ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κυριαρχεί η ευέλικτη, θεριεύει η ανασφάλιστη εργασία

Στοιχεία για το α' δίμηνο του 2012

Τώρα πρέπει να δυναμώσει η πάλη για ικανοποιητικές κλαδικές συμβάσεις, για πλήρη και σταθερή δουλειά
Τώρα πρέπει να δυναμώσει η πάλη για ικανοποιητικές κλαδικές συμβάσεις, για πλήρη και σταθερή δουλειά
Λιγότερες από τις μισές νέες συμβάσεις ήταν πλήρους απασχόλησης το α' δίμηνο του 2012. Για πρώτη φορά οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αντιπροσωπεύουν μόλις το 48% των νέων συμβάσεων, σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το παραπάνω διάστημα. Συγκεκριμένα, κατά το α' δίμηνο του 2012 οι νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ήταν 32.577 και οι «ευέλικτες» νέες συμβάσεις ανήλθαν στις 34.746 (οι 26.076 μερικής απασχόλησης και οι 8.670 εκ περιτροπής εργασίας). Την ώρα που τα στοιχεία του ΣΕΠΕ φανερώνουν στην κυριολεξία μια εργασιακή ζούγκλα, στελέχη του υπουργείου Εργασίας και τα γνωστά «παπαγαλάκια» τους στα ΜΜΕ αξιοποιούν αυτά τα στοιχεία δεόντως για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να τους στείλουν αδιαμαρτύρητα σε συμφωνία μειώσεων των αποδοχών τους είτε σε κλαδικό, είτε σε ατομικό επίπεδο.

Οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης τα τελευταία δυο χρόνια διαρκώς μειώνονται και αντίστοιχα «θεριεύει» η ευέλικτη εργασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2011 οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ήταν 43.900, οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης 24.611 και οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας 8.263. Το Γενάρη και το Φλεβάρη του 2010 οι νέες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ήταν 79.932, 27.857 μερικής απασχόλησης και 6.783 εκ περιτροπής εργασίας.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το 2012 στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σημειώνεται μείωση της τάξεως του 26% σε σχέση με το 2011, ενώ αν συγκρίνουμε με την ίδια περίοδο του 2010 το ποσοστό της μείωσης φτάνει στο 59%. Συγκρίνοντας δε τους μήνες Γενάρη - Φλεβάρη του 2012 με τους αντίστοιχους του 2010 σημειώνεται μεν μια μείωση στη μερική απασχόληση της τάξεως του 6%, αλλά αυξάνονται σημαντικά οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας κατά 28%.

Οι δραματικές και ραγδαίες εργασιακές ανατροπές αποτυπώνονται στις μετατροπές συμβάσεων από πλήρη απασχόληση σε ευέλικτες μορφές. Για το α' δίμηνο του 2012 έχουμε 8.001 μετατροπές συμβάσεων από πλήρη απασχόληση σε μερική, 5.492 από πλήρη σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη και 2.816 σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Το α' δίμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 έχουμε αύξηση στη μετατροπή συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερική κατά 42%, σε εκ περιτροπής με συμφωνία κατά 21% και σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση κατά 149%. Σε σύγκριση με το α' δίμηνο του 2010 οι αυξήσεις αγγίζουν το 324% για μετατροπή σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, το 1.372% σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργαζόμενου - εργοδότη και σε 6.940% σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Από τους ελέγχους για ανασφάλιστη εργασία, προκύπτει αύξησή της σε σχέση με το α' δίμηνο του 2011 κατά 5,1% για τους ντόπιους εργαζόμενους και κατά 7,1% για τους μετανάστες. Συγκεκριμένα, στις 3.138 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν το α' δίμηνο του 2012 οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι έφτασαν το 29,6%, ενώ το ποσοστό των ανασφάλιστων μεταναστών εργαζομένων έφτασε το 42,7%.

Αντιμέτωποι με την εργοδοτική επιθετικότητα

Με κάθε τρόπο, η εργοδοσία σε όλους τους χώρους δουλειάς, εντείνει την επιθετικότητά της.

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οι εργοδότες της διοίκησης της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά εμφάνισαν χτες πρόταση - πρόκληση, για τη σύμβαση προβλέποντας ως βάση διαπραγμάτευσης την Τοπική Συλλογική Σύμβαση του 2009, αξιώνοντας τη μείωση των μεροκάματων εκείνης της σύμβασης κατά 22% κατ' εφαρμογή του ν. 4046/2012, δηλαδή του δεύτερου μνημονίου. Επιπλέον, καλούν για τα έτη 2013, 2014, 2015 να γίνει αύξηση των πετσοκομμένων πλέον ημερομισθίων κατά 3% ανά έτος! Ζητούν, δε, να εφαρμοστεί το ωράριο εργασίας, όπως αυτό καθορίζεται από τη σύμβαση που υπογράφει η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ), δηλαδή 37,5 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας επί πλοίων - εργοστασίων, όταν στη Ζώνη ισχύει το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Η εργοδοσία, στην πράξη επιχειρεί να ανακόψει τον αγώνα που δίνουν με αποφασιστικότητα οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα, για τη ανανέωση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2012 με αξιοπρεπή μεροκάματα - την οποία ήδη έχει αναγκαστεί αποδεχτεί η πλειοψηφία των εργολαβικών επιχειρήσεων της Ζώνης. Μάλιστα, οι εργοδότες της διοίκησης της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά προσπαθούν να εμφανίσουν την εν λόγω πρόταση ως ...«λύση» και δείγμα ...«καλής θέλησης» από την πλευρά τους.

Επιπρόσθετα, στην εταιρεία SOLE ΑΕ (ηλιακοί θερμοσίφωνες), η εργοδοσία ήδη απ' την Παρασκευή, έκανε επίσημη ενημέρωση στους εργαζόμενους, καλώντας τους να δεχτούν μείωση μισθών κατά 22% στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας. Οι εργαζόμενοι - ιδιαίτερα στην παραγωγή στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μετανάστες και αμείβονται με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - αμέσως προχώρησαν σε γενική συνέλευση και αποφάσισαν να μη δεχτούν καμιά μείωση στους μισθούς τους. Ταυτόχρονα, σαν πρώτο μέσο πίεσης, αποφάσισαν να σταματήσουν τις υπερωρίες και την εργασία του Σαββάτου.

Αλλά και στην ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ (κλωστές), η εργοδοσία διέρρευσε στους εργαζόμενους των γραφείων ότι προτίθεται να προχωρήσει σε μειώσεις 20% των μισθών. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμιά μείωση στους μισθούς τους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Να πάρουν οι εργάτες την υπόθεση στα χέρια τους

Σωματεία και ομοσπονδίες που έχουν πάρει απόφαση για απεργία, στις 4 Απρίλη, εντείνουν τη δραστηριότητά τους

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση της πάλης για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων στα χέρια τους
Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση της πάλης για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων στα χέρια τους
Εντείνουν τη δραστηριότητά τους, οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα που έχουν πάρει απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση στις 4 Απρίλη, για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων.

Με στόχο οι εργαζόμενοι να πάρουν οι ίδιοι την τύχη του αγώνα στα χέρια τους, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών εντείνει τη δραστηριότητά της για την επιτυχία της απεργίας στις 4 Απρίλη για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση των ίδιων των εργαζομένων για την αξία των κλαδικών συμβάσεων, ως ένα απ' τα βασικότερα μέσα για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των εργαζομένων. Στην τελευταία σύσκεψη, που πραγματοποίησε το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, οι συνδικαλιστές του κλάδου στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη να γίνει πλατιά κατανοητό στους εργαζόμενους ότι οι κλαδικές συμβάσεις είναι αυτές που προστατεύουν τους εργαζόμενους από την εργοδοσία. Οτι χρειάζεται οργάνωση και συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης.

Στην ΕΒΓΑ, το Σωματείο Εργαζομένων, προχωρά σήμερα Τετάρτη σε Γενική Συνέλευση (1 μ.μ. - 3 μ.μ.), με θέμα την απεργία στις 4 Απρίλη, τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση πληρωμών καθώς και τις προσλήψεις των 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών που ήδη ξεκίνησε η εργοδοσία εφαρμόζοντας το νόμο της κυβέρνησης. Σε χτεσινή παρέμβαση του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην εργοδοσία, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απαίτησαν όλες οι προσλήψεις να γίνουν με βάση την κλαδική σύμβαση, ενώ ξεκαθάρισαν ότι δε δέχονται καμιά μείωση στους μισθούς.

Απόφαση για απεργία στις 4 Απρίλη έχει πάρει και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Στην Αθήνα, συνεχίζονται οι εξορμήσεις και οι συζητήσεις σε κάθε εργοτάξιο και γιαπί, ενώ τα παραρτήματα προχωρούν σε εξορμήσεις σε τοπικούς ΟΑΕΔ, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία. Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Λέσβου προχωρά σε Γενική Συνέλευση αύριο την Πέμπτη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία εντείνουν κι αυτοί τον αγώνα τους για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης και αποφάσισαν απεργία στις 4 Απρίλη. Ταυτόχρονα, προειδοποιεί την πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ «να μην τολμήσει να υπογράψει κλαδική ΣΣΕ με μειώσεις στους μισθούς και ανατροπές στους όρους εργασίας». Χτες, η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ) προχώρησε γενική συνέλευση, με θέμα την οργάνωση της απεργίας στις 4 Απρίλη, που επίσης έχει αποφασίσει. Απεργία με ανοιχτή την ημερομηνία έχουν αποφασίσει και οι Ομοσπονδίες Τύπου - Χάρτου και Φαρμάκου.

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΒΙΚΟΣ»
Αποκρούστηκαν οι απειλές

Αγωνιστική παρέμβαση στο εργασιακό γκέτο της επιχείρησης «ΒΙΚΟΣ» πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΠΑΜΕ ενόψει της απεργίας που έχει προκηρυχθεί στον κλάδο Γάλα - Ποτά - Τρόφιμα για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με τη δυναμική και αιφνιδιαστική κινητοποίηση δόθηκε παράλληλα απάντηση στις απειλές και τις φραστικές επιθέσεις που δέχθηκε από «μπιστικό» της εργοδοσίας η εργαζόμενη στον ΒΙΚΟ και πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Γάλα - Ποτά - Τρόφιμα Γεωργία Γεωργιάδου με αφορμή ανακοίνωση του σωματείου για την προετοιμασία της απεργίας. Εγινε καθαρό προς κάθε κατεύθυνση ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δε θα ανεχθεί κανένα εμπόδιο και κανέναν περιορισμό στην επαφή του με τους εργαζόμενους. Το γεγονός ότι «πρωτοπαλίκαρα» της εργοδοσίας επιχείρησαν να αποτρέψουν την παρέμβαση αυτή του ΠΑΜΕ επιβεβαιώνει το φόβο της εργοδοσίας και συνολικά του κεφαλαίου απέναντι στην οργάνωση της πάλης των εργατών. Ανησυχούν επειδή οι εργαζόμενοι συσπειρώνονται ταξικά για την απόκρουση της εργοδοτικής επιθετικότητας, για να μπουν εμπόδια σε αυτήν την επίθεση, για να δυσκολέψουν κυβέρνηση και εργοδοσία, για να βάλουν θεμέλιο στην πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αυτό ακριβώς φοβάται και η εργοδοσία στον «ΒΙΚΟ». Σε αυτήν την προοπτική θέλει να βάλει εμπόδιο γι' αυτό καταφεύγει στις τρομοκρατικές αυτές πρακτικές εις βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org