ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μασκαρέματα της βάρβαρης πολιτικής

Τον «κοινωνικό διάλογο» και τα ευχολόγια προς τους τραπεζίτες επιστρατεύει η κυβέρνηση

Επιχείρηση μασκαρέματος της βάρβαρης πολιτικής της αναλαμβάνει η κυβέρνηση με στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να εκτονώσει τη διαρκώς ογκούμενη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω όσον αφορά στην ενίσχυση του κεφαλαίου, στην αδιάλλακτη στάση στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και στην αυταρχική αντιμετώπιση των κινητοποιήσεών τους, ωστόσο αποφεύγει μια «μετωπική σύγκρουση» και επιλέγει την τακτική της παραπλάνησης και του αποπροσανατολισμού, προκειμένου να δώσει παράταση στην ανοχή του λαού στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Η κυβέρνηση δε μειώνει στο ελάχιστο την ταχύτητα της αντιλαϊκής επίθεσης και της υλοποίησης των δρομολογημένων αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων», με στόχο την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους. Αντίθετα, σπεύδει να συμπεριλάβει και το «διάλογο» για το Ασφαλιστικό, αφήνοντας για πρώτη φορά να διαφαίνεται τόσο καθαρά ότι απώτερος στόχος είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση των συντάξεων.

Ειδικότερα η κυβέρνηση:

-- Φορά τη μάσκα του «κοινωνικού διαλόγου», τη στιγμή μάλιστα που οι ναυτεργάτες τελούν υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου και καταναγκαστικής εργασίας. Αυτό δεν εμπόδισε τον υπουργό Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννη, να δηλώσει ξεδιάντροπα στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»: «Περιμένω την ΠΝΟ τις επόμενες ημέρες στο γραφείο μου»!

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση «προτρέπει» τους τραπεζίτες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με την ΟΤΟΕ, προκειμένου να διασκεδάσει τις, απόλυτα δικαιολογημένες, κατηγορίες ότι κρύβεται πίσω από την αδιαλλαξία των τραπεζιτών. «Βεβαίως ενθαρρύνουμε το διάλογο των τραπεζικών με την ΟΤΟΕ, αλλά μένω εκεί. Δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω», δήλωσε σχετικά ο Σ. Τσιτουρίδης, προσδιορίζοντας τα - χάριν του θεαθήναι - όρια της κυβερνητικής παρέμβασης. Στο ίδιο μήκος και ο Ευ. Αντώναρος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ του διαλόγου «και σε αυτή την περίπτωση (σ.σ. των τραπεζών) πρέπει να υπάρχει διάλογος», αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα να εξαναγκάσεις κάποιον να πάρει μέρος σε έναν διάλογο»... Την ίδια στιγμή όμως επέμεινε στην αντιδημοκρατική άποψη που εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής στη συνεδρίαση της ΚΕ για περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας και των μορφών κινητοποιήσεων: «Δεν είναι δυνατόν μια μικρή ομάδα να προκαλεί με τη συμπεριφορά της μεγάλη αναστάτωση στη λειτουργία του συνόλου της κοινωνίας», αποφάνθηκε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος.

-- Αναμηρυκάζει το παραμύθι περί συμμετοχής των εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων και του δήθεν «μερίσματος της ανάπτυξης». Εμφανώς θορυβημένο από τα ιλιγγιώδη κέρδη που παρουσιάζουν αυτές τις μέρες οι εισηγμένες εταιρίες, το Μέγαρο Μαξίμου άρχισε τα αστεία ευχολόγια. «Η κυβέρνηση θεωρεί αυτονόητο πως όπου υπάρχουν κέρδη - και ειδικά μεγάλα κέρδη - θα πρέπει από ένα μερίδιο αυτών των κερδών να ωφελούνται και οι εργαζόμενοι, που άλλωστε συμβάλλουν στο να υπάρχουν αυτά τα κέρδη. Αυτό ισχύει βεβαίως και στις τράπεζες», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος, παραμένοντας βέβαια στο «αυτονόητο»... Από κοντά ο Σ. Τσιτουρίδης, παραδεχόμενος όμως ότι «δεν είναι δουλιά της κυβέρνησης» να πείσει τους εργοδότες να δώσουν περισσότερα για τις συλλογικές συμβάσεις...

-- Επιταχύνει το βηματισμό της για το «άνοιγμα» του Ασφαλιστικού, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επιβολή της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και της μείωσης των συντάξεων. Η προετοιμασία του εδάφους περιλαμβάνει την εκπόνηση δύο αναλογιστικών μελετών, καθώς και τη «νομιμοποίησή» τους από τη ΓΣΕΕ μέσω του «κοινωνικού διαλόγου». Οι αναλογιστικές μελέτες θα περιγράφουν με μελανά χρώματα το ασφαλιστικό πρόβλημα, χωρίς να εντοπίζουν τα αίτια και τους ενόχους, ακριβώς γιατί στόχος είναι να φορτωθούν τα βάρη ξανά στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους. Πρώτη προτεραιότητα, είπε χτες (στον «Αλφα 9,89») ο Σ. Τσιτουρίδης, είναι «να συμφωνήσουμε όλοι στην εγκυρότητα της διάγνωσης», προαναγγέλλοντας ότι «οι διαδικασίες συνεννόησης θα καθοριστούν σύντομα». Ο υπουργός Απασχόλησης δήλωσε ευθέως για πρώτη φορά ότι «το ύψος των συντάξεων και τα όρια ηλικίας είναι τα θέματα του διαλόγου και της συνεννόησης»...

Νέες δημοσκοπήσεις

Νέα γκάλοπ είδαν το φως της δημοσιότητας προχτές Κυριακή.

  • Σύμφωνα με γκάλοπ της ΑΛΚΟ που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Εθνος», το ΠΑΣΟΚ προηγείται με ποσοστό 34,4%, έναντι 34% της ΝΔ. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 6,7%, ο ΛΑΟΣ 5,6%, ο ΣΥΝ 2,8%, άλλα κόμματα το 2%, ενώ το 13,1% απάντησε «δεν ξέρω» και 1,1% «λευκό». (Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ALCO τον περασμένο Νοέμβρη, τα ποσοστά ήταν: ΝΔ 34,8%, ΠΑΣΟΚ 33,6%, ΚΚΕ 6,6%, ΛΑΟΣ 3,4%, ΣΥΝ 3,0%, άλλο 1,7%, ΔΞ 14,5%).

Στο Λεκανοπέδιο Αττικής το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 37,6% έναντι 28,8% της ΝΔ, το ΚΚΕ 9,4%, το ΛΑΟΣ 6%, ο ΣΥΝ 3,5%, ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 11,2%.

Η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα 12 - 21 Φλεβάρη 2006, μεταξύ 1.600 πολιτών, με τη μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης και χρήση κάλπης.

  • Τη διαφωνία της πλειοψηφίας της «κοινής γνώμης» με την επιστράτευση των ναυτεργατών καταγράφει δημοσκόπηση της VPRC για την «Καθημερινή». Συγκεκριμένα, το 49% δηλώνει ότι διαφωνεί με την επιστράτευση, έναντι 38% που συμφωνεί. Επιπλέον, το 62% θεωρεί δίκαια τα αιτήματα των ναυτεργατών, ενώ το 49% εγκρίνει τη μορφή πάλη της απεργίας.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ