ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούλη 2018 - Κυριακή 29 Ιούλη 2018
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της γυναίκας μου ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ, από το Κεντρικό Κιλκίς, που στις 29/7 συμπληρώνονται 6 χρόνια από το θάνατό της, προσφέρω 30 ευρώ στο ηρωικό ΚΚΕ.

Ο σύζυγός της Παπαδόπουλος Πέτρος

***

ΦΩΤΟ

Δεν τον ξεχνάμε αν και πέρασαν 15 χρόνια από το θάνατο του συντρόφου ΜΗΤΣΟΥ ΚΑΤΣΙΑΝΑΚΟΥ.

Τα χρόνια περνούν αλλά η θύμηση αγωνιστών σαν τον σύντροφο Μήτσο Κατσιανάκο παραμένει έντονη.

Ηταν σαν χτες που «έφυγε» ο πατέρας, ο σύντροφος με την ουσιαστική έννοια, απέναντι στους εργάτες, στους ανθρώπους του μόχθου. Τον θυμόμαστε πάντα. Αφοσιωμένος αγωνιστής του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ολοκληρωμένος κομμουνιστής.

Πέρασαν 15 χρόνια από την 3η Αυγούστου του 2003, που ο Μήτσος της Εργατικής Αχτίδας, των Οργανώσεων της Αττικής, της Κρήτης, των Τρικάλων, των Ελλήνων εργατών στη Γαλλία, των Οργανώσεων στη Δυτ. Ευρώπη, δεν είναι μαζί μας.

Από τα νεανικά του χρόνια εντάχθηκε στο επαναστατικό κίνημα όντας μέλος της ΔΝ Λαμπράκη και της ΕΔΑ. Το 1967 λίγο μετά τη δικτατορία έγινε μέλος του ΚΚΕ στο Παρίσι όπου εργαζόταν.

Συνδικαλιστικό στέλεχος της CGT στην αυτοκινητοβιομηχανία και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εργαζομένων στη Γαλλία. Οι Γάλλοι εργάτες τον θυμούνται. Δεν απουσίαζε από καμία εργατική διεκδίκηση. Αναδείχθηκε στέλεχος του Κόμματος και στο 9ο Συνέδριο εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του.

Σεμνός και ανιδιοτελής όπως πρέπει στο μέλος του ΚΚΕ, υπομονετικός στη βοήθεια και ανάδειξη στελεχών, πρόθυμος να σπεύσει όπου το Κόμμα τον χρειαζόταν. Από όπου πέρασε άφησε θετικό έργο.

Στα χρόνια της κρίσης στο Κόμμα, όταν άλλοι τα δίπλωναν και αποχωρούσαν από το ΚΚΕ, αγωνίστηκε πιστός στον μαρξισμό - λενινισμό, με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, στο λαό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
Είχε το χάρισμα της πειθούς. Βοηθούσε τους συντρόφους να κατανοούν τις δυσκολίες του αγώνα. Αταλάντευτος, με ευθυκρισία, συνέλαβε θετικά στην πρόοδο του Κόμματος. Παράδειγμα προς μίμηση αποτελούν η αγωνιστική του στάση, η συνέπεια, η ανιδιοτέλεια, η προσήλωσή του στα ιδανικά και τους στόχους του ΚΚΕ.

Τον θυμόμαστε πάντα. Στον δρόμο του αγώνα, τον νιώθουμε να διαδηλώνει. Στην πάλη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό είναι πιο έντονη η απουσία του. Στους σημερινούς καιρούς, αγωνιστές σαν τον Μήτσο είναι απαραίτητοι.

Στη μνήμη του η συντρόφισσα στη ζωή και στον αγώνα, Ελένη, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

«Εφυγες» ΘΑΝΑΣΗ ΜΟΥ και πέρασε ένας χρόνος και εμένα μου έχει μείνει συντροφιά μόνο ο πόνος.

Στη μνήμη σου και προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ προσφέρω 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Σπάτων - Αρτέμιδος.

Ελένη Μούζα

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αδελφού μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΣΣΑΡΗ, μέλους του ΚΚΕ και με τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατό του, οι αδελφές του προσφέρουν μέσω ΚΟΒ Μελισσίων 50 ευρώ για το μνημόσυνο που θα τελεσθεί στον Αγ. Γεώργιο Πηγής Μελισσίων το Σάββατο 4 Αυγούστου στις 9 το πρωί.

***

ΦΩΤΟ

Πριν ένα μήνα «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 87 ετών ο σεμνός αγωνιστής, μέλος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και σταθερά πιστός οπαδός του ΚΚΕ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΝΤΩΝΕΛΟΣ από το Βουνί Ληξουρίου Κεφαλονιάς.

Στη μνήμη του οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Παλικής του ΚΚΕ συγκεντρώσαμε και προσφέρουμε στο Κόμμα μας 130 ευρώ.

***

Στη μνήμη του ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΝΤΩΝΕΛΟΥ τα παιδιά του Σπύρος - Μαρία και Κώστας - Γενοβέφα προσφέρουν 100 ευρώ και η οικογένεια Χαραλάμπους Αντωνέλου προσφέρει στο Κόμμα 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Παλικής.

***

ΠΑΤΣΑΛΙΑ ΠΟΛΥΞΕΝΗ
ΠΑΤΣΑΛΙΑ ΠΟΛΥΞΕΝΗ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αξέχαστης φίλης και συντρόφισσας ΒΑΓΓΕΛΙΤΣΑΣ ΓΚΑΤΖΟΛΗ προσφέρουμε στο ΚΚΕ 150 ευρώ.

Λέανδρος και Σοφία Στεφάνου

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του φίλου τους ΝΙΚΟΥ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗ ο Μάκης και η Δώρα Γκούβα προσφέρουν στο ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω ΤΟ Μεταφορών.

***

ΦΩΤΟ

Ο Χαράλαμπος Πιτσιλός από τη Χίο, στη μνήμη της αγαπημένης του γυναίκας ΜΑΡΙΚΑΣ και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό της (27 Ιούνη 2017) προσφέρει στον «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ. Την εφημερίδα που αγαπούσε και περίμενε κάθε Κυριακή.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΚΟΥΒΙΕΛΟΥ) συντρόφου και αγωνιστή του ΚΚΕ προσφέρουν η σύζυγος και τα τέκνα του 100 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

***

Στη μνήμη του αδερφού, θείου μας και αιώνιου «συντρόφου» του «Ριζοσπάστη», ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, που απεβίωσε στις 19/06/2018 στη Λευκάδα, καταθέτουμε ως ενίσχυση στην εφημερίδα 100 ευρώ η αδελφή του Ελένη Κοντογεώργη - Στάμου και 100 ευρώ τα ανίψια του Παναγιώτης και Κωνσταντίνος Κοντογεωργής.

***

ΦΩΤΟ 6

Ο πατέρας μας ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΤΣΑΛΙΑΣ δολοφονήθηκε από τους ντόπιους συνεργάτες των Γερμανών την 1-9-1944. Υπήρξε μέλος του Κόμματος από το 1922 και υποψήφιος βουλευτής στα ψηφοδέλτια του Κόμματος στο νομό Κεφαλονιάς - Ιθάκης το 1927. Στη σύντομη ζωή του έζησε στην εξορία και στη φυλακή στα κάτεργα του Αη Στράτη, των Παξών κ.α.

ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΛΑΝΑ
ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΛΑΝΑ
Η μάνα μας ΣΟΥΣΑΝΑ ΠΑΤΣΑΛΙΑ έμεινε χήρα με τέσσερα ανήλικα παιδιά. Μας ανέθρεψε με τα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, το δίκιο των ταξικών αγώνων και όχι το μίσος για τους δολοφόνους του πατέρα μας.

Η εξαδέλφη μας ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΠΑΤΣΑΛΙΑ - ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ ήταν μέλος της ΕΠΟΝ Ιθάκης το διάστημα της Κατοχής, όπου ανέπτυξε δραστηριότητα στον τομέα της προπαγάνδας και του πολιτισμού, προσφέροντας όμορφες στιγμές χαλάρωσης στον σκλαβωμένο λαό.

Ο αδελφός μας ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΤΣΑΛΙΑΣ συνέδεσε τη ζωή του με την ΚΟ Ιθάκης του ΚΚΕ. Με τη στάση του ως πρωτοπόρου εργάτη, οικογενειάρχη και ανθρώπου έτοιμου και πρόθυμου να προσφέρει αλληλεγγύη, βοήθεια και γνώσεις σε όποιον το είχε ανάγκη, αλλά και ως κομμουνιστή δοσμένου στην υπόθεση του σοσιαλισμού ολόψυχα, δίχως ταλαντεύσεις, τίμησε τον τίτλο του μέλους του Κόμματος και άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην Ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος στο νησί μας.

Η αδελφή μας ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΤΣΑΛΙΑ - ΒΑΞΕΒΑΝΗ, σύζυγος του Γιάννη Πατσαλιά, κόρη αγωνιστή του ΔΣΕ, ακολούθησε τον πατέρα της στο βουνό. Μαζί με άλλα παιδιά πέρασε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας και στη συνέχεια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου σπούδασε εκπαιδευτικός. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΛΑΓΑΡΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΛΑΓΑΡΗΣ
Ο εξάδελφός μας ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΤΣΑΛΙΑΣ υπήρξε πιστός οπαδός του Κόμματος σε όλη του τη ζωή. Στην Κατοχή ήταν Αετόπουλο και συμμετείχε σε αποστολές για το πέρασμα ανταρτών του ΕΛΑΣ από Κεφαλονιά προς Αιτωλοακαρνανία. Πρόσφερε με το δικό του τρόπο στην υπόθεση του κινήματος, δείχνοντας πως αξίζει κάποιος να ζει και να πορεύεται στη ζωή με τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ιθάκης, 300 ευρώ.

Οικογένειες Γιάννη, Αγγελου και Γεράσιμου Πατσαλιά

***

ΦΩΤΟ

Ο ΤΣΙΧΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του Κυριάκου και της Αγγελικής, γεννημένος στα Χανιά της Κρήτης το 1922, απεβίωσε στις 15/7/2018 στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την επιθυμία του η οικογένειά του προσφέρει 200 ευρώ για το ΚΚΕ στην ΚΟΒ Α. Λιοσίων.

***

Στη μνήμη του δραστήριου μέλους του σωματείου μας ΒΑΓΓΕΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, πιστού φίλου του ΚΚΕ, προσφέρουμε αντί για στεφάνι 50 ευρώ στο κόμμα του το ΚΚΕ.

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Α. Λιοσίων - Ζεφυρίου - Καματερού - Φυλής

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΜΗΝΑ ΓΑΤΗ η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ασπρων Χωμάτων Νίκαιας.

Η γυναίκα του Μαρία

Τα παιδιά του Λίλη, Χρήστος, Σοφία, Γιάννης

Τα εγγόνια του Φιλοκλής και Μαρίλια

***

ΦΩΤΟ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΤΣΑΛΙΑΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΤΣΑΛΙΑΣ
Στη μνήμη του αξέχαστου ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΛΑΝΑ, του κομμουνιστή αγωνιστή που έδωσε όλη του τη ζωή για το δίκιο του ανθρώπου, την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική πρόοδο, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Αχιλλέα, δεν σε ξεχνάμε ποτέ. Είσαι για εμάς παράδειγμα.

Προσφέρουμε στο κόμμα μας το ΚΚΕ και για την 100χρονη ιστορική πορεία του 60 ευρώ.

Αγγελική - Νίκος Σωτηρίου

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συνταγματάρχη του ΔΣΕ στη Σάμο, ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΛΑΓΑΡΗ, που «έπεσε» ηρωικά μαζί με τους συναγωνιστές του, όντας περικυκλωμένοι, στις 21/7/49, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

Ο Γιάννης Μαλαγάρης ήταν ανθυπολοχαγός του πυροβολικού και επίκουρος αεροπόρος, και υπήρξε μέλος της ΑΣΟ στη Μέση Ανατολή, δράση για την οποία καταδικάστηκε σε θάνατο.

Η στάση ζωής και η θυσία του είναι παρακαταθήκη στον καθημερινό μας αγώνα για το δίκιο του εργαζόμενου λαού.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου και φίλου ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ ο Φώτης Γεωργιάδης προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αξέχαστης και αγαπημένης μας συντρόφισσας και συναδέλφου ΤΖΙΑΣ ΓΙΟΒΑΝΗ προσφέρουμε 20 ευρώ μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη».

Νικολέττα Δ., Σ. Π.

***

ΦΩΤΟ

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώθηκαν στις 25 Ιούλη από τότε που «έφυγε» ο σύντροφος ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Αγωνίστηκε μια ζωή για τα δίκαια του λαού, δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι και έμεινε πιστός στις αρχές του.

Με τη στάση ζωής του όχι μόνο βοήθησε την εργατική τάξη αλλά και πρωτοστάτησε στο να κρατήσει ο λαός μας την υπερηφάνειά του. Ο σύντροφος Χρήστος παρέμεινε ανυπότακτος και αταλάντευτα πιστός στα ιδανικά της εργατικής τάξης και του σοσιαλισμού. Πάλεψε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ανθρωποι σαν τον Χρήστο βοήθησαν το Κόμμα να καταξιωθεί στη συνείδηση του λαού και να γίνει ο εκφραστής των συμφερόντων του.

Γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες του Πόντου και της Μ. Ασίας. Σπούδασε Ιατρική στη Γαλλία και συνδέθηκε νεαρός με τα ιδανικά του αριστερού και του προοδευτικού κινήματος. Από το 1975 ήταν μέλος του ΚΚΕ, υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση από πολλά πόστα και επί σειρά ετών εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Ταύρου και νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού, της Κοινωνικής Πρόνοιας και στον αγώνα κατά των ναρκωτικών. Δραστηριοποιήθηκε επίσης στο φιλειρηνικό κίνημα.

Για πολλές δεκαετίες μέλος του ΚΚΕ, πάλεψε μέσα από τις γραμμές του για να δικαιωθούν τα οράματα του λαού μας. Για έναν κόσμο δίκαιο, ανθρώπινο, τον κόσμο του σοσιαλισμού. Στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αναδείχτηκε σε ανυποχώρητο και συνεπή αγωνιστή, υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πετραλώνων, 60 ευρώ και υποσχόμαστε πως θα τον θυμόμαστε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα με τη σταθερότητα και τη συνέπεια που έδειξε και ο ίδιος μέχρι να δικαιωθούν αυτά για τα οποία αγωνίστηκε μέχρι τέλους.

Η κόρη του Ελεονώρα

Τα εγγόνια του Ζαχαρίας και Χρήστος

ΜΗΤΣΟΣ ΚΑΤΣΙΑΝΑΚΟΣ
ΜΗΤΣΟΣ ΚΑΤΣΙΑΝΑΚΟΣ
Η νύφη του Δέσποινα

Ο γαμπρός του Νίκος


ΤΖΙΑ ΓΙΟΒΑΝΗ
ΤΖΙΑ ΓΙΟΒΑΝΗ

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΤΣΑΛΙΑΣ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΤΣΑΛΙΑΣ

ΜΑΡΙΚΑ ΠΙΤΣΙΛΟΥ
ΜΑΡΙΚΑ ΠΙΤΣΙΛΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΣΣΑΡΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΣΣΑΡΗΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΖΑΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΖΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΚΑΤΖΟΛΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΚΑΤΖΟΛΗ

ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΜΗΝΑΣ ΓΑΤΗΣ
ΜΗΝΑΣ ΓΑΤΗΣ

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

ΣΟΥΣΑΝΑ ΠΑΤΣΑΛΙΑ
ΣΟΥΣΑΝΑ ΠΑΤΣΑΛΙΑ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΝΤΩΝΕΛΟΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΝΤΩΝΕΛΟΣ

ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΤΣΑΛΙΑΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΤΣΑΛΙΑΣ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΤΣΑΛΙΑ - ΒΑΞΕΒΑΝΗ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΤΣΑΛΙΑ - ΒΑΞΕΒΑΝΗ

ΤΣΙΧΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΤΣΙΧΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΣΟΥΜΕΛΙΔΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ
ΣΟΥΜΕΛΙΔΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ
ΦΩΤΟ 2

Πέρασαν 40 μέρες από τις 24-6-2018, που «έφυγε» από τη ζωή η ΣΟΥΜΕΛΙΔΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ από το Μαυροβούνι Πέλλας.

Γεννημένη το 1932 σε πολύ φτωχή αγροτική οικογένεια. Εμεινε από πολύ νωρίς ορφανή και μεγάλωσε με πολλές στερήσεις με τα 4 αδέλφια της.

Βρέθηκε στο πλάι του συζύγου της σ. ΣΟΥΜΕΛΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΗ, που «έφυγε» από τη ζωή το 1996, και συμπλήρωσε επάξια το κενό του μετά τον θάνατό του, συμμετέχοντας σταθερά στα αγωνιστικά καλέσματα του Κόμματος και στις εκδηλώσεις του.

Την Κυριακή 29-7-2018 γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνό της και στη μνήμη της η οικογένειά της προσφέρει στην Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Σκύδρας 50 ευρώ.


ΣΟΥΜΕΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΣΟΥΜΕΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ