ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Οχι στην ποινικοποίηση της δράσης της ΚΕΝ Τσεχίας

Παράσταση διαμαρτυρίας από το ΚΚΕ στην πρεσβεία της χώρας

Παράσταση στην πρεσβεία της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα έκανε χτες το πρωί το ΚΚΕ. Αντιπροσωπεία από τους Μπ. Αγγουράκη μέλος της ΚΕ και Ν. Σερετάκη μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία του ΚΚΕ σχετικά με τις απαράδεκτες διώξεις σε βάρος της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας.

Η αντιπροσωπεία παρέδωσε την έκκληση αλληλεγγύης στην ΚΕΝ Τσεχίας και τις 3.024 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα, όπως και σχετική επιστολή προς την πρέσβειρα της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα, προς το υπουργείο Εσωτερικών, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας και τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Οι εκπρόσωποι του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμαναν στον γραμματέα της τσέχικης πρεσβείας Ιαν Χούσακ ότι η αξίωση των τσέχικων αρχών να εγκαταλείψει η ΚΕΝ κάθε αναφορά στην ανάγκη σοσιαλιστικής επανάστασης, διαφορετικά θα τεθεί εκτός νόμου, αποτελεί χονδροειδή προσπάθεια ποινικοποίησης της κομμουνιστικής ιδεολογίας και κάθε διεκδικητικού αγώνα, επίθεση ενάντια στους κομμουνιστές και τους προοδευτικούς ανθρώπους, τους αγωνιστές της αντιφασιστικής αντίστασης και τις δεκάδες οργανώσεις νεολαίας, μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας. Το γεγονός ότι η ΚΕΝ λειτουργεί από το 1990 και ότι η χώρα βρίσκεται στις παραμονές βουλευτικών εκλογών ενισχύει ακόμα περισσότερο τις ευθύνες των τσέχικων αρχών.

Μεταξύ πολλών άλλων την έκκληση αλληλεγγύης έχουν υπογράψει από την Ελλάδα πρόεδροι εργατικών κέντρων και σωματείων, γνωστοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στράτου και της αντιδικτατορικής πάλης, βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, πανεπιστημιακοί, γνωστοί καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι, πρώην πολιτικοί πρόσφυγες, πολλοί εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, φοιτητές και μαθητές.

Από τις χώρες του εξωτερικού ιδιαίτερα πολλές είναι οι υπογραφές από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Βραζιλία και τη Γαλλία.

Δυναμική νεολαιίστικη διαμαρτυρία

Από τη χτεσινή παράσταση στην τσέχικη πρεσβεία
Από τη χτεσινή παράσταση στην τσέχικη πρεσβεία
Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στην τσέχικη πρεσβεία στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα από εκπροσώπους νεολαιίστικων φορέων, στα πλαίσια της ημέρας δράσης και αλληλεγγύης στην Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας που είχε αναγγείλει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών. Οι νέοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους και απαίτησαν να τερματιστούν οι προσπάθειες της τσεχικής κυβέρνησης να θέσει υπό απαγόρευση τη νεολαιίστικη αυτή οργάνωση, λόγω του προγράμματός της, και η διαδικασία αυτή έχει πάρει διορία μέχρι τις 4 Μάρτη.

Με συνθήματα όπως «ο αντικομμουνισμός δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», «αυτά τα μέτρα τα αντικομμουνιστικά, με πάλη λαϊκή θα μείνουν στα χαρτιά» και «ούτε σε εξορίες, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές», οι εκπρόσωποι νεολαιίστικων φορέων παρέμειναν έξω από την τσέχικη πρεσβεία μαζί με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όση ώρα συναντιόταν αντιπροσωπεία τους με τον γραμματέα της πρεσβείας.

Η τριμελής αντιπροσωπεία των νεολαιίστικων φορέων αποτελούμενη από τα μέλη του ΔΣ, του Φοιτητικού Συλλόγου των Μηχανολόγων - Ναυπηγών, της Γεωπονικής και του Οικονομικού της Νομικής συναντήθηκε με τον γραμματέα της πρεσβείας ο οποίος όμως ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση, παρόλο που ήταν η τρίτη φορά που μαζικοί φορείς έθεταν αυτό το ζήτημα. Μετά τη συνάντησή τους, η αντιπροσωπεία των νεολαιίστικων φορέων υποσχέθηκε πως οι νεολαιίστικοι φορείς θα συνεχίσουν την πάλη τους εκεί που σπουδάζει, εργάζεται και δουλεύει η νεολαία, ώστε να μην περάσουν οι προσπάθειες απαγόρευσης της ΚΕΝ Τσεχίας από την τσέχικη κυβέρνηση και εξέφρασε την ελπίδα, η τσεχική πρεσβεία να μην γίνει σύμβουλος αντικομμουνισμού, όπως είναι η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν χτες σε μια σειρά χώρες, όπως σε Πολωνία, Πορτογαλία, Ιταλία και την περασμένη Παρασκευή στην Τουρκία.

Υπογράφουμε όλοι!

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η συγκέντρωση υπογραφών στην ιστοσελίδα http://4ksm.kke.gr για να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη στην Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας. Μέχρι χτες το βράδυ οι υπογραφές διαμαρτυρίας απ' όλο τον πλανήτη είχαν ξεπεράσει τις 3.220.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Μάχη και εντός Ριάντ

ΡΙΑΝΤ.--

Νεκροί είναι πέντε ύποπτοι για διασύνδεση με τον πυρήνα που πραγματοποίησε την απόπειρα επίθεσης κατά του διυλιστηρίου του Αμπκάικ, την περασμένη Παρασκευή. Αυτό ανακοίνωσαν, χτες το βράδυ, οι σαουδαραβικές αρχές.

Το μεσημέρι χτες, ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας είχαν περικυκλώσει βίλα στο προάστιο αλ Χάμρα, του ανατολικού Ριάντ, και ακολούθησε τουλάχιστον δίωρη ανταλλαγή πυρών πριν οι ύποπτοι πέσουν νεκροί. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, η βίλα είχε εντοπιστεί μετά από τη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο, την Παρασκευή, ανακοίνωσης που αναλάμβανε την ευθύνη της επίθεσης στο Αμπκάικ για λογαριασμό της «αλ Κάιντα».

Στο συγκεκριμένο προάστιο κατοικούν, κυρίως, Δυτικοί, στελέχη πετρελαϊκών επιχειρήσεων. Μέχρι χτες δεν είχε διευκρινιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των δραστών της επίθεσης στο Αμπκάικ, ούτε το αν σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν από τους φρουρούς ασφαλείας.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΡΩΣΙΑ
Κλιμακώνονται οι πιέσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ - ΒΙΕΝΝΗ.-

«Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δεν είναι σε θέση, μετά από τρία χρόνια, να βεβαιώσει ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα προορίζεται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς λόγω έλλειψης στοιχείων και συνεργασίας». Αυτό φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναφέρει στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο της ΔΕΑΕ που θα συνεδριάσει στις 6 Μάρτη για το θέμα, ο επικεφαλής της Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, παραθέτοντας, επίσης, και στοιχεία με βάση τα οποία η ιρανική ηγεσία έχει, ήδη, αρχίσει να κάνει δοκιμές στις συσκευές φυγοκέντρησης που διαθέτει.

Η είδηση αυτή ήρθε λίγο μετά τις δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, που προσπάθησαν να περιορίσουν τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν, την Κυριακή, όταν Ιρανοί ομόλογοί τους ανακοίνωναν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τη μεταφορά της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι καθιστούσαν σαφές ότι, όντως, επιτεύχθηκε μια πρώτη συμφωνία, αλλά τίποτε δεν είναι βέβαιο εφόσον η Τεχεράνη αρνείται να δεσμευτεί σε πλήρη τερματισμό κάθε παράλληλης διαδικασίας εμπλουτισμού στο έδαφός της, όπως ζήτησε ξεκάθαρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Οι ρωσο-ιρανικές επαφές θα συνεχιστούν σήμερα στη Μόσχα, αν και οι προοπτικές συμφωνίας περιορίζονται ακόμη περισσότερο μετά τις δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών από την Ιαπωνία, ο οποίος δήλωνε ότι «είναι αδύνατο να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν». Ο Λευκός Οίκος είχε σπεύσει, ήδη, από την Κυριακή να αμφισβητήσει την ύπαρξη ρωσο-ιρανικής συμφωνίας ενώ, χτες, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε το Ιράν ότι «προσπαθεί με ελιγμούς να διχάσει τη διεθνή κοινότητα, αλλά δε θα το καταφέρει».

Αλληλεγγύη από την ΠΣΟ

Η Γραμματεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) με ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) καταδικάζει τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας σχετικά με την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας.

Αυτή η επίθεση ενάντια στην ΚΕΝ Τσεχίας είναι το αποκορύφωμα μιας μακράς αντιδημοκρατικής πολιτικής πρακτικής που έχει ενταθεί φέτος, όπως έχει εκφραστεί ενάντια στην ΠΣΟ και σε άλλους προοδευτικούς διεθνείς οργανισμούς.

Αυτή η τακτική στοχεύει στο να βάλει εμπόδια στα προοδευτικά κινήματα και να χτυπηθούν τα πιο βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών.

Η ΠΣΟ εκφράζει την απεριόριστη υποστήριξη και αλληλεγγύη της με τα μέλη της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας της Τσεχίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ