθούσαν τις παραστάσεις. Για πρώτη φορά στη ζωή τους έβλεπαν θέατρο... Σε αυτήν την ενότητα ξεχωριστό ενδιαφέρον θα έχουν οι κατασκευές που φτιάχνει ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών, σπουδαστών του Πολυτεχνείου, και θα αναπαριστούν σκηνικά από παραστάσεις. Αναφέρουμε, χαρακτηριστικά, το σκηνικό από τους «Πέρσες» του Αισχύλου, που φιλοτέχνησε ο Χρίστος Δαγκλής και ήταν και η πρώτη παράσταση που ανέβηκε, τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Γιώργη Φαρσακίδη, τη «Νέα Βαβυλωνία», αλλά και ζωγραφική μακέτα από άγνωστο έργο, που φυλάσσεται στο Αρχείο του ΚΚΕ.

Κατασκευάζοντας σκηνικά από παραστάσεις που ανέβηκαν στον Αη Στράτη
Κατασκευάζοντας σκηνικά από παραστάσεις που ανέβηκαν στον Αη Στράτη
«Πέρασε μια βδομάδα τώρα που δόθηκε η δεύτερη παράσταση των Περσών... Την ανέβασε ο Κατράκης. Οι άνθρωποι που παίζανε, για πρώτη φορά ανεβαίνανε στη σκηνή. Ομως η παράσταση στάθηκε τόσο καλή που ακόμη η ίδια θα μπόραγε να σταθεί και έξω περίφημα. Πρώτος Κορυφαίος ο Καρούσος, Εξάγγελος ο Κατράκης... Χορός από 18 γέρους. Δουλειά σκληρή και βασανιστική. Κοντεύει η ώρα της παράστασης... Κάποια ανησυχία επικρατεί. Η παράσταση αρχίζει. Απλώθηκε τέλεια σιγαλιά. Η όραση και η ακοή βρίσκονται στη μεγαλύτερή τους ένταση. Η ανάσα σταματάει και οι καρδιές των ανθρώπων ριγούν από τη συγκίνηση. Οι αθάνατες αλήθειες, ξαναζωντανεμένες, μπαίνουν ίσια στην ψυχή όλων...». (Απόσπασμα από γράμμα του Χρίστου Δαγκλή προς την Βικτωρία Θεοδώρου, επίσης εξόριστη στο Τρίκερι, 1951).

Το πρόγραμμα του Στεκιού

Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη

Στις 18.30, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, από τον θίασο «Ιόβακχο».

Στις 20.00, η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ θα ανεβάσει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Το Φως που καίει» του Κώστα Βάρναλη. Το συγκλονιστικό αυτό έργο του Βάρναλη αποτελεί την έναρξη μιας νέας εποχής, τόσο για τον ίδιο τον ποιητή και την τέχνη του όσο και για την ίδια την ελληνική Λογοτεχνία. Ο Βάρναλης, συγκλονισμένος από τη φλόγα και την αλήθεια της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη Ρωσία το 1917, εμπνέεται και δημιουργεί «Το Φως που καίει». Μέσα από την καυστική του γλώσσα, τους εξαιρετικούς συμβολισμούς και τη δύναμη του λόγου του, γκρεμίζει συθέμελα την παλιά κοινωνία, ξεγυμνώνει την ψεύτικη ηθική της, τους μηχανισμούς καταστολής του λαού και αναδεικνύει τη γέννηση της καινούργιας κοινωνίας, που είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό να οικοδομηθεί. Και καθοδηγητής σε αυτό το τσάκισμα και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας είναι ο «Οδηγητής», όπως ο ίδιος γράφει στο περίφημο ποίημα που αποτελεί κομμάτι του έργου.

«Καισαριανή στα οδοφράγματα», έργο του Γιώργου Σικελιώτη που θα υπάρχει στην έκθεση
«Καισαριανή στα οδοφράγματα», έργο του Γιώργου Σικελιώτη που θα υπάρχει στην έκθεση
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη

Στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - αφιέρωμα στην κομμουνίστρια λογοτέχνη και παιδαγωγό Ελλη Αλεξίου.«Νιώθω πολύ ευτυχισμένη στη ζωή μου. Και νιώθω ότι η ευτυχία μου είναι το Κόμμα μου. Η ιδέα πως είμαι ένα κομμάτι απ' αυτόν τον ωραίο κόσμο, μου δίνει μια δύναμη που δεν μπορώ να την περιγράψω. Αγαπώ τη ζωή γιατί είμαι στο Κόμμα». Η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στις εκδηλώσεις που αγκαλιάζουν το Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβρη με θέμα την επίδραση του εργατικού επαναστατικού κινήματος στην ελληνική Λογοτεχνία (έως το 1940).

Προηγουμένως, στις 19.30, θα πραγματοποιηθεί συναυλία μουσικής, αφιερωμένη σε μουσικές που γράφτηκαν για τον κινηματογράφο. Από τα βουβά φιλμ μέχρι και τις υπερπαραγωγές του σήμερα, η μουσική αποτελεί αναγκαίο οργανικό κομμάτι της 7ης Τέχνης. Εχουν γραφτεί αριστουργήματα σε αυτό το πάντρεμα, από σπουδαίους συνθέτες. Αυτήν την πορεία θα μας εξιστορήσει η ορχήστρα που θα πραγματοποιήσει τη συναυλία, συγκροτημένη από νέους ταλαντούχους μουσικούς, αποκλειστικά για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Σάββατο 22 Σεπτέμβρη

Στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί παράσταση των Τμημάτων Φωνητικής που στεγάζονται στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ. Μια εξαιρετική ομάδα νέων παιδιών, που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσα από έργα των Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και Ιάκωβου Καμπανέλλη.


ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Εθνική κατάθλιψη...

1. ...για όσους αναγκάστηκαν να διαλέξουν τον τρόπο που θα πεθάνουν ανάμεσα στη φωτιά και τον πνιγμό.

2. ...για τις γελοίες διαπιστώσεις και κρίσεις της κατάστασης. Οταν δεν έχεις τι να πεις, καλύτερα να σιωπήσεις.

3. ...για τις αμφιβόλου προελεύσεως πληροφορίες και αναλύσεις που διοχετεύονται ως σίγουρες και ρίχνουν τη σκιά τους στην αλήθεια.

4. ...γιατί η εθνική επωδός «εγώ ξέρω» αποδείχτηκε ισχυρότερη από καθετί άλλο, για μια ακόμη φορά. Αναφέρομαι σε όσους δεν ανησύχησαν γιατί θεώρησαν πως η φωτιά είναι μακριά και δεν τους αφορούσε. Σε τρία λεπτά όμως, ο άνεμος άλλαξε ρότα...

5. ...για την αίσθηση της αυτονόητης αδυναμίας μπροστά στην απόλυτη παρουσία της φύσης, για την απουσία στοιχειώδους γνώσης ότι και ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης.

6. ...γιατί μεγαλύτερη υποδούλωση από την υποταγή στον τρόμο και τον πανικό δεν υπάρχει. Οταν χάνεται στοιχειωδώς η ψυχραιμία, βρίσκει έδαφος το κακό.

7. Ο σοφός Επίκουρος έλεγε ότι, βασανιζόμενος ο ίδιος, δεν θα υπέφερε περισσότερο από το να βλέπει τον φίλο του να βασανίζεται. Αυτό σκέφτηκα, αναλογιζόμενος όσους αναζητούσαν οικείους και φίλους μέσα στις φλόγες.

8. Από την απόλαυση της θερινής ραστώνης, η ζωή μετατράπηκε σε επικίνδυνο παιχνίδι, με τον θάνατο κυρίαρχο, να παίζει εν ου παικτοίς, να θερίζει και να συλλέγει ψυχές.

9. Η καταγραφή των νεκρών, μια ενέργεια τρομερή αλλά απαραίτητη. Ενα όνομα στη λίστα, χωρίς ύπαρξη, που γίνεται αριθμός, ξεπέφτει στη στατιστική και στο εξής θα συγκρίνεται με άλλους αριθμούς, όπως τους νεκρούς της Ηλείας.

10. Ο νους μου πάει στα χαμένα παιδιά. Τους παίδες εν καμίνω. Μόνο που εδώ δεν έψαλλαν, ούτε σήκωναν τα χέρια στον ουρανό για να αποδείξουν την πίστη τους στον ύψιστο παγιδοφόρο. Εδώ χάθηκε η πολύτιμη αθωότητα του μέλλοντος. Πέταξαν όπως μόνο εκείνα γνωρίζουν, και από την Απέναντι Οχθη μικρά πουλιά, πουλάκια, θα κελαηδούν για όλους.

11. «Ολομόναχος αδικαίωτος κι ανυπεράσπιστος / ελεεινός από βίαιο ύψος που πάει στράφι / κάθε χιλιόμετρο μέλλον ένα βραδύκαυστος θάνατος. / Πότε θα με γκρεμίσει η ποθούμενη φλόγα στα σωθικά μου / στα φυλλοκάρδια μου η αμέτοχη λύση / η ακάλεστη διακοπή ώστε ν' αρχίσει αμέσως η αποσύνθεση. / Ητανε κουβαράκι κάποτε μαζεμένος ο χρόνος / στα ιλιγγιώδη ποσοστά της αφάνταστης μικρούλης. / Κανένας Κάλχας και κανένας οίστρος της τράπουλας - / η τύχη μας δεν είχε βγάλει τα φτερά της εντελέχειας. / Κι όμως εκεί στα έγκατα φυτευότανε δίχως νόημα / η ερεβώδης ιδιορρυθμία του θανάτου / -αυτό που δοκιμάζουμε στο όνομα «ηλικία», / κι άλλη Ανοιξη εφέτος και άλλη- / στη δράκαινα διάρκεια - διαλεκτική... / Κι άλλα πλήγματα στο στήθος κι άλλα / φονικά διάτορα εικοσιτετράωρα. / Στο κάπνισμα γρήγορα - να υπάρχουμε δήθεν άτρωτοι» (Νίκος Καρούζος, «Να γύριζα στο Τίποτα», από το βιβλίο «Δυνατότητες και χρήση της ομιλίας»).


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Καλλιτεχνικό και πολιτικό αντάμωμα της νεολαίας

Με τη συμμετοχή γνωστών και αξιόλογων καλλιτεχνών αλλά και νεανικών μουσικών σχημάτων πραγματοποιούνται από τις αρχές Αυγούστου οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ σε μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας, στην πορεία προς την κορύφωσή του.

Ηδη ετοιμάζεται το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για αυτό το μεγάλο πολιτιστικό και πολιτικό αντάμωμα της νέας γενιάς, που αγκαλιάζει όλη τη χώρα και φέτος έχει σύνθημα «Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!», εμπνευσμένο από το ποίημα «Καπνισμένο Τσουκάλι», που έγραψε ο μεγάλος κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα προγράμματα από το καλλιτεχνικό κομμάτι των εκδηλώσεων σε μία σειρά μεγάλες πόλεις.

Στη Θεσσαλονίκη

Στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, που θα φιλοξενηθούν στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη θα γίνει η κεντρική πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Τις τρεις μέρες των εκδηλώσεων θα ξεδιπλωθεί ένα πλούσιο και ενδιαφέρον καλλιτεχνικό και πολιτικό πρόγραμμα στις τρεις κεντρικές σκηνές του Φεστιβάλ, από αξιόλογους δημιουργούς. Συγκεκριμένα:


Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη:

Στην κεντρική σκηνή ξεχωρίζει το αφιέρωμα στον Γ. Κουγιουμτζή με τον Γιώργο Νταλάρα.

Στη Λαϊκή Σκηνή το πρόγραμμα περιλαμβάνει λαϊκό γλέντι με τους Πετρολούκα Χαλκιά και Γιάννη Λίτσιο.

Στη Νεανική Σκηνή θα εμφανιστούν οι Imam Baildi.

Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη:

Στην Κεντρική Σκηνή, συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη

Στη Λαϊκή Σκηνή, συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη

Στη Νεανική Σκηνή, εμφανίζονται τα Κίτρινα Ποδήλατα και οι Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης - Τσολιάς εντ δε τσολιά μπαντ.

Σάββατο 15 Σεπτέμβρη:

Στην Κεντρική Σκηνή, Αφιέρωμα στον ποιητή μας Γιάννη Ρίτσο με τον Θάνο Μικρούτσικο, την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη. Συναυλία του Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Στη Λαϊκή Σκηνή, λαϊκό γλέντι με τον Αγάθωνα

Στη Νεανική Σκηνή, μουσικό πρόγραμμα με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα, Μανώλη Φάμελο.

Παράλληλα με τις κεντρικές συναυλίες, όπως κάθε χρόνο το Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει μια σειρά ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, ενώ ανάμεσά τους ξεχωρίζουν δύο κεντρικές εκδηλώσεις - συζητήσεις. Την Πέμπτη στο Εργατικό Στέκι, με θέμα «Η συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος - Η πείρα με την πάλη με την εργοδοσία, το κράτος και τους μηχανισμούς του» και την τρίτη μέρα των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Η ίδρυση και η δράση της ΚΝΕ την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας 1967 -1974».

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, οι κεντρικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Νότιο Πάρκο, την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν τη δεύτερη μέρα με την ομιλία του Θοδωρή Χιώνη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη σκηνή του Φεστιβάλ την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθούν συναυλίες από τους Μύρωνα Στρατή και Γλυκερία και την επόμενη μέρα στη σκηνή του Φεστιβάλ θα ανέβουν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης - Τσολιάς εν δε τσολιά μπαντ.

Στη Λάρισα

Στη Λάρισα, οι κεντρικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην κοίτη του Πηνειού, στις 14 - 15 Σεπτέμβρη. Την πρώτη μέρα θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη:

Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Αφιέρωμα σε μελοποιημένη ποίηση του Κ. Βάρναλη και του Γ. Ρίτσου, με τη μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Φωτιάδη

Σάββατο 15 Σεπτέμβρη:

Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη

Συναυλία από τοπικά νεανικά μουσικά σχήματα

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, συζητήσεις, αθλητικές δραστηριότητες, έκθεση, ενώ θα λειτουργεί παιδότοπος.

Στο Βόλο

Στο Βόλο, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πάρκο Ρήγα Φεραίου (Δημαρχείο), στις 7 - 8 Σεπτέμβρη. Τη δεύτερη μέρα θα γίνει και η κεντρική πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν δύο σκηνές, μία στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου και η δεύτερη στο πάρκο, που θα φιλοξενήσουν συναυλίες, αφιερώματα και γλέντια. Ειδικότερα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη:

Συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου, η οποία θα ερμηνεύσει τραγούδια από γνωστούς συνθέτες και από την προσωπική της δισκογραφία.

Αφιέρωμα σε μελοποιημένη ποίηση.

Αφιέρωμα - δρώμενο στα 50 χρόνια της ΚΝΕ που θα πλαισιωθεί από βίντεο για την ιστορία της Οργάνωσης.

Παραδοσιακό - λαϊκό γλέντι.

Σάββατο 8 Σεπτέμβρη:

Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη

Συναυλία με μαθητικά μουσικά σχήματα

Αφιέρωμα στην 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ

Λαϊκό γλέντι

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν θεματικοί χώροι, μαθητικό, φοιτητικό στέκι, έκθεση κ.ά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ