ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το πιο θερμό χειροκρότημα για τον Χρήστο Λεοντή

Με τη γυναίκα του Νίκου Ξυλούρη, Ουρανία
Με τη γυναίκα του Νίκου Ξυλούρη, Ουρανία
Ο Χρήστος Λεοντής γιόρτασε χθες 60 χρόνια ασταμάτητης δημιουργικής πορείας στο κατάμεστο Ηρώδειο.

Στη συναυλία, που όσοι είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν θα τη θυμούνται για καιρό, παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακόμα, την παρακολούθησαν η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της, και ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο» ήταν ο τίτλος της συναυλίας, κατά την οποία ο Χρήστος Λεοντής ταξίδεψε το κοινό σε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές αυτής της εξηντάχρονης πορείας, σε τραγούδια που μαζί με αυτά αγωνιστήκαμε, πορευτήκαμε, αγαπήσαμε...

Οι Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ηρώ Σαΐα, Ιωάννα Φόρτη, Αγγελική Τουμπανάκη ερμήνευσαν τραγούδια από την «Καταχνιά», το «Καπνισμένο Τσουκάλι», το «Αχ Ερωτα», τον «Ερωτα Αρχάγγελο» και τόσα άλλα.

Συμμετείχαν επίσης οι Maria del Mar Bonet, Σταμάτης Κραουνάκης και οι χορωδίες «Ambitus» Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης και των δήμων Κηφισιάς και Βύρωνα. Την παρουσίαση ανέλαβε ο Σπύρος Παπαδόπουλος και η σκηνοθεσία ήταν του Κωστή Καπελώνη.

«Αστεροειδής 2476Κ» από τον Θίασο «Αντάμα»

«Πόσα είναι άραγε τα αστέρια; Τι έχει ήδη γραφτεί πάνω τους και αντικατοπτρίζεται στο σήμερα; Ενα ανοιχτό εισιτήριο για την αλλαγή».

Μια παρέα φίλων διαβάζει την ιστορία ενός έρωτα που γεννήθηκε έναν αιώνα πριν, στα χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, μαθαίνοντας και σχολιάζοντας όλα όσα έμειναν ανεξίτηλα στην ιστορία.

Ο Θίασος «Αντάμα», μετά την πρόσφατη επιτυχία της παράστασης «Χορεύετε;», επιστρέφει με ένα νέο, ανατρεπτικό έργο, που έρχεται να αγκαλιάσει σύγχρονα ερωτήματα για την εξέλιξη των ανθρώπινων σχέσεων και τη θέση της γυναίκας.

Τι έχει αλλάξει στις σχέσεις των δύο φύλων; Πώς έχει δομηθεί ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία με την πάροδο εκατό χρόνων; Και πώς η σπειροειδής εξέλιξη της κοινωνίας αντανακλάται στην ποιότητα των σχέσεων;

Ενα καλοκαιρινό βράδυ, σε μια απομονωμένη παραλία γεμάτη σκουπίδια, μια παρέα διαβάζει αποσπάσματα από ένα βιβλίο που πολύ σύντομα τους οδηγεί σε συνδέσεις και προβληματισμούς για τις δικές τους ζωές. Τους γεννά την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν κάθε άτακτα πεταμένο αντικείμενο, να το βάλουν σε τάξη, να το κάνουν ξανά λειτουργικό και στα νέα δεδομένα να συνθέσουν από την αρχή τις συνθήκες γύρω τους και συνακόλουθα να αλλάξουν προοδευτικά τις δικές τους σχέσεις. Να βρεθούν σε σχέσεις που τους εξελίσσουν και τους φέρνουν κοντά στο ανθρώπινο στοιχείο. Πότε και πώς θα γίνει αυτό; Η απάντηση στο κοινό.

Ο Θίασος «Αντάμα» προσκαλεί σε ένα ταξίδι στον χρόνο, για να διερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε μαζί όσα κάποτε ήταν ανεπεξέργαστα και σήμερα παραμένουν αναπάντητα, αλλά δεν θα μείνουν για πάντα στατικά.

Από 6 Οκτώβρη και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο θέατρο «Μικρός Κεραμεικός» Ευμολπιδών 13, Αθήνα, στάση μετρό «Κεραμεικός».

Η παράσταση βασίζεται στο μυθιστόρημα «Βασιλίσα Μαλίγκινα» της Αλεξάνδρα Κολοντάι.

Συντελεστές: Κείμενο, Σκηνοθεσία: Γεωργία Καούκη. Επιμέλεια κίνησης: Λαμπρινή Γκόλια. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Δημήτρης Ανδρονιάδης. Σκηνικά / Κοστούμια: Βίκυ Πάντζιου. Σχεδιασμός φώτων: Χριστίνα Φυλακτοπούλου.

Ερμηνεύουν: Δανάη Αλυσανδράτου, Κατερίνα Καϊμά, Συμεών Κωστάκογλου, Αρης Μπαταγιάννης, Ειρήνη Λιγάτου, Βιβή Τάγαρη.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - ΠΑΤΡΑ
Συναυλία - αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα αύριο Πέμπτη

Συμμετέχουν Δ. Τσακνής, Δ. Παπίου και «Κίτρινα Ποδήλατα»

INTIME NEWS

Με συναυλία - αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ολοκληρώνονται αύριο Πέμπτη στον χώρο της «Ιχθυόσκαλας» (8.30 μ.μ.) οι παράλληλες εκδηλώσεις του Πανελλήνιου Συμποσίου Ζωγραφικής με θέμα «Ενας μεγάλος περίπατος μνήμης και ονείρου στην Πάτρα 2023».

«Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ» είναι ο τίτλος της συναυλίας, στην οποία συμμετέχουν ο Διονύσης Τσακνής, η Δήμητρα Παπίου και τα «Κίτρινα Ποδήλατα».

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ελληνική μουσική σκηνή, θεμελίωσε το ελληνικό ροκ με τους «Τερμίτες», υπήρξε από τους κυριότερους εκπροσώπους της γενιάς των τραγουδοποιών της δεκαετίας του '90, αγαπήθηκε από το κοινό όσο λίγοι καλλιτέχνες και τα τραγούδια του δεν σταμάτησαν ποτέ να ακούγονται και να παίζονται. Ηταν ο ερμηνευτής των ξεχωριστών επιτυχιών, τραγουδιών γεμάτων ευαισθησία και ανθρωπιά, άνοιξε μουσικούς δρόμους και διαμόρφωσε μουσικό στιλ, σφραγίζοντας μελωδικά και υπέροχα τα ακούσματά μας.

Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την οικογένεια Μαχαιρίτσα, η οποία θα παρευρεθεί. Την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο συμπόσιο ζωγραφικής, όπου και θα βραβευτούν.

Προς νέα απεργία στο Χόλιγουντ

Μετά την πεντάμηνη απεργία των σεναριογράφων και τη συνέχιση της απεργίας των ηθοποιών στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και τις πλατφόρμες περιεχομένου, όπως φαίνεται, έρχεται να προστεθεί και ο τεράστιος, οικονομικά, κλάδος των βιντεοπαιχνιδιών.

Οι ηθοποιοί εκεί όχι μόνο δανείζουν τη μορφή αλλά και τη φωνή τους και στήνονται ολόκληροι χαρακτήρες επάνω τους. Ολο και περισσότεροι ηθοποιοί εργάζονται σε αυτήν τη βιομηχανία και μάλιστα πρωτοκλασάτα ονόματα του Χόλιγουντ (Γουίλεμ Νταφόε, Ράμι Μάλεκ, Ιντρις Ελμπα, κ.ά.).

Μέχρι στιγμής οι απεργιακές κινητοποιήσεις του Σωματείου των ηθοποιών εξαίρεσαν από την απεργία κάποιες ομάδες του κλάδου, που είτε είχαν υπογράψει την ενδιάμεση συμφωνία είτε βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις, όπως συμβαίνει από τον Οκτώβρη του 2022 με τους κολοσσούς των βιντεοπαιχνιδιών. Ομως, μόλις προχτές το Σωματείο των ηθοποιών έλαβε από τα μέλη του εξουσιοδότηση απεργίας στη Συμφωνία Διαδραστικών Μέσων με το συντριπτικό ποσοστό του 98%. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει προκηρυχθεί απεργία, όμως είναι ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στη φαρέτρα του σωματείου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο αναφέρεται ότι «καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι εταιρείες αρνήθηκαν να προσφέρουν αποδεκτούς όρους για ορισμένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για τα μέλη μας, συμπεριλαμβανομένων των μισθών που συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, της προστασίας γύρω από τις εκμεταλλευτικές χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και βασικών προφυλάξεων ασφαλείας».

Στην Ν. Μαϊστράλη και την Κ. Μαυρογεώργη το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή»

Στις ηθοποιούς Νεφέλη Μαϊστράλη και Κατερίνα Μαυρογεώργη απονεμήθηκε χτες εξ ημισείας το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή» από την ηθοποιό και καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, Μπέττυ Αρβανίτη.

Το βραβείο απονέμεται ανά διετία σε ανερχόμενες καλλιτέχνιδες έως 30 ετών και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ στη μνήμη της ηθοποιού και συγγραφέως Ελευθερίας Σαπουντζή, η οποία «έφυγε» από τη ζωή το 2000 σε ηλικία 29 ετών.

Υποψήφιες ήταν επίσης η Εμιλυ Λουίζου και η Μαρία Μοσχούρη.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν οι Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Δηώ Καγγελάρη, Ακύλλας Καραζήσης, Δημήτρης Καραντζάς, Αγγελος Τριανταφύλλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ