ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Χιονοστιβάδα αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Η κυβέρνηση εξειδικεύει τις συμφωνίες της με ΕΕ - ΔΝΤ και ετοιμάζεται να προωθήσει μέτρα - κόλαση για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα

Η Ελλάδα τώρα πρέπει να δώσει έμφαση στο «δεύτερο κύμα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ειδικά στον τουρισμό και στο εμπόριο, στις δαπάνες για Υγεία, στις δημόσιες επιχειρήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις».

Οι παραπάνω επισημάνσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, στις οποίες συνηγόρησε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, δίνουν με απόλυτη σαφήνεια το στίγμα της νέας συμφωνίας που έκλεισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την τρόικα για το θανατηφόρο πλήγμα που θα επιχειρηθεί κατά των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, μέσα στις επόμενες 100 μέρες, μέχρι το Μάρτη, όταν το κλιμάκιο θα κάνει τον επίσημο έλεγχο των πεπραγμένων. Η δημοσιοποίηση του επικαιροποιημένου μνημονίου, αναμένεται μέχρι τις 10 του Δεκέμβρη, ωστόσο οι βασικές δέσμες των κυβερνητικών παρεμβάσεων, ανακοινώθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης Πέμπτης.

Στο Συμβούλιο αυτό, αποφασίστηκε:

Για τις εργασιακές σχέσεις, ή την αγορά εργασίας που λένε κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την υποχρέωση να εξασφαλίσει την παραπέρα «ενίσχυση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας» και συγκεκριμένα:

  • Να χτυπήσει στην καρδιά των καταχτήσεων της εργατικής τάξης, καταργώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις. Το αρμόδιο υπουργείο θα προωθήσει νόμο που θα προβλέπει ότι οι «επιχειρησιακές συμβάσεις» θα είναι ισχυρότερες από τις κλαδικές και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις συμβάσεις αυτές θα προβλέπονται σε σχετικό νομοσχέδιο, θέμα το οποίο βέβαια είναι σε κάθε περίπτωση δευτερεύουσας σημασίας, αφού στην πραγματικότητα ανοίγει ο δρόμος για τον ακρωτηριασμό του κατώτατου μεροκάματου και μισθού, για τους χειμαζόμενους εργατοϋπάλληλους του ιδιωτικού τομέα.
  • Να νομοθετήσει την παραπέρα μείωση των υπερωριακών αποδοχών, πέρα από τις μειώσεις που επέφερε ο νόμος Λοβέρδου την άνοιξη που μας πέρασε.
  • Να ενισχύσει παραπέρα τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και άρα την υπονόμευση του 8ωρου και του 7ωρου.
  • Να καταργήσει τη διάταξη που προβλέπει την επέκταση μιας συλλογικής σύμβασης και στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που οι ιδιοκτήτες τους δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση.
  • Να επεκτείνει τη δοκιμαστική περίοδο για τους νεοπροσλαμβανόμενους από τους 2 στους 12 μήνες.

Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο: Παραπέρα μείωση των αποδοχών όλων των εργαζομένων, μέσα από την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, όλα τα επιδόματα που, με βάση το νόμο, δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση. Εδώ συμπεριλαμβάνεται τόσο το λεγόμενο «κίνητρο απόδοσης», όσο και κάθε διαφορά που υπάρχει στις αποδοχές, πέραν του βασικού μισθού και των οικογενειακών επιδομάτων. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να «κουρέψει» τα επιδόματα που είναι πάνω από το 20% των αποδοχών των υπαλλήλων, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και άλλα, ακόμα πιο ακραία σενάρια. Επιπλέον, υπάρχει ο προσανατολισμός της σύνδεσης των αποδοχών με την παραγωγικότητα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους εργαζόμενους.

Νέα μείωση των αποδοχών των απασχολούμενων στο Δημόσιο, με τη σχεδιαζόμενη μείωση, αυτή τη φορά, των επικουρικών συντάξεων και την κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.

Δημόσιες Επιχειρήσεις - ευρύτερος δημόσιος τομέας: Κυριολεκτικό πογκρόμ αναμένεται στο χώρο των πρώην ΔΕΚΟ, για δεκάδες Υπηρεσίες, Οργανισμούς, διάφορα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αλλά και Ανώνυμες Εταιρείες που ελέγχονται απευθείας από το κράτος. Οι αλλαγές και οι προσαρμογές αναμένεται να είναι σαρωτικές, αφού στόχος των κυβερνώντων είναι «να κλείσουν όσο γίνεται περισσότεροι από αυτούς τους φορείς».

Θεωρείται βέβαιο ότι θα επέλθουν δεκάδες χιλιάδες απολύσεις. Πρώτα και κύρια, όλων των συμβασιούχων, αφού, όπως λένε οι αρμόδιοι, δε θα ανανεωθεί καμιά σύμβαση. Πρόβλημα θα υπάρξει όμως και στους φορείς που θα κλείσουν, αφού η κυβέρνηση δέχτηκε κάθε μετάταξη εργαζόμενου να θεωρείται νέα πρόσληψη και να υπόκειται στον περιορισμό «μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις». Εντελώς κυνική ήταν η απάντηση που έδωσε σχετικά ο υπουργός οικονομικών, ο οποίος είπε ότι ...όποιος θέλει μπορεί να περιμένει και οκτώ μήνες.

Την ίδια στιγμή, είναι ήδη αποφασισμένο ότι, εκτός από την αποψίλωση του προσωπικού, θα επιβληθεί και μείωση των κονδυλίων για μισθοδοσία, με το σύστημα της περικοπής των όποιων επιδομάτων δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και άλλους φορείς. Είναι ενδεικτικό ότι η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας ήδη ...«πρότεινε» στους εργαζόμενους της Τράπεζας να δεχτούν μείωση αποδοχών 10%, γιατί αλλιώς θα ενταχθούν στο καθεστώς των ΔΕΚΟ και τότε η μείωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Ειδικές θα είναι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο χώρο των συγκοινωνιών, που, όπως λέγεται, θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΟΣΕ. Στον ΟΣΕ, αλλά και στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, προβλέπεται η μεταφορά των χρεών στο κράτος, η μείωση των θέσεων εργασίας κατά αρκετές χιλιάδες άτομα, σχεδιάζεται η παραχώρηση τομέων λειτουργίας σε ιδιώτες, αναμένεται η μείωση των μη προσοδοφόρων δρομολογίων, ενώ θεωρείται απόλυτα βέβαιη η αύξηση των εισιτηρίων.

Δαπάνες Υγείας - Νοσοκομεία: Μαζί με τις δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δαπανών για φάρμακα, επιταχύνεται η διαδικασία εμπορευματοποίησης της Υγείας και της μετατροπής των νοσοκομείων σε επιχειρηματικές μονάδες.

Στόχος να παρουσιαστεί, μέχρι τον επόμενο Μάη, νομοσχέδιο για τη συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, με βάση την παραδοχή ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να λειτουργούν χωρίς να υπολογίζουν σε κρατική χρηματοδότηση, αλλά τα αναγκαία κονδύλια θα τα βρίσκουν από την ...πώληση ιατρικών υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, αφενός αυξάνεται η τιμή του απαράδεκτου εισιτηρίου που θα πρέπει να πληρώνει ο ασθενής, που επισκέπτεται κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, ενώ επεκτείνεται το σύστημα της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η αύξηση του εισιτηρίου θα φτάσει το 66,6% και από 3 ευρώ, πάει στα 5 ευρώ. Παράλληλα, η ολοήμερη λειτουργία, που θα στηρίζεται κύρια στην παροχή υπηρεσιών επί πληρωμή, αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα των νοσοκομείων, αυξάνοντας όμως ταυτόχρονα και την αφαίμαξη των εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να χρυσοπληρώνουν στο μέλλον κάθε πρόβλημα υγείας που θα τους προκύπτει.

Ιδιωτικοποιήσεις: Αναμένεται αναλυτικός κατάλογος ιδιωτικοποιήσεων από το υπουργείο Οικονομικών. Με δεδομένο ότι τα στρατηγικής σημασίας περιουσιακά στοιχεία και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Δημοσίου (Τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί, κύρια από την κυβέρνηση Σημίτη, το καλό «φιλέτο» που έχει απομείνει είναι η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μεγάλες εκτάσεις γης, αλλά και λιμάνια - αεροδρόμια που προορίζεται να παραχωρηθούν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Στόχος είναι από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ή από τη λεγόμενη «αξιοποίησή» της να εισπραχθεί ένα δισ. ευρώ μέσα στο 2011 και ακόμα 6 δισ. μέχρι το 2013.

Επιχειρηματικό περιβάλλον: Μέτρα για την παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και τη στήριξη της λεγόμενης επιχειρηματικότητας. Σε αυτά τα πλαίσια:

  • Θα προωθηθεί νέος «αναπτυξιακός νόμος», με τον οποίο θα διευρύνονται τα οικονομικά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις.
  • Θα επιταχυνθεί η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ (5 δισ.) ώστε να υπάρξει ροή κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις.
  • Θα διατεθούν 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες, με τη μορφή εγγυήσεων.
  • Μέσα στον επόμενο μήνα, θα παρουσιαστεί νομοσχέδιο για το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων».
  • Θα αναπτυχθεί το σχέδιο δράσης «για την άρση των 30 σημαντικότερων εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, την επένδυση και την καινοτομία».

Είναι ολοφάνερο ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, όλο το επόμενο διάστημα θα βρεθούν αντιμέτωπα με νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση, με τη συναίνεση της ΝΔ. Κυβέρνηση και τρόικα κλιμακώνουν τον πόλεμο ενάντια στο βιωτικό επίπεδο και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, των φτωχών αγροτών. Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτήν την πολιτική θα είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που κέρδισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και με τις πολιτικές λιτότητας και με το Δημόσιο που οικοδόμησαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και με τις ιδιωτικοποιήσεις των τελευταίων 20 χρόνων. Η μόνη λύση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι να απορρίψουν συνολικά την πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ, να φτιάξουν τώρα το δικό τους ενιαίο λαϊκό μέτωπο πάλης και με κοινό αγώνα να παλέψουν για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.


Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ