ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 1998
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚΕ
Διαμαρτυρία για την κατάσταση στην Κολομβία

Αντιπροσωπεία του ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ, επέδωσε χτες διαμαρτυρία του Κόμματος στον πρέσβη της Κολομβίας στην Αθήνα για τις συνεχιζόμενες δολοφονίες και διώξεις συνδικαλιστών και λαϊκών αγωνιστών, μελών του ΚΚ Κολομβίας και της "Πατριωτικής Ενωσης".

Η διαμαρτυρία του ΚΚΕ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κολομβίας Δρ. Αντρές Παστράνα Αράνγκο, την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Κολομβίας έχει ως εξής:

"Για μια ακόμα φορά το Κόμμα μας, οι εργαζόμενοι και όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι της χώρας μας, βαθιά αλληλέγγυοι με τον αγώνα του λαού της Κολομβίας για τις ελευθερίες του, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τις καθημερινές δολοφονίες αγωνιστών του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας εκφράζει την έντονη αγανάκτησή της για τη δολοφονία, στις 20 Οκτώβρη, του αντιπροέδρου της CUT και μέλους της απεργιακής επιτροπής των δημοσίων υπαλλήλων Jorge Ortega από παραστρατιωτικούς, μέσα στα πλαίσια της μαζικής απεργίας αόριστης διάρκειας των δημοσίων υπαλλήλων και ζητά την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών της δολοφονίας του.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση της Κολομβίας την άμεση και χωρίς όρους διάλυση όλων των παραστρατιωτικών οργανώσεων, την παραδειγματική τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται με δολοφονίες, βασανισμούς, εξαφανίσεις καθώς και την προστασία της ζωής του λαϊκού κινήματος και των μελών και στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κολομβίας και της Πατριωτικής Ενωσης".

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανοιχτή υποστήριξη Ουάσιγκτον προς Νετανιάχου

Στο πλευρό του Ισραηλινού πρωθυπουργού τάχτηκε, διπλωματικά και οικονομικά, ο Λευκός Οίκος στην προσπάθειά του να τον στηρίξει απέναντι στις εντονότατες πιέσεις που δέχεται από την ακροδεξιά και τους εποίκους

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εντονότατες παραμένουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ από τους Εβραίους εποίκους και από την κυβερνητική ή εξωκυβερνητική ακροδεξιά για την πρόσφατη υπογραφή της ισραηλινο - παλαιστινιακής συμφωνίας στην Ουάσιγκτον. Οι δύο δολοφονίες που έγιναν τη Δευτέρα, ενός Ισραηλινού φρουρού στη Χεβρώνα και ενός Παλαιστινίου από Εβραίο έποικο, έχουν βαρύνει ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρά τη χείρα βοηθείας, που σπεύδει να του δώσει τόσο το αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα μέσα στην Κνεσέτ, όσο και η Ουάσιγκτον.

Πονοκέφαλο προκαλούν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό η πρόταση μομφής που κατέθεσε στο ισραηλινό κοινοβούλιο το ακροδεξιό κόμμα Μοντελέτ και η δολοφονία ενός Ισραηλινού φρουρού στη Χεβρώνα λίγα, μόλις, 24ωρα μετά την υπογραφή της πολυσυζητημένης συμφωνίας στην Ουάσιγκτον, με την οποία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αλληλοδεσμεύονται να εφαρμόσουν όσα, περίπου, είχαν συμφωνήσει και στο Οσλο. Εντούτοις, παρά τις απειλές των ακροδεξιών συγκυβερνώντων του Νετανιάχου, η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής δεν αναδεικνύεται ιδιαίτερα ανησυχητική για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος εξασφάλισε την υποστήριξη του αντιπολιτευτικού Εργατικού Κόμματος. Τα πράγματα αναμένεται να δυσκολέψουν και πάλι, στα τέλη του χρόνου, όταν θα έρθει στην Κνεσέτ προς συζήτηση ο προϋπολογισμός, τον οποίο δεν προτίθεται να ψηφίσει το Εργατικό Κόμμα, αλλά μάλλον δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν ούτε οι ακροδεξιοί συγκυβερνώντες του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενδεχόμενο που μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Σε "βοήθεια" προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό προσέτρεξε και η Ουάσιγκτον, η οποία μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής στην Κνεσέτ, έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου διά στόματος του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, αν και διευκρίνισε ότι δε θέλει να πάρει θέση για την εσωτερική πολιτική ζωή του Ισραήλ, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του Λευκού Οίκου στο πρόσωπο του Νετανιάχου, τον οποίο χαρακτήρισε ως ικανότατο, θαρραλέο και αποτελεσματικό και την επιθυμία της να συνεχίσει τη συνεργασία της μαζί του. Ο Τζέιμς Ρούμπιν δεν παρέλειψε να "τρίξει τα δόντια" ελαφρώς και στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και το ζήτημα της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας, τονίζοντας σε έντονο ύφος ότι "όποιος σκοπεύει να προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις ή ενέργειες στην υπόθεση της ειρηνευτικής διαδικασίας, επιθυμεί σαφώς την καταστροφή".

Εκτός από τη διπλωματική "χείρα βοηθείας", οι ΗΠΑ θα βρεθούν και πρακτικά στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναμένεται να καταθέσει προς έγκριση στο Κογκρέσο πρόταση για παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς την κυβέρνηση Νετανιάχου, προκειμένου να υλοποιηθεί η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις η βοήθεια αυτή θα φτάσει τα 250 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που θα δαπανηθεί κυρίως για την κατασκευή έργων προστασίας στην περίμετρο των εβραϊκών οικισμών που θα βρεθούν στο μέσο περιοχών που περιέρχονται στην κυριαρχία της Παλαιστινιακής Αρχής, και για την εκκένωση, τουλάχιστον, 10 ισραηλινών στρατοπέδων που βρίσκονται στις ίδιες περιοχές. Τις τελικές ρυθμίσεις για την παροχή του έκτακτου βοηθήματος αναμένεται να συζητήσουν στην Ουάσιγκτον, την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Μαντλίν Oλμπράιτ και Αριέλ Σαρόν. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι ΗΠΑ, ετησίως, ενισχύουν σταθερά το Ισραήλ με χρηματική βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
ΝΑΤΟική δαμόκλειος σπάθη

Η "τελευταία προθεσμία" του ΝΑΤΟ προς τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση όσον αφορά τη "συμμόρφωσή" της προς τους όρους της συμφωνίας Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς χτες το απόγευμα εξέπνεε, με το ερώτημα - αν η Δύση θα επιλέξει στρατιωτική επέμβαση ή το ΝΑΤΟ θα την "αναβάλει" για δεύτερη φορά - να παραμένει, ως και την τελευταία στιγμή, ανοιχτό σε οποιαδήποτε πρόβλεψη. Ενώ το Βελιγράδι προσπαθούσε "στο παρά πέντε" να πείσει ότι "συμμορφώνεται".

Ούτως ή άλλως, είτε δηλαδή - κατά την έκφραση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Κουκ - "απογειώνονταν τα αεροσκάφη" για να πλήξουν τη Γιουγκοσλαβία είτε όχι, το διακυβευόμενο ήταν η επιβολή με όρους στρατιωτικού εκβιασμού μιας συμφωνίας η οποία στην πραγματικότητα απλώς συγκαλύπτει και μεταθέτει χρονικά το πρόβλημα, εξυπηρετώντας βραχυπρόθεσμα Δυτικά γεωπολιτικά συμφέροντα και (αν)ισορροπίες.

Πλην σε περίπτωση που επιλεγεί πράγματι η επέμβαση, θα δημιουργηθεί το "νομικό προηγούμενο" για το οποίο ο "Economist" επιχαίρει και πολλοί (μεταξύ αυτών Κίνα, Ρωσία) ανησυχούν: δράση του ΝΑΤΟ στο εσωτερικό μιας κυρίαρχης χώρας δίχως εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δίχως φυσικά... πρόκληση από την κυβέρνησή της, με άλλα λόγια δίχως καμία ικανή νομική εξουσιοδότηση. Και μελλοντική "αξιοποίηση" του προηγουμένου αυτού κατά βούληση των "Συμμάχων" - κυρίως, δηλαδή, των ΗΠΑ...

ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Ενταση...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Με τη δικαστική μάχη να ξεκινά και τα θύματα του στυγερού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ να υψώνουν και να ενώνουν τις φωνές του και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη, συνεχίζεται η "μάχη" στην υπόθεση που έμελλε να ταράξει τα νερά της οικουμένης.

Στη χιλιανή πρωτεύουσα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος κατήγγειλαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι δέχονται απειλές κατά της ζωής τους και κατηγόρησαν τη Δεξιά για τη δημιουργία κλίματος βίας στη χώρα, μετά τη σύλληψη του πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, όπως κατήγγειλε η βουλευτής Ιζαμπέλ Αλιέντε,κόρη του πρώην Προέδρου Σαλβαντόρ Αλιέντε που ανατράπηκε και δολοφονήθηκε κατά το αιματηρό πραξικόπημα του Πινοτσέτ. Πάντως οι δρόμοι του Σαντιάγκο "πυρπολήθηκαν και πάλι από τα πάθη" των θυμάτων, αλλά και των νοσταλγών του δικτάτορα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ελβετική αστυνομία ζήτησε χτες από τη Βρετανία να διατάξει την παράταση της προσωρινής κράτησης, με στόχο την απέλαση του Πινοτσέτ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομοσπονδιακού γραφείου της ελβετικής αστυνομίας, βασιζόμενο σε ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τις δικαστικές αρχές της Γενεύης, οι οποίες άρχισαν έρευνα για την ομηρία κάτω από πολύ κακές και αντίξοες συνθήκες και τελικώς τη δολοφονία του Αλέξις Ζακάρ,ενός πολίτη με διπλή, ελβετική και χιλιάνικη, υπηκοότητα. Ανάλογο σκηνικό και στη γαλλική πρωτεύουσα, αφού όπως έγινε γνωστό οι οικογένειες τριών Γάλλων, εκ των οποίων οι δύο θεωρούνται αγνοούμενοι και ο ένας έχει δολοφονηθεί στη Χιλή στη διάρκεια της στυγνής δικτατορίας του Πινοτσέτ, ζήτησαν σήμερα από τη γαλλική δικαιοσύνη να απαιτήσει την έκδοση του Πινοτσέτ για να δικαστεί για τα εγκλήματά του.

Τμήματα των Σερβικών δυνάμεων ενώ αποχωρούν

Τμήματα των σερβικών δυνάμεων, ενώ αποχωρούν

ΑΛΓΕΡΙΑ
Κύμα απεργιών

ΑΛΓΕΡΙ.-

Κύμα απεργιών πλήττει την Αλγερία λίγους μήνες πριν τη διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών που προκήρυξε το Σεπτέμβρη ο Πρόεδρος της βορειοαφρικανικής αυτής χώρας Λιαμίν Ζερουάλ. Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το 2000, αλλά ο στρατηγός Ζερουάλ ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν εκλογές πριν από το Φλεβάρη του 1999, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την οικονομική κατάσταση της χώρας, τις συνεχιζόμενες σφαγές και τη δράση των εξτρεμιστών ισλαμιστών και την ολοένα και εντονότερη κριτική της αντιπολίτευσης για έλλειμμα δημοκρατίας. Τελευταία στη σειρά ανακοινώθηκε η απεργία των δικαστικών, η οποία άρχισε τη Δευτέρα και αναμένεται να λήξει σήμερα. Οι δικαστικοί, εκτός από ορισμένα θεσμικά αιτήματα, απεργούν διαμαρτυρόμενοι για δημοσιεύματα του ελεγχόμενου αλγερινού Τύπου, τα οποία τους κατηγορούν για "ανικανότητα". Κλειστά παραμένουν, τις τελευταίες μέρες, και τα πανεπιστήμια της χώρας, καθώς οι καθηγητές απεργούν ζητώντας αύξηση των μισθών τους και παροχή νέων κονδυλίων για τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Μισθολογικά είναι και τα αιτήματα των εργαζομένων στην κρατική αεροπορική εταιρία "Αιρ Αλτζέρια", οι οποίοι έχουν, ήδη, συμπληρώσει δύο βδομάδες απεργίας. Τέλος, για 12η συνεχόμενη μέρα δεν κυκλοφορούν, σήμερα, στο Αλγέρι οι περισσότερες εφημερίδες, διαμαρτυρόμενες για τη μη καταβολή χρεωστούμενων χρημάτων από την κυβέρνηση, κατηγορώντας την ηγεσία του Λιαμίν Ζερουάλ ότι παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου, προκαλώντας οικονομικά ασφυξία στα έντυπα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ