ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εργατικό Φεστιβάλ στο Γεντί Κουλέ

Με μαζική συμμετοχή της εργαζόμενης νεολαίας, ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης, στο Γεντί Κουλέ, στη Θεσσαλονίκη, οι διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ των Εργατικών Οργανώσεων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Οι χώρος έξω από τις φυλακές του Επταπυργίου, σύμβολο του αγώνα και των θυσιών του λαού μας, μετατράπηκε για άλλη μια χρονιά σε χώρο συνάντησης, συζητήσεων, πολύτιμου προβληματισμού για τη βαρβαρότητα που βιώνει η εργατική τάξη και η νέα βάρδιά της και την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα, ενίσχυσης της Λαϊκής Συμμαχίας που θα χαράξει το δρόμο για το μέλλον που στο προσκήνιο θα βρίσκεται ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.

Το ουσιαστικό περιεχόμενο του κεντρικού συνθήματος του φεστιβάλ «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», συνολικά η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο από την κρίση, την οριστική απαλλαγή της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο.

Παράλληλα, οι χιλιάδες επισκέπτες απόλαυσαν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που την πρώτη μέρα έδωσε το βήμα και ανέδειξε αποκλειστικά την ποιοτική ερασιτεχνική δημιουργία.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με παρουσίαση παραδοσιακών χορών της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης «Οι φίλοι της παράδοσης». Ακολούθησε συναυλία με το έντεχνο συγκρότημα «3 ΛΑΛΟΥΝ», αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι από την εποχή του μεσοπολέμου που άνθισε καθώς οι εργάτες άρχισαν να συγκεντρώνονται στα βιομηχανικά κέντρα και παράλληλα να οργανώνουν την πάλη τους για βελτίωση των συνθηκών αμοιβών και εργασίας, μέχρι και τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν τραγούδια όπως «Ο εργάτης» του Παναγιώτη Τούντα, «Ο θερμαστής» του Γιώργου Μπάτη, «Ο πολυτεχνίτης», «Οσοι γεννούν πρωθυπουργοί» του Μάρκου Βαμβακάρη και πολλά άλλα. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι.

Στο χώρο του φεστιβάλ λειτούργησε έκθεση με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό». Τη δική τους γωνιά για να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους είχαν και τα μικρά παιδιά, στον παιδότοπο. Παράλληλα λειτούργησε χώρος αλληλεγγύης όπου συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και ρούχα για τους πλημμυροπαθείς της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Κεντρική εκδήλωση της πρώτης μέρας ήταν η συζήτηση για τους μετανάστες «All workers united». Ομιλητής ήταν ο Ορέστης Βέρτκας, μέλος του γραφείου της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας. Παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για το Μεταναστευτικό και τόνισε ότι το ΚΚΕ υπερασπίζεται με σταθερότητα τα καθημερινά και επείγοντα προβλήματα των μεταναστών. «Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που παλεύει οργανωμένα για την πραγματική ενότητα του λαού χωρίς διακρίσεις από χρώμα, φυλή, θρήσκευμα, έθνος. Εχει μοναδικό κριτήριο την ενότητα της εργατικής τάξης, με τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες.

(...) Το ΚΚΕ παλεύει ώστε Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι, μετανάστες, να γίνουν μέλη και να δρουν ενεργητικά στα εργατικά σωματεία, στις επιτροπές ανέργων, σε κάθε μορφή συσπείρωσης στις γειτονιές, με κοινά αιτήματα, με κοινό αγώνα κατά των δολοφονικών επιθέσεων των ναζιστικών οργανώσεων, των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών καταστολής.

Οπως παλεύουμε η εργατική τάξη της Ελλάδας να γυρίσει την πλάτη στην αστική τάξη και τα κόμματά της, το ίδιο ζητάμε και στους μετανάστες, να γυρίσουν την πλάτη απέναντι στις δικές τους αστικές τάξεις και στους μηχανισμούς τους. Να πάρουν εκδίκηση για τα βάσανά τους, μπαίνοντας στον κοινό αγώνα για μια καλύτερη ζωή σε μια άλλη κοινωνία, τη σοσιαλιστική», είπε.

40ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Δεύτερη μέρα σήμερα για Σπουδάζουσα και Πειραιά

Με σύνθημα: «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων (απολογία Ν. Μπελογιάννη). Συνεχίζουμε!», οι εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», συνεχίζονται για δεύτερη μέρα σήμερα στην Αττική. Συγκεκριμένα:

  • Το Φεστιβάλ ΑΕΙ της ΚΝΕ στην Αθήνα γίνεται στη Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών (Ούλοφ Πάλμε 2, Ζωγράφου) και το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει: Από τις 7 μ.μ. παραδοσιακούς χορούς, συζήτηση για τη μετανάστευση νέων επιστημόνων με τίτλο «Είναι λύση η φυγή στο εξωτερικό;», συναυλίες με φοιτητικά συγκροτήματα («Roza Mostra», «Πούλα μου έρωτα», «Μπουάτ Προοδευτικής Κ.Κ.Φ.Α.», κ.ά.), συναυλία με τους Μίλτο Πασχαλίδη και Χρήστο Θηβαίο και λαϊκό γλέντι.
  • Το Φεστιβάλ του Πειραιά γίνεται στο πάρκο Δηλαβέρη και το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει: Από τις 7 μ.μ. συζήτηση με θέμα «Το μέλλον μας δε θ' αφήσουμε να είναι η ανεργία και η κακοπληρωμένη δουλειά», με τον Μανώλη Ραπανάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Πειραιά της Οργάνωσης. Συναυλία με μαθητικά και νεανικά συγκροτήματα. Συναυλία με τους «KollektivA». Συναυλία με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Επίσης, στο Φεστιβάλ του Πειραιά συλλέγονται ρούχα και τρόφιμα που θα δοθούν στις Λαϊκές Επιτροπές και συγκεντρώνονται συμμετοχές από δασκάλους και από μαθητές για να λειτουργήσουν Λαϊκά Φροντιστήρια από το νέο σχολικό έτος.

Εκδηλώσεις κατά των ναρκωτικών στην Καρδίτσα

Εκδηλώσεις, με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, οργάνωσαν στην πλατεία Πλαστήρα ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας και οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ.

Εγινε ποδηλατοδρομία - τα ποδήλατα ήταν «στολισμένα» με μπαλόνια, πικέτες που έγραφαν τα μηνύματα για την Ημέρα - που ξεκίνησε από την πλατεία Παυσίλυπου και διασχίζοντας τους δρόμους της πόλης, επέστρεψε στο σημείο της εκκίνησης. Εκεί προβλήθηκε ένα μικρό βίντεο του ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ» με μαρτυρίες χρηστών για τον εθισμό στα ναρκωτικά και οργανώθηκε συζήτηση με συμμετοχή του εκπρόσωπου του ΚΕΘΕΑ Λάρισας «ΕΞΟΔΟΣ» Σ. Μπουντή και του γιατρού και πρόεδρου των νοσοκομειακών γιατρών Καρδίτσας Κ. Αθανασίου.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση που έγινε στα στέκια νεολαίας της πόλης όπου νεολαίοι του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών μοίρασαν τη διακήρυξη των φορέων και υλικό του ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ», ανοίγοντας συζήτηση με τους νέους.

Αντιφασιστικές συναυλίες στην Αττική

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική διοργανώνουν μια σειρά από αντιφασιστικές συναυλίες και δράσεις. Συγκεκριμένα:

Αργυρούπολη: Σήμερα, Σάββατο, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Βάρναλη, προβολή ταινίας, διαγωνισμός αντιφασιστικού στίχου και συναυλία με τους Afaza και Μέγα. Θα μιλήσει ο Κώστας Ρήγας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

Αλιμος: Αύριο, Κυριακή, στις 8 μ.μ., αντιφασιστική συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα. Θα μιλήσει ο Κώστας Ρήγας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

Μπραχάμι: Αύριο, Κυριακή, στις 8 μ.μ., στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου αντιφασιστική συναυλία με διαγωνισμό αντιφασιστικού στίχου και συναυλία με τους Afaza και Μέγα. Θα μιλήσει η Νάντια Κυριαζίδου, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής και γραμματέας του Νότιου Τομέα της ΚΝΕ.

Νέα Σμύρνη: Τη Δευτέρα 30 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Καρύλλου, αντιφασιστική συναυλία με τους Afaza και Μέγα.

Κυψέλη: Την Τρίτη 1 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Κυψέλης, αντιφασιστική συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αύριο η επίσκεψη στις φυλακές του Ωρωπού

Η Νομαρχιακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών Αττικής της ΚΝΕ, αύριο Κυριακή, διοργανώνει εκδρομή στον Ωρωπό και επίσκεψη στις φυλακές, τόπο φυλάκισης και εξορίας κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, την περίοδο της δικτατορίας. Θα γίνει εκδήλωση στον προαύλιο χώρο των φυλακών, στις 11 π.μ., και θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα σε τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα και της εξορίας.

Πούλμαν για την εκδρομή θα αναχωρήσουν στις 9.30 το πρωί από: Περιστέρι (σταθμός Μετρό Αγιος Αντώνιος), Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο), Ιλιον (ΟΤΕ Ιλίου), Μενίδι (πλατεία Καραβού). Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 694.4305.269.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ