ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 29 Νοέμβρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Δεκάδες τραυματίες από επιθέσεις σε αντικατοχικές διαδηλώσεις

Σε νέο κρεσέντο βίας σε βάρος εκατοντάδων Παλαιστινίων πολιτών που ξεσηκώνονται μπροστά στις προσπάθειες Εβραίων εποίκων για ανέγερση καινούργιων κατοικιών προχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σε χωριά της Δυτικής Οχθης. Αυτά ενώ στις 29 Νοέμβρη είναι Διεθνής Μέρα Αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Πρώτα διέλυσαν με σφαίρες καουτσούκ και βροχή τοξικών δακρυγόνων συγκέντρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για την κατάσχεση γης στις περιοχές Ρας αλ Τιν και Αΐν Σαμίγια (ανατολικά της Ραμάλα) με στόχο την ανέγερση νέου εποικισμού.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι κατά την καταστολή της κινητοποίησης τραυματίστηκαν ή υπέστησαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων δεκάδες άτομα.

Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν λίγη ώρα αργότερα στα ανατολικά περίχωρα της πόλης Ναμπλούς, σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την κατάσχεση γης και την έναρξη εργασιών επίσης για ανέγερση νέου εβραϊκού εποικισμού. Δεκάδες άτομα υπέστησαν δύσπνοια από δακρυγόνα και πάνω από 10 τραυματίστηκαν σοβαρά στα πόδια από σφαίρες καουτσούκ και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης κοντά στο χωριό Μπάιτ Ντατζάν.

Το ίδιο διάστημα και ενώ προετοιμάζονται σε δεκάδες πόλεις της Ευρώπης κινητοποιήσεις για τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φελίπε Λαζαρίνι, απηύθυνε έκκληση για χρηματοδότησή της, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της αδυνατεί να καταβάλει τη μισθοδοσία χιλιάδων υπαλλήλων που έχει στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης και στη Λωρίδα της Γάζας.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Συγκρούσεις με γεωπολιτικό υπόβαθρο

Ο πόλεμος στο Τιγκράι σχετίζεται και με την αντιπαράθεση Δύσης - Κίνας

Πρόσφυγες από τη σύγκρουση στην Αιθιοπία έχουν περάσει στο γειτονικό Σουδάν

Copyright 2020 The Associated

Πρόσφυγες από τη σύγκρουση στην Αιθιοπία έχουν περάσει στο γειτονικό Σουδάν
H Αιθιοπία, με τους 112.000.000 κατοίκους, είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στην Αφρική μετά τη Νιγηρία. Βρίσκεται σε στρατηγική θέση στο Κέρας της Ανατολικής Αφρικής, λειτουργώντας σαν «γέφυρα» ανάμεσα στις αγορές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Από τις αρχές Νοέμβρη βρίσκεται στη δίνη εσωτερικής σύγκρουσης.

Η σύγκρουση μαίνεται ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπίι Αχμεντ (που το 2019 πήρε Νόμπελ Ειρήνης για τη συμβολή του στον τερματισμό της σύρραξης με την Ερυθραία) και την περιφερειακή κυβέρνηση του TPLF («Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι») στη βόρεια επαρχία Τιγκράι, που είναι παράλληλα ένα από τα ισχυρά βιομηχανικά κέντρα της χώρας.

Το TPLF συμμετείχε στις κυβερνήσεις της τελευταίας 30ετίας μέχρι που εμφανίστηκε ο Α. Αχμεντ, που το θεωρεί ισχυρό ανταγωνιστή στην προσπάθειά του να διατηρήσει την εξουσία, ενώ η χώρα γίνεται πεδίο ανταγωνισμού διαφόρων δυνάμεων και όπως φαίνεται ο ρόλος της Κίνας, όπως και σε όλη την Αφρική, είναι σημαντικός.

Το περιβόητο, γιγαντιαίο Φράγμα Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης (GERD) είναι ένα σημαντικό έργο, που δημιουργεί εντάσεις στην περιφέρεια, αφού όταν ολοκληρωθεί, η Αιθιοπία θα ελέγχει τα νερά του Νείλου. Το ζήτημα της διαχείρισης των νερών του Νείλου εδώ και μερικά χρόνια αποτελεί ζήτημα μαραθώνιων διαπραγματεύσεων μεταξύ Αιθιοπίας, Αιγύπτου και Σουδάν, με τις ΗΠΑ να έχουν αναλάβει ρόλο... «μεσολαβητή» στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν περιφερειακά την επιρροή τους σε μία ζώνη όπου από καιρό τα κινεζικά μονοπώλια έχουν κερδίσει σημαντικές θέσεις. Και το φράγμα είναι ένα από τα μεγάλα έργα που χρηματοδοτούν και κινεζικά κεφάλαια.

Η «άνοιξη» στις σχέσεις Αντίς Αμπέμπα - Πεκίνου

Αιθιοπία και Κίνα έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1970, αλλά τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι διμερείς σχέσεις έγιναν πολύ στενές. Το Δεκέμβρη του 2003 έγινε η πρώτη επίσκεψη Κινέζου πρωθυπουργού (τότε ήταν ο Ουέν Τζιαμάο) στην Αντίς Αμπέμπα, για τις ανάγκες του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αφρικής. Το Μάη του 2007 η Κίνα διέγραψε αιθιοπικό χρέος ύψους 18,5 εκατ. δολαρίων, το Φλεβάρη του 2008 ο Κινέζος υπουργός Οικοδομών υπέγραψε συμφωνία για στενές σχέσεις στον τομέα υποδομών και το Μάη του 2009 υπέγραψαν συμφωνία εξάλειψης της διπλής φορολογίας προς όφελος του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων. Εκτοτε η Κίνα έδωσε στην Αιθιοπία δάνεια ύψους 12 δισ. δολαρίων, κυρίως για έργα υποδομών που ανέλαβαν κινεζικές εταιρείες, ενώ η Αιθιοπία άνοιξε τις αγορές της σε κινεζικά προϊόντα, αλλά και σε χιλιάδες Κινέζους γιατρούς και εκπαιδευτικούς. Το 2016 ολοκληρώθηκε σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Αιθιοπία με το λιμάνι του Τζιμπουτί, με κινεζική χρηματοδότηση, από την Τράπεζα Εξαγωγών - Εισαγωγών Κίνας.

Το 2016 - 2018 οι άμεσες κινεζικές επενδύσεις ήταν 4 δισ. δολάρια και το ίδιο διάστημα το διμερές εμπόριο είχε ξεπεράσει τα 5,4 δισ. δολάρια.

Ανησυχία των ΗΠΑ

Σε αυτήν ακριβώς τη συγκυρία εμφανίζεται ο Αμπίι Αχμεντ, που από τον Απρίλη του 2018 (οπότε ανέλαβε την πρωθυπουργία) δείχνει ανοιχτά την προτίμησή του σε κεφάλαια από τη Δύση.

Ξεκίνησε έτσι ένα μεγάλο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σε σταθμούς παραγωγής Ενέργειας, σιδηροδρομικές συγκοινωνίες (που φτιάχτηκαν με κινεζικά κεφάλαια), εργοστάσια ζάχαρης, βιομηχανικά πάρκα, αεροπορικές εταιρείες κ.ά. Η αμερικανική κυβέρνηση στήριξε αυτές τις κινήσεις, ενώ οι ΗΠΑ από καιρό έχουν συμπεριλάβει την Αιθιοπία στην ομάδα των «στρατηγικών εταίρων κατά της τρομοκρατίας» και εκεί υπάρχουν μυστικές φυλακές της CIA.

Ο Αχμεντ διαλαλεί την εκχώρηση κρατικών υποδομών, λέγοντας ότι πρόκειται για «ευκαιρίες επένδυσης δυτικών επιχειρήσεων στην Αιθιοπία, προκειμένου η χώρα να εξαρτάται λιγότερο από την Κίνα». Είχε εγκωμιάσει το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, λέγοντας: «Ορισμένοι λένε πως αυξάνεις το δημόσιο χρέος με δάνεια από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα. Κι όμως! Οταν δανείζεσαι από αυτά, είναι σαν να δανείζεται κάποιος από τη μητέρα του!» («Politico», 2/7/2020).

Επίσης έδωσε χώρο σε κεφάλαια της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, που μετά την Κίνα είναι στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα των μεγαλύτερων επενδυτών στη χώρα.

Η απόφαση του Αιθίοπα πρωθυπουργού να αιματοκυλίσει την περιοχή Τιγκράι, όπου έχει την έδρα του ο πιο ισχυρός του αντίπαλος, ο οποίος διατηρεί συνάμα στενές σχέσεις με το Πεκίνο, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ότι έχει βαθύτερη στόχευση. Πάντως, στο βωμό των γεωπολιτικών «παιχνιδιών» πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έως τώρα και πολλές δεκάδες χιλιάδες άλλοι πήραν το δρόμο της προσφυγιάς στο γειτονικό Σουδάν.


Δ. Ο.

ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
«Κούρσα» εταιρειών για κράτη - πελάτες του εμβολίου

Η παγκόσμια κούρσα για την απόκτηση ενός εμβολίου κατά της Covid-19 επιταχύνθηκε τις δύο τελευταίες βδομάδες με την ανακοίνωση συμφωνιών μεταξύ φαρμακευτικών ομίλων και κρατών. Αφορά στην παραγωγή και την απόκτησή του. Από τα 11 εμβόλια που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ανάπτυξής τους, τέσσερα είναι κινεζικά (δύο της «Sinopharm», ένα της «Sinovac» και ένα της «CanSino»), ένα είναι ρωσικόSputnik V»), τρία αμερικανικά («Janssen», «Moderna» και «Novax»), ένα αμερικανο-γερμανικό(«BioNtech» και «Pfizer», με τη στήριξη της κινεζικής πολυεθνικής «Fosun»), ένα βρετανικόAstraZeneca») και ένα από την Ινδία. Ακολουθούν, ήδη σε προχωρημένο στάδιο, πειραματικά εμβόλια από την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τη Νότια Κορέα και το Ισραήλ.

Παράλληλα, διεξάγεται και μια κυνική «μάχη» για το ποιο ιμπεριαλιστικό κέντρο θα αποκτήσει πρώτο αυτά τα εμβόλια, δηλαδή ανάλογα με την οικονομική δύναμη και όχι ομοιόμορφα σε όλο τον κόσμο ή με βάση την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε χώρα. Ενδεικτικά:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει συμφωνίες με έξι φαρμακευτικές εταιρείες, τις «AstraZeneca», «Sanofi-GSK», «Janssen», «BioNTech» - «Pfizer», «CureVac» και «Moderna» και είναι σε διαπραγματεύσεις με τον «Novax», για την προκαταβολική αγορά άνω των 1,3 δισ. δόσεων, συν άνω των 600 ακόμη εκατομμυρίων στη συνέχεια, δηλαδή δόσεις τέσσερις φορές πάνω από τον πληθυσμό της ΕΕ. Οι ΗΠΑ έχουν κάνει προκράτηση 1 δισ. δόσεων και ο συνολικός τους αριθμός φτάνει τα 2,6 δισ. δόσεων. Η αναλογία ανά κάτοικο είναι σχεδόν η διπλάσια από την ευρωπαϊκή. Παραμένει ζητούμενο το πότε θα προμηθευτούν εμβόλια οι «φτωχότερες» χώρες, αλλά ο ΠΟΥ το προσδιορίζει μέχρι το τέλος του 2021.

Στο μεταξύ, στην παγκόσμια αυτή κούρσα γύρω από τα εμβόλια, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι περιμένει να λάβει την πρώτη αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας ενός εμβολίου «τις προσεχείς μέρες», το τελευταίο διαδικαστικό βήμα προς τη διάθεση ενός εμβολίου εκτός των ΗΠΑ.

Στη Βραζιλία συνεχίζονται η αντιπαράθεση και η σύγκρουση συμφερόντων σχετικά με το ποια μονοπώλια θα προτιμηθούν.

Την ίδια στιγμή η πανδημία καλπάζει σε όλο τον κόσμο, ως αποτέλεσμα της διαχείρισής της με βάση τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν πλέον τα 61 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 1,438 εκατ.

Οταν ο «προοδευτικός» Ζάεφ ξεπλένει τη φασιστική κατοχή

Την περίοδο της σύναψης και της ψήφισης της ΝΑΤΟικής Συμφωνίας των Πρεσπών, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επένδυε στο εξής αφήγημα: «Βρέθηκε ένας προοδευτικός ηγέτης στη γειτονική χώρα, καθίσαμε, συζητήσαμε και καταλήξαμε στη Συμφωνία». Κάπως έτσι οι πραγματικοί εμπνευστές των Πρεσπών, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, περνούσαν σε δεύτερη μοίρα και σε πρώτο πλάνο έμπαιναν οι ήρωες των παραμυθιών του ΣΥΡΙΖΑ... Η παρουσίαση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ του Ζ. Ζάεφ ως «προοδευτικού γείτονα» συνεχίζεται μέχρι σήμερα χωρίς διαλείμματα.

Πριν από λίγες μέρες, ο «προοδευτικός γείτονας», ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας Ζ. Ζάεφ, επιδιώκοντας να δελεάσει τη Βουλγαρία για να μην ασκήσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ, πήγε τον «προοδευτισμό» του ένα βήμα παραπέρα. Αναφερόμενος σε συνέντευξή του στο τι συνέβαινε στα εδάφη της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν αναφέρθηκε στη «βουλγάρικη φασιστική κατοχή» (η κυβέρνηση της Βουλγαρίας είχε συνταχτεί με τις δυνάμεις του ναζιστικού άξονα), αλλά στο ότι στην αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Βουλγαρία «ασκούσε διοίκηση». Για να κάνει κάποιος τη σύγκριση, είναι σαν να αναφέρει ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε τριπλή (Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία) ναζιστική κατοχή την περίοδο 1941-1944, αλλά ότι οι δυνάμεις αυτές απλά «ασκούσαν διοίκηση»!

Ο Ζ. Ζάεφ όμως δεν έμεινε μόνο σε αυτήν τη δήλωση. Αποκάλυψε επίσης ότι το τελευταίο διάστημα αφαιρέθηκαν περίπου 20 επιγραφές από μνημεία στη Βόρεια Μακεδονία, στα οποία αναγραφόταν «φασιστική βουλγαρική κατοχή», ενώ για τον εθνικισμό δήλωσε πως την ευθύνη την έχει η πρώην Ενιαία Γιουγκοσλαβία!

Οι δηλώσεις του Ζάεφ έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Β. Μακεδονίας, ιδιαίτερα από τις ενώσεις των παρτιζάνων και των απογόνων τους. Αλλωστε, η ιστορική αλήθεια είναι ότι υπήρξε και φασιστική κατοχή από τη Βουλγαρία, αλλά και αντίσταση από τα παρτιζάνικα κινήματα που απελευθέρωσαν τα Βαλκάνια με την καθοριστική συμβολή του Κόκκινου Στρατού. Οι δηλώσεις Ζάεφ αντίθετα έτυχαν θετικής ανταπόκρισης από το εθνικιστικό κόμμα της Βουλγαρίας VMRO-BND.

Κατά τ' άλλα, ας θυμηθούμε το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Ζ. Ζάεφ για την εκλογή του: «Χάρη στις προσπάθειές σου το μήνυμα των γενναίων προοδευτικών δυνάμεων που αγωνίζονται κατά του εθνικισμού, για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη στην περιοχή μας, σήμερα έγινε πιο δυνατό. Ενα μήνυμα όχι μόνο για τα Βαλκάνια, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη»...


Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ