ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Με το «10» σπρώχνουν πελάτες στα ιδιωτικά ΙΕΚ κατάρτισης

38.982 υποψήφιοι κόβονται με βάση την αλχημεία του δέκα

Στους 38.982 έφτασαν τελικά οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση που βαθμολογήθηκαν κάτω από δέκα, την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου της βαθμολογικής βάσης ως προϋπόθεσης για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση. Ενός μέτρου που, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί αναβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης, οδηγεί τελικά στο να περιορίσει ακόμα περισσότερο τον αριθμό εκείνων που εισάγονται στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Το υπουργείο αναφέρει ότι ο αριθμός όσων υποψηφίων βαθμολογήθηκαν κάτω του 10 σε όλες τις κατευθύνσεις είναι φέτος 38.982, σε σύνολο 93.423 εξετασθέντων (ποσοστό 41,70%), έναντι 38.942 σε σύνολο 89.318 (ποσοστό 43,66%) του 2005, με την ουσιαστική, όμως, διαφορά ότι φέτος η βαθμολογία κάτω από τη βάση ισοδυναμεί με απόρριψη από την ανώτατη εκπαίδευση. Για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται ότι μόνη διέξοδος που αφήνει το εκπαιδευτικό σύστημα για τη μεγάλη μάζα όσων δεν εισαχθούν στην ανώτατη εκπαίδευση είναι τα αδιαβάθμητα ΙΕΚ, που προσφέρουν επί πληρωμή μισοκατάρτιση.

Σημειώνεται ότι φέτος κάποιοι υποψήφιοι δεν έφτασαν καν μέχρι τις εξετάσεις, αφού ενώ αναμενόταν να εξεταστούν 98.140 (79.965 μαθητές της τελευταίας τάξης και οι υπόλοιποι 18.175 απόφοιτοι προηγούμενων ετών), τελικά αυτοί που προσήλθαν ήταν 93.910. Αναλυτικά ανά κατεύθυνση, ο αριθμός των υποψηφίων με βαθμολογία κάτω από τη βάση έχει ως εξής: Στη Θεωρητική κατεύθυνση 14.493 (42,94%), στη Θετική κατεύθυνση 1.509 (13,61%), στην Τεχνολογική κατεύθυνση «1» 145 (21,93%), στην Τεχνολογική κατεύθυνση «2» 22.835 (47,68%).

Υπενθυμίζεται ότι η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 10 Ιούλη και θα ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 21 Ιούλη, ενώ στις 7 Ιούλη αναμένονται οι βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα και οι βαθμολογίες των αποφοίτων ΤΕΕ που διαγωνίστηκαν για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ.

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ - ΠΛΑΙΣΙΟ
Δεν υπάρχει έδαφος για κανένα διάλογο
  • Οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν πήραν μέρος στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
  • Στήριξη επί της ουσίας από το ΠΑΣΟΚ στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις

To προσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση απορρίπτεται και δεν υπάρχει έδαφος για κανένα διάλογο και για το λόγο αυτό το ΚΚΕ δε θα πάρει μέρος στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Με την ξεκάθαρη αυτή θέση οι βουλευτές του ΚΚΕ και μέλη της Επιτροπής, Γ. Χουρμουζιάδης και Β. Νικολαΐδου, με επιστολή τους αρνήθηκαν χτες να παίξουν στο συναινετικά στημένο σκηνικό διαλόγου που επιχείρησε να ανοίξει η κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

Στην επιστολή, που απευθύνεται στον πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, Α. Σπηλιόπουλο, αναφέρεται:

«Ενώ οι φοιτητές και οι σπουδαστές συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις τους με κύρια αιτήματα να μην κατατεθεί ο νόμος-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του νόμου-πλαίσιο και μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" προετοιμάζει το έδαφος ώστε να το καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι το προσχέδιο αυτό, που περιέχει αποκρυσταλλωμένες τις κυβερνητικές απόψεις, απορρίπτεται και δεν υπάρχει έδαφος για κανένα διάλογο, γιατί η βάση του και η φιλοσοφία του βρίσκονται σε αντίθεση με την απαίτηση για δημόσια, δωρεάν, λαϊκή και σύγχρονη Παιδεία, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου.

Για το λόγο αυτό το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που εντάσσεται στα πλαίσια του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου.

Στηρίζοντας τους αγώνες των φοιτητών και σπουδαστών ενάντια στο νόμο-πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που προωθούν την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, το Κόμμα μας επανειλημμένα έχει καταθέσει τις προτάσεις του και μέσα στη Βουλή.

Οι στόχοι πάλης

Ανάμεσα στους στόχους πάλης που προτείνει είναι:

-- Πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί την επιστημονική και κοινωνική εξέλιξη.

-- Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν με ισότιμα ιδρύματα, σχολές, τμήματα, που θα χρηματοδοτείται γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα έχει μοναδικό σκοπό τη συνένωση και τη συνεργασία όλων των διαθέσιμων επιστημονικών δυνάμεων και όχι τον ανταγωνισμό τους.

-- Το πτυχίο να κατοχυρώνει την πλήρη επάρκεια στο επιστημονικό αντικείμενο και το δικαίωμα πρόσβασης στο επάγγελμα, χωρίς συμπληρώματα, πιστωτικές μονάδες και άλλου είδους εξετάσεις διαπίστευσης επαγγελματικής ικανότητας.

-- Διασφάλιση της δωρεάν και δημόσιας παροχής ανώτατης εκπαίδευσης σε όλους τους φοιτητές, κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων, δωρεάν συγγράμματα που θα εκδίδονται από τα πανεπιστημιακά τυπογραφεία, δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά όλων των φοιτητών, παροχή υποτροφιών σε όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, κατοχύρωση του πανεπιστημιακού ασύλου.

-- Οικονομική στήριξη των φοιτητών από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, αναβάθμιση του κτιριακού και εργαστηριακού εξοπλισμού των ΑΕΙ και ΤΕΙ και εξασφάλιση σύγχρονων βιβλιοθηκών.

-- Πρόσληψη όλου του αναγκαίου επιστημονικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, κατοχύρωση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του διδακτικού προσωπικού, επιστημονική και οικονομική στήριξη όλου του προσωπικού, κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα του μισθολογίου των πανεπιστημιακών και άρση των ανισοτήτων που έχουν δημιουργηθεί.

-- Συγκρότηση ενιαίου 12χρονου βασικού σχολείου, που να παρέχει ολόπλευρη γενική μόρφωση σε όλους τους μαθητές μέχρι την ηλικία των 18, ως βασική προϋπόθεση για υψηλού επιπέδου ανώτατη εκπαίδευση».

Η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, στη σύντομη τοποθέτησή της ...αποχώρησε για να παραστεί στη σύνοδο των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ - είπε ότι πριν την ανακοίνωση του προσχεδίου έγινε εξαντλητικός διάλογος που δεν έχει προηγούμενο και επανέλαβε ότι η κατάθεση του νόμου-πλαίσιο θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής και όχι στα θερινά τμήματα.

Δεδομένου ότι επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ δε διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική, η αρμόδια τομεάρχης, Μ. Αποστολάκη, ξεκαθάρισε ότι θα συμμετάσχει στον «διάλογο» αφού, όπως είπε, «το ΠΑΣΟΚ είναι από θέση αρχής ένα κόμμα που σέβεται και ακολουθεί τον διάλογο».

Να καταργηθεί η βάση του 10

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τους βαθμούς πρόσβασης, το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει τα εξής:

«Με την καθιέρωση βάσης στις εξετάσεις εισαγωγής, η κυβέρνηση επιχειρεί να ενοχοποιήσει τους μαθητές και τις οικογένειές τους για τη μη είσοδό τους στα ΑΕΙ-ΤΕΙ και να απεκδυθεί τη θεμελιακή υποχρέωσή της για εξασφάλιση μόρφωσης και δουλιάς για όλους τους νέους, είτε εισάγονται, είτε δεν εισάγονται στις ανώτατες σχολές.

Η βάση του 10 στις εξετάσεις εισαγωγής πρέπει άμεσα να καταργηθεί. Οι εξετάσεις αυτές δεν είναι εξετάσεις αποτίμησης του μορφωτικού επιπέδου των μαθητών, αλλά εξετάσεις κατατακτήριες και δεν έχει κανένα νόημα η ύπαρξη οποιουδήποτε ορίου.

Η βάση του 10 αποτελεί έμμεσο τρόπο κατάργησης απαξιωμένων περιφερειακών τμημάτων ΤΕΙ και ΑΕΙ, που ιδρύθηκαν πρόχειρα, χωρίς επιστημονικό και επαγγελματικό αντίκρισμα. Οχι όμως για να αντικατασταθούν με κάτι καλύτερο, αλλά για να ευνοηθεί η πιο άγρια εργασιακή εκμετάλλευση των "απορριφθέντων" νέων και να ενισχυθεί η πελατεία των αετονύχηδων σχολαρχών της κατάρτισης και των ψευτοκολεγίων. Η απάντηση των χιλιάδων μαθητών, παιδιών των λαϊκών στρωμάτων, που μένουν κάθε χρόνο εκτός των ΑΕΙ - ΤΕΙ και των οικογενειών τους βρίσκεται στο παρακάτω πλαίσιο στόχων πάλης:

1. Καθιέρωση Ενιαίου Δωδεκάχρονου Βασικού Σχολείου, ώστε να αποκτούν όλοι ανεξαίρετα οι νέοι ένα υψηλό επίπεδο γενικής μόρφωσης, απαραίτητο υπόβαθρο για οποιαδήποτε μετέπειτα επιλογή ζωής.

2. Κατάργηση των αδιαβάθμητων και ιδιωτικοποιημένων ΙΕΚ, ΚΕΚ και δημιουργία δημόσιων μεταλυκειακών επαγγελματικών σχολών μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα.

3. Αναδιαμόρφωση μιας πραγματικά Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, που θα παρέχει πλήρη επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια στους αποφοίτους της. Απόσυρση του νόμου πλαισίου. Καμία αναθεώρηση στο άρθρο 16 του Συντάγματος. Κατάργηση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.

4. Εξασφάλιση σταθερής εργασίας για όλους με πενθήμερο, 7ωρο, 35ωρο».

Αλλα μέσα κι άλλα έξω ο ... ΣΥΝ

Αποκαλυπτικά για το διπλό παιχνίδι που παίζουν ορισμένοι ήταν τα όσα είπε - και έμειναν αναπάντητα - η Μ. Γιαννάκου σχολιάζοντας την αποχώρηση από τη συνεδρίαση του προέδρου του ΣΥΝ.

«Ο κύριος Αλαβάνος, είπε, ήρθε και με είδε στο υπουργείο και είπε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στο διάλογο μόνο εάν κατατεθεί το νομοσχέδιο τον Οκτώβριο. Από δω και πέρα, συζήτηση στο υπουργείο θα γίνεται μόνον με παρούσες τις τηλεοπτικές κάμερες, ώστε να μην εμφανίζονται κάποιοι, άλλα να λένε μέσα και άλλα έξω».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ