ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Δουλειά «από τα κάτω» για την επιτυχία της

Να γίνει υπόθεση των εργαζομένων η απεργιακή μάχη είναι ο στόχος των ταξικών δυνάμεων

Οι εργαζόμενοι καλούνται να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

MotionTeam

Οι εργαζόμενοι καλούνται να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους
Στις δυο περίπου εβδομάδες που απομένουν μέχρι την απεργία στις 15 Δεκέμβρη σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε μικρομάγαζο, κάθε σπίτι, σχολείο και πανεπιστήμιο, πρέπει να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα, η φωνή και οι στόχοι πάλης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ. Είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι λαϊκές οικογένειες που στενάζουν καθημερινά μπροστά στα μεγάλα αδιέξοδα. Οι άνθρωποι που παράγουν όλον το πλούτο «γυρίζουν 100 χρόνια πίσω» αντί να βελτιώνεται η ζωή τους. Kι αυτό διότι ένας ανελέητος πόλεμος διεξάγεται ανάμεσα στα μονοπώλια για το ποια θα βγουν περισσότερο ενισχυμένα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Σε αυτό τον πόλεμο όλοι οι μηχανισμοί των μεγαλοεργοδοτών έχουν πέσει πάνω στα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να τα πείσουν ότι πρέπει να πάρουν μέρος και μάλιστα κάνοντας θυσίες.

Η προετοιμασία της απεργίας, επομένως, δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστεί σαν ένα ακόμη βήμα για την οργάνωση των λαϊκών στρωμάτων, για να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία εργαζομένων - αυτοαπασχολούμενων - φτωχών αγροτών - σπουδαστών, για να συσπειρωθούν όλο και περισσότεροι στα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς. Το διάστημα που απομένει η υπόθεση της επιτυχίας της απεργίας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Αγωνιστικοί πυρήνες παντού

Το τελευταίο διάστημα από όλο και περισσότερους αμφισβητείται η πολιτική της κυβέρνησης, ο ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Τα ΔΣ των σωματείων καλούνται να συμβάλουν στη δημιουργία επιτροπών και πυρήνων του ΠΑΜΕ παντού, σε κάθε εργασιακό χώρο. Ο στόχος της κινητοποίησης του εργατόκοσμου, των ανθρώπων που στενάζουν κάτω απ' τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, μπαίνει πλέον επιτακτικά. Αυτό όμως προϋποθέτει οργάνωση των εργαζομένων παντού, στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, τα γραφεία, τα γιαπιά, τις εργατικές συνοικίες. Να μη μείνει κανένας χώρος δουλειάς που να μην υπάρχουν οργανωμένοι και συσπειρωμένοι εργάτες σε ταξική κατεύθυνση, που να μην έχει δημιουργηθεί πυρήνας του ΠΑΜΕ. Οργάνωση «από τα κάτω» σημαίνει οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν μαζικά στις συλλογικές διαδικασίες, να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων στις γενικές συνελεύσεις, να δίνουν νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά στον αγώνα τους, να εμπλουτίζουν τα αιτήματά τους και να απαιτούν με γνώμονα τις ανάγκες τους.

Ηδη πραγματοποιούνται διεργασίες μέσα στους εργάτες. Συζητήσεις ανοίγονται, όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός οδηγεί σε αδιέξοδα. Ο ορυμαγδός των αντιλαϊκών μέτρων φέρνει και τους ίδιους τους εργάτες αντιμέτωπους με την ανάγκη της αντίστασης. Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, η αύξηση στο ΦΠΑ σε είδη λαϊκής ανάγκης, η κατακρεούργηση του Ασφαλιστικού, η αύξηση της ανεργίας είναι ορισμένα μόνο απ' όσα συμβαίνουν. Και, για να αντιμετωπιστεί αυτή η ολομέτωπη επίθεση, μπαίνει όλο και πιο επιτακτικά το ζήτημα της ενιαίας απάντησης σε ταξική κατεύθυνση. Οι διεργασίες αυτές πρέπει να εκφραστούν στο δρόμο της πάλης και της συσπείρωσης. Η αμφισβήτηση να μετατραπεί σε αντίσταση. Και οι αγωνιστικοί πυρήνες μέσα στους τόπους δουλειάς αποτελούν εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι ταξικές δυνάμεις αξιοποίησαν και την τρίωρη στάση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Σε δεκάδες τόπους δουλειάς, σε κάθε κλάδο, άνοιξε συζήτηση με τους εργαζόμενους και καταδικάστηκε η αντιλαϊκή πολιτική, η στάση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - βάζουν «πλάτη» στην άγρια αντεργατική επίθεση. Ετσι ετοιμάζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ την απεργία στις 15 Δεκέμβρη. Οχι με μια γενικόλογη εξαγγελία - που παραπέμπει σε «τουφεκιά στον αέρα» - όπως οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, αλλά με δουλειά στη βάση, εργάτη τον εργάτη, προετοιμάζοντας την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Να στείλουν μήνυμα αντίστασης

Οι εργαζόμενοι με αυτή την απεργία πρέπει να στείλουν το δικό τους μήνυμα. Μήνυμα ότι δεν υποκύπτουν στα εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα, της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, της ΕΕ και της τρόικας ότι θα πτωχεύσει η χώρα. Εχουν εμπειρία, ξέρουν οι εργαζόμενοι. Ηδη είμαστε σε πορεία χρεοκοπίας - είναι ο λαός που χρεοκοπεί καθημερινά. Ηδη υπάρχει στάση πληρωμών, όταν οι εργαζόμενοι βλέπουν τους μισθούς να μειώνονται τραγικά, όταν για να πάνε στα νοσοκομεία καλούνται να πληρώνουν, όταν είναι χρεωμένοι μέχρι το λαιμό σε δάνεια στους τραπεζίτες, για να πάρουν ένα σπίτι.

Οι απολύσεις στο φάρμακο, στην «COCA - COLA», στο εμπόριο, καθώς και οι εξελίξεις στις πρώην ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο, συνολικά, δείχνουν πως το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του είναι αδίστακτες. Η επίθεση των εφοπλιστών κατά των ναυτεργατών είναι άλλο ένα δείγμα μέχρι ποιου σημείου μπορούν να φτάσουν.

Συντονισμός και οργάνωση

Στο πλαίσιο της επιτυχίας της απεργίας εντάσσουν τη λειτουργία τους και οργανώνουν τη δράση τους τα ταξικά συνδικάτα, οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ κλπ. Ετσι:

Σήμερα Κυριακή 28 Νοέμβρη σε σύσκεψη για την προετοιμασία και επιτυχία της πανεργατικής απεργίας καλεί τους εργαζόμενους του νησιού η Επιτροπή Λήμνου του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη γίνεται στη Μύρινα στο Παπουτσίδειο κτίριο (2ος όροφος) στην πλατεία ΟΤΕ. Σήμερα, σε εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί τα μέλη του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας.

Στην Πάτρα, η τοπική Γραμματεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης των ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) με την αντίστοιχη Γραμματεία του ΠΑΜΕ προχωρούν σε σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης την Τετάρτη 1η Δεκέμβρη και ώρα 7 μ.μ., στα γραφεία τους (Ακτή Δυμαίων 28, 1ος όροφος).

Την Τετάρτη 1 Δεκέμβρη, η Γραμματεία Ζακύνθου του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη στις 7 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου για την προετοιμασία και οργάνωση της απεργίας.

Στις 5 Δεκέμβρη το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων Ζακύνθου συγκαλεί γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στις 9 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Σε γενική συνέλευση καλεί την ίδια μέρα, στις 11 το πρωί, και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β).


Κ.Τ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ