ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
Εγκληματική αδιαφορία

Οταν την Τρίτη 21 Ιούλη, το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ, αναφερόταν στο κρίσιμο πρόβλημα των πυρκαγιών, τις αιτίες του και πρότεινε μέτρα για την πυροπροστασία των δασών, κανένας δε θα μπορούσε να προβλέψει ότι την άλλη ακριβώς μέρα τρεις πυροσβέστες και ένας εθελοντής θα έχαναν τη ζωή τους στις μεγαλύτερες ως τώρα πυρκαγιές του λεκανοπεδίου της Αττικής. Βεβαίως, οι πυρκαγιές σαν φαινόμενο είναι πλέον προβλέψιμες και, μάλιστα, με ακρίβεια μετεωρολογικού δελτίου. Μόνο που είναι πλέον γνωστό, ή τουλάχιστον γενικά παραδεκτό, ότι τα καιρικά φαινόμενα (καύσωνας και ισχυροί άνεμοι), λειτουργούν σαν παραλλαγή και καμουφλάζ, στις αιτίες έντασης του φαινομένου, ή, καλύτερα, γίνονται αφορμές, που μπορεί και να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για τις βαθύτερες και κύριες αιτίες που προκαλούν τις ανεπανόρθωτες καταστροφές του δασικού πλούτου της χώρας. Τόσο δε κοινό μυστικό έχει πλέον γίνει η άποψη ότι πρόκειται για εμπρησμούς, που δε χρησιμοποιούνται ούτε τα προσχήματα για να ανατρέψουν αυτήν την άποψη.

Αντικειμενικά, τα μέσα καταστολής των πυρκαγιών, έρχονται εκ των υστέρων για να περισώσουν ό,τι απομένει από το καταστροφικό έργο και, όσο η συζήτηση περιστρέφεται μόνο σ' αυτό το πρόβλημα, δεν αναδεικνύεται πλήρως η πραγματική ουσία και η ριζική αντιμετώπισή του. Ετσι, οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται ασταμάτητα σ' ολόκληρη τη χώρα. Και πριν καν προλάβουν κάποιες απ' αυτές, όχι να σβηστούν, αλλά να τεθούν υπό έλεγχο, νέες έρχονται να προστεθούν στα δελτία των ειδήσεων. Η κυβέρνηση, όμως, κωφεύει μπρος στην ανάγκη να συζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Καμιά τύχη δε φαίνεται να έχει η πρόταση του ΚΚΕ, για έκτακτη σύγκληση της Βουλής και συζήτηση σε προ ημερήσιας διάταξης διαδικασία και σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων, αυτού του κρίσιμου πολιτικού ζητήματος, των αιτιών που δημιουργούν τις πυρκαγιές, των μέτρων πρόληψης και δασοπροστασίας, αλλά και της εξασφάλισης της πληρέστερης δυνατής ικανότητας δασοπυρόσβεσης.

Αυτή η πολιτικά υπεύθυνη στάση του ΚΚΕ και με δεδομένες μια σειρά παρεμβάσεις και προτάσεις αρμοδίων για το ζήτημα φορέων έρχεται να αναδείξει, όχι μόνο την ευαισθησία των κομμουνιστών για ένα κατ' εξοχήν λαϊκό πρόβλημα με πολλαπλές και οξύτατες συνέπειες, αλλά και την ταξική, υπέρ των μεγάλων συμφερόντων, πολιτική και την τακτική μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης, όπως και των άλλων κομμάτων, που μπορεί φραστικά να οξύνουν τους τόνους, χωρίς, όμως, πρακτικό αντίκρισμα. Είναι τυχαίο που οι πυρκαγιές ανάβουν, αφού, ήδη, έχουν δει το φως της δημοσιότητας νομοσχέδια του υπουργείου Γεωργίας, αλλά και του υφυπουργού Οικονομικών για τη γη και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων; Είναι τυχαίο ότι εντάθηκε και μαζικοποιήθηκε το φαινόμενο σε περιοχές, που οικοπεδοποιούνται είτε καταπατώντας τες είτε γιατί γίνεται εύκολα εμπορεύσιμη η χρήση γης για ανοικοδόμηση; Είναι τυχαίο ότι σ' αυτές τις περιοχές η αξία της γης είναι τόσο μεγάλη, ώστε να γίνεται μέσο πλουτισμού; Μήπως αυτή δεν είναι η επιδίωξη των μεγάλων συμφερόντων; Το κέρδος από την οικοπεδοποίηση των δασών και η ανάλογη χρήση γης είναι που οπλίζει το εγκληματικό χέρι των εμπρηστών. Ουσιαστικά, η μέχρι τώρα στάση υπεκφυγής της κυβέρνησης, απέναντι και στην πρόταση του ΚΚΕ, δείχνει τουλάχιστον πολιτική αδιαφορία για το θέμα, μεγεθύνοντας τις ευθύνες της. Και δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να μπει φραγμός στο έγκλημα από τη λαϊκή πάλη.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το κόστος των άστοχων επιλογών

Κριτική του ΑΚΕΛ στις αποφάσεις του Προέδρου Κληρίδη για τους πυραύλους "S - 300"

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι αυτή τη στιγμή δέσμιος της απόφασής του να αγοράσει τους πυραύλους "S - 300" και αναζητά τρόπους για να βγει από την αιχμαλωσία, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Λευκωσίας "Η Σημερινή". Οταν ο Πρόεδρος Κληρίδης, αναφέρει ο Δημ. Χριστόφιας, αποφάσιζε να αγοράσει αυτό το οπλικό σύστημα, το αποφάσιζε ερήμην της πολιτικής ηγεσίας. Το αποφάσιζε, χωρίς να μετρήσει τις πιθανές επιπτώσεις, τις οποίες βρίσκουμε αυτή τη στιγμή μπροστά μας. Το αποφάσιζε για να το χρησιμοποιήσει ως προεκλογικό αυτού. Συνεπώς, υπάρχουν κάποια πράγματα, τα οποία θα έπρεπε να αποφύγουμε. Χύνουμε νερό στο μύλο της Τουρκίας και των φίλων της, που θέλουν να ξεφύγουν από την ουσία του Κυπριακού και να αποφύγουν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Κορυφής".

Εξάλλου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου το απόγευμα της Κυριακής, δήλωσε, απαντώντας σε ισχυρισμούς του προέδρου του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη ότι, δήθεν, το ΑΚΕΛ ασκεί στείρα αντιπολίτευση, ότι η κριτική του ΑΚΕΛ απέναντι στην κυβέρνηση ούτε στείρα είναι ούτε αρνητική, αλλά είναι δίκαιη και αντικειμενική κριτική, που στηρίζεται σε γεγονότα και εξελίξεις. Η κυβέρνηση, είπε ο Δημ. Χριστόφιας, είχε υποσχεθεί στο λαό λύση του Κυπριακού μέσα στο 1998, αλλά, λόγω αδέξιων χειρισμών της ίδιας της κυβέρνησης, δεν έγινε κατορθωτό να διασπαστεί το ίδιο το αδιέξοδο. Αντίθετα, πρόσθεσε, η χρησιμοποίηση της πυραυλολογίας και της πολιτικής του "ενεργού ηφαιστείου", μας οδήγησε τελικά να ασχολούνται οι ξένοι με στρατιωτικές εξελίξεις και ζητήματα γύρω από το Κυπριακό και κανείς να μην ασχολείται με την ουσία του προβλήματος.

Συνεχίζοντας, υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ είναι από χρόνια που προειδοποιούσε για τη στάση και την πολιτική των Αμερικανών και πολύ συχνά ζητούσε από την κυβέρνηση να μην εναποθέτει όλες τις ελπίδες της για λύση του Κυπριακού αποκλειστικά στους Αμερικανούς. "Δυστυχώς, είπε, αντί τούτου, οι κυβερνώντες επένδυσαν ουσιαστικά αποκλειστικά στους Αμερικανούς".

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε όψιμο και σπασμωδικό το αντιαμερικανικό ξέσπασμα των κυβερνώντων, το οποίο, όπως τόνισε, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά αποτέλεσμα σύγχυσης και αμηχανίας, μπροστά στα αδιέξοδα τα οποία ορθώνονται σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, σε μακροσκελή δήλωσή του, προσπαθεί να απορρίψει τις καταγγελίες του Δημ. Χριστόφια, χαρακτηρίζοντας την πολιτική του σαν συνεπή και εθνική, που απέφερε καλά αποτελέσματα, όπως η απόφαση των Βρυξελλών για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οσον αφορά τους πυραύλους "S - 300", ο Πρόεδρος Κληρίδης παρέχει τη διαβεβαίωση ότι θα αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες γύρω από το θέμα αυτό και προσθέτει ότι η κυβέρνηση δε θα υποκύψει σε πιέσεις. Απέρριψε επίσης την καταγγελία ότι με την πυραυλολογία η Κύπρος οδηγήθηκε σε διεθνή απομόνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι είναι τόσο κοντά στον Ελληνα ομόλογό του Θεόδ. Πάγκαλο, όσο κανένας άλλος. Ο Κύπριος υπουργός έκαμε τη δήλωση αυτή, απαντώντας σε παρατήρηση εκπροσώπων του Τύπου ότι φαίνεται να τηρεί κάποιες αποστάσεις από την πρόσφατη αντιδικία του Θεόδ. Πάγκαλου με τις ΗΠΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, απαντώντας χτες σε διάφορες ερωτήσεις, κατά πόσον η κυπριακή κυβέρνηση υιοθετεί τις δηλώσεις Πάγκαλου και Τσοχατζόπουλου, αναφορικά με το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κυπριακό, δήλωσε ότι Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε πλήρη και απόλυτη αρμονία χειρισμών και στρατηγικής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ