ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Μπρεχτ δημιουργός - καθοδηγητής της εργατικής τάξης

Μια φωνή, από μικροφώνου, ανακοίνωσε την έναρξη της εκδήλωσης και καλωσόρισε το πολυπληθές ακροατήριο, που προχτές παρακολούθησε στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού την παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Επιστημονικού Συνεδρίου που η ΚΕ του ΚΚΕ οργάνωσε για τη ζωή και το έργο του κορυφαίου κομμουνιστή δημιουργού Μπέρτολτ Μπρεχτ, με ομιλήτρια την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Στην «ορχήστρα» του αμφιθεάτρου στάθηκαν οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη μουσική παράσταση, με κείμενα του Μπρεχτ και μουσική των Χανς Αϊσλερ και Θάνου Μικρούτσικου. Οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος (σκηνοθετική επιμέλεια), Παύλος Ορκόπουλος και Μαριάνθη Σοντάκη, οι τραγουδιστές Σύλβια Καπερνάρου, Θοδωρής Καρέλλας, Ερση Φτούλη και οι μουσικοί Δημήτρης Ανδρονιάδης, Δημήτρης Κουφαλάκος και Στέφανος Χατζηαναγνώστου.

Η πρώτη φράση που ακούστηκε, ειπωμένη από την Μαριάνθη Σοντάκη, ήταν: «Περισσότερο φως, ηλεκτρολόγε, στη σκηνή!». Το φως ήταν υπεραρκετό. Γι' αυτό το ακροατήριο απόρησε. Η απορία του λύθηκε με τις επόμενες φράσεις: «Πώς θες δραματουργοί κι ηθοποιοί,/ να δείξουμε τ' αντικαθρέφτισμα του κόσμου,/ μέσα στο μισοσκόταδο;/ Τούτο το σύθαμπο καλεί σε ύπνο. Ενώ εμείς θέλουμε ξύπνιους θεατές/ κι ακόμα πιο πολύ ξυπνούς!/ Κάν' τους να ονειρευτούν στο πλέριο φως!».

Ακολούθησε ανάγνωση αυτοβιογραφικών και άλλων ποιημάτων του από τον Κώστα Καζάκο, τον Παύλο Ορκόπουλο και την Μαριάνθη Σοντάκη, αρμονικά δεμένα με μελοποιημένα ποιήματά του. Τραγούδια και ποιήματα, εξαιρετικά επίκαιρα, λ.χ. το ποίημα «Αυτή η ανεργία», ποίημα σαρκαστικής καταγγελίας των βιομηχάνων και της εξουσίας τους που προκαλούν τον εφιάλτη της ανεργίας, το ποίημα «Μπαλάντα του έμπορα», που μόνο τα κέρδη του τον νοιάζουν, ποιήματα και τραγούδια για τον καπιταλισμό που γεννά το φασισμό και τους πολέμους και δημιουργεί χαροκαμένες μάνες, όπως λέει «Το τραγούδι μιας Γερμανίδας μάνας για το ναζισμό» (τραγουδήθηκε στα γερμανικά).

Αλλεπάλληλα, παρατεταμένα χειροκροτήματα συνόδευσαν και προζάτα και τραγουδιστικά αποσπάσματα του σπουδαίου ποιήματος «Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου».

Η εκδήλωση έκλεισε με προβολή ενός καθόλα σημαντικού υποδειγματικής τεκμηρίωσης ντοκιμαντέρ, που παρήγαγε η ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του συνεδρίου, για τη ζωή και το έργο του Μπρεχτ, με τίτλο «Η τελευταία λέξη δεν ειπώθηκε ακόμα».

Διαδρομές μνήμης

Ο Δ. Κουτσούμπας με την ηθοποιό Αιμιλία Υψηλάντη και την Μαρία Παναγίδου μορφωτική ακόλουθο της πρεσβείας της Κύπρου
Ο Δ. Κουτσούμπας με την ηθοποιό Αιμιλία Υψηλάντη και την Μαρία Παναγίδου μορφωτική ακόλουθο της πρεσβείας της Κύπρου
Με επιτυχία παρουσιάστηκε προχτές, στο Ιδρυμα «Μ. Κακογιάννης» το θεατρικό έργο «Οι Αγνοούμενοι. Μια ενδιαφέρουσα ζωή» του Βασίλη Κατσικονούρη, ενταγμένο σε μια σειρά εκδηλώσεων, με αφορμή τα 40 χρόνια μνήμης, από τα γεγονότα της Κύπρου με τίτλο «Αγνοούμενοι 1974 - Αγνοούντες 2014», που διοργανώνει το θέατρο «Αργώ» με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας - Σπίτι της Κύπρου. Στην παράσταση παραβρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα, 30 Ιούνη, εγκαινιάζεται έκθεση φωτογραφίας και εικαστικών εγκαταστάσεων και έργων τέχνης σε μια «Διαδρομή Μνήμης» από το θέατρο «Αργώ» στην Πρεσβεία της Κύπρου (με την επιμέλεια της Μαργαρίτας Καταγά). Διάρκεια μέχρι 13 Ιούλη. Την ίδια μέρα, στο Θέατρο «Αργώ» θα παρουσιαστεί ο μονόλογος «Ο γιος μου ο Ελπήνορας» του Δημήτρη Λέντζου, με την Αιμιλία Υψηλάντη.

Κατά την Α' Περίοδο των εκδηλώσεων (καλοκαίρι 2014) τίθενται οι αναφορές για τη διάδραση απώλειας και μνήμης καθώς και η αισθητική αναγνωρισιμότητα του πονήματος, με την εγκατάσταση, στο Θέατρο «Αργώ» των φωτογραφιών των αγνοουμένων και των ονομάτων τους, με εγκαταστάσεις του Aλέξανδρου Βασμουλάκη και μια Εκθεση στο Σπίτι της Κύπρου με Ελληνες και Κύπριους εικαστικούς καλλιτέχνες. Η σύνδεση των δύο χώρων θα γίνει με μια πορεία μνήμης με εικαστικά δρώμενα από το Θέατρο «Αργώ» έως την Πρεσβεία της Κύπρου. Εγκαίνια 7 Ιούλη. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Bάσω Γκαβαϊσέ, Σωτήρης Μπακαγιάννης, Vassilis H., Mαρία Πιθαρά, Εφη Σπύρου, Λευτέρης Τάπας, Γιώργος Μαραζιώτης, Σταυρούλα Παπαδάκη, Ελένη Λύρα, Yiakou, Gregos Theopsy.

Μια διαφορετική ανάγνωση του «Ερωτόκριτου»

Μια ανάγνωση του Ερωτόκριτου διαφορετική από τις συνηθισμένες, προτείνουν οι Χαΐνηδες και η ομάδα «Κι όμΩς κινείται» στη μουσική παράσταση που παρουσιάζουν στο Ηρώδειο τη Δευτέρα 30 Ιούνη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με τη συμμετοχή του Ψαραντώνη. Ο Ψαραντώνης και ο Χαΐνης Δ. Αποστολάκης, που θα αφηγηθούν με το τραγούδι τους, είναι εκπρόσωποι των δυο τελευταίων γενιών στην Ευρώπη, που, μεγαλώνοντας στα χωριά τους, κληρονόμησαν και αποστήθισαν από την προφορική παράδοση μεγάλα κομμάτια ενός έπους αναφοράς, όπως είναι ο «Ερωτόκριτος».

Τραγουδαφήγηση: Ψαραντώνης, Χαΐνης Δ. Αποστολάκης. Μουσική: Το μουσικό σχήμα Χαΐνηδες: Δημήτρης Αποστολάκης λύρα, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης τραγούδι - κιθάρα, Μαρία Κώτη τραγούδι, Αλέξης Νόνης κρουστά - πλήκτρα, Τάκης Κανέλλος κρουστά, Κλέων Αντωνίου ηλεκτρική κιθάρα, Μιχάλης Νικόπουλος λαούτο, μαντολίνο, Δημήτρης Μπρέντας γκάιντα, κλαρίνο, Αντώνης Σκαμνάκης μπάσο. Μαζί τους οι: Πολυζωγόπουλος Αντρέας τρομπέτα, Σιώτας Φώτης βιολί. Χορός - Ακροβασία: Αμέντας Γιώργος, Bentancor Camilo, Δημάς Βασίλης, Λινάρδου Αντιγόνη, Μακατσώρης Χριστόφορος, Μαλκότσης Ερμής, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Χαμηλοθώρη Λία.

Πέθανε ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος

Ο Οδυσσέας Χατζόπουλος, ιδρυτής και εκδότης του οίκου «Κάκτος», πέθανε την Παρασκευή το πρωί στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν τελευταία. Ο Χατζόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941 και με τη μεταπολίτευση ίδρυσε το 1975 τον «Κάκτο». Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη.

Η μουσική συνδετικός κρίκος των λαών

«Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα, ο συνδετικός κρίκος των λαών. Δεν εκπροσωπώ καμιά εθνικότητα όταν παίζω. Θεωρώ ότι η δύναμη της μουσικής ενώνει τους ανθρώπους. Στο άκουσμά της οι έριδες και οι διαφορές εξαφανίζονται και αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο μιλώντας με την ψυχή. Οταν επικοινωνούμε σ' αυτό το επίπεδο, είναι εύκολο να δημιουργηθεί αρμονία και ειρήνη».

Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μουσικούς στην Ελλάδα, ένας χαρισματικός μουσικός, ο οποίος παίζει νέι, ζουρνά, μπαγλαμά, ούτι και κρουστά. Η συνάντησή του με τον Μιχάλη Νικολούδη και άλλους σημαντικούς μουσικούς - φίλους του στις 30 Ιούνη στο θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στο Βύρωνα, είναι ένα ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Αιγαίο κι από εκεί πίσω στην Αθήνα. Με τον Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ τούς δένει μια δυνατή φιλία που ξεκινά από το δίσκο του Μιχάλη Νικολούδη «Αιολία», στον οποίο συμμετέχει και ο Τουρκοαιγύπτιος μουσικός. Συμμετέχουν ακόμα: Γιάννης Παπαϊωάννου (ούτι, μπουζούκι), Γιάννης Δημητριάδης (κίμπορτς), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Κώστας Μερετάκης (κρουστά) κ.ά.

Νέοι δημιουργοί ενάντια στο φασισμό

Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με πρωτοβουλία του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου, πραγματοποιείται, στο «Λύχνο» (Χαλικιδικής 83, Γκάζι), σήμερα 28 και αύριο 29 Ιούνη, όπου σπουδαστές, οι αυριανοί δημιουργοί, συμμετέχουν στο 2ο Φεστιβάλ με θέμα το φασισμό και τίτλο «Τον καιρό της φρίκης θα τραγουδάμε ακόμα;».

Πλούσιο και φέτος το φεστιβάλ του Συλλόγου με σπουδαστές και των τριών Τεχνών να δίνουν δυναμικό «παρών». Οι εκδηλώσεις και τις δύο μέρες θα ξεκινήσουν στις 6.30 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χορευτικά και θεατρικά δρώμενα από σπουδαστές και απόφοιτους σχολών, μουσικά αφιερώματα και συζητήσεις. Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη.

«Πετρούπολη Πόλη Πολιτισμού»

Συνεχίζεται με επιτυχία το Φεστιβάλ Πέτρας, στην Πετρούπολη. Ναι, η Πετρούπολη είναι πόλη Πολιτισμού και όχι τυχαία! Απόδειξη τα εκατοντάδες παιδιά κι ενήλικες που συμμετέχουν στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Το Πολιτιστικό Κέντρο, το Πνευματικό Κέντρο, η Στέγη Πολιτισμού «Γιάννης Ρίτσος», ο θερινός κινηματογράφος, το Δημοτικό Ωδείο, η Φιλαρμονική, η Ανώτερη Δραματική Σχολή Τέχνης «Πέτρας», η Δημοτική Δανειστική Βιβλιοθήκη, οι παραδοσιακοί μας χοροί, τα εικαστικά, τα θεατρικά και τα χορευτικά τμήματα καλλιεργούν την αγάπη για τη δημιουργία και την τέχνη σε παιδιά και ενήλικες.

Σήμερα, Σάββατο 28 και αύριο Κυριακή 29 Ιούνη στις 8 μ.μ., παρουσιάζεται διήμερο αφιέρωμα στην παράδοση. Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου, ζωντανό κύτταρο παράδοσης στην Πετρούπολη, με ομάδες που συνολικά ξεπερνούν τα 1.000 μέλη, είναι πάνω από 35 χρόνια αδιάλειπτα παρόν σε εκδηλώσεις, φεστιβάλ και παραστάσεις εντός και εκτός της χώρας μας, με συνέπεια, ευθύνη και αγάπη για την ελληνική παράδοση. Κάθε χρόνο παρουσιάζει ένα πλούσιο ρεπερτόριο της παράδοσης, με πολλά δρώμενα, χοροτράγουδα, και ποικίλους χορούς από όλη την Ελλάδα. Οι χοροί ζωντανεύουν με τις πλούσιες φορεσιές, αντιπροσωπευτικές από κάθε τόπο, και την παραδοσιακή ορχήστρα που συνοδεύει του χορού τα βήματα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χορούς από την Θράκη έως την Κρήτη και από τη Μικρά Ασία έως το Ιόνιο.

Είσοδος ελεύθερη.

Με ελεύθερη είσοδο

Το Φεστιβάλ Αθηνών προσφέρει φέτος μια σειρά εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο, στον Κήπο της Πειραιώς 260. Κυριακή 29 Ιουνίου:Ρεμπέτικη βραδιά με την Σοφία Εμφιετζή, ώρα έναρξης 22.30. Με αφετηρία την «Αθηναϊκή Κομπανία» διανύουν ένα ταξίδι μέχρι το «Καφέ Αμάν» του Κώστα Φέρρη, το «Τραγούδι για την Κοκκινιά» και το «Ταξίδι» του συγκροτήματος «Δρόμος». Μουσικοί: Νώε Ζαφειρίδης (μπουζούκι), Κώστας Τσεκούρας (κιθάρα), Δημήτρης Γκίνης (ακορντεόν), Θοδωρής Κουέλης (μπάσο), Μιράν Τσαλικιάν (μπαγλαμάς). Τρίτη 1 Ιουλίου:Rast Hitzaz και Λένα Κιτσοπούλου, ώρα έναρξης 22.30. Στράτος Γκρίντζαλης (τρίχορδο μπουζούκι, φωνή). Μπάμπης Παπαδημητρίου (μπαγλαμάς, τρίχορδο μπουζούκι, φωνή). Γιάννος Περλέγκας (κιθάρα, φωνή). Συμμετέχουν: Δημήτρης Παπαδάμης (ακορντεόν), Νικόλας Καραολάνης (βιολί), Λένα Κιτσοπούλου (φωνή). Δευτέρα 7 Ιουλίου:«Ο Αγγελος Παπαδημητρίου και η Ελένη Κοκκίδου ξεχνάνε...» ώρα έναρξης 23.00. Αγγελος Παπαδημητρίου (τραγούδι), Ελένη Κοκκίδου (τραγούδι), Νίκος Πλάτανος, Βάλια Πλαΐνη (πιάνο).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ