ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΣΕΑ
Διεργασίες στο Μεταναστευτικό ως κομμάτι ευρύτερων παζαριών

INTIME NEWS

Με το Μεταναστευτικό σε πρώτο πλάνο και αναπόσπαστο κομμάτι των αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής διεργασιών στα Ελληνοτουρκικά συνεδρίασε χτες στο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Επισήμως, «συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα, η υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού».

Κατά πληροφορίες, ο υπουργός Μετανάστευσης, Δ. Καιρίδης, μίλησε για «πίεση» που ασκείται στα νησιά και στις δομές, όπου η πληρότητα φαίνεται ότι πλησιάζει το 60 - 65%. Φέρεται να λέχθηκε ότι «υπάρχει μεν μια πίεση, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη». Στη συνεδρίαση έγινε, εξάλλου, συζήτηση για την πορεία επέκτασης του φράχτη στον Εβρο.

Ο δε υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, ενημέρωσε για τη σχετική συζήτηση που είχε πρόσφατα στη Ν. Υόρκη με τον Τούρκο ομόλογό του, και εκφράστηκε μια εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα οι ροές θα περιοριστούν καθότι «η Τουρκία δείχνει διάθεση για συνεργασία». Αλλωστε, σε αυτό το πλαίσιο, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε «σε καλό κλίμα» στο Δέλτα του Εβρου συνάντηση αρμόδιων στελεχών των κυβερνήσεων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας, προκειμένου - υποτίθεται - «να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την πάταξη των δικτύων που έχουν στήσει οι διακινητές».

Στο μεταξύ, Βρυξέλλες, Αγκυρα και Αθήνα ετοιμάζουν μια νέα Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας στο Μεταναστευτικό. Οπως ακούγεται, η επικείμενη συμφωνία θα «επικαιροποιεί» προβλέψεις της ευρω-τουρκικής, η οποία έχει οδηγήσει στη σημερινή άθλια κατάσταση με τους εγκλωβισμούς, τους πνιγμούς στο Αιγαίο, τις επαναπροωθήσεις, τη δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, την ένταση της καταστολής και της «διαλογής» προσφύγων και μεταναστών, ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Με τη «νέα» συμφωνία τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα για πρόσφυγες και μετανάστες, επειδή η πολιτική της ΕΕ στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστική, ενώ δεν ακούγεται τσιμουδιά για τα ανταλλάγματα που παζαρεύει η Τουρκία.

Σημειωτέον, το ζήτημα «ακουμπά» ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων (σύνορα, έρευνα και διάσωση κ.τ.λ.) και αποτελεί στοιχείο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Διόλου τυχαία, το θέμα συζήτησαν την προηγούμενη βδομάδα και οι Μητσοτάκης - Ερντογάν στη συνάντησή τους στη Ν. Υόρκη, βάζοντάς το στην ευρύτερη θεματολογία, ανάμεσα σε ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα κ.λπ.

Σε αυτό το φόντο, χτες στο ΚΥΣΕΑ έγινε η εκτίμηση ότι αυτή η ευρωτουρκική συμφωνία «βρίσκεται σε καλό δρόμο» για την επίτευξή της, ωστόσο «θα χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμα», με τις επαφές που θα έχει το επόμενο διάστημα ο Καιρίδης με Ευρωενωσιακούς αξιωματούχους και τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών στην Αγκυρα να χαρακτηρίζονται κρίσιμες.

Σε κάθε περίπτωση, πολλοί παραπέμπουν ήδη για τις υπογραφές του κειμένου στις 7/12, οπότε θα συνεδριάσει υπό την προεδρία Μητσοτάκη - Ερντογάν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Τουρκίας, στη Θεσσαλονίκη.

«Βήμα βήμα» οι επικίνδυνες διευθετήσεις

Στο μεταξύ, μιλώντας τη Δευτέρα στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο ΥΠΕΞ, Γ. Γεραπετρίτης, είπε για το ελληνοτουρκικό παζάρι ότι θα ακολουθηθεί μία πορεία «βήμα προς βήμα», θυμίζοντας πως στα μέσα Οκτώβρη θα διεξαχθούν στην Αθήνα οι πρώτες συζητήσεις που θα αφορούν τη θετική ατζέντα και τον πολιτικό διάλογο, τον Νοέμβρη θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση σε σχέση με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ στις αρχές Δεκέμβρη θα λάβει χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Ουσιαστική συζήτηση επί της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών θα υπάρξει μόνον εφόσον παγιωθεί η περίοδος ηρεμίας και στην πράξη επιδειχθεί ειλικρινής διάθεση εκ μέρους της Τουρκίας για απτά αποτελέσματα στους δύο άλλους τομείς», σημείωσε ο Γεραπετρίτης στην ομιλία του.

Επανέλαβε, εξάλλου, ότι στο Κυπριακό ο στόχος της Αθήνας «είναι μια ανεξάρτητη, διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, είναι η επανένωση του νησιού με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ενώ σε ερωτήσεις του κοινού ανέφερε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τη «λύση των δύο κρατών», την ίδια ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος επαναλάμβανε τα περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους (βλέπε και σχετικό θέμα).

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού, ο Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι οι συνθήκες στις οποίες διεξάγεται αυτήν τη στιγμή η συζήτηση με την Τουρκία είναι πολύ πιο ευνοϊκές, αλλά μένει να φανεί αν θα υπάρξει συνέπεια και συνέχεια.

Πιάνοντας και το Μεταναστευτικό επέμεινε ότι «θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ και αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά σε μία περίοδο αύξησης των μεταναστευτικών ροών τόσο από την Αφρική, όσο και από την Ασία».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση διαβεβαίωσε ότι «οι κινεζικές οικονομικές επενδύσεις στην Ελλάδα δεν συνδέονται με τη λήψη πολιτικών αποφάσεων», προσθέτοντας πως «η Ελλάδα καλλιεργεί και άλλες συνεργασίες, όπως συνέβη πρόσφατα με την απόφαση αναβάθμισης της σχέσης της με την Ινδία σε στρατηγική».

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό σε συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε μεγάλες πόλεις και στις οποίες θα μιλήσουν επίσης οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στη Ν. Ιωνία (πεζόδρομος Παλαιών Πατρών Γερμανού). Θα μιλήσουν ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, και ο Πέτρος Αλέπης, υποψήφιος δήμαρχος Νέας Ιωνίας

Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στις 11.00 στη Λαμία, στο ξενοδοχείο «Σαμαράς» (πλατεία Διάκου). Θα μιλήσουν ο Κώστας Μπασδέκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, και ο Θανάσης Αδάμ, υποψήφιος δήμαρχος Λαμίας.

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στις 19.00 στη Θεσσαλονίκη, στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας. Θα μιλήσουν ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, και ο Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μετατρέπουν τους ξεριζωμένους σε πιόνια ενός επικίνδυνου γεωπολιτικού παζαριού

Σε σχόλιό του για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με θέμα "την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών" αποδεικνύει την απάτη της κυβέρνησης της ΝΔ για τα δήθεν θετικά αποτελέσματα της "αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής της". Αποδεικνύεται ότι η ένταση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων, με επέκταση του φράχτη στον Εβρο, απελάσεις, επαναπροωθήσεις, Frontex και νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, δεν αντιμετωπίζει ούτε τα κυκλώματα των διακινητών, ούτε πολύ περισσότερο την αύξηση των ροών, αλλά οδηγεί σε νέες τραγωδίες, ναυάγια, νεκρούς και αγνοούμενους. Γι' αυτό και η νέα προωθούμενη συμφωνία ΕΕ και Ελλάδας με την Τουρκία, μια νέα, χειρότερη εκδοχή της απαράδεκτης Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας του 2016, όχι μόνο δεν δίνει λύση αλλά μετατρέπει τους ξεριζωμένους σε πιόνια ενός ευρύτερου επικίνδυνου γεωπολιτικού παζαριού».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ