ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Γνώριζαν αλλά δεν έκαναν τίποτα!

Οι ευθύνες για την καταστροφή σε εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά και φτωχούς επαγγελματίες των δυτικών συνοικιών της Αθήνας βαραίνουν την κυβέρνηση, την περιφέρεια αλλά και δημοτικές αρχές των περιοχών που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα, δεν διεκδίκησαν και αποδέχτηκαν πολιτικές που άφησαν αθωράκιστα τα λαϊκά νοικοκυριά.

Για του λόγου το αληθές, σήμερα ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει ένα κείμενο που εδώ και δύο χρόνια έχει εντοπίσει το πρόβλημα ακριβώς εκεί που εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Το κείμενο αυτό δεν είναι όποιο κι όποιο. Είναι ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) και συγκεκριμένα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Αθήνας για τη χρονική περίοδο 2012 - 2014. Ο ΑΣΔΑ συγκροτείται από 8 δήμους της Δυτικής Αθήνας (Αγία Βαρβάρα, Αγιοι Ανάργυροι - Καματερό, Αιγάλεω, Ιλιον, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Φυλή). Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε μελέτη που είχε γίνει από επιστήμονες ήδη από το 2010.

Συγκεκριμένα, στο Στρατηγικό Σχεδιασμό του ΑΣΔΑ αναφέρεται ως επιτακτική ανάγκη:

«Να προχωρήσει η διευθέτηση των ρεμάτων της Εσχατιάς, των παράπλευρων ρεμάτων της και του Χαϊδαρορέματος, να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα και οι διαμορφώσεις αγωγών ομβρίων υδάτων, που είναι αναγκαία σε περιοχές όλων των δήμων».

Η εικόνα στο Καματερό αναδεικνύει τις εγκληματικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων αλλά και των εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης

ΜΑΚΡΙΝΑ

Η εικόνα στο Καματερό αναδεικνύει τις εγκληματικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων αλλά και των εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης
Στο κείμενο, στην ενότητα «Αντιπλημμυρική προστασία» περιγράφεται με περισσότερες λεπτομέρειες η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Γνώριζαν, δηλαδή, τι θα επακολουθήσει αλλά το κράτος, οι κυβερνήσεις, η περιφέρεια δεν πήραν μέτρα.

Ας δούμε συγκεκριμένα:

«Η περιοχή της Δυτικής Αθήνας θεωρείται από αντιπλημμυρική άποψη μια από τις δυσμενέστερες του Λεκανοπεδίου. Το πυκνό υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής αποτελείται από σημαντικό πλήθος υδατορεμάτων που ξεκινούν από τις κλιτύες του Αιγάλεω όρους, αλλά και της Πάρνηθας και διασχίζουν τις αστικές περιοχές με τελικό αποδέκτη τον Κηφισό.

Στο σύνολο της περιοχής τα ανοικτά ρέματα είναι σήμερα πολύ περιορισμένα, λόγω των αντιπλημμυρικών έργων που έγιναν στις φυσικές κοίτες των ρεμάτων ή σε δρόμους που υπήρχαν κοντά σ' αυτές και οδήγησε σε πλήρη κάλυψή τους. Τα σημαντικότερα ρέματα που χρειάζονται διευθέτηση είναι τα ρέματα Ευπυρίδων και Εσχατιάς σε Καματερό και Αγίους Αναργύρους και το Χαϊδαρόρεμα στο Χαϊδάρι και το Περιστέρι.

Εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές στις οποίες υπάρχει πρόβλημα πλημμυρών μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Τέτοιες περιοχές στο Περιστέρι είναι ο Αγιος Ιωάννης Θεολόγος και η Τσαλαβούτα, στο Χαϊδάρι είναι κοντά στο δάσος, στον υποσταθμό της ΔΕΗ και η Ιερά οδός, στο Καματερό είναι οι οδοί Καματερού, Γούναρη, Κ. Παλαμά».

Αυτό είναι το κείμενο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΑΣΔΑ για την περίοδο 2012 - 2014
Αυτό είναι το κείμενο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΑΣΔΑ για την περίοδο 2012 - 2014
Ακριβώς δηλαδή εκεί όπου σημειώθηκαν οι μεγάλες καταστροφές. Αυτή η διαπίστωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος θα έπρεπε λογικά να έχει κινητοποιήσει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού από το 2012, αν και το πρόβλημα είναι πολύ πιο παλιό. Παρ' όλα αυτά δεν έγινε τίποτα. Και δεν είναι θέμα πολιτικής αβλεψίας. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή που αφήνει σε δεύτερη μοίρα την εκτέλεση έργων που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες σε σχέση με έργα που φέρνουν κέρδη στους επιχειρηματίες.


ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του λαού απ' τις πλημμύρες αξιώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο σημειώνει:

«Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε διεκδίκηση και αγώνα για να παρθούν άμεσα επείγοντα μέτρα.

Οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλες.

Η πρώτη δυνατή βροχή φανέρωσε την απότομη όξυνση όλων των προβλημάτων στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πρωτεύουσας. Αποκάλυψε, για ακόμα μια φορά, το τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά:

Αντιπλημμυρικά έργα χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό, έργα - ανοικτές πληγές σε εξέλιξη που χρονοτριβούν, έργα επείγοντα που δεν υπάρχουν στον προγραμματισμό.

Η καπιταλιστική κρίση γιγάντωσε τα μεγάλα προϋπάρχοντα προβλήματα στις ελάχιστες υποδομές της περιοχής: Με την υποχρηματοδότηση, τις απολύσεις και τη συρρίκνωση του προσωπικού.

Δίκτυα ανύπαρκτα σε πυκνοκατοικημένες πλέον περιοχές, άλλα ασυντήρητα, φθορές, εγκατάλειψη.

Απαιτούμε τώρα να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας ιδιαίτερα για τις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, όπως η Δυτική Αθήνα και ο Πειραιάς. Ο χειμώνας είναι μπροστά. Προέχει να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Αμεσα να δοθεί έκτακτη ενίσχυση στους Δήμους από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες αντιπλημυρικής θωράκισης.

Ολοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα αντιπλημυρικής προστασίας της περιοχής.

Οσοι επικαλούνται τα καιρικά φαινόμενα κάνουν απέλπιδα προσπάθεια να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων, των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών που στήριζαν τόσα χρόνια τα κόμματα της ΕΕ. Πολιτική που συνεχίζεται: Προκλητική χρηματοδότηση στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ευρωπαϊκά κονδύλια για πανάκριβα έργα βιτρίνας («βιοκλιματικές» αναπλάσεις, «περιβαλλοντικούς» ποδηλατόδρομους κ.ά.), την ίδια στιγμή που δε χρηματοδοτούν έργα για τις αναγκαίες υποδομές στις εργατικές - λαϊκές συνοικίες.

Οι καταστροφές έπληξαν, ακόμα μια φορά, τις λαϊκές συνοικίες, την περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας που έφερε η καπιταλιστική κρίση.

Απαιτούμε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να πάρει επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών.

Τώρα:

  • Εκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες τους.
  • Καταγραφή, άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών για τις κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
  • Κατάργηση του απαράδεκτου ΕΝΦΙΑ και επιστροφή όσων δόσεων έχουν πληρωθεί.

Με οργάνωση στα σωματεία, στους συλλόγους, στις λαϊκές επιτροπές, να διεκδικήσουμε την προστασία της ζωής μας από την πολιτική της συγκυβέρνησης, των κομμάτων που στηρίζουν την ΕΕ και υπηρετούν τα κέρδη των λίγων».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση στη Βουλή για τους πληγέντες

Ερώτηση με θέμα τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από τη νεροποντή στη Δυτική Αθήνα κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Σπύρος Χαλβατζής.

Στην Ερώτησή τους σημειώνουν:

«Η νεροποντή, που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, έπληξε όλη τη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά, και με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους Δήμους Περιστερίου, Ιλίου, Aχαρνών, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Νίκαιας - Ρέντη, Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε κατοικίες, οικοσκευές, αυτοκίνητα, μικρές επιχειρήσεις και υποδομές (σχολεία, γυμναστήρια κ.ά.)

Οι καταστροφές συγκεντρώνονται για ακόμα μια φορά στις λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά, όπου υπάρχει απουσία ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού με αποσπασματικές παρεμβάσεις και έργα σε εξέλιξη που χρονοτριβούν και εξελίσσονται σε ανοιχτές πληγές.

Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση και στις κυβερνήσεις διαχρονικά, στις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, που ενώ γνωρίζουν το πρόβλημα, δε χρηματοδοτούν απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, την ίδια στιγμή που παρέχουν προκλητική χρηματοδότηση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και σε έργα βιτρίνας.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πληγέντων για τις άμεσες ανάγκες τους.
  • Να γίνει καταγραφή και άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις.
  • Να γίνει πάγωμα των χρεών των πληγέντων προς εφορία, ΟΑΕΕ και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη.
  • Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να επιστραφούν όσες δόσεις έχουν καταβληθεί.
  • Να υπάρξει άμεση επιχορήγηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών αντιπλημμυρικής θωράκισης».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ